![Een toonbeeld als het gaat om bouwkwaliteit](https://techgaming.nl/image_uploads/awards/TechGaming-Stamp-7.png)
Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Phanteks NV9
Links; Navigatie;De Phanteks NV9 is een full-tower behuizing met zeeën aan ruimte voor hardware. Het nieuwe vlaggenschip van Phanteks heeft maar liefst ruimte voor elf 140mm fans, drie 420mm radiators samen met nog eens een 280mm radiator. De basis van deze full-tower behuizing is imposant te noemen, iets waar ik in deze review dieper op inga.
De NV9 komt in twee kleuren: zwart en wit. In deze review behandel ik de zwarte variant. Belangrijk design aspect van de NV9 is het vrijwel naadloze glasaanzicht; het zij- en voorpaneel komen vrijwel naadloos samen. De Phanteks NV9 verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
De NV9 pakt het groots aan als zijnde full-tower behuizing. Met een formaat van 575 (L) X 280 (B) x 615mm (H) en een gewicht van 19,52 kilogram is de behuizing goed vertegenwoordigd op menig bureau. Er is zelfs ondersteuning voor een SSI-CEB of E-ATX-moederbord tot een breedte van 280mm. Ruimtelijk biedt de NV9 een overschot aan ruimte voor componenten, waaronder een maximale hoogte van 205mm voor de CPU-koeler. De videokaart tolerantie is 490mm lang en 205mm breed; ook hier is het denken in mogelijkheden in plaats van restricties.
De NV9 heeft met zijn formaat voldoende ruimte om high-end hardware te huisvesten. Met ruimte voor maar liefst elf fans kan je spelen met de airflow. Vanaf de bodem kan de videokaart voorzien worden van directe luchtkoeling. De intake op de bodem van de behuizing reikt over het gehele oppervlak, daarbij is de NV9 ook nog 65mm verhoogd, zodat verse lucht aangetrokken kan worden. Deze intake is overigens bedekt met een verwijderbare stoffilter.
Op de NV9 zijn diverse brackets te vinden. In de binnenkant vind je een zij- en bodembracket die in zijn geheel te verwijderen zijn. Op deze wijze plaats je eenvoudig fans en/of een 420mm radiator. Verder maakt de behuizing gebruik van een achterdeur. Deze geeft toegang tot het moederbord I/O en heeft een uniek kabelmanagementsysteem. In de opvolgende hoofdstukken maak je kennis met de NV9 en zijn features.
De Phanteks NV9 komt in een verzorgde verpakking met de nodige bescherming. Je maakt alvorens kennis met de accessoires, aangezien deze normaliter in de behuizing zelf te vinden zijn. De inhoud bestaat uit een handleiding, een doosje met schroefjes, magnetische afdekplaatjes, een ARGB-kabel en een GPU-houder. Deze GPU-houder kan je naar eigen wens plaatsen en verstellen afhankelijk van je videokaart.
De eerste indruk benadrukt de inleiding van deze review: imposant. Het NV9-bakbeest is voorzien van gehard glas wat de nodige reflecties veroorzaakt, vooral wanneer je mooie foto’s wil maken is dit nog wel eens een uitdaging. Het glazen zijpaneel komt vrijwel naadloos samen met het voorpaneel van glas. We zien dat deze visuele trend van het samenkomen van glazen panelen erg populair is, daar is de NV9 geen uitzondering op.
Opvallende aspecten op en rondom de behuizing is het gekantelde ontwerp. Hier draagt de poot zorg voor, waar de interne lay-out visueel verder gebruik van maakt. Optische kantelt en presenteert de NV9 zijn hardware, iets wat mijn ogen als erg plezierig doen ervaren. Op de voorzijde vinden we een gecombineerde microfoon- speakerlijningang, een USB 3.2 Gen2 Type-C poort en twee USB 3.0 poorten.
Op de rechterzijde van het frame vinden we een stalen zijpaneel met uitsparingen in de vorm van mesh. Hier kan een radiator of een rij aan fans prima zijn airflow kwijt. Ook vinden we ter hoogte van de voeding mesh voor betere warmteafgifte.
Dit principe keer terug op het achterpaneel dat als deur werkt op de behuizing, zie het als de NV9-achterdeur. Door deze te openen krijg je toegang tot het moederbord I/O, de expansiesloten en het unieke kabelmanagementsysteem van de NV9. Met dit systeem kan je kabels optische verbergen en routen naar de onderzijde van de behuizing. Hier zijn kabelhouders te vinden voor een structurele kabelmanagementoplossing.
De binnenkant van de NV9 levert het bewijs van een ruimtelijk doch pragmatische inhoud. Met de beschikbare ruimte zijn restricties niet van toepassing. Brackets zijn eenvoudig te demonteren; veelal met een enkel duimschroef die al aanwezig is in de behuizing. Dit zijn dan ook voordelen van een ruime inhoud.
We zien deze ruimte terug in het hardware- en kabelcompartiment van de behuizing. Waar ik voor nu het hardware compartiment bespreekbaar maak. Bij plaatsing van een moederbord is er minimale ruimte boven het moederbord. Dit is een bewuste designkeuze om kabels en overige componenten direct boven het moederbord te vermijden. Hiermee is de uitstraling erg strak. Op dit gedeelte zit een strip met DRGB-verlichting.
Het moederbord I/O valt binnen de behuizing achter de NV9-achterdeur (het achterpaneel). In het moederbordtray zitten diverse uitsparingen voor kabels. De bodembracket is toolless te verwijderen en daarmee direct gereed voor montage van fans of een radiator. Je schuift deze vervolgens weer op zijn plaats. Om resonantie van de fans te voorkomen zitten er rubberen ringen rondom de bevestigingspunten.
De NV9-achterdeur geeft je toegang tot het moederbord I/O. Ook geeft deze toegang tot de achterzijde van de geplaatste voeding. Om überhaupt toegang te krijgen tot de binnenkant van de NV9 moet je gebruik maken van de achterdeur. Je maakt vervolgens kennis met een reeks aan duimschroeven van links, naar boven naar rechts die de zijpanelen doen loslaten van het NV9-framewerk.
Er bevindt zich nog een 280mm-bracket voor de plaatsing van twee 140mm fans of een 280mm radiator. Ook hier komt demontage met een duimschroef te pas. Ophanging gaat middels een penscharnier. Je tilt de zijpanelen eenvoudig op, waarna de pen zich onthult. Phanteks maakt al langer gebruik van dit systeem. Op de zijpanelen is gebruik gemaakt van rubberen-padding om wederom resonantie (ongewenste trillingen) te voorkomen. Tot slot schuif je het toppaneel van de behuizing af.
Het het rechterzijpaneel van zijn plaats krijgen we toegang tot het kabelcompartiment. Phanteks heeft met zijn designkeuze boven het moederbord ruimte gemaakt voor onder andere de voeding en bijhorende kabels. Redelijk centraal is er ruimte gecreëerd voor een kabelboom. Hier zien we dan ook Phanteks Velcro-straps als ankerpunten om kabels te fixeren.
De zijbracket voor vier 140mm fans of maximaal een 420mm radiator komt eenvoudig van zijn plaats af met één enkele duimschroef. Ook hier maakt Phanteks gebruik van rubberen ringen; netjes.
Duiken we dieper in het kabelcompartiment, dan opent er zich nog een deur. Voor nu noem ik deze de kabeldeur. Je krijgt toegang tot de uitsparing in het moederbordtray voor vereenvoudigde retention montage voor de CPU-koeler of AIO. Hierachter schuilen zich nog meer Phanteks Velcro-straps voor het begeleiden van kabels richting het moederbord.
De NV9 komt standaard met een interne DRGB-controller. Deze heeft vier DRGB-ingangen, opgedeeld in twee kanalen per twee DRGB-ingangen. Voeding verlangt de DRGB-controller middels een enkele SATA-aansluiting. De DRGB-controller heeft ook nog een enkele ARGB-aansluiting, dit betreft de gebruikelijke 3-pin 5V variant. Bij de accessoires zagen we al eerder dat Phanteks deze kabel meelevert. Je sluit deze rechtstreeks aan op het moederbord om verlichting te synchroniseren. Op deze wijze kan je naar eigen wens de verlichting beheren middels de beschikbare software van je moederbord.
Inmiddels is de NV9 redelijk gestript. Aan de bovenzijde van de behuizing zit de powerknop, de resetknop en vier knoppen voor het beheren van de DRGB-verlichting, deze bestaan uit modi, kleur, snelheid en kanaal. Met de DRGB-controller kan je wissen tussen twee kanalen, wat sierlijke verlichting combinaties een mogelijkheid maakt.
Het inbouwen van zo’n bakbeest is in de basis veelal een plezierige ervaring omwille het feit dat er weinig tot geen restricties zijn. Wel maak je het NV9-bakbeest nog zwaarder wat tot rugklachten of enorme biceps kan leiden.
Ik ben op mijn gemak begonnen met het plaatsen van het moederbord, dit betreft de ASUS ROG Crosshair X670E Hero. Waarna ik spoedig de voeding heb geplaatst om aan de slag te gaan met de bekabeling. Dat de NV9 ruim is hoef ik je inmiddels niet meer te vertellen. Wel zit hier een punt van aandacht, gezien de designkeuze van een strakke afwerking boven het moederbord wat gepriegel kan veroorzaken. Ik adviseer je om eerst de CPU-powerconnectoren te begeleiden door de uitsparing boven het moederbord, waarna je deze vooraf aan het vastschroeven alvast verbindt. Dit voorkomt priegelwerk, gezien ruimte op dit punt redelijk gelimiteerd is.
Voor de build heb ik goed gebruik gemaakt van de beschikbare bracket aan de zijkant van de behuizing. Hier heb ik de Glacier One 360MP van Phanteks op geplaatst. Vervolgens is het plaatsen, vastzetten en voorbereiden voor montage op de processor.
De AMD Ryzen 5 7600X heb ik voorbereid met een ‘erwt’ koelpasta, waarna ik het koelblok van de Glacier One 360MP gemonteerd heb.
In het kabelcompartiment zijn de wijzigingen inmiddels ook te zien. Ik heb goed gebruik gemaakt van de aanwezige kabelboom, evenals de DRGB-controller in combinatie met de Glacier One 360MP; deze sluiten naadloos op elkaar aan. Ik ben hier dan ook tegen weinig tot geen problemen aangelopen. De kabeldeur maakt de build in zijn totaliteit esthetisch een stuk vriendelijker.
Achter de NV9-achterdeur blijven kabels richting het moederbord I/O en de voeding optisch ook verborgen. Het routen van kabels aan de onderzijde voelt erg gestructureerd.
Met een GeForce RTX 3080 Gaming X Trio op zijn plaats en het werkgeheugen is de build compleet. In de basis zou deze build nog meer RGB-liefde mogen hebben. Dat brengt mij ook direct bij een minpunt: het ontbreken van fans. Naar mijn mening had er minimaal één á twee fans meegeleverd mogen worden.
Optisch lijkt de hardware te vliegen, vooral kijkende naar de verhouding ruimte die er nog beschikbaar is rondom de hardware. De afwerking boven het moederbord vind ik erg chique doen ogen. Voor de build heb ik gebruik gemaakt van de meegeleverde GPU-houder. Deze is te verstellen middels duimschroeven in hoogte, maar ook in de breedte. Deze liet zich prima afstemmen op het fan-ontwerp van de GeForce RTX 3080 Gaming X Trio.
Met de Phanteks NV9 als complete build rest mij nog enkel de eindconclusie. Wat zijn mijn gedachten over dit NV9-bakbeest? Je leest het hieronder.
De Phanteks NV9 is groots; wellicht voor sommige overweldigend. Ik zou dan ook zeker kijken naar de twee alternatieven van Phanteks: de NV5 en NV7. De NV5 betreft een mid-tower behuizing, deze is een flinke stap kleiner dan de NV9. De NV7 zie ik als middenweg, dit betreft ook een full-tower behuizing met meer vergelijkbare eigenschappen aan de NV9 ten opzichte van de NV5. Nogmaals: de NV9 is prachtig, maar kolossaal.
Qua inbouwmogelijkheden ga ik je niet verder overtuigen. In de review herhaal ik vaker de beschikbare ruimte voor drie 420mm radiators. Ook is de ruimte voor een CPU-koeler en videokaart onbegrensd, anders gezegd: een RTX 4090 is groot, maar zeer goed te handhaven voor de NV9. Met dat gezegd kan je ieder stuk hardware in deze behuizing plaatsen zonder pijnlijke vergissingen.
De optelsom van ruimte, verwijderbare brackets met een enkele duimschroef, een eigen NV9-achterdeur met epische kabelmanagement opties en een vrijwel naadloos glasaanzicht maakt de NV9 een favoriet. Deze behuizing heeft mogelijkheden zoals ik altijd ervaren heb met de Cosmos-reeks aan behuizingen van Cooler Master; dat mag beschouwd worden als een dik compliment aan Phanteks.