Review: NZXT Kraken M22
Links: NZXT Kraken M22 productpaginaVandaag staat de kleinste AIO waterkoeler van NZXT op het programma: de Kraken M22. Een 120mm
AIO met de iconische mirror uitstraling bovenop de pomp unit. Ik zeg hier heel braaf pomp unit, dit is namelijk niet het geval bij deze Kraken M22. De pomp zit namelijk verwerkt in de radiator zelf. Deze bevindt zich op de positie waar de gemonteerde fan met zijn bearing (het middengedeelte) deels contact maakt met de radiator. Een doodpunt voor de airflow volgens NZXT zelf. Hier kan ik mij enigszins wel wat bij voorstellen. De resultaten moeten uitwijzen of dit trucje ook echt impact heeft!
Op de markt zijn er goedkopere alternatieven aan AIO sets verkrijgbaar, met de Kraken M22 duwt NZXT de prijs wat verder omlaag, zo heb je deze AIO set voor circa 90 euro. Voor de Kraken line-up is dit de eerste AIO onder de 100 euro. De Kraken X42 (140mm) kost namelijk circa 125 euro. Genoeg over water, oorlogsschepen en die vent met een zwarte baard, we gaan naar de specificaties.
Een overzicht van de specificaties:
De Kraken M22 richt zich op budget, minder kosten, een vergelijkbaar ontwerp met minder features. Dan heb ik het vooral over functionaliteiten binnen de CAM software van NZXT. Dit zijn vooral zaken zoals het beheren van parameters, denk hierbij aan fan snelheid en het inzien- bewaken van de vloeistoftemperatuur. Dit maakt de Kraken M-serie net even anders als de X-series. Man overboord? In mijn beleving totaal niet. Het beheren van fan snelheid gaat prima via het moederbord.
De Kraken M22 is een combinatie van aluminium, koper en plastic. De radiator is opgebouwd met aluminium koellamellen, het CPU-blok zelf is voorzien van een laag koper en overige componenten worden omhuld door plastic. Bouwkwaliteit staat hoog op de ‘important list’ van NZXT, ondanks het een budget AIO is, voelt en siert de Kraken M22 net als zijn duurdere zeemonsters. Moderne sockets zijn geen probleem, variërend van 1151 tot 2066 en AMD AM2 tot AM4.
De tubes zijn afgewerkt met een sleeve en 400mm lang. Met deze lengte kun je een flinke afstand overbruggen in de behuizing, ook fijn met compactere Mini-ITX builds. De set is uitgerust met één enkele Aer P120 fan. Deze heeft een minimale snelheid van 500RPM oplopend tot 2000RPM. NZXT geeft de Kraken M22 drie jaar garantie mee.
Compact en degelijk verpakt, kortom: gewoon goed. In de verpakking vinden we een kartonnen omhulsel met de Kraken M22, accessoires en de enkele Aer P120 fan. We gaan van start met de Kraken M22 zelf. Opvallend detail is natuurlijk de geïntegreerde pomp op de radiator, dit brengt sowieso één voordeel met zich mee: een kabeltje minder in de behuizing rondom je moederbord. Je kunt deze beter wegwerken in het geheel aan de zijde van het kabelcompartiment.
De Kraken M22 mag er gewoon zijn. Zoals ik al eerder vermeldde in het hoofdstuk de specificaties; op de bouwkwaliteit is het niet achteruit gegaan. Dit had wat mij betreft een pijnlijke zaak geweest als dit wel het geval was. De Kraken moet gewoon zijn bouwkwaliteit en charmes behouden. Een strakke radiator, nette afwerking op en rondom de AIO en zijn geliefde mirror constructie, daar smullen we van. Ook tijdens willekeurige ‘PC feestjes’ vallen deze AIO-sets op in het donker, een goed voorbeeld hiervan is Dreamhack.
Standaard is de Kraken M22 voorzien van een Intel bracket. Deze schuif je binnen no-time van het blok af, om deze te verwisselen voor de AMD bracket. Dit is geheel toolless. Koper op het blok zelf, met een goede laag aan koelpasta. Voor de resultaten is deze koelpasta verwijderd en vervangen voor MasterGel Pro. Op de radiator vinden we ook nog een fillport.
Blikvanger blijft natuurlijk de mirror stijl afwerking op de pompbehuizing zelf. In het geval van de M22: een behuizing zonder pomp. Voor de RGB LED-effecten moet je één kabeltje aansluiten, deze is ook bedoeld voor instellingen vanuit de CAM software.
Het betreft een USB 2.0 Mini-B 5 pin connector naar een interne USB 2.0 connector. Verder is de Kraken M22 voorzien van een Intel en AMD bracket voor rondom de pomp, een enkele backplate voor beide platformen en verschillende schroefjes voor montage. Hoe je dit zeemonstertje op je socket schroeft staat netjes uitgelegd in de handleiding.
Met de montage accessoires ontkomen we niet aan een AM4 montage. We draaien de Kraken M22 op een AMD Ryzen 7 1700X. Ik moest goed kijken in de handleiding voor het plaatsen van de schroeven op de backplate. De pijlen staan mij wat onduidelijk aangegeven, waardoor je onnodig aan het proberen bent. Er zit weldegelijk een logica achter: symmetrie. Even passen in verhouding met de uitsparingen van je moederbord en plaatsen maar.
De AM4 montage plaat voor rondom de pompbehuizing schuif je in één enkele beweging op de behuizing. Een grote ergernis is vaak een losse backplate achter het moederbord. In het geval van de Kraken M22 zet je deze vast met de afstandsbusjes zonder te hoeven schroeven. Je kunt vervolgens het moederbord in verschillende posities houden, zonder dat deze van het moederbord loslaat, goed over nagedacht. De vervolgstappen zijn eenvoudig, een dotje koelpasta, de Kraken M22 uitlijnen, zakken, plaatsen en vastschroeven maar. De al reeds bevestigde veertjes op de schroeven zorgen ervoor dat je de schroeven niet doordraait.
Het kleinste zeemonster van NZXT zit vrij snel op je moederbord. Op je gemak doe je er 5 tot 10 minuten over, dan zit het gewoon netjes op zijn plek, met als eindresultaat:
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Met de AMD Ryzen 7 1700X zetten we ons test bench avontuur voort. Ik blijf voor de aankomende periode gewoon doortesten op deze test bench, mocht je vragen hebben over specifieke platformen of resultaten: shoot! Er ligt hier overigens ook een Ryzen 7 2700X, mocht je hier iets van willen zien in combinatie met een koeler, dan kun je altijd een bericht of reactie achterlaten. Laat ik beginnen met de idle resultaten op stock en 4GHz. Op stock resultaten laat de Kraken M22 degelijke prestaties zien, toch zijn er veel goedkopere luchtkoelers de AIO set voor. De Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB en ML120R RGB zijn 2 graden Celsius koeler op stock idle. De actuele prijs van de ML120L RGB is 54 euro, de net wat luxere ML120R RGB kost op het moment van schrijven 92 euro, dat is 2 euro duurder dan de Kraken M22. Wel komt de ML120R met twee 120mm RGB fans. Op 4GHz is het verschil met de AIO koelers van Cooler Master nog wat groter, circa 3 - 3,12 graden Celsius.
Nu is het de beurt aan Prime95. We gaan wat warmte ontwikkelen, zodat we een beter idee krijgen van de Kraken M22. De AMD Ryzen 7 1700X wederom op stock gevolgd door de 4GHz instelling. We zien al snel dat de Kraken M22 in lijn ligt met de temperaturen van de eerder genoemde ML120L RGB. De 2 euro duurder ML120R presteert nog beter, dit is circa een verschil van 4 tot 5 graden Celsius. De ML120R heeft deze prestaties grotendeels te danken aan de extra 120mm fan. De Kraken M22 presteert redelijk, echt heel spannend ten opzichte van diverse CPU luchtkoelers is het niet. Concreet presteert de Kraken M22 gelijk aan de ML120L, met het flinke prijsverschil van 34 euro, moet je echt gecharmeerd zijn van de Kraken M22 om deze meerprijs neer te leggen. Laat het wel zo zijn dat deze Kraken M22 qua bouwkwaliteit en vormgeving er een stuk beter uitziet dan op de ML120L.
Met de fan op 2000RPM zien we kleine verschillen in de temperaturen, het zijn significante verschillen. De koeling is redelijk, waar het mild overklokken gewoon acceptabel is. Een 24/7 zware overklok op een ‘hoger gesegmenteerde’ processor zou ik afraden, dan kun je beter net wat meer investeren in de X-serie. Qua geluidsproductie loopt het geluid redelijk snel op, vooral met de overklok van 4GHz. Het zou nog een optie zijn om een tweede fan te monteren, alleen moet je deze dan wel los aanschaffen. Ik mis stiekem wel een tweede fan in het pakket van de Kraken M22.
De meegeleverde NZXT CAM software is op de Kraken M22 net wat minder vol aan features. Zo worden opties zoals fan snelheid, vloeistoftemperatuur en specifieke meldingen beperkt. Features die wel toegankelijk zijn bij de X-modellen van de Kraken line-up.
De NZXT Kraken M22 is het kleinste zeemonster van de Kraken line-up. Met de ‘M-serie’ kiest NZXT voor een schappelijker budget, overigens is dit de eerste Kraken AIO set voor onder de 100 euro. Op het moment van schrijven kost de Kraken M22 circa 90 euro, wat mag je voor dit geld verwachten?
De Kraken M22 is een mooi beest, de stijl en looks van de Kraken line-up zijn in volle glorie aanwezig. Het iconische mirror blok met RGB-verlichting en zijn ringen stralen mooi op dit setje. Hoewel de AIO set als budget gepositioneerd is, levert het totaal niks in op de bouwkwaliteit. Een Kraken voor minder geld, dat is het, niks meer, niks minder. Is het van belang dat de goed lopende formule van de Kraken line-up leeft in je build, dan zal je niet teleurgesteld zijn met een Kraken M22.
Koelprestaties zijn redelijk. Ik ben er zelf niet enorm enthousiast over. De Kraken M22 presteert vergelijkbaar aan de ML120L RGB. Voor een prijs van circa 54 euro is de ML120L een prima set. De look & feel is dan wel weer een stuk minder van deze AIO set. Daarmee lijkt NZXT een combinatie te maken van goedkoper, een aanhoudende bouwkwaliteit met net wat minder prestaties dan de Kraken X-series. Daar kan ik dan wel weer enthousiast van worden. Toch is de prijs- prestatieverhouding van deze set zeker niet optimaal te noemen.
Bij de Kraken M22 komen een aantal overwegingen om de hoek kijken. Je wilt wat meer betalen voor de Kraken look, maar tegelijkertijd wil je niet een X-serie in huis halen en blijf je onder de 100 euro. Je levert niet in op bouwkwaliteit en krijgt voor de prijs van 90 euro een échte Kraken met het iconische mirror effect. Budget technisch betaal je minder in NZXT hardware termen, maar betaal je toch nog wat meer voor deze AIO set als we kijken naar de concurrentie. Prijs- prestatieverhouding is niet subliem, dit ontneemt niet dat het alsnog een erg mooi zeemonstertje blijft.