Review: NZXT Kraken Z53
Links:Eerder mocht ik al spelen met Kraken-AIO’s (all-in-ones) van NZXT. Ik kon het zogenoemde “infinity mirror"-effect esthetisch maar al te goed waarderen. Toen NZXT haar Z-reeks met OLED-scherm introduceerde, was ik niet direct van de partij. Toch wist de Z-reeks niet van mijn radar te ontsnappen; met de komst van de NZXT Kraken Z53 mag het dan toch eindelijk gebeuren.
Met dat gezegd deel ik vandaag mijn praktijkervaring over de Kraken Z53 AIO-waterkoeler. In de basis heeft de Kraken Z53 een 240 mm, aluminium radiator met twee Aer P120-fans. Het blok, bestaande uit de pomp en het 2,36 inch OLED-scherm, is het meest opvallende gedeelte van deze AIO-waterkoeler. Wanneer ingeschakeld, kan je middels de NZXT CAM-software diverse parameters uitlezen, maar ook kekke GIF-bestanden tentoonstellen. Ik hoef je niet te vertellen dat een behuizing met een glazen zijpaneel goed samengaat met deze Kraken Z53.
De Kraken Z53 is het kleinste model uit de Z-reeks, de Z63 heeft namelijk een radiator van 280 mm en de Z73 een nóg grotere radiator van 360 mm. De NZXT Kraken Z53 kost op het moment van schrijven circa € 229,99.
Een overzicht van de specificaties:
De Kraken Z53 is uitgerust met een zevende generatie Asetek-pomp met 850 tot 2800 rotaties per minuut. Deze snelheid is sterk afhankelijk van welke presets je met de Kraken Z53 gebruikt. De pompbehuizing is een combinatie van kunststof, aluminium en koper. Het 2,36 inch OLED-scherm siert bovenop de pompbehuizing. De oriëntatie van het OLED-scherm is middels de CAM-software te veranderen. De resolutie is 320 bij 320 pixels met een helderheid van 650 cd/m².
De slangen zijn 400 mm lang en afgewerkt met gevlochten textiel. De radiator is volledig opgetrokken van aluminium met een zwarte afwerking. De meegeleverde Aer-fans, de Aer P120, hebben een snelheid van 500 tot 2,000 RPM. Standaard geeft NZXT zes jaar garantie mee.
De Kraken Z53 doet veel denken aan eerdere uitpakavonturen met de Kraken, waaronder de X72, M22 en recentelijk nog de X63. Een paarse huisstijl samen met witte accenten op de verpakking. De Kraken Z53 laat al wat van zich zien op de front cover. De accessoires bestaan uit diverse brackets en schroeven voor het Intel en AMD-kamp, een handleiding, twee 120mm-Aer P120 fans en een tweetal kabeltjes.
De Kraken Z53 heeft een vergelijkbaar uiterlijk aan de Z63 en Z73, maar dan kleiner op een 240mm-radiator. Esthetisch oogt de Kraken Z53 minimalistisch; een zwarte afwerking die goed samengaat met een ruime diversiteit aan builds. Uiteindelijk zal het OLED-scherm een belangrijkere functie spelen en eventueel een bijdrage leveren aan het thema van je build.
De pompbehuizing is solide afgewerkt met een combinatie van kunststof en aluminium; vooral het aluminium mag er zijn. Onderop zit een koperen base plate voor het contact met de processor. Voor nu is het OLED-scherm een spiegel.
Afwerking van de gevlochten slangen is deftig, vooral de overgang van slang richting radiator en pomp. Met een custom waterkoeling build zou hier normaliter een fitting zitten, de gekozen verloopstukken op de Kraken Z53 zijn wat mij betreft verzorgd. Op de radiator zelf is het NZXT-logo zichtbaar.
De pomp heeft een tweetal aansluitingen, waar NZXT de nodige kabels voor meelevert. De brede aansluiting fungeert als voeding en het uiteinde van deze kabel heeft een SATA-aansluiting, een 3-pin male aansluiting en drie 4-pin female aansluitingen. De SATA-aansluiting levert de voeding voor het OLED-scherm, de 3-pin aansluiting fungeert als pomp-voeding en de drie 4-pin female aansluitingen zijn voor de fans. Tevens is er nog een Micro-USB-aansluiting aanwezig voor sturing middels de NZXT CAM-software. Hiermee ontvangt de software parameters van het systeem en stuurt informatie aan voor de werking van het OLED-scherm.
Met de twee Aer P120-fans op de radiator begint het geheel te vormen. Nu nog enkel wat ‘harde waren’ om het verhaal compleet te maken. Dat deel ik graag met je in het opvolgende hoofdstuk.
In het hoofdstuk ‘monteren’ staat montage centraal - verrassend! Bij de NZXT Kraken Z53 is het een relatief kort hoofdstuk, omdat er vrij weinig te vertellen valt. Montage is eenvoudig, vooral op het AM4-platform van AMD. Je kan gebruik maken van de standaard AM4-backplate van het moederbord. Het Intel-platform verlangt een meegeleverde backplate en gaat samen met een ring voor rondom de pompbehuizing. Het AMD-platform heeft zijn eigen ring.
Afstandsbusjes op de plaats, gevolgd door koelpasta, het plaatsen van de pompbehuizing en aandraaien met de duimschroeven. Een slagje na met een kruiskopschroevendraaier kan geen kwaad.
Nu is het nog enkel zaak om de kabeltjes netjes op orde te maken. De fans zijn eenvoudig te monteren op de radiator met langere schroeven en o-ringetjes. De o-ringetjes zorgen voor een betere oppervlakte (drukverdeling) op de fans. Het eindresultaat mag er wederom zijn.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 - 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie" van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.
De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.
AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 - 2020)
Ik ga van start met twee nieuwe AIO’s op de nieuwe test bench, bestaande uit de NZXT Kraken Z53 en de Deepcool GS Castle 240RGB V2. Iets wat direct duidelijk mag zijn, is dat de temperaturen versus mijn eerdere 1700X-test bench flink verschillen. Ik benoemde het al eerder in het vorige hoofdstuk: de AMD Ryzen 7 3800XT is relatief gezien een heethoofd.
Idle kan de AMD Ryzen 7 3800XT een bezig baasje zijn. Overigens piekt de AMD Zen 2-architectuur behoorlijk bij kleinere workloads op de achtergrond. Sla CoreTemp en/of AMD Ryzen Master Utility er maar op na; het fluctueert enorm. Tijdens het opstarten van Windows is dit goed te meten. Uiteindelijk is de laagste temperatuur, het minimum dat telt. Verschillen tussen de Kraken Z53 en Deepcool Castle 240RGB V2 zijn er niet; beide 240mm-AIO’s presteren gelijk aan elkaar. Een temperatuur van rond de 30 tot 32 graden met een overklok is zeer acceptabel voor een AMD Ryzen 3800XT.
Load-resultaten zijn de belangrijkste resultaten. Met de Blender Classroom benchmark verschilt het wederom niet veel tussen beide AIO’s - het is eigenlijk lood om oud ijzer. Hoewel ik consistent probeer te zijn met mijn variabelen, kwam ik circa 1 graden Celsius warmer uit met de Kraken Z53. Heel noemenswaardig? Naar mijn mening niet, maar goed, iedere graad is er één. Hier zien we dan ook dat de AMD Ryzen 7 3800XT een heethoofd kan zijn. Met een all core-overklok is het circa 7 tot 8 graden Celsius verschil. Overigens ook bij langdurige testen, wanneer de koelvloeistof voldoende tijd heeft gekregen om mee te kunnen opwarmen.
Mijn AMD Ryzen 7 3800XT heeft een solide 4.5GHz all core-overklok. Bij een langdurige Blender Classroom-benchmark ben ik niet ontevreden met het resultaat. Meerdere tests met koelers zullen uitwijzen in hoeverre dit zich gaat ontwikkelen. Geluidsproductie van de NZXT Kraken Z53 is met 40 tot 41 dB(A) aanwezig onder load; dit is gemeten met een HT-80A dB(A)-meter. Houd hier dus rekening mee. De NZXT Kraken Z53 weet een 4.5GHz all core-overklok goed te temmen. Tijdens het gamen tik ik maximaal 79 á 80 graden Celsius aan; voor de compactste waterkoeler van de Z-reeks is dit een goed resultaat.
Vooraf aan de conclusie deel ik nog wat software. NZXT heeft voor de aansturing van diverse NZXT-apparatuur de CAM-software. De CAM-software gaat al langere tijd mee. De software is redelijk uitgebreid met systeemspecificaties, parameters zoals temperaturen, load en kloksnelheden van zowel de CPU als GPU. Het neemt veel functionaliteiten over van CPU-Z. Dit zijn gegevens over de processor, het moederbord, de videokaart, het geheugen en de aanwezige systeemschijven. Tot in de kleine details zoals TDP en de BIOS-versie kun je terugzien in de CAM-software. Tevens zit er een functionaliteit in voor het overklokken van je systeem en een overlay voor games met o.a. zaken als FPS en de GPU-temperatuur.
Voor het OLED-scherm is een rijke bibliotheek aan verlichtingseffecten aanwezig. Tevens zijn parameters, doch representatief zichtbaar te maken, het oog wil immers ook wat. Met een resolutie van 320 bij 320 kan je eigen GIF-bestanden uploaden tot maximaal 20MB, dit maakt het personaliseren van je build leuk. Verder heeft de software ingebouwde profielen voor de fans, deze variëren van stil, gemiddeld, prestaties en handmatig. De pomp en fans zijn los van elkaar te regelen.
Met een nieuwe test bench is het altijd even wennen - zeker na een rijke historie met de eerdere Ryzen 7 1700X-test bench. Toch mocht dit de pret niet drukke. Een start is gemaakt met de vernieuwde Ryzen 7 3800XT-test bench, met als primeur de gloednieuwe NZXT Kraken Z53. Wat je mag verwachten van deze AIO-waterkoeler lees je in deze samenvattende conclusie.
De Kraken Z53 is de kleinste AIO-set uit de huidige Z-reeks van NZXT. Met een radiator van 240 mm gaat deze AIO-waterkoeler met veel behuizingen samen - ook kleinere mid-towers en Micro-ATX-behuizingen. Wat de Z-reeks uniek maakt, is het OLED-scherm op de pompbehuizing. Het OLED-scherm heeft een formaat van 2,36 inch met een resolutie van 320 bij 320 pixels. Het scherm heeft een nette kijkhoek met een serieuze helderheid, dus op afstand kan je parameters eenvoudig uitlezen of genieten van je favoriete memes in GIF-formaat. Overigens kan een stilstaand GIF-bestand ook, mocht je wat meer rust verlangen.
Het temmen van de Ryzen 7 3700XT op 4,5 GHz doe je niet zomaar. De test bench mag dan wel nieuw zijn; maar er dien een vorm van uitdaging over te blijven. Met een Core Voltage van 1.375 v weet de nieuwe test bench te verassen; het biedt serieuze competitie. Met de kleinste AIO in handen uit de Z-reeks hoor je mij niet klagen. Temperaturen zijn doorgaans goed, vooral als je het over de volledige linie bekijkt. Gemiddeld schommel ik tussen de 70 - 80 graden Celsius tijdens het gamen, waar 80 graden Celsius de maximale waarde is. Met de Blender Classroom benchmark is de maximale waarde 84 graden Celsius, dit is een forse temperatuur - let wel dat dit bij langduurtesten is. Tevens haal ik het nogmaals aan: de 3800XT met een overklok weet competitie te bieden. Qua architectuur, opbouw en chiplet-ontwerp hebben we het over forse verschillen met de eerdere 1700X-test bench.
De Kraken Z53 is een degelijke waterkoeler. Ontwerp oogt minimalistisch en maakt zich geschikt voor een ruime diversiteit aan builds. Geluidsproductie onder load is met 40 - 41 dB(A) aanwezig, zowel op de open test bench als in een behuizing. Door de kleine vormfactor is er minder oppervlak, waardoor we vaker zien dat dit extra airflow verlangt om een goed resultaat te behalen. Vermoedelijk zijn de Kraken Z63 en Z73 nét wat stiller dan het kleine Z53-broertje. De CAM-software oogt verzorgd en is naar mijns inziens stabieler dan voorheen. Voor een goede werking van de fan-snelheid heb je de software nodig, wat ik enigszins jammer vind, dit zie ik dan ook als minpunt.
Onder de eindstreep heb je een zeer deftige AIO-waterkoeler die voldoende presteert om een Ryzen 7 3800XT te temmen op 4,5 GHz. Het OLED-scherm maakt de waterkoeler uniek en geliefd, iets waar NZXT de nodige punten scoort. De adviesprijs is niet mals met € 229,99. Er zijn goedkopere AIO-waterkoelers op de markt, waarvan ik er al één behandel in deze review, al ontbreekt dan wel het OLED-scherm dat deze AIO-waterkoeler zo uniek maakt.