Review: Phanteks Glacier One 360MP
Links;De Glacier One AIO-reeks (all-in-one) is de eerste stap van Phanteks in de wereld van waterkoeling. Hier houd ik de waterblokken van Phanteks buiten beschouwing. De Glacier One is beschikbaar in vier varianten: de 240MP, 240MPH, 280MP en het grootste model betreft de 360MP. De MPH is een witte uitvoering van de waterkoeler met twee ARGB-fans.
In deze review staat het grootste model in de schijnwerper: de Glacier One 360MP. Bestaande uit een radiator van 360 mm, uitgerust met drie 120mm-fans (MP-fans) met een maximale snelheid van 2200 RPM. Het pompende hart is een zevende generatie pomp van het welbekende Asetek, een fabrikant die we in het gros van AIO’s op de markt terugzien.
Op het moment van schrijven kost de Phanteks Glacier One 360MP circa € 175,-.
Een overzicht van de specificaties:
Opvallende designoptie van de Glacier One 360MP is de Infinity Mirror-pompcover. Deze plaats je op de pomp ter afwerking. De Infinity Mirror is vervaardigd van gehard glas met daarin ARGB/DRGB-verlichting met een 3D-effect. Gedurende de review maak je kennis met deze pompcover.
De zevende generatie Asetek pomp is een PWM-pomp. Deze verlangt een enkele 4-pin (PMW-aansluiting) als voeding; een header die op veel moderne moederborden standaard aanwezig is, beter bekend als de pomp-header. De CPU-baseplate is van koper. Opvallend is dat het ontwerp van de pomp zelf zeer compact is. De Glacier One all-in-one series zijn compatibel met Intel LGA 115x, 1200, 2011, 2011-3, 2066 en AMD AM4, Strx4 en TR4. De Threadripper-bracket zit in standaard in de verpakking. De 400mm-tubes zijn afgewerkt met een sleeve, ofwel gestoffeerde afwerking. Phanteks geeft een royale productgarantie mee van maar liefst zes jaar.
Iets wat ik apprecieer aan de verpakking is de transparantie in het gebruik van de pomp. Phanteks maakt duidelijk dat Asetek verantwoordelijk is voor de pomp. Gewoon keurig wat mij betreft.
Verder is de verpakking netjes verzorgd. Accessoires bestaan uit een handleiding, de losse pompcover, diverse ARGB/DRGB (daisy-chain) kabeltjes, montage accessoires, een tube koelpasta en een drietal tube-klemmen
De Glacier One 360MP oogt redelijk minimalistisch. De radiator heeft geen zichtbare branding of logo’s en letterlijk alles is volledig in het zwart opgetrokken. Ik kan de Glacier One 360MP er niet op betrappen dat er een andere kleur te vinden is. De tubes vertrekken recht vanaf de radiator en komen aan op de pomp met een 90 graden hoek. Op deze positie zijn de tubes van 140 tot 160 graden beweegbaar voor een juiste oriëntatie in de behuizing.
Het is mogelijk om de Glacier One 360MP in zijn “naakte versie" te gebruiken. De losse pompcover is een esthetische afwerking, nochtans blijft de naakte werking met enkel de drie fans mogelijk. Ik vind de uitstraling zeker niet storend.
Standaard zit er vanuit de fabriek al koelpasta op de CPU-baseplate. De Glacier One 360MP is good to go zonder gebruik van de meegeleverde koelpasta. De koperen CPU-baseplate is gefixeerd met acht schroeven. Op de pompbehuizing zelf zitten twee magneten die corresponderen met de pompcover.
De pompcover is op één manier te monteren; met de inkeping op de zijkant laat deze ruimte over voor de tubes. Montage van de top cover is “click and play" op de magneten van de pompbehuizing. De meegeleverde kabel van Daisy-chain naar ARGB zit standaard in de verpakking.
Met de topcover op zijn plaats begint de Glacier One 360MP langzamerhand vorm te krijgen. Esthetisch oogt het wat mij betreft luxer, al voel ik ook wel wat voor de Glacier One 360MP zonder topcover. Het minimalistisch uiterlijk dat subtiel de compacte vorm van de zevende generatie Asetek pomp benadrukt, vind ik vanuit technisch oogpunt wel iets hebben.
Met de drie MP-fans van 120 mm is de radiator ook compleet. Hier heeft Phanteks een handigheidje in verwerkt. Je kan de fans op de radiator eenvoudig doorlussen met als eindresultaat één kabel richting de 4-pin PWM-header. Klasse hier Phanteks. Niet enkel voor het oog, maar ook als het om installatiegemak gaat scoort de Glacier One 360MP op dit front. De kabels zijn overigens netjes voorzien van een sleeve.
Installatie op het AM4-platform kent met de Glacier One 360MP weinig uitdaging. Met de 360mm-radiator bestaat de kans dat je wellicht wat moet prollen in je behuizing, maar goed, je weet vooraf waarschijnlijk wel wat mogelijk is met je behuizing. De montage-onderdelen voor AM4 bestaan uit de standaard AM4-backplate, een metalen mounting voor rondom de pompbehuizing, vier afstandsbusjes en vier duimschroeven.
Gevolgd door het plaatsen van de AM4-backplate met vier afstandsbusjes. Nu is het enkel de metalen mounting plaatsen, koelpasta ertussen en de vier duimschroeven aandraaien. Dit is de installatieprocedure; makkelijker kan ik het niet maken. Wat ook hier wederom opvalt is dat de pompbehuizing zeer compact is: I like it!
Het eindresultaat mag er zijn. De Glacier One 360MP oogt als een nette AIO met een rustige uitstraling. Ook de Infinity Mirror in actie heeft een luxe uitstraling, mede door het feit dat er gehard glas toegepast is. Versus NZXT zijn Kraken AIO-series is de topcover luxer in afwerking.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 - 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie" van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.
De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.
AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 - 2020)
Als het om idle resultaten gaat, komt de Glacier One 360MP met de overige twee AIO’s goed mee. Het verschil van 360 mm versus de 240 mm-radiator doet hier weinig. De AMD Ryzen 7 3800XT gaat vrolijk verder rond de 30 en 32 graden Celsius met een overklok.
Onder load met de AMD Ryzen 7 3800XT stock komt de Glacier One 360MP erg goed mee. Hier bewijst de AIO-set zich gemiddeld 3 graden koeler dan de NZXT Kraken Z53 en de Deepcool Gamer Storm Castle 240RGB V2. Hier heeft de Glacier One 360MP ook een concurrerende positie ten opzichte van high-end CPU-koelers. De Deepcool Assassin III moet voor het eerst zijn koppositie delen met de Glacier One 360MP.
Met de load-resultaten onder 4,5 GHz deelt de Glacier One 360MP een gedeelde positie met de Noctua NH-D15 en Deepcool Assassin III, wat een mooie prestatie is. Wel kost de Glacier One 360MP fors meer dan deze CPU-koelers, maar dat is dat ook weer een bewuste afweging die je maakt.
Als het om geluidsproductie gaat, komt de Glacier One 360MP onder volledige load (100%) er minder goed uit. Met 49 dB(A) op de HT-80A geluidsmeter is dit de luidste koeler (AIO) tot zover getest. Wel is het verschil met de twee overige AIO’s ruimschoots 5 tot 6 graden Celsius. Met de PWM-instelling tikte ik overigens niet directe deze 100%-fan curve aan; dit heb ik los getest vanuit de BIOS onder volledige snelheid.
Nog een opvallend puntje is de zevende generatie Asetek pomp. Met verschillende posities van de radiator - het ontnemen (wegwerken) van lucht en bubbels - blijft er een constant zoemgeluid. Ik heb de Glacier One 360MP getest op een open test bench, waardoor dit nog meer opvalt. In een behuizing zal dit geluid minder aanwezig zijn. Desalniettemin blijkt het onder 100% speed een bekend verhaal te zijn met de zevende generatie Asetek pomp. Ik heb de snelheid van de pomp-header teruggebracht naar 70%, waarmee het geluid niet meer hoorbaar is. Om de pompsnelheid te compenseren, draaien de fans standaard harder onder load.
De Glacier One is de eerste all-in-one (AIO) waterkoeling reeks van Phanteks. Naast behuizingen zoekt de fabrikant nu ook het water op; pompen of verzuipen? Je leest het in deze eindconclusie.
In deze review heb ik de grootste uiting van de Glacier One mogen testen: de Glacier One 360MP. Een AIO-set met een radiator van 360 mm en drie 120mm-fans met een maximale snelheid van 2200 RPM. De Glacier One 360MP oogt minimalistisch, doch elegant met zijn volledige zwarte afwerking. De combinatie van fans met witte bladen vind ik niet heel storend, al kan ik mij voorstellen dat je ook die liever in het zwart had gezien.
Als het om prestaties gaat, komt de Glacier One 360MP erg goed mee. De AIO-set scoort zijn positie bovenin de tabellen tegenover bekende CPU-koelers zoals de Noctua NH-D15 en Deepcool Assassin III. De eerder geteste 240mm-AIO’s laten de Glacier One 360MP gemiddeld met 5 tot 6 graden Celsius achter zich. Met drie fans van 120 mm tot maximaal 2200 RPM is de Glacier One 360MP tot zover de luidste koeler (AIO/CPU-koeler) - iets om rekening mee te houden.
De zevende generatie Asetek pomp is zeer compact. Wanneer de meegeleverde topcover niet op zijn plaats zit, is de pompbehuizing lager dan mijn VRM-heatsink. In al zijn compactheid vind ik het een stunt dat de Glacier One 360MP dat weet te presteren. Wel is de zevende generatie Asetek-pomp op 100% werking hoorbaar. Er komt een zacht brom/zoemgeluid van de pomp af. Voor sommigen zal dit als storend ervaren worden. Op de open test bench valt dit beter op dan in een gesloten behuizing, dus het kan per scenario verschillen. Met een snelheid van 70% is het brom/zoemgeluid hier op de test bench niet meer hoorbaar.
De ARGB/DRGB-toevoeging van de topcover klikt magnetisch vast op de pompbehuizing. Het Mirror Effect is nét even anders dan we gewend zijn van NZXT. Het oogt industrieel en gaat wat mij betreft goed samen met de Phanteks Evolv-behuizing. Het ligt daarmee lekker in lijn met de ontwerpen van Phanteks. Handigheidjes zoals het doorlussen van de fans op de radiator maken het inbouwen van de Glacier One 360MP fijn. Het monteren vereist ook weinig inspanning.
Onder de eindstreep krijg je voor een AIO van circa € 175,- goede prestaties. Het ontwerp is deftig en volwassen. Heb je weinig zorg over het geluid van de zevende generatie Asetek pomp, dan is de Phanteks Glacier One 360MP het overwegen waard.