Review: Razer Basilisk V3 Pro

Gamingmuis

85%
Scrollwonder!

In het kort

De Razer Basilisk V3 Pro komt met een high-end sensor en een verstelbaar scrollwiel. De gamingmuis straalt vooral luxe en compleetheid uit, hetzij qua features en design.

  • Eindoordeel

Review: Razer Basilisk V3 Pro

Links; Navigatie;

Inleiding

De Razer Basilisk V3 Pro komt met waardige specificaties voor een draadloze gamingmuis. De aanwezige Focus Pro 30K-sensor heeft een DPI-niveau van maximaal 30.000. Deze registreert muisbewegingen tot 750 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 70 G – noemenswaardig om met deze review van start te gaan.

Uitgerust met Razer HyperScroll kan je wisselen tussen een tactiele scrolervaring én free-spin middels de Razer Synapse-software. Free-spin laat het scrolwiel volledig los om te draaien. Verder is de Basilisk V3 Pro uitgerust met Chroma RGB-verlichting verdeeld over dertien individuele zones, optische Razer Gen-3 switches (microschakelaars) en draadloos opladen.

De Razer Basilisk V3 Pro heeft een adviesprijs van € 179,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

About the Razer Basilisk V3 Pro
10+1 independently programmable buttons
4-way Razer HyperScroll tilt wheel with electronically actuated notched and free-spinning modes
Razer HyperSpeed Wireless (with Multi-Device Support), Bluetooth, and Wired support via Razer Speedflex Cable Type C
Focus Pro 30K Optical Sensor
Up to 750 inches per second (IPS) / 70 G acceleration
Razer Optical Mouse Switches Gen-3
On-board memory (4+1 profiles)
Size: 130 mm / 5.11 in (Length) x 75.4 mm / 2.96 in (Width) x 42.5 mm / 1.67 in (Height)
Weight: 112g / 3.95oz (Excluding cable)
Dock Compatibility: Razer Mouse Dock Pro with Razer Wireless Charging Puck (both sold separately)

De optische Focus Pro 30K-sensor is een samenwerking met PixArt. De foutmarge van deze optische sensor ligt op 0,2%, kortom, een resolutie-accuraatheid van 99,8% – imposant! Met muisbewegingen tot 750 IPS en acceleratie tot 70 G is de Focus Pro 30K een high-end sensor te noemen. Bij de praktijkervaring ga ik dieper in op deze sensor.

Met Razer HyperScroll kan je het scrollwiel softwarematig modificeren naar tactiel en het zogeheten free-spin. Tactiel levert weerstand met een klassiek scrollwielgeluid, waar free-spin soepel en snel zonder weerstand door documenten of commando’s vliegt. In de Razer Synapse-software kan je verdere acceleratie (versnelling) van het scrollwiel beheren. Tevens kan je de smart-reel-modus inschakelen; deze schakelt automatisch tussen tactiel en free-spin wanneer je sneller of langzamer scrolt. Ook is het scrollwiel voorzien van Razer’s HyperScroll-tiltfunctie, waarmee je naast de gebruikelijke omhoog en omlaag ook naar links en rechts kan activeren.

De optische Razer Gen-3 switches (microschakelaars) zijn vooral geoptimaliseerd als het om energie-efficiënte gaat. De verwachte levensduur is 90 miljoen klikken. Het Razer-pakket op de Basilisk V3 Pro bestaat verder uit vijf on-board profielen, Razer Chroma RGB-verlichting en Razer Hypershift-technologie. De Hypershift technologie verdubbelt de inputs (knoppen) softwarematig. De Basilisk V3 Pro weegt 112 gram en komt standaard met twee jaar fabrieksgarantie.

Showcase

De Basilisk V3 Pro komt in een nette verpakking, bestaande uit de gamingmuis, een handleiding, een USB-dongle met een bijhorende USB-receiver en een USB Type-C naar USB Type-C-kabel.

De Basilisk V3 Pro borduurt voort op het ontwerp van de Basilisk X, Basilisk Ultimate en Basilisk Hyperspeed. De linker- en rechterzijkant zijn voorzien van rubberen padding. De linkerzijde heeft een duimsteun, waarmee je de duimknoppen comfortabel kan bereiken. De Basilisk V3 Pro introduceert een nieuwe trigger-knop; deze is vanaf de duimsteun goed te bereiken. De trigger-knop kan naar wens ingesteld worden, maar dient ook als een geschikte knop voor de Hypershift-technologie.

De DPI-knop is trouw te vinden boven op de muis; deze bestaat uit twee individuele knoppen. De voorste knop is bedoeld voor de Razer Hyperscroll-functie – uiteraard is deze te modificeren. De achterste knop is bedoeld voor het DPI-niveau. Daarvoor bevindt zich het scrollwiel en de L en R-knop met de nieuwe Razer Gen-3 switches. Totaal bezit de Basilisk V3 Pro elf knoppen.

Onderop de gamingmuis is een tweetal knoppen te vinden, bestaande uit een profielknop en connectiviteitsknop. Met de profielknop wissel je eenvoudig tussen de vijf profielen. De connectiviteitsknop geeft toegang tot de 2,4 GHz-verbinding (RF), Bluetooth en bekabeld. Standaard werkt de Basilisk V3 Pro onder pollingsnelheid van 1000 Hz. Met de Razer Mouse Dock Pro, een accessoire dat separaat verkrijgbaar is, kan je deze pollingsnelheid draadloos verhogen naar 4000 Hz. Bij de Mouse Dock Pro levert Razer een “puck” mee voor draadloos opladen, die je aan de onderzijde kan plaatsen van de muis. De Basilisk V3 Pro is dus compatibel met draadloos opladen, al is deze niet standaard out-of-the-box gereed voor draadloos opladen.

De software van Razer is heerlijk up-to-date, dus hier geef ik Razer mijn complimenten. De software heeft veel extra’s en werkt primair fijn als het om het beheren van randapparatuur gaat. Je kan via het Razer-trayicoon (in je Windows taakbalk) met een rechtermuisklik direct navigeren naar de landingspagina’s van je aangesloten Razer-randapparatuur. Je bent dus niet verplicht om eerst op een algemene landingspagina te komen, waarna je nog moet navigeren naar een overzicht van de aangesloten randapparatuur en dan nog eens selectie moet maken.

Mocht je de Razer Synapse-software nog niet geïnstalleerd hebben: zodra je een Razer-apparaat verbindt, komt er een auto-installer tevoorschijn. Wederom een deftig aspect van deze volwassen software. Je krijgt tekst en uitleg over de mogelijkheden van Razer Synapse. Nog een mooi aspect is dat je direct up-to-date bent met de laatste Razer Synapse-software en firmware.

Met de Razer Synapse-software krijg je de optie om een Razer-account aan te maken. Dat is niet verplicht, maar biedt wel wat voordelen. Zo is er een cloud-opslag voor profielen en bijbehorende instellingen; vooral handig als je vaak wisselt tussen computers. Je kan er ook voor kiezen om anoniem verder te gaan als gast. Als gast heb je volledig beheer over je randapparatuur, dus het is niet zo dat er beperkingen zijn op functionele eigenschappen van de hardware die je aanschaft.

Sneltoetsen en het modificeren van deze sneltoetsen is onderdeel van het Razer Basilisk V3 Pro-pakket. Razer maakt gebruik van een functie genaamd Hypershift. Met Hypershift kan je twee toetsen combineren om een dubbele laag aan functies te activeren. Je krijgt op de knoppen dus een tweede functie, naast de bestaande functie, voor meer flexibiliteit. De HyperScroll-functie is hier ook te modificeren.

Opties voor sensor-tweaking zijn te vinden onder het tabje prestatie. Het DPI-niveau is instelbaar van 100 tot 30.000 met stappen van 50 DPI. De pollingsnelheid is instelbaar op 125, 500 en 1000 Hz. De Basilisk V3 Pro kan gekalibreerd worden met een specifieke ondergrond. Standaard staat smart tracking aan, waarmee de sensor zichzelf automatisch kalibreert met het type ondergrond. Je kan de Basilisk V3 Pro ook instellen voor je Razer-muismat met de beschikbare presets. De optie smart tracking maakt gebruik van tracking distance, beter bekend als LOD – kort voor lift-of-distance.

De laatste pagina bestaat uit de power-instellingen. Hier speelt Razer in op energiebesparing met de slaapmodus en lage power-modus.

Comfort

De Basilisk V3 Pro ligt mij comfortabel in de hand, grotendeels bepaald door de stevige houvast. De rubberen padding op de zijkanten is vrij stug, waarmee een klauwgrip al snel comfortabel aanvoelt. Mijn vingers komen met een klauwgrip hoger uit op de L + R-knoppen die dit tolereren. Over vrijwel de volledige lengte van de knoppen is de switch direct accuraat. Boven- of onderaan de knop maakt geen verschil uit. De meesten zullen de Basilisk X vastgrijpen in een palmgrip. De lengte van de L + R-knoppen laten dit comfortabel toe.

Het scrollwiel heeft een aangename ratel per positie, al kan dit met free-spin volledig vrij zijn. De mogelijkheid om te wisselen in de Razer Synapse-software tussen tactiel (met ratel) en free-spin (volledig vrij) is episch. De toegewezen knop om te wisselen tussen HyperScroll is een prima keuze; deze kan ook aangepast worden middels keymapping. De duimknoppen zijn vanaf de duimsteun goed toegankelijk en te onderscheiden dankzij de inkeping. De duimknoppen hebben een glossy afwerking, al had ik persoonlijk meer textuur fijner gevonden. Ik kon al snel wennen aan de pasvorm en wisselde moeiteloos van mijn ASUS ROG Chakram X naar de Basilisk V3 Pro. Zonder kramp of tintelingen was de wissel prettig te noemen. Het gewicht van 112 gram misstaat de Basilisk V3 Pro niet; het past wel bij de muis in zijn vorm en hoedanigheid.

Sensor

De optische Focus Pro 30K sensor weer te presteren. Wederom: deze registreert muisbewegingen tot 750 IPS en kan een versnelling/acceleratie aan tot 70 G. De optische sensor is instelbaar van 100 tot maximaal 30.000 DPI – instelbaar in stappen van 50 DPI.

De besproken vorm en hoedanigheid samen met het gewicht van 112 gram voelt fijn aan. De combinatie van de Focus Pro 30K met de fysieke sensorplaatsing onderop de muis gaat goed samen. Daarmee is LOD (lift-off-distance) goed af te tasten, iets waar ik zowel bij zwaardere als lichtere muizen waarde aan hecht. Bij een zwaardere muis voelt het gecontroleerd, waar het bij een lichtere muis meer gaat om ondoordacht meters maken over de muismat.

Games zoals Rust en Team Fortress 2 spelen prima weg, al zijn games zoals Monster Hunter Rise ook prima te spelen. Commando’s zijn mooi te combineren met de diversiteit aan knoppen – vooral als je in-game een Horn-speler bent (noot van hoofdredactie: goed zo, je stamina-buff kan ik niet missen). De Hypershift-functie voegt daar nog een extra knoppendimensie aan toe. De Basilisk V3 Pro straalt vooral compleetheid uit, waar de optische sensor een grote aandeelhouder in is.

Batterijduur

De batterijduur is conform Razer ingeschat op 90 uur gebruik met de RGB-verlichting ingeschakeld. Dit is dan wel met een gemiddelde helderheid van de Chroma RGB-verlichting op 30 procent. Ook de slaapmodus staat dan ingeschakeld op 1 minuut bij inactiviteit. Inmiddels heb ik de Basilisk V3 Pro ongeveer 48 uur in gebruik met 55% batterij resterend. Onder deze instellingen heb ik het vertrouwen erin dat de Basilisk V3 Pro wel de 90 uur moet kunnen aantikken. Onder maximale helderheid met de Chroma RGB-verlichting op 100% zal de batterijduur aanzienlijk minder zijn.

De Razer Basilisk V3 Pro maakt een degelijke combinatie van comfort, een high-end optische sensor en een interessant HyperScroll-scrollwiel dat softwarematig te beheren is. Mijn verdere bevindingen lees je in deze eindconclusie.

Voorop staat dat de Razer Basilisk V3 Pro een aardige investering vraagt als zijnde gamingmuis – het is immers een high-end Pro-model uit het Razer-kamp. Niet enkel geldt dit voor Razer, want op dit niveau kom je bij de concurrentie ook gamingmuizen tegen in dit prijssegment, waaronder de recentelijk besproken ASUS ROG Chakram X.

De samenstelling van deze muis is van puik niveau. De optische Focus Pro 30K-sensor levert machtige prestaties met een tracking van 750 IPS en acceleratie tot 70 G. Kortom, een beest. De soepelheid en souplesse is bovendien fantastisch. Diverse game-avonturen, waaronder ook FPS-games, ondanks het zwaardere gewicht, voelen gerechtvaardigd aan. Speel je negen van de tien keer FPS-games, dan zou ik je toch een lichtere gamingmuis adviseren.

De toevoeging van HyperScroll heeft mij écht doen laten genieten. Het wisselen tussen de twee middels de software en/of fysieke knop is episch. Het subtiele “tikgeluidje” dat de muis maakt, voelt alsof de “machine gereed is om te vuren” wanneer je wisselt tussen de twee. Free-spin is overigens mijn favoriet, maar kan enerzijds vermoeiend zijn bij langere sessies – dan is de tactiele optie een prima (rustig) alternatief.

Standaard komt de muis met een pollingsnelheid van 1000 Hz. Met de Razer Dock en Razer Wireless Dongle kan je dit opkrikken naar 4000 Hz. Je kan de muis in combinatie met één van deze accessoires aanschaffen voor een meerprijs, waar de Razer Dock losstaand best wel een extra investering is. Ik betreur het enerzijds dat de muis niet standaard (standalone) met de 4000Hz-pollingsnelheid komt – dit had écht de kers op de taart geweest.

De Razer Basilisk V3 Pro is een geweldig optisch wapen met deugdelijke techniek. De combinatie van goede eigenschappen met een prima software maakt de gamingmuis geliefd. Naar mij inziens valt de gamingmuis desondanks zijn stevige prijs goed te overwegen… award-waardig!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid