Review: Phanteks Eclipse P200A DRGB
Links; Navigatie;De Phanteks Eclipse P200A DRGB oogt bij eerste kennismaking ruim voor het oog en doet daarmee al snel denken aan een Micro-ATX-behuizing. Al lerende, wordt men verrast dat het hier toch gaat om een Mini-ITX-behuizing die net wat ruimer is dan de gemiddelde variant.
Mini-ITX-builds an sich brengen meer uitdaging met zich mee als het om inbouwen gaat. De selectie aan componenten is beperkter, evenals de fysieke ruimte (inhoud) in de behuizing zelf. Met de Eclipse P200A DRGB verkiest Phanteks ruimte, functionaliteit en compatibiliteit met hedendaagse moderne hardware. Daarmee valt de Eclipse P200A DRGB wat ruimer uit, maar is de behuizing in de praktijk toch een slag kleiner dan de gemiddelde Micro-ATX-behuizing.
Meer over de specificaties en mogelijkheden lees je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven is de Phanteks Eclipse P200A DRGB beschikbaar voor circa € 70,18.
Een overzicht van de specificaties:
De Eclipse P200A DRGB oogt designtechnisch normaal. Hier zijn geen Mini-ITX fratsen in de vorm van een videorecorder-‘look-a-like’. Het is een pc-behuizing die gewoon gaat voor de standaard look. Wat zijn dan de belangrijke eigenschappen van deze behuizing? Veel ruimte voor een Mini-ITX behuizing, ondersteuning voor een videokaart tot 355 mm lang en 65 mm dik (3-slots) en ruimte voor een CPU-koeler tot 165 mm. Voor een Mini-ITX-behuizing is de hoogte van de CPU-koeler imposant.
Verder heeft de behuizing ondersteuning voor twee radiatoren van 240 mm en 280 mm tegelijkertijd. Ook is het mogelijk om zeven 120mm-fans te huisvesten óf twee 140mm-fans met nog eens vijf 120mm-fans. Kortom, een Mini-ITX-behuizing met veel inbouwmogelijkheden. Ook niet geheel onbelangrijk om te vermelden: de Eclipse P200A DRGB heeft een USB Type-C Gen 2-aansluiting op het I/O aan de voorzijde.
De Eclipse P200A DRGB komt in een verzorgde verpakking. Geen full-color fratsen, maar gewoon degelijk. Verpakkingsinhoud bestaat uit piepschuim en beschermingsfolie. De accessoires zijn opgeborgen in de behuizing zelf. Al snel maak ik kennis met de Eclipse P200A DRGB in zijn volle Mini-ITX-glorie. Voor een Mini-ITX-behuizing oogt de behuizing als een gebruikelijke behuizing, iets wat voor de Mini-ITX-categorie ontwenning is. Ik vind het overigens een goede keuze dat Phanteks dit pad bewandelt. Het biedt nét wat meer ruimte en een ruimere keuze aan inbouwmogelijkheden. Overigens valt het ook direct op dat de behuizing van Phanteks afkomstig is met haar ontwerpkeuzes.
Op de voorzijde siert het Phanteks-logo met daaronder direct het I/O, bestaande uit een LED-modiknop, een LED-kleurknop, een gecombineerde microfoon- en audio-ingang, een USB 3.2 Type-C Gen 2-aansluiting (10 Gbps) en twee USB 3.0 Type-A-poorten. Niet ver daaronder zit een stoffilter dat over de volledige onderzijde strekt.
Het voorpaneel is voorzien van fijne mesh. Bovenop het toppaneel siert de powerknop. Het linkerzijpaneel is voorzien van gehard glas, waar het rechterzijpaneel vervaardigd is van metaal met wederom wat mesh voor extra airflow.
De Eclipse P200A DRGB staat dankzij de pootjes wat hoger op het bureau, hiermee kan de behuizing rondom ademen en/of verse airflow aantrekken. Op de achterkant is er ruimte voor een voeding bovenaan, een 120mm-fan, een uitsparing voor het I/O van het moederbord en de mogelijkheid om maximaal een 3-slots-videokaart te plaatsen.
De zijpanelen zijn met een trekbeweging te verwijderen van het frame. Deze zitten vast met kogeltjes op de behuizing, deze klemmen zich goed vast. Een eerste inzage in het hardwarecompartiment maakt duidelijk dat de Eclipse P200A DRGB ruimtelijk is opgezet.
Het doet een beetje denken aan een Micro-ATX-behuizing, maar in de praktijk bewijst de Eclipse P200A DRGB zich gewoon als een ruime Mini-ITX behuizing. Aan de voorzijde zitten standaard twee SK D-RGB-120mm-fans met PWM-functionaliteit. Het is mogelijk om de Eclipse P200A DRGB verder te modificeren met zogenoemde upgrades, bestaande uit extra SK-Fans, HDD-brackets en een riserkabel voor verticale GPU-montage.
In de moederbordtray zit een ruime uitsparing voor montage van een CPU-koeler. Hier is een metalenplaat zichtbaar waarop je twee 2.5 inch SSD’s kan monteren. Deze is te verwijderen met een duimschroef, dus bij montage van een CPU-koeler kan deze plaats maken. Er is geen sprake van een PSU-afscherming (shroud), wegens het simpele feit dat de PSU bovenin de behuizing plaatsneemt.
Het voorpaneel is met een trekbeweging te verwijderen, waar de twee SK D-RGB-120mm-fans zich achter verschuilen. Het is mogelijk om de twee 120mm-fans te vervangen voor grotere 140mm-fans.
Het kabelcompartiment maakt gebruik van twee metalen kabelbinders, deze zijn te verwijderen met een duimschroef/kruiskopschroevendraaier. Het kabelcompartiment biedt voldoende ruimte, vooral voor een Mini-ITX-behuizing. Alsnog blijft deze beperkt en zorgen de metalen kabelbinders voor een stevige bevestiging die niet losschiet. De zichtbare metalenplaat is voor de montage van twee 2,5″ SSD’s. Onderin de behuizing is beperkte ruimte om kabels weg te moffelen.
Bovenin de behuizing zit een ruimte voor kabels afkomstig van de voeding. Deze bevindt zich ter hoogte van de voedingspositie. Hier is de Phanteks-kabelbinder te vinden om de ATX-kabel en CPU-powerkabels op zijn plaats te houden, inclusief andere kabels afkomstig van de voeding. Deze positie is essentieel voor het kabelmanagement succes van de Eclipse P200A DRGB.
Het inbouwen van een Mini-ITX behuizing brengt vaak ruimte restricties met zich mee, de Phanteks Eclipse P200A DRGB bewijst anders, maar vereist wel een plan. Heb je een mid- of full-tower behuizing, dan is ruimte vaak aan je zijde. Het wegmoffelen van kabels gaat dan wel op, veelal onderin bij de PSU-afscherming. Hoewel de Eclipse P200A DRGB meer ruimte biedt; vraagt het een stappenplan. Dit is niet enkel om met het Mini-ITX-vingertje te wijzen, het maakt de bouwervaring prettiger.
Vooraf ben ik begonnen met het plaatsen van de CPU-koeler op het moederbord- de processor. In opvolging heb ik de voeding bovenin geplaatst met de kabels voorbereid. Deze heb ik direct via de kabeldoorvoeren richting het kabelcompartiment doorgevoerd om ruimte te winnen. Vervolgens heb ik deze door de kabeldoorvoeren teruggevoerd richting het hardwarecompartiment, zodat deze op gewenste positie zitten in overeenstemming met de aansluitingen van het moederbord.
Voordat ik het moederbord heb vastgeschroefd in de behuizing, heb ik deze eerst los in het hardware compartiment neergelegd. Op deze wijze kon ik de kabels aansluiten. De lengte van de kabels waren hiervoor lang genoeg. In opvolging heb ik het moederbord vastgeschroefd met alle kabels aangesloten, inclusief de kabels afkomstig van het front I/O van de behuizing.
De PCIe-kabels had ik ook voorbereid. Deze hebben een standaardlengte voor een voeding (PSU). Toch was het niet mogelijk om de kabels via het kabelcompartiment weer richting het hardware compartiment door te voeren, waardoor het nu in het zichtwerk valt. Het is esthetisch minder aantrekkelijk, toch vind ik het niet compleet storend. Met de Scythe CPU-koeler op zijn plaats en de GTX 1080 nadert het systeem naar compleetheid.
De ruimte bovenin de behuizing ter hoogte van de PSU is essentieel. Overigens zijn de metalen kabelbinders dat ook, dit maken het kabelcompartiment van de Eclipse P200A DRGB succesvol. Onder de eindstreep had ik toch liever een voeding onderin de behuizing gezien, met een complete of dan wel deels PSU-afscherming.
Met het voorpaneel op zijn plaats, oogt de Eclipse P200A DRGB redelijk compleet. Het inbouwen met de behuizing is voor een Mini-ITX-behuizing een zeer prettige ervaring. Verbeterpunt voor de toekomst zou voor mij toch echt een andere positie zijn van de voeding. Met het systeem ingeschakeld komen de twee SK D-RGB-120mm-fans ook tot kleurrijk leven. In verhouding met een Netgear Orbi is zichtbaar hoe klein de Eclipse P200A DRGB werkelijk is.
De Phanteks Eclipse P200A DRGB is een degelijke Mini-ITX-behuizing voor het geld. In de basis gaat het uit van een reguliere behuizing hoe we die kennen, wat bijna ongebruikelijk is voor de categorie Mini-ITX, gezien het feit dat we vaak verticale of kleinere behuizingen zien. Wat de Eclipse P200A DRGB te bieden heeft, lees je in deze eindconclusie.
Ruimte en inbouwmogelijkheden is wat mij betreft de belangrijkste reden dat je de Eclipse P200A DRGB aanschaft. Een Mini-ITX die nét wat groter is, maar toch aanzienlijk kleiner dan de gemiddelde Micro-ATX-behuizing, dat omschrijft de Eclipse P200A DRGB prima. Het voelt compact aan met een slagje groter. Dit biedt inbouwmogelijkheden, waaronder een CPU-koeler tot 165 mm en een videokaart tot maximaal 355 mm lang en 65 mm dik (3-slots). Voor een Mini-ITX is het deftig.
De bouwkwaliteit is voor het prijssegment goed. Netjes verzorgd met een stoffilter aan de onderzijde van de behuizing en fijn mesh op het voorpaneel. Ook voor opslag voorziet de behuizing prima in vier posities voor 2,5″ SSD’s. De Eclipse P200A DRGB is een Mini-ITX-behuizing die goed voorziet in ruimte, maar is dan wel wat meer aan de maat voor deze categorie. Wel is het een format waar ik aan kan wennen.
Nadeel die ik kan benoemen is de positie van de voeding (PSU). Deze zit bovenaan de behuizing, de welbekende positie van oudsher. Voor de ATX en CPU-connectoren levert dit geen problemen op, deze kan je met de beschikbare ruimte achter de voeding netjes wegwerken. Met een langere videokaart, waaronder een GTX 1080 kan de afstand van PCIe-connectoren richting de voeding esthetische problemen opleveren. Het is dan niet mogelijk om de kabels achter de moederbordtray te verwerken, om het simpele feit dat je deze afstand niet kan overbruggen. Ook levert het esthetisch een minder mooi resultaat op, echter vind ik dit ook wel te verwaarlozen voor wat je krijgt voor het geld.
Met dat gezegd te hebben is de Eclipse P200A DRGB een zeer complete Mini-ITX-behuizing die het anders aanpakt. Deze formule bevalt mij prima.