Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: NZXT Lift (White)
Links; Navigatie;Waar er vorige maand gekeken werd naar het NZXT Funtion-toetsenbord nemen we nu een duik in de wereld van gamingmuizen. De NZXT Lift is de eerste muis vanuit NZXT die in de handen van de consument kan liggen. Met een PixArt 3389, Omron switches en een gewicht van 67 gram hoopt NZXT een solide, maar lichte muis in een ietswat gesatureerde sectie van de markt te brengen.
Is de NZXT Lift aan te raden voor de adviesprijs van € 60,-? Voldoet de muis aan de verwachtingen? Oh, en als belangrijkste, is dit een goede eerste muis vanuit NZXT?
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | NZXT Lift |
---|---|
KEY SPECS | |
Dimension | 126.8 x 67.23 x 38.35 mm |
Weight | 67 g |
Sensor | PixArt 3389 (16,000 DPI maximum) |
Polling Rate | 500Hz, 1000Hz |
Mechanical Mouse Switches | Omron — rated for 20 Million+ keypresses |
CABLE | |
Length | 2 m |
Material | Paracord sheath |
Connection | USB 2.0 |
SOFTWARE | |
Lighting | User selected RGB skirt lighting (using CAM Software) |
On Board Profile Memory | 4 Customizable Profiles (using CAM Software) |
System OS | PC / Windows 10, Windows 11 |
Beknopt
Hoewel de specificaties hierboven een duidelijk genoeg overzicht geven van waar wij mee te maken hebben, voelen deze toch beknopt aan. Graag had ik hier ook willen zien staan dat de muis ambidextrous is, ofwel dat er vier van de zes beschikbare knoppen customizable zijn. Ook mis ik de materialen waarvan de muis gemaakt is, zo heeft die bijvoorbeeld PTFE-voetjes en voelt het gebruikte plastic niet goedkoop aan.
Nou zijn er ook opvallende specificaties, zoals de hoogwaardige PixArt 3389-sensor en het gebruik van Omron switches met een keuring voor 20 miljoen klikken. Gecombineerd met een laag gewicht van slechts 67 gram klinkt dat op papier dus niet verkeerd.
Op het moment dat ik de NZXT Lift in mijn handen gedrukt kreeg, was ik meteen onder de indruk van de verpakking. Voorop de verpakking stond ook iets wat ik liever had willen zien in de specificaties: het feit dat het een ambidextrous muis is. Voor de rest was de presentatie heel simpel - een genot voor de ogen. Naast het zakje, en het karton, zaten alleen de muis en een kaartje voor de handleiding in de doos. Naast de witte muis is er ook nog de zwarte muis, beiden met zes verschillende kleuren.
Eenmaal uit de doos, en na het fotograferen, heb ik de muis beter kunnen bekijken. Een specifieke vorm kan ik niet noemen, naast dat het lijkt op een muis. Het design is strak, en naast de RGB onder de muis, schreeuwt hij niet dat hij voor gamen gemaakt is. De kabel voelt fijn aan, al krult die in het begin nog graag. Het strakke design van de muis loopt ook door tot aan de onderkant. Dit is merkbaar aan de witte PTFE-voetjes, waardoor de muis makkelijk glijdt over mijn muismat.
NZXT CAM
“Oh nee, nog meer software.", hoor ik je al denken. Zelf zat ik met dezelfde gedachte op het moment dat ik de site van NZXT opende om de CAM Software te downloaden. Gelukkig biedt CAM genoeg om te justificeren dat je nog meer software op de computer hebt. Dit is niet alleen met betrekking tot de muis, maar ook monitoring en mogelijk overclocken.
NZXT CAM: Lift
De software voor de NZXT Lift is simpel in gebruik te nemen en valt makkelijk aan te passen. Één van de simpele dingen is het instellen van de DPI-instellingen van de muis. Zo kan je vier verschillende DPI-instellingen tegelijkertijd opslaan en inzien. De DPI-instelling valt met stappen van 100 te veranderen, waardoor je deze kan instellen naar wens. Ook kan je instellingen zoals de opvraagfrequentie (polling rate) en de tilhoogte (Lift-off Distance, LOD) aanpassen. Van de zes knoppen zijn er vier aan te passen naar een select aantal functies.
Zoals in de showcase vermeld, is de Lift voorzien van RGB. Naast dat dit voor de nodige FPS-boost zorgt in games, is de uitvoering ontzettend subtiel. Je komt niet in direct oogcontact met de RGB. Dit komt doordat er van onder de muis het licht komt, waardoor het licht soepel glijdt over de muismat. Voor de beelddenkers: een auto met underglow.
Nadat de muis door een zware testsessie, a.k.a. dagelijks gebruik, is gekomen, wordt het eens tijd dat er gekeken wordt naar hoe die nou echt presteert.
Comfort en gewicht
Los van het subtiele design en de ambidextrous bouw ligt deze muis ontzettend fijn in de hand. Of je nou gebruik maakt van een clawgrip, of zoals ik een palmgrip, deze muis zal zijn werk verrichten zonder tegenslag. Waar alles op een logische plek te bereiken valt, voelen er daarentegen toch twee knoppen apart aan. Hiermee doel ik op de DPI-knop en de terugknop aan de zijkant.
Beiden ook voor een andere reden, want de DPI-knop zit iets te laag in het frame, waardoor het makkelijk is om per ongeluk op de linker- of rechtermuisknop te drukken. De terugknop kan een meer persoonlijk probleem zijn of gerelateerd aan grotere handen (dikkere duimen). Hierbij valt te denken aan het per ongeluk indrukken ervan tijdens het bewegen van de muis.
Een belangrijk puntje is dat mijn voorgaande muis een gewicht heeft van +/- 100 gram. Na mijn gedachten op nul te hebben gezet, omdat ik dacht dat lichter niks voor mij zou zijn, ben ik met stomheid geslagen. Ik zou nu niet meer terug kunnen naar een zwaardere muis. De Lift is met 67 gram een perfecte entree geweest naar deze kant van de wereld van gamingmuizen.
Bouwkwaliteit en design
Kijkende naar deze muis, dan wordt duidelijk dat het bekende van NZXT wordt doorgezet. Het design is strak en simpel, maar heeft wel de benodigde functionaliteit om in deze prijsklasse te bieden wat nodig is. Het wit en zwart komen ook fijn aan in de ogen en de RGB heeft zoals vermeld geen zonnebril nodig, maar is daarom ook lekker subtiel.
De muis zelf voelt ook niet slecht aan. Niet wetende wat voor soort plastic er gebruikt is, is het wel ontzettend goed afgewerkt. Er zit een finish op, waardoor de muis niet al te glad voelt. Het gebruikte plastic laat ook geen vingerafdrukken zien. Het scrollwiel heeft een reliëf bestaande uit twee rijen aan cirkels, waardoor er genoeg grip is.
Sensor en knoppen
Zoals vermeld stond in de specificaties zit er in de muis een PixArt 3389-sensor. Hiermee beschikt de muis over één van de beste sensoren op de markt, met een flexibele selectie aan DPI om in te stellen en een typerende polling rate van 1000 Hz voor het nauwkeuriger bewegen op het scherm.
Ook voelen de knoppen aan van goede kwaliteit met dank aan de Omron switches. Met elke klik aan het wiel, of bestand dat geselecteerd wordt, is het aldoor een beloning om het geluid te horen van een muisklik. Niet te hard, en niet te zacht.
Na deze TEDTalk is het natuurlijk belangrijk om de vragen van de inleiding te beantwoorden. Om het kort te houden: de NZXT Lift is zeker aan te raden voor de adviesprijs van € 60,- en is hiermee zeker een goede eerste muis van NZXT. De bouw en afwerking van het ambidextrous design zorgen ervoor dat de Lift met elke beweging fijn in de handen blijft liggen. Ook het gebruik van de knoppen valt in de smaak, op de DPI-knop na. Verder is de muis, met zijn gewicht van 67 gram, ook nog ontzettend comfortabel, al helemaal met langere sessies. De paracordkabel is een fijne toevoeging, alhoewel dit vaak standaard is.
Naast de voornamelijk positieve punten hierboven zijn er natuurlijk ook mindere punten. Hierbij valt te denken aan de DPI-knop, welke te klein is en te laag tussen de knoppen zit. Daardoor kan een misklik niet altijd voorkomen worden. Eenzelfde soort situatie kan voorkomen met de zijknoppen, in het geval van grotere duimen. Waar de paracordkabel een fijne toevoeging is, heeft deze in het begin wel zo zijn nadelen. Hierbij duurt het een tijdje voordat de kabel minder stug is en dus niet meer in de weg ligt.
Mocht je dus op zoek zijn naar een lichtgewicht muis met strak design en goede bouwkwaliteit, dan zit je met de NZXT Lift helemaal goed. We zijn benieuwd naar wat de fabrikant nog meer van plan is op het gebied van randapparatuur.