Review: Phanteks Enthoo Pro 2
Links;In 2014 lanceerde Phanteks de originele Enthoo Pro; maar liefst zes jaar later komt de fabrikant met de Enthoo Pro 2. In de tussentijd hebben we te maken gehad met veel veranderingen in het PCMR-landschap, reden genoeg voor Phanteks om de Enthoo Pro te voorzien van een moderne facelift.
De Enthoo Pro 2 leent kenmerken van de originele Enthoo Pro. Ik baseer dit vooral op het uiterlijk. In de basis maakt de Enthoo Pro 2 gebruik van het frame van de Enthoo 719, een behuizing met een hogere prijsklasse voornamelijk door zijn luxueuzere afwerking. Belangrijke kenmerken bestaan uit het huisvesten van een dubbel-systeem, een DRGB (ARGB) streep op de PSU-shroud, veel ruimte voor koeling in de vorm van lucht en/of water, veel opslagmogelijkheden en een optionele uitbreidingskit voor een verticale GPU-setup.
Op het moment van schrijven kost de Enthoo Pro 2 circa € 139,-; dit betreft het reviewexemplaar met een venster van gehard glas.
Een overzicht van de specificaties:
De Enthoo Pro 2 is beschikbaar in twee modellen: het reviewexemplaar met een venster van gehard glas en een volledig gesloten versie met twee stalen zijpanelen. Iets wat deels op te merken is aan de kenmerken is het formaat. Met de mogelijkheid voor een dubbel-systeem is de Phanteks Enthoo Pro 2 net als zijn voorganger een forse kast. De behuizing is 580 mm hoog, 560 mm diep en 240 mm breed.
Met een ruimtelijke indeling in het voor- en kabelcompartiment kan je veel kanten op met de Enthoo Pro 2. Het kabelcompartiment maakt gebruik van een verticale positie voor de voeding. Hier is ruimte voor de voeding zelf, kabels voor het hoofdsysteem en eventueel kabels voor het secundaire Mini-ITX systeem. In het voorcompartiment, ofwel het hardware-compartiment is op de PSU-shroud een brede kabeldoorvoer zichtbaar. Deze is aanwezig om kabels eenvoudig te kunnen doorvoeren richting het secundaire Mini-ITX systeem, gezien het feit dat deze onderin op de PSU-shroud zijn plaats aanneemt.
De Enthoo Pro 2 kan maximaal een SSI-EEB moederbord huisvesten, kortom: je kunt het niet zo gek bedenken. Verder kun je tot maximaal twaalf 3,5″ HDD’s kwijt en nog eens elf 2,5″ SSD’s. Let wel op dat deze uitbreidingen de optionele HDD/SSD-brackets verlangt - deze kun je apart bijbestellen. Phanteks levert de Enthoo Pro 2 zonder fans.
De Enthoo Pro 2 pakt het groots aan. Nogmaals: je kunt het zo gek maken als je zelf wil. De maximale CPU-koelerhoogte is 195 mm, ofwel FORS! Je kunt aan de voorzijde een radiator van maximaal 480 mm kwijt, wederom… FORS! Een systeem met een SSI-EEB moederbord, een Mini-ITX moederbord, een forse radiator en een tweetal dikke videokaarten: het maakt allemaal onderdeel uit van de Enthoo Pro 2-checklist… Check!
Het uitpakavontuur gaat van start met een megaverpakking. Binnenin zit de Enthoo Pro 2, gepaard met diverse accessoires. De accessoires zitten in een eigen verpakking, bestaande uit een gebruikershandleiding, vier HDD/SSD-bays, een montagebracket voor het secundaire Mini-ITX systeem en een doosje met diverse schroeven.
Phanteks heeft voor de build extra accessoires meegeleverd. Let op: dit zijn accessoires die standaard niet meegeleverd worden met de Enthoo Pro 2; deze kun je via de website van Phanteks bijbestellen. De extra accessoires bestaan uit een dubbele HDD/SSD-bracket en een verticale GPU-bracket (mounting kit). Beide producten gaan samen met de Enthoo Pro 2, beter gezegd: deze gaan specifiek samen met de lay-out van de Enthoo Pro 2. De Enthoo 719 heeft een identieke lay-out en zou in de praktijk ook samen moeten gaan met deze accessoires.
De verticale GPU-bracket oogt verzorgd. Phanteks levert een metalen bracket mee ter versteviging. Deze schroef je vast door meerdere PCI-schildjes te verwijderen aan de achterzijde van de behuizing. Afwerking oogt degelijk met o.a. het Phanteks woordmerk op de PCIe-verloopkabel.
Ter aanvulling en om het spannend te houden, heb ik ook nog de Phanteks SK PWM fans met DRGB (ARGB) in ontvangst genomen en drie Neon DRGB (ARGB) LED-strip kits. DRGB staat voor Digitale RGB, dit is de noemer van Phanteks voor ARGB. Het zijn mooie accessoires om de build compleet te maken, dadelijk voorzie ik je van meer actie tijdens het inbouwen.
We kunnen na een lijst aan accessoires en aanvullende componenten eindelijk door met de Enthoo Pro 2. Eerste impressie: groot, maar niet zo zwaar als de Cosmos C700P. Het is opvallend hoe snel de behuizing gewicht verliest na het verwijderen van de zijpanelen, met name het venster van gehard glas, want hier zit flink wat gewicht in.
De Enthoo Pro 2 behoudt eer aan designelementen afkomstig van de originele Enthoo Pro. De voorzijde is nu volledig doorgetrokken met mesh - dit betreft Phanteks’ ‘High-Performance Fabric’-mesh voor een betere airflow. Het frame bestaat uit staal, aangekleed met een kunststof voorpaneel en een venster van gehard glas.
Op de voel en voor het oog valt de ‘High-Performance Fabric’-mesh op. Deze is zacht, zoals de naam mogelijk al doet vermoeden. Het front-I/O zit verborgen achter een klepje, bestaande uit de volgende aansluitingen: een USB Type-C-aansluiting (GEN 2), vier USB 3.0-aansluitingen, een lijningang voor microfoon en headset, een power- en resetknop, een LED-kleur en modeknop. Bovenop de behuizing bevindt zich een magnetisch stoffilter.
Het stalen zijpaneel heeft diverse uitsparingen voor airflow, de kleinere uitsparing is voor de voeding (PSU). Binnenin vinden we ook hier magnetische stoffilters. Aan de achterzijde siert de verticale ruimte voor de voeding samen met een uitneembare metalen plaat. Deze positie is voor het I/O en de PCIe-ingangen van het secundaire Mini-ITX systeem. Een stukje erboven bevinden zich verticale en horizontale schildjes voor de PCIe-ingangen van het hoofdsysteem. Je kunt aan de achterzijde een ventilator en/of radiator van maximaal 140 mm plaatsen.
De behuizing tilt zich met de vier verhoogde pootjes circa 1 tot 2 centimeter omhoog voor airflow (intake van verse lucht). De pootjes zijn afgewerkt met rubberen padding.
Met het venster van gehard glas van zijn plaats krijgen we toegang tot het hardware-compartiment. Zeeën aan ruimte: hier stouw je makkelijk vijf kilo aardappelen in weg zonder dat het iemand opvalt. Het venster van gehard glas zit met duimschroeven op de behuizing - net als het dichte zijpaneel aan de zijde van het kabelcompartiment.
De Enthoo Pro 2 oogt wat kaal zonder meegeleverde fans. Het punt dat je niet in de prijs ‘meebetaalt’ voor fans die je mogelijk niet wil hebben, kan je deels zien als voordeel. Toch kan ik mij niet helemaal vinden in deze stelling. Persoonlijk mis ik in dit prijssegment de standaardisering van één of twee ventilatoren. De kunststof schildjes fungeren als posities voor de HDD/SSD-brackets. In deze vorm kun je er een viertal 2,5″ SSD’s op kwijt.
Op de tegenovergestelde zijde, het kabelcompartiment, kiest Phanteks hier voor een kabelboom. Dit vormt zich met de velcro-straps en de naastliggende kabeldoorvoeren afgewerkt met rubber. Het zichtbare schild verbergt optisch de kabels afkomstig van de voeding. Je kunt hier eenvoudig kabels in weg moffelen, maar ook netjes begeleiden en richting geven.
In het kabelcompartiment zitten nog drie 2.5 inch SSD-brackets, op deze positie heb je snel toegang tot SATA-connectoren, wat bijdraagt aan het eenvoudig wegwerken van je SATA-kabels. Het kunststof voorpaneel trek je van het stalen frame, hieronder bevindt zich een stoffilter over de volledige lengte van het voorpaneel. Je krijgt ook toegang tot het stoffilter op de onderzijde.
De Enthoo Pro 2 is volledig gestript. Het is tijd om het beestje te voorzien van hardware. Hieronder nog een close-up van Phanteks zijn ‘High-Performance Fabric’ mesh.
Het inbouwen verlangt relatief weinig inspanning. Je dient rekening te houden met het formaat van de behuizing en het rondzeulen hiervan. In mijn geval maak ik hier vaak kennis mee, gezien het feit dat ik alles buiten fotografeer.
Eigenlijk is het vrij lastig om ‘fout’ te bouwen met de Enthoo Pro 2. Vergeet je de CPU_Power-connectoren, dan heb je voldoende ruimte boven het moederbord om deze achteraf nog aan te sluiten. Mocht je een grotere CPU-koeler hebben, denkende aan een Dark Rock Pro 4 of Noctua NH-D15, dan kan dit wat lastiger zijn. Voor deze build combineer ik de Dark Rock 4 - deze levert nul problemen op.
Het metalen schild verbergt veel kabels afkomstig van de voeding. Op de foto is duidelijk zichtbaar dat veel van de kabels samenkomen, zonder een wirwar aan kabels. Investeer je wat extra tijd, dan kan het nog strakker. Op het metalen zijpaneel zit een uitsparing voor de voeding voor het aantrekken van verse lucht.
Nogmaals: de ruimte is een aangename vrijheid in deze behuizing. Op de PSU-shroud zit een DRGB (ARGB) afwerking, deze gaat samen met de LED-controller op de voorzijde van de behuizing. Je kunt ervoor kiezen om de 3-pin (ARGB) connector aan te sluiten op je moederbord voor het synchroniseren van verlichtingseffecten samen met je moederbord. De Enthoo Pro 2 werkt samen met moederborden van Asus, ASRock, Gigabyte (Aorus) en MSI.
Phanteks maakt gebruik van een ‘Daisy connector’, waarmee je eenvoudig een kring maakt. Het doorkoppelen van de RGB-verlichting op de PSU-shroud, Phanteks SK PWM (RGB) ventilatoren en de digitale strip zijn een mooi samenspel.
De verticale GPU-bracket monteert eenvoudig. PCI-schildjes van hun plaats, uitlijnen en aandraaien met de drie duimschroeven. Een extra slagje met de schroevendraaier kan geen kwaad. Vooraf aan installatie in de behuizing vond ik het eenvoudiger om de videokaart alvast op het PCIe-slot te bevestigen. Je kunt dan nog de schroeven aandraaien, wat lastiger gaat als de bracket in combinatie met de videokaart al in de behuizing zit.
Het RGB-verlichtingsfeest mag niet ontbreken in deze review. Inhoudelijk kan ik relatief weinig kwijt over de ‘geluidsproductie’, gezien het feit dat er standaard geen fans worden meegeleverd. De idle temperatuur zat gemiddeld rond de 29 tot 36 graden Celsius. Tijdens het gamen liep dit op tot maximaal 65 graden Celsius. Dit is in combinatie met de vier 120mm-fans op een snelheid van 1200 RPM (fixed). Hopelijk geeft dit je een soort van indicatie.
Door zijn ruime inhoud is er veel mogelijk in de Enthoo Pro 2. Je kunt er veel HDD’s en SSD’s in kwijt en er is zelfs ruimte voor een secundair Mini-ITX-systeem. Dit maakt de Enthoo Pro 2 in veel opzichten een ruimtelijke alleskunner. Let wel dat je hier ruimte op of onder je bureau voor vrij moet maken.
De Phanteks Enthoo 2 Pro, een behuizing met een formaat waar je U tegen zegt. Er is ruimte voor een SSI-EEB moederbord, een secundair Mini-ITX systeem, een 480mm-radiator aan de voorzijde en dan ook nog eens maximaal twaalf 3.5″ HDD’s… Welkom RAID-configuratie!
De Enthoo Pro 2 wordt standaard vrijwel leeg afgeleverd, met de bedoeling dat je als bouwer los kan gaan met componenten naar eigen keuze. De behuizing komt zonder fans, zodat je niet blijft zitten met fans die je niet aanstaan. Ergens begrijp ik de keuze van Phanteks, om de instapprijs zo laag mogelijk te houden, maar tegelijkertijd kan ik mij hier niet volledig in vinden. Twee eenvoudige 120mm-fans hadden best aanwezig mogen zijn. Al maakt de bouwer tijdelijk gebruik van deze twee fans, in afwachting van zijn definitieve fans, in de tussentijd heb je dan toch wat airflow.
Keerzijde is de lagere prijs. Voor € 139,- haal je de variant in huis met een venster van gehard glas. Uiteraard zijn er behuizingen die wel met fans komen in het prijssegment, meerdere zelfs, en mogelijk zelfs met RGB fans. Toch mag de Enthoo Pro 2 niet onderschat worden. Het is een behuizing met een eigen visie, wat neerkomt op een dual-systeem build. Er zijn niet veel behuizingen te vinden in deze categorie. Enthousiastelingen kunnen volledig losgaan; is het niet met een secundair systeem, dan wel met waterkoeling. De behuizing laat dit tot in het extreme toe.
Onder de eindstreep dien je rekening te houden met de aanvullende accessoires die je verlangt voor je definitieve build. Mogelijk dat je het budget nog verder moet opschalen. In mijn optiek koop je de Enthoo Pro 2 als je voor zeeën aan ruimte gaat met een waslijst aan mogelijkheden. Mogelijk raak je niet iedere specificatie vanaf dag één aan, maar is het idee dat je er flexibel bij zit lekker. De Enthoo Pro 2 is uniek in zijn vorm; weinig fabrikanten doen het Phanteks na. Het is een heerlijk ruim speelveld voor de bouwer met een upgrade-toekomst-perspectief. Slinger de RTX 3000-series er maar in: twee RTX 3090’s graag!
De Phanteks Enthoo Pro 2 verdient de “het is alles waar je hart naar verlangt" award. Reden voor het binnenslepen van deze award is zijn bijzondere dual-systeem eigenschap. Ook levert de behuizing in de basis veel eigenschappen voor een betaalbare prijs.