Review: Razer Basilisk X Hyperspeed
Links;De Razer Basilisk X Hyperspeed is het entry level van Razer als het om draadloos gamen gaat. De muis komt met twee draadloze signalen: een 2.4 GHz verbinding gericht op gaming en een Bluetooth verbinding voor algemeen gebruik met behoud van een langere batterijduur. Je kunt op de onderzijde van de muis handmatig wisselen tussen de twee draadloze signalen.
Met een prijs van circa 63,95 euro op het moment van schrijven legt Razer vooral de nadruk op een basale draadloze muis. De featureset oogt fatsoenlijk voor het prijssegment, al zeg ik het zelf. De Basilisk X is goedkoper dan de bedrade Basilisk en een flinke klap goedkoper dan de ultieme variant de Basilisk Ultimate. Wat je voor de nét geen 64 euro in handen krijgt lees je verder in deze review.
Een overzicht van de specificaties:
Wat mij vooral opvalt is de toevoeging van Hyperspeed in de productnaam. Hyperspeed is de benaming van Razer voor zijn eigen draadloze signaal middels data optimalisatie in samenwerking met de aanwezig radiofrequentie (RF/2.4 GHz). Door aangepaste signalen tussen de muis en de meegeleverde draadloze USB-dongle, kiest de muis middels data optimalisatie de meeste snelle frequentie die beschikbaar is. Volgens Razer zijn de muizen met Hyperspeed gemiddeld 25 procent sneller dan het algemene 2.4 GHz/RF-signaal, met als resultaat: een sneller en zuiniger signaal wat de batterijduur ten goede zou moeten komen.
Razer claimt een batterijduur van 450 uur met het Bluetooth signaal op een enkele AA batterij. Met het Hyperspeed signaal zou de Basilisk X het 285 uur moeten volhouden, dit is een indrukwekkende claim, aangezien ik recent de Asus ROG Carry gaming muis heb getest, dit is een muis met een vergelijkbare insteek: enkel draadloos en voorzien van AA batterijen. Ik zeg bewust batterijen in meervoud, aangezien de ROG Carry met twee Energizer AA baterijen te werk gaat. De Basilisk X maakt gebruik van een enkele Energizer AA batterij. Asus claimt 300 uur op het 2.4 GHz signaal en 433 uur met het Bluetooth signaal. De Basilisk X zou in de praktijk veel efficiënter moeten zijn met één batterij dan de ROG Carry met twee batterijen. Ik ben benieuwd! Als toelichting: beide muizen worden standaard geleverd met de AA batterijen van Energizer.
Intern vinden we een Razer 5G optische sensor, hierover vertel ik je dadelijk meer. De muis maakt gebruik van de Razer Synapse-software. Met de software kun je o.a. de algemene sneltoetsen op de knoppen aanpassen, het DPI-niveau wijzigen, de muis kalibreren voor een specifieke ondergrond/muismat en spelen met de powerinstellingen voor een langere batterijduur.
De Basilisk X komt in een handzame verpakking. Documentatie is afgestemd op het formaat, bestaande uit een gebruikershandleiding, een blaadje over de Razer Cult en een tweetal Razer stickers. Aanvullend vinden we de Energizer AA batterij en de Basilisk X.
We kunnen direct door met de muis zelf. Het ontwerp leent de Basilisk X van de Basilisk Ultimate. Uiteraard zijn er forse verschillen tussen de twee, waar de Basilisk X minder features op de muis zelf heeft. De Basilisk Ultimate kan zowel bedraad als draadloos gebruikt worden, heeft extra knoppen en is uitgerust met RGB-verlichting. Qua ontwerp en pasvorm zijn beide gelijk, enkel dat de Ultimate zwaarder is met 107 gram versus de 83 gram van de Basilisk X.
De Basilisk X is aan de linker- en rechterzijkant voorzien van rubberen padding. De linkerzijkant heeft een aangename duimsteun. Deze grijpt op de rubberen padding fijn vast. Het rubber zelf is redelijk stevig waardoor de duim niet wegzakt. Op de rechterzijkant kunnen de ringvinger en pink leunen, hier is rubber aanwezig maar geen extra steun.
Het bovenaanzicht laat ons het scrollwiel en de DPI-knop zien. Je kunt maximaal 5 DPI-levels onder de knop instellen met de Razer software. Aangename toevoeging is dat je dit kunt beperken tot maximaal 2 DPI-levels, wat het wisselen in-game tussen DPI-levels sneller maakt. Verder zien we de reguliere L + R-knoppen (links en rechts). Op de linkerzijkant vinden we nog een voor- en achterwaarts knop, ook wel bekend als de duimknoppen.
Waar je handpalm de Basilisk X ontmoet zit een magnetisch kapje. Door deze te verwijderen krijg je toegang tot de binnenkant om een AA batterij te plaatsen. De USB-dongle voor draadloze communicatie zit hier netjes opgeborgen. Je kunt deze ieder moment terugplaatsen mocht je de Basilisk X mee op reis nemen.
Op de onderzijde vinden we o.a. het serienummer, een viertal teflon voetjes en een knop voor het draadloze eindsignaal. Links staat deze op het 2.4 GHz/Hyperspeed signaal, in het midden uit en rechts op Bluetooth. Ook Pom heeft de Basilisk X in het wild gevonden.
De software van Razer is heerlijk up-to-date. Hier geef ik Razer mijn complimenten. De software heeft veel extra’s en werkt primair fijn als het om het beheren van randapparatuur gaat. Je kunt via het Razer trayicoon (in je Windows taakbalk) met een rechtermuisklik direct navigeren naar de landingspagina’s van je aangesloten Razer randapparatuur. Je bent dus niet verplicht om eerst op een algemene landingspagina te komen, waarna je nog moet navigeren naar een overzicht van de aangesloten randapparatuur en dan nog eens selectie moet maken.
Mocht je de Razer Synapse-software nog niet geïnstalleerd hebben: zodra je een Razer apparaat verbindt komt er een auto installer tevoorschijn, wederom een deftig aspect van deze volwassen software. Je krijgt tekst en uitleg over de mogelijkheden van Razer Synapse. Nog een mooi aspect is dat je direct up-to-date bent met de laatste Razer Synapse-software.
Met de Razer Synapse-software heb je de optie om een Razer account aan te maken. Dit is niet verplicht maar biedt wat voordelen. Zo is er een Cloud opslag voor profielen en bijhorende instellingen. Vooral handig als je vaak wisselt tussen computers. Je kunt ook anoniem verder gaan als gast. Als gast heb je volledig beheer over je randapparatuur, het is niet zo dat er beperkingen zijn op functionele eigenschappen van de hardware die je aanschaft.
Sneltoetsen en het modificeren van deze sneltoetsen is onderdeel van het Basilisk X softwarepakket. Razer maakt gebruik van een functie genaamd Hypershift. Met Hypershift kun je twee toetsen combineren om een dubbele laag aan functies te activeren. Je krijgt op de knoppen naast de bestaande functie een tweede functie voor meer flexibiliteit.
Opties als het om sensor tweaking gaat zijn beperkt. Het DPI-level is instelbaar van 100 tot 16.000 met stappen van 50 DPI. Hier vinden we de aangename optie van het beperken van DPI-levels onder de DPI-knop. Enkel vinden we dan nog de polling rate. Advies: gewoon op 1000 laten staan. De Basilisk X kan gekalibreerd worden met een specifieke ondergrond. Standaard staat smart tracking aan, hiermee kalibreert de sensor zichzelf automatisch met het type ondergrond. Je kunt de Basilisk X ook instellen voor je Razer muismat met de presets. De optie smart tracking maakt gebruik van tracking distance, dit staat beter bekend als LOD/lift of distance t.o.v. de ondergrond.
De power optie is beperkt met enkel het beheren van de slaapmodus van de muis. Je kunt deze van één tot vijftien minuten instellen. Bovenin het scherm is een batterij indicator zichtbaar met drie streepjes. Meer informatie over batterijstatus is er niet te vinden.
Comfort
De Basilisk X ligt mij comfortabel in de hand, grotendeels bepaald door de stevige houvast. De rubberen padding op de zijkanten zijn vrij stug, waarmee een claw-grip al snel comfortabel aanvoelt. Mijn vingers komen met een claw-grip hoger uit op de L + R-knoppen die dit tolereren, over vrijwel de volledige lengte van de knoppen is de switch direct accuraat. Boven- of onderaan de knop maakt geen verschil uit. De meeste zullen de Basilisk X vastgrijpen in een palm-grip. De lengte van L + R knoppen laten dit comfortabel toe.
Het scrollwiel heeft een aangename ratel per positie. De duimknoppen zijn vanaf de duimsteun goed toegankelijk en te onderscheiden dankzij de inkeping. De duimknoppen hebben een glossy afwerking, persoonlijk had ik meer textuur fijner gevonden. Ik kon al snel wennen aan de pasvorm en wisselde moeiteloos van mijn ROG Chakram naar de Basilisk X. Zonder kramp of tintelingen was de wissel prettig te noemen.
SensorIk heb de Basilisk X Hyperspeed gebruikt als dagelijkse muis voor o.a. het schrijven van reviews, browsen in Windows en wat gaming avonturen. Ik ben mij er bewust van dat de Bluetooth verbinding zuiniger is en daarmee beter is voor batterijbehoud. In de praktijk wissel ik eigenlijk niet tussen de 2.4 GHz/Hyperspeed verbinding en de Bluetooth verbinding. Ik moet mijzelf hieraan herinneren. Dit komt mede doordat de knop aan de onderzijde zit, ditzelfde euvel had ik ook met de ROG Carry. Enkel als de muis meegaat schakel ik deze uit met de knop voordat ik deze plaats in mijn laptoptas. Zodra de muis uit mijn laptoptas verschijnt is het draadloze signaal afhankelijk van mijn taken. Ga ik werk verzetten, dan gaat de muis automatisch op Bluetooth. Als de muis voor langere tijd bij mijn vaste computer ligt, blijft deze altijd op de 2.4 GHz/Hyperspeed verbinding staan zonder uitschakeling. Ik laat dit verder over aan de slaapmodus die bij mij standaard op 5 minuten staat.
De Razer 5G optische sensor is een PixArt PMW3389. De sensor heeft een resolutie van maximaal 16.000 DPI. Het DPI-level begint op 100 DPI en is instelbaar met stappen van 50 DPI. De sensor heeft een acceleratie van 40G met een snelheid van 450 IPS. De Razer 5G Optische sensor wijkt nét even af qua specificaties van de PixArt PMW3389 als het om acceleratie en IPS gaat. In de basis is het een PixArt PMW3389, maar in de werkelijkheid is het de Razer 5G optische sensor. Door de samenwerking tussen Razer en PixArt worden Razer’s eigen optimalisaties doorgevoerd. Dit is op basis van vorm, functionaliteit en prestaties. Uiteraard komt dit allen weer samen in Razer zijn eigen Synapse-software.
De PMW3389 is naar mijn ervaring responsief. De Razer 5G optische sensor is een goede kameraad. Draadloos gamen anno 2020 met de huidige techniek; hetzij de nauwkeurigheid van de sensor, de lage latentietijd en de batterijduur maken de Basilisk X zo deftig voor zijn prijs. Zo heb ik in Terraria genoten van het vuren van projectielen tijdens boss fights. Ook tijdens diverse gevechten in Rust kon in de spray van de AK47 goed controleren. Met dat gezegd zie je dat bekabelde muizen en draadloze muizen anno 2020 niet meer zoveel verschillen, los van de batterijduur waar je rekening mee dient te houden.
Batterij
De batterijduur is iets waar Razer op inzet. Na een periode van circa 7 dagen is de batterij indicator nog vol. Dit gaat om continue uren met de slaapinstelling via de software van 5 minuten. Met de 2.4 GHz verbinding zou je volgens Razer 285 uur speelplezier moeten hebben. Dit zou gemiddeld 5 weken moeten zijn met een dagelijks gebruik van 8 uur.
De vooruitzichten in de Razer software ogen goed. Er zou in principe na 7 dagen/8 uur (56 uur) nog geen afnamen mogen zijn in batterij op de 2.4 GHz verbinding. Uit ervaring met de ROG Carry, een gaming muis met een vergelijkbare insteek, is het resultaat van de Basilisk X positief. Met in gedachten dat de Basilisk X dit met een enkele AA batterij doet en de ROG Carry met twee AA batterijen. De Hyperspeed technologie en de Razer 5G optische sensor zorgen voor het totaalplaatje aan energieverbruik. De muis is hiervoor geoptimaliseerd en doet dit goed.
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de Razer Basilisk X Hyperspeed, het draadloze entry level van Razer. Weet de Basilisk X mij te overtuigen met zijn draadloze kunsten ga ik toch voor een kabeltje? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik direct met de deur in huis vallen: draadloos gamen anno 2020 is zeer toegankelijk. Zaken zoals latentie c.q. vertraging zijn eigenlijk niet meer aan de orde. Draadloze techniek is ver genoeg geëvolueerd dat je met een gerust hart draadloos kunt gamen. Of dit competitief moet zijn valt nog een beetje te betwijfelen, al zeg ik dit enkel door de restrictie van mogelijk uitval door een lege batterij. Dat is overigens voor deze Basilisk X geen probleem, maar tijdens een officiële match wil je gewoon geen risico’s lopen.
De Basilisk X bewijst met de Razer 5G optische sensor solide prestaties. De sensor is van oorsprong gebaseerd op de PixArt PMW3389, wat op zichzelf al een zeer capabele en gewaardeerde optische sensor is. De Razer 5G optische sensor zou nog nét wat verfijnder moeten zijn. Voor mij is het verdomd moeilijk om onderscheid te maken tussen de twee. Wel ben ik van kennis dat de PMW3389 een heerlijke sensor is, evenals de Razer 5G optische sensor.
Het softwarepakket van Razer is van hoog niveau. Dit maakt het totaalplaatje van de Basilisk X compleet. Nu is het wel zo dat de Basilisk X beperkte instellingen in de software heeft. Aanleiding hiervoor is de segmentatie van de Basilisk X. Op het entry level niveau zijn specifieke aspecten niet aanwezig op deze muis, dus ook niet zichtbaar in de software.
De Razer Basilisk X laat in zijn prijsklasse een zeer capabele indruk achter. Je krijgt toegang tot de Razer Cult, een batterijduur waar je U tegen zegt, solide optische prestaties en een comfortabele gaming muis. De duimknoppen had van mij een ruwere textuur mogen hebben, deze zijn nu met glossy afgewerkt. De beperkte instellingen via de Razer Synapse-software zijn begrijpelijk gezien de segmentatie (entry level) van deze muis. Als ik het vergelijk met de ROG Carry van Asus heeft deze wel meer softwarematige opties, wat het uiteindelijk voor de Basilisk X buitenom Razer zijn eigen software infrastructuur een minpunt maakt.
De ROG Carry heeft als unieke feature nog het verwisselen van de OMRON switches. Wel is de ROG Carry op het moment van schrijven wat duurder met circa 73 euro versus de 64 euro voor de Basilisk X. Tevens heeft de Basilisk X een net wat betere sensor dan de geboden PMW3330 optische sensor op de ROG Carry. Zaken zoals RGB-verlichting haal ik niet aan, simpelweg omdat het niet praktisch is op een muis als deze, dit zou de batterijduur niet ten goede komen en juist kwalijk zijn.
Lang verhaal kort: dit brengt mij bij mijn laatste woorden voor deze review. De Basilisk X is een zeer capabele Razer entry level gaming muis. Je krijgt toegang tot Razer zijn complete software en bent verzekerd van een goed presterende draadloze muis voor een relatief betaalbare prijs.