Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Razer Huntsman Mini
Links;Na een stormvloed aan diverse mechanische toetsenborden de afgelopen jaren, iets wat ik maar al te graag toejuich, zien we langzamerhand een nieuwe ontwikkeling ontstaan. We hebben verschillende mechanische switches gezien, toenemend oog voor bouwkwaliteit in samenhang met duurzamere materialen zoals staal en aluminium. Keycaps in de materiaalvorm van ABS en PBT maakte ook nog wel eens onderscheid, en in de tussentijd is TKL (tenkeyless) gemeengoed geworden.
Na TKL is vormfactor wederom iets wat zich op de consumenten- en gaming markt langzamerhand begint te ontwikkelen. Nee, het is niet nieuw, zeker niet als je een trouwe lezer en/of reageerder bent op de subreddit r/MechanicalKeyboards. Ik heb het over nog kleiner dan TKL: een 60% toetsenbord. Een 60% toetsenbord heeft van oorsprong 60% van de toetsen die zich op een full-size toetsenbord bevinden, in het geval van een US-layout zijn dit 104 toetsen totaal. Naast 60% toetsenborden zijn er ook nog 65 en 75% toetsenborden, hier speelt behoud van de pijltjestoetsen een belangrijk rol.
In deze review bespreek ik de Razer Huntsman Mini. De naam Mini mag dit toetsenbord zonder enige twijfel dragen, gezien het feit dat Razer kiest voor een 60% lay-out, dit wil zeggen dat er geen pijltjestoetsen aanwezig zijn. De Huntsman Mini komt in twee kleurvarianten: zwart en wit. Aanvullend heeft iedere kleur twee opties als het om switches gaat: Razer Clicky Optical en Razer Lineair Optical. In deze review bespreek ik de zwarte Huntsman Mini met Razer Clicky Optical switches.
Meer features en specificaties bespreek ik in de opvolgende hoofdstukken. De Huntsman Mini met Razer Clicky Optical switches heeft een adviesprijs van 129,99 euro. Beschikbaarheid en prijzen kunnen per model verschillen.
Een overzicht van de specificaties:
De Huntsman Mini is ontstaan op vraag uit de community als alternatief voor een nog kleinere vormfactor. De full-size en TKL-toetsenborden met Razer zijn eigen optische switches worden bezet door de Huntsman/Huntsman Elite (full-size) en de Huntsman Tournament Edition (TKL). Met de Mini in het portfolio zijn er nu vier varianten aan Huntsman toetsenborden.
Het toetsenbord is circa 29 centimeter lang bij circa 10 centimeter hoog, denkbeeldig is dit in lengte net wat kleiner dan je schoolliniaal van vroeger. Aan gewicht weegt de Huntsman Mini circa 521 gram. Mooie toevoeging zijn de Doubleshot PBT-keycaps die standaard worden meegeleverd.
Aan RGB-verlichting ontbreekt het toetsenbord niet, deze is middels de Razer Synapse te besturen. Met het interne geheugen van de Huntsman Mini kun je profielen lokaal opslaan, handig voor onderweg. Met de FN-toets (functietoets) kun je secundaire commando’s activeren, bestaande uit mediaknoppen, het selecteren van één van de vijf opgeslagen profielen, aansturing van verlichting en macro’s. Meerdere van deze functies presenteer ik dadelijk in het hoofdstuk software.
De Huntsman Mini arriveert in een compacte verpakking. Op de voorzijde is een paarse schakelaar zichtbaar, deze kleur gebruikt Razer voor zijn clicky optische switch. De lineaire optische switch maakt gebruik van de kleur rood. Verpakkingsinhoud bestaat uit een gebruikershandleiding, een gevlochten USB Type-A (PC) naar USB Type-C (Huntsman Mini) kabel en het toetsenbord zelf.
Het toetsenbord bestaat effectief uit twee delen behuizing: een aluminium plaat en een kunststof onder-behuizing. De aluminium plaat strekt over het volledige ontwerp onder de keycaps. Met verzonken schroeven trekt de aluminium plaat zich richting de kunststof behuizing dat deel uitmaakt van de onderzijde van de constructie. De aluminium plaat fungeert niet als rust voor de optische switches, deze rusten op het PCB zelf, daarmee is de aluminium plaat bestemd voor stevigheid van de constructie zelf.
Op de foto’s is het onderscheid tussen de aluminium plaat en de kunststof onder-behuizing duidelijk zichtbaar. In de praktijk buigt de Huntsman Mini niet door. Ik heb diverse keycaps stevig ingedrukt, wederom: geen buiging of vervorming. Met een trek- en duwbewegingen aan de langzijdes van het toetsenbord, is er weinig flex (vervorming- het verbuigen van de behuizing) op te merken. Qua bouwkwaliteit zit het wel goed met de Huntsman Mini. Terugkomend op het onderscheid tussen de aluminium plaat en kunststof onder-behuizing, visueel is deze er. Ook bij het oppakken en verplaatsen is dit op de tast voelbaar, zelf vind ik het niet storend.
De onderzijde van het toetsenbord is afgewerkt met een ‘For Gamers, By Gamers’ slogan. Ik ben positief over de onderzijde, voornamelijk gaat dit om de uitklapbare pootjes. Je kunt de Huntsman Mini vlak gebruiken, met een verhoging (hoek) van 6 graden en een (hoek) van 9 graden. De rubberen pads voor vlak gebruik zijn stevig, deze verschuiven niet. Nog een mooie detail is de USB Type-C aansluiting. Het feit dat er een USB Type-C connector op de Huntsman Mini zit zie ik als een pluspunt, maar… de naadloze aansluiting van de connector is iets wat mij vooral opvalt. Geen storende aansluiting, volledig in harmonie op je bureau, een klein detail met veel impact.
Ik ontkom er niet aan om de verschillende posities zonder- en met uitgeklapte pootjes te laten zien.
Terug naar de voorzijde van het toetsenbord. Bij een mechanisch toetsenbord moet je vooraf duidelijk krijgen wat je persoonlijk verlangt. Het mooiste is om dit vooraf te kunnen testen, wel moet deze situatie zich voordoen. Ik baseer dit normaliter bij de selectie van een mechanische switch, iets wat ik je alsnog adviseer. Bij een 60% toetsenbord zoals de Huntsman Elite krimpt het aantal toetsen sterk, waardoor je veel moet samenwerken met de FN-toets (functietoets). Dit brengt een acclimatisatie periode met zich mee, iets wat enkele weken kan duren. In de kleinere categorie; (toetsenborden kleiner dan TKL) is de keuze wat gewaagder, het voelt in het begin minder vertrouwd aan, maar kan over een langere periode veel plezier opleveren.
De Doubleshot PBT-keycaps mogen er zijn, het feit dat de keycaps Doubleshot zijn maakt het nog wat beter. Keycap van zijn plaats, waarna de Razer Clicky Optical switch in volle glorie zichtbaar is. Grotere toetsen zoals de spatiebalk maken gebruik van stabilizers.
Veel secundaire functies zijn te vinden op de keycaps. Knoppen zoals printscreen, home, scroll lock, page up en down zijn onderdeel van de secundaire functies in samenwerking met de FN-toets. Dit keer betrekken we Pom voor een Huntsman Mini ‘size comparison’.
De software van Razer is heerlijk up-to-date, hier geef ik Razer mijn complimenten. De software heeft veel extra’s en werkt primair fijn als het om het beheren van randapparatuur gaat. Je kunt via het Razer trayicoon (in je Windows taakbalk) met een rechtermuisklik direct navigeren naar de landingspagina’s van je aangesloten Razer randapparatuur. Je bent dus niet verplicht om eerst op een algemene landingspagina te komen, waarna je nog moet navigeren naar een overzicht van de aangesloten randapparatuur en dan nog eens selectie moet maken.
Mocht je de Razer Synapse software nog niet geïnstalleerd hebben: zodra je een Razer apparaat verbindt komt er een auto-installer tevoorschijn, wederom een deftig aspect van deze volwassen software. Je krijgt tekst en uitleg over de mogelijkheden van Razer Synapse. Nog een mooi aspect is dat je direct up-to-date bent met de laatste Razer Synapse software en firmware.
Met de Razer Synapse software krijg je de optie om een Razer account aan te maken, dit is niet verplicht maar biedt wat voordelen. Zo is er een Cloud opslag voor profielen en bijhorende instellingen, vooral handig als je vaak wisselt tussen computers. Je kunt er ook voor kiezen om anoniem verder te gaan als gast. Als gast heb je volledig beheer over je randapparatuur, het is niet zo dat er beperkingen zijn op functionele eigenschappen van de hardware die je aanschaft.
De landingspagina geeft overzicht van de aangesloten randapparatuur. Door te klikken op de Huntsman Mini kom je in het specifieke ‘keyboard menu’. Het keyboard menu fungeert als keymapping pagina. Persoonlijk vind ik het jammer dat de ‘Windows Key’ niet te modificeren is. Ik had hier graag een FN-toets van gemaakt, zodat ik met deze toets bezetting heb over de linkerzijde van het toetsenbord, en op de rechterzijde bezetting heb met de werkelijke FN-toets. Persoonlijk vind ik het navigeren op een 60% toetsenbord dan nét wat fijner. Mogelijkheden voor keymapping zijn bestaan uit: toetsen wisselen, muisfuncties, macro’s, profielknoppen, het opstarten van programma’s of multimedia en het uitschakelen van toetsen.
In het lighting menu kun je de RGB-verlichting in- en uitschakelen, een timer inschakelen voor het uitschakelen van de verlichting, de felheid bepalen en diverse verlichtingseffecten selecteren. De zogenoemde ‘quick effects’ bestaan uit veelvoorkomende verlichtingseffecten, denkende aan een pulserend-effect, een regenboogeffect en een vaste (statische) kleur. De ‘advanced effects’ zijn onderdeel van Chroma Studio, ook ingebouwd in de software, mits geïnstalleerd tijdens het installatieproces.
Chroma Studio pakt verlichtingseffecten uitgebreid aan. Je kunt bestaande effecten handmatig aanpassen in kleur, snelheid en volgorde. Het is mogelijk om verschillende verlichtingseffecten te combineren, leuk voor de afwisseling. Ook is het mogelijk om geselecteerde toetsen een specifiek verlichtingseffect te laten weergeven, op deze wijze meng je meerdere lagen tot één verlichtingseffect. Razer pakt RGB-verlichting uitgebreid aan, met Chroma Studio is het vooral leuk om te experimenteren.
De Razer Clicky Optical switch blijft een snelle switch. Kortgelden had ik de HyperX Red Switch met een actuatiepunt van 1.8mm, deze zou in de praktijk nét wat sneller moeten zijn dan Cherry MX Red met een actuatiepunt van 2mm. Het verschil in de praktijk was slecht waarneembaar, enkel dat het leuk op papier staat. Met de Razer Clicky Optical switch is het actuatiepunt 1.5mm, hier is het verschil wel waarneembaar, de switch registreert duidelijk sneller met wat ervaring. Ik benoem bewust ervaring, omdat dit vanaf dag één niet direct merkbaar is, naarmate je de switch toevertrouwt, worden je acties sneller.
De Razer Liniear Optical switch heeft een update gekregen van generatie één naar twee. Met een lineaire switch is het veelvoorkomend dat je volledig tot de bodem doordrukt, omdat er geen sprake is van een tactiele bump (weestand bij het actuatiepunt). Generatie twee is voorzien van geluiddempers, waardoor de Razer Liniear Optical switch een stuk stiller geworden is, dit baseer ik op een geluidsfragment afkomstig van de officiële Huntsman Mini productpagina. Ik heb enkel ervaring met de Razer Clicky Optical switch (paarse switch) op dit reviewmodel.
De Razer Clicky Optical switches blijven ongewijzigd, de switch doet nog precies hetzelfde sinds mijn eerste kennismaking op de Huntsman Elite in juli 2018. De clicky optische switch is met 45g een lichtere en snellere switch met een actuatiepunt van 1.5mm dan de Cherry MX Blue switch met 65g en 2.2mm. In mijn optiek is de Razer Clicky Optical switch de betere keuze van de twee, vooral als het om gaming gaat. Persoonlijke toevoeging is dat ik benieuwd ben naar Cherry MX Silver switches, en in hoeverre het actuatiepunt van 1.2mm sneller aanvoelt, wellicht iets voor een toekomstige review.
De weerstand en het clicky geluid op de Huntsman Mini klinken als muziek in de oren. Met een tactiele bump (een voelbaar actuatiepunt) heb ik de neiging om de switches niet door te duwen tot de bodem. Als ik dit aandachtig doe, lukt mij dit grotendeels van de tijd, wat vermoeidheid tegengaat. Bijkomend voordeel is dat ik het actuatiepunt (punt van registratie) op 1.5mm optimaal kan benutten. Met een 60% toetsenbord is het acclimatiseren en acclimatiseren, het brengt een nieuwe ervaring met zich mee, in het begin moest ik even doorbijten, uiteindelijk voelt het even vertrouwd aan als TKL en full-size toetsenbord met één uitzondering: de delete-knop. Deze gaat samen met de FN-toets als secundaire functie, in Word documenten (terwijl ik de review schrijf), is het in dit stadium voor mij nog een doordenkertje. Soms staar ik naar mijn toetsenbord en druk ik bewust de FN-toets samen met de backspace (delete als secundaire functie) in, deze toets heb ik vooral nodig tijdens het tekstverwerken, maar zit mij niet in de weg tijdens het gamen. Het gemis van de pijltjestoetsen duurde ongeveer 5 dagen, voornamelijk in Word documenten. Nu plaats ik netjes mijn cursor voor- en achter teksten. Met een test op 10fastfingers.com-typetest behaalde ik 105 worden per minuut met een nauwkeurigheid van 98 procent. Per toetsenbord review ga ik dit nu voortaan bijhouden om jullie meer inzicht te geven in mijn snelheid per toetsenbord.
Ik heb ondervonden dat comfort op een hoek van 6 graden met de uitklapbare pootjes het beste voor mij werkt. Met de hoek van 9 graden moeten mijn vingers richting de bovenste keycaps wat meer zoeken. Op een hoek van 6 graden voelt dit natuurlijker aan met de plaatsing en afstand van mijn polsen ten opzichte van de Huntsman Mini. Met de Doubleshot PBT-keycaps voelen de clicky optische switches nog beter aan dan met de ABS keycaps op de Huntsman Elite. De Doubleshot PBT-keycaps zijn solide en maken de look & feel van dit toetsenbord wat deftiger.
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de Razer Huntsman Mini, is deze Huntsman (van oorsprong een spin) circa twee jaar na lancering van de Huntsman Elite met Razer Clicky Optical switches nog steeds dodelijk snel? Will it strike again!? Je leest het hieronder.
Ik acht de kans groot dat zojuist het hoofdstuk ‘in de praktijk’ hebt gelezen, in dit hoofdstuk mag duidelijk zijn dat de Clicky Optical switch snel is met zijn actuatiepunt van 1.5mm. Does it strike at the right moment? Yes it does! Sinds mijn ervaring met de Razer Huntsman Elite in juli 2018, bewijst de Clicky Optical switch zich ook nog in 2020. De weerstand gevolgd door een aangename click maakt het een subtiel feestje onder je vingers. De Doubleshots PBT-keycaps maken dit feestje compleet met een solide verfijning.
Een alternatief zou de Ducky One 2 Mini RGB zijn, deze is 10 euro goedkoper, mits je de Huntsman Mini met paarse switches via de Razer shop koopt. De Ducky One 2 Mini RGB is een gewaardeerd 60% toetsenbord met o.a. Doubleshot PBT-keycaps en Cherry MX switches. Een belangrijk voordeel van de Huntsman Mini is dat deze standaard met de Synapse Software komt, wat het instellen eenvoudiger maakt. Ook heeft de Huntsman Mini de mogelijkheid om tot vijf profielen lokaal te kunnen opslaan. Mocht je interesse hebben in de Razer switch, dan is de Huntsman Mini voor het geld de betere keuze van de twee.
Primaire reden van het ontstaan van de Huntsman Mini is de community, ofwel de fans van Razer. Gezien de compleetheid van het Huntsman Mini pakket, ben ik ervan overtuigd dat mech-liefhebbers de Huntsman Mini ook kunnen waarderen. Als mech-liefhebber blijf je niet op één switch typen; je wilt experimenteren! Zo maakte ik kennis met de Clicky Optical switch, en schommelt deze tussen Cherry MX Red en Blue als het om karakteristiek gaat. De switch leent de actuatiekracht van de Cherry MX Red switch en het clicky gevoel van de Cherry MX Blue switch. Kun je geen keuze maken tussen de twee kersen, dan is de clicky optische switch een mooi (en snel) alternatief.
De leercurve van een 60% toetsenbord is iets om in acht te houden. De overstap van een full-size naar TKL-toetsenbord is relatief klein, als je dit vergelijkt met de overstap naar een 60% toetsenbord, nogmaals: iets om rekening mee te houden. Tekstverwerken gaat prima, voor de fanatieke Excel gebruiker is een 60% indeling minder interessant. Ik vind de Huntsman Mini vooral uitblinken als het om gaming gaat. Voor een 60% toetsenbord voelt de Huntsman Mini compleet aan, en zegt mij gevoel dat dit nog wel eens wat kan gaan losschudden op de mechanische toetsenborden markt. Durf je de stap te maken en ga je voor een snelle switch? Dan is de Huntsman Mini een bekoorlijk 60% toetsenbord om te overwegen.