Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition
Links; Navigatie;De Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition is een draadloos 65%-toetsenbord. Het is tevens ook Razer’s eerste 65%-toetsenbord. Compactere toetsenborden bieden vooral het voordeel dat er meer ruimte op het bureau overblijft - praktisch gezien is er meer ruimte voor je muis.
Dit reviewexemplaar is uitgerust met de Razer Green Switches, deze hebben een levensduur van 80 miljoen toetsaanslagen, ofwel actuaties. Eerder had ik deze Razer Green Switches onder mijn vingers op de BlackWidow Chroma V2, BlackWidow V3 en de BlackWidow V3 Pro. Kortom, het verleden herhaalt zich met deze BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition. Overigens was ik goed te spreken over deze switches. Meer informatie over de specificaties lees je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition circa € 199,-.
Een overzicht van de specificaties:
De Phantom-edition onderscheidt zich op basis van de keycaps van de reguliere BlackWidow V3 Mini HyperSpeed. Waar het spektakel aan illuminatie van de RGB-verlichting normaliter onder en bovenop de keycaps zichtbaar is, levert de Phantom-edition meer verzadiging van het licht rondom de keycaps. Aan de onderzijde van de keycaps bevindt zich een semi-transparante lichtdoorlatende strook, hier heeft het toetsenbord dan ook zijn Phantom naam aan te danken. Hoewel de keycaps onder de vingers qua textuur veel aan PBT-keycaps doen denken, zijn het toch echt Doubleshot ABS-keycaps.
Groot voordeel van een toetsenbord met de 65%-vormfactor is de aanwezigheid van pijltoetsen. Op een 60%-toetsenbord lever je deze in voor logischerwijs een nog compacter formaat. Belangrijke features zijn o.a. het ingebouwde geheugen voor het lokaal opslaan van profielen; dit kan overigens ook in de cloud als je gebruikmaakt van een Razer-account. Met de Razer Synapse-software kun je dit soort instellingen tot in de details beheren. Het toetsenbord heeft volledige N-Key roll-over, macro’s en een gaming mode-optie. Gebruik van het toetsenbord kan bedraad of draadloos middels de 2,4 GHz of Bluetooth-verbinding.
Razer kennende worden producten netjes gepresenteerd, de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition is daar geen uitzondering op. Inhoud bestaat uit een handleiding, Razer-stickers en een gevlochten USB Type-C (BlackWidow) naar USB Type-A (PC) kabel.
In de inleiding had ik het al over eerdere BlackWidow-reviews. De BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition borduurt voort op het bestaande uiterlijk, maar dan wel in een compacte vormfactor; een realistische verhouding voor een BlackWidow-spin.
De topplaat is vervaardigd van aluminium - de basis die het ontwerp gunstig verstevigd. Tevens biedt deze aluminium topplaat een solide ondergrond voor de Razer Green Switches. De achterzijde inclusief de zijkanten bestaan uit één deel van kunststof, er is dus weinig sprake van naadvorming, enkel waar de aluminium topplaat de achterzijde ontmoet. Dit geeft de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition een aantrekkelijk uiterlijk.
Op de achterrand bevinden zich de USB Type-C-aansluiting en een knop voor de 2,4 GHz en Bluetooth-verbinding. De middenpositie maakt het dat het toetsenbord is uitgeschakeld. Ook maakt de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition gebruik van uitklapbare pootjes om de hoogte te bepalen. Doorgaans is dit redelijk standaard, maar op compactere vormfactor toetsenborden willen fabrikanten dit nog wel eens weglaten. Je hebt drie smaken tot je beschikking: vlak, op zes graden en op een hoek van negen graden.
De achterzijde is bedekt met Razer-signing in combinatie met een draadloze dongle-luikje, deze duw je eenvoudig van zijn plaats. Rubberen padding zorgt ervoor dat het toetsenbord netjes op zijn plaats blijft.
De Razer green switch is een tactiele switch met een actuatiekracht (bedieningskracht) van 50 g. Het actuatiepunt (bedieningspunt) ligt op 1,9 mm met een volledige reisafstand tot op de bodem van 4,0 mm. Het bedieningspunt - het punt waar de tactiele feedback voelbaar is, registreert een toetsaanslag op de reeds genoemde 1,9 mm. In de praktijk voelt dit aan als een klein beetje weerstand, ter indicatie van een succesvolle registratie. Verder kenmerkt deze switch zich als een clicky-switch, hoorbaar aan een duidelijk klik-geluid tijdens het actuatiepunt.
De software van Razer is heerlijk up-to-date, dus hier geef ik Razer mijn complimenten. De software heeft veel extra’s en werkt primair fijn als het om het beheren van randapparatuur gaat. Je kan via het Razer-trayicoon (in je Windows taakbalk) met een rechtermuisklik direct navigeren naar de landingspagina’s van je aangesloten Razer-randapparatuur. Je bent dus niet verplicht om eerst op een algemene landingspagina te komen, waarna je nog moet navigeren naar een overzicht van de aangesloten randapparatuur en dan nog eens selectie moet maken.
Mocht je de Razer Synapse-software nog niet geïnstalleerd hebben: zodra je een Razer-apparaat verbindt, komt er een auto-installer tevoorschijn. Wederom een deftig aspect van deze volwassen software. Je krijgt tekst en uitleg over de mogelijkheden van Razer Synapse. Nog een mooi aspect is dat je direct up-to-date bent met de laatste Razer Synapse-software en firmware.
Met de Razer Synapse-software krijg je de optie om een Razer-account aan te maken. Dat is niet verplicht, maar biedt wel wat voordelen. Zo is er een Cloud-opslag voor profielen en bijbehorende instellingen - vooral handig als je vaak wisselt tussen computers. Je kan er ook voor kiezen om anoniem verder te gaan als gast. Als gast heb je volledig beheer over je randapparatuur, dus het is niet zo dat er beperkingen zijn op functionele eigenschappen van de hardware die je aanschaft.
De BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition-landingspagina is de keymapping-pagina. Het is mogelijk om het mediawiel te modificeren met opties zoals Windows zoom, toetsenbord- en muisfuncties, microfoonopties en Windows snelkoppelingen. De algemene toetsen kunnen ook gemodificeerd worden, met bijvoorbeeld verlichtingseffecten en het wisselen van profielen.
Het toetsenbord heeft een on-board geheugen voor het lokaal opslaan van profielen. Met deze profielen worden gegevens zoals keymapping, macro’s en verlichtingseffecten lokaal opgeslagen. Dit maakt het uitwisselen van het toetsenbord eenvoudig.
In het lichtmenu kan je de RGB-verlichting in- en uitschakelen, een timer inschakelen voor het uitschakelen van de verlichting, de felheid bepalen en diverse verlichtingseffecten selecteren. De zogenoemde “quick effects" bestaan uit veelvoorkomende verlichtingseffecten, denkende aan een pulserend effect, een regenboogeffect en een vaste (statische) kleur. De “advanced effects" zijn onderdeel van Chroma Studio - ook ingebouwd in de software, mits geïnstalleerd tijdens het installatieproces.
In het power-menu staan energiebesparende maatregelen voor o.a. het automatisch dimmen van de verlichting bij afwezigheid en het volledig uitschakelen van het toetsenbord. De BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition gaat dan in de slaapmodus. Wanneer je een toets aanraakt, springt deze weer aan.
Een hoekig doch modern ontwerp is wat de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition siert. Net als de grotere BlackWidow-toetsenborden getuigd dit toetsenbord van een solide bouwkwaliteit, mede dankzij de aluminium topplaat. Er is sprake van weinig tot geen flex, iets wat bij kleinere vormfactor toetsenborden sowieso al minder voorkomend is.
De DoubleShot ABS-keycaps zijn verraderlijk in de zin van: je zou bijna denken dat dit PBT-keycaps zijn. De textuur en daarmee de aanraking komt verdomd dicht in de buurt van PBT. Toch is er een kleine nuanceverschil op te merken, wellicht heeft dit te maken met mijn ervaring als mech-veteraan.
De Razer green switch heeft veel weg van de Cherry MX Blue Switch. Beide switches hebben een tactiele feedback op het bedieningspunt. Het clicky-karakteristiek is ook iets wat beide switches leveren. Sinds de BlackWidow V2 is de Razer green switch verder doorontwikkeld. Visueel had de oude Razer switch een uitstraling die identiek was aan de Cherry MX Switch.
De nieuwe Razer green switch, die ondertussen sinds 2019 op de markt is, heeft verbeteringen gezien. Ik weet dit persoonlijk op te merken in de praktijk. Het dubbelwandige ontwerp voelt directer en minder wiebelig aan. Dit was destijds één van mijn opmerkingen met de voormalige Razer switch. Qua snelheid evenaart de Razer green switch niet de Razer optische switches, iets wat in lijn ligt met mijn verwachtingspatroon. De Razer switch is naar mijn mening een goed alternatief, dat op een bedieningspunt van 1,9 mm erg snappy aanvoelt.
Beste vergelijking is de Cherry MX Blue Switch. Licht en snel, maar wel luid. De Razer green switch is niet stil; houd dit in acht. Onder de eindstreep koop je met de Razer green switch een Cherry MX Blue-toetsenbord van het Razer-kamp. Een betrouwbare switch die direct beter aanvoelt dan zijn voorganger.
De draadloze optie maakt het dat dit toetsenbord in mijn lijstje aan favorieten toebehoort. Ik ben groot fanaat van de ROG Falchion, een draadloos 65%-toetsenbord van ASUS. De BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition belandt zonder enige twijfel op een gedeelde plaats. Gemiddeld pers ik bij een volle batterijlading circa 18 uur uit de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition, let op: dit is met de RGB-verlichting ingeschakeld. Met de RGB-verlichting volledig uitgeschakeld claimt Razer een batterijduur van 200 uur.
Met de RGB-verlichting op 100% is een batterijduur van 18 uur niet uitmuntend. Vooral in vergelijking met de 50 uur van de ROG Falchion. Dit zie ik dan ook als een minpunt van de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition. Wel is de RGB-verlichting spannender op dit toetsenbord, maar goed: de kloof in batterijduur is mij dat niet waard.
Compacte vormfactor toetsenborden vallen volledig in mijn straatje. Ik houd van kleine ramplanken! In het bijzonder de 65%-vormfactor die beschikken over pijltoetsen. Weer de Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition mijn 65%-hart te veroveren? Je leest het in deze eindconclusie.
De Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition borduurt voort op herkenbare BlackWidow-elementen, bestaande uit een aluminium topplaat, Razer Green Switches, een hoekig doch strak uiterlijk, maar dat alles in het klein. Dat een 65%-toetsenbord beschikt over pijltoetsen is inmiddels geen verassing meer, al zie ik dit persoonlijk als groot voordeel ten opzichte van een 60%-toetsenbord. De pijltoetsen zijn aangenaam voor gaming, doch ook een stukje productiviteit. Praktisch is het gewoon fijn om van cel naar cel te navigeren met de pijltoetsen in Excel.
Razer kennende is de Synapse-software uitgebreid. Bij randapparatuur ervaar ik deze software als gebruiksvriendelijk. De Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition sluit naadloos aan binnen het Synapse-ecosysteem. Het beheren van instellingen, keymapping en RGB-verlichting zijn vanzelfsprekend goed op orde.
Draadloos is het antwoord om zo’n 65%-toetsenbord nog aantrekkelijker te maken. Dit doet Razer goed met ondersteuning te bieden voor een 2,4GHz- en Bluetooth-verbinding. Ook is het mogelijk om het toetsenbord bedraad te gebruiken. De algemene batterijduur met de RGB-verlichting uitgeschakeld is met 200 uur degelijk. Echter wanneer de RGB-verlichting op 100% staat, zakt de batterijduur naar 18 uur op een volle batterijlading. Dit is ten opzichte van de eerder geteste ROG Falchion erg summier. Afsluitend is de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Phantom Edition een prima 65%-ramplank. De prijs is iets wat premium - de basis is daarentegen dik op orde.