Sponsor

Review: Razer Opus X (Quartz)

Headphones

90%
Noise free immersion!

In het kort

De Razer Opus X biedt geweldig comfort en kwaliteit aan voor mobiele games, muziek, films en het beluisteren van podcasts. Dat nota bene met gedurfde kleuropties die haar apart zet van haar rivalen. Kortom, een betaalbare aanbeveling!

  • Eindoordeel

Review: Razer Opus X (Quartz)

Links; Navigatie;
Inleiding

Waar ik twee weken terug de Kiyo Pro van een review mocht voorzien, heb ik tot mijn blijdschap nóg een product van Razer tot mijn beschikking gekregen. En dit keer toch weer heel iets anders, dus aan diversiteit is er bij mij geen tekort! Ditmaal ga ik de draadloze Razer Opus X-headset van een beoordeling voorzien.

De Razer Opus X is in drie kleuren op de markt gebracht: Quartz, Green en Mercury (ofwel, roze, groen en wit). Alleen klinkt de eerder genoemde benaming voor de kleuren natuurlijk een stuk stoerder. We kunnen dan ook allemaal wel raden welke kleur ik gekozen heb, mocht je het nog niet gezien hebben aan de omslagfoto. Jawel, de kleur Quartz! Wat een verrassing!

Noise Free Immersion klinkt de slogan van deze mooie headset. Ik ben daarom dan ook reuze benieuwd of deze headset met Active Noise Cancellation (ANC in het kort) haar slogan waarmaakt. Deze headset heeft weer andere opties en functies dan haar voorganger, de Opus. Waar de Opus X een lage latency-feature heeft, van 60ms, bezit de Opus dit niet. Daarentegen heeft de Opus wel auto pause/play en de Opus X weer niet. Beiden hebben dus hun eigen kwaliteiten.

Maar wat zou het prijsverschil dan zijn tussen deze twee dames? De Opus is voor € 209,99 te verkrijgen, waar de prijs van de Opus X € 109,99 bedraagt. Dit maakt de Opus X een prima budgetkeuze voor €100,- euro minder. Laten we een kijkje nemen naar deze prachtig roze headset en wat ze kan.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsRazer Opus X
Frequency Response20 Hz – 20 kHz
ImpedanceNone
SensitivityNone
Driver Size – Diameters (mm)40 mm
Driver Type2 x 40 mm dynamic drivers
EarcupsCircumaural
Earpads MaterialProtein Leather / Nylon
Noise CancellingActive Noise Cancellation
Connection TypeWireless via Bluetooth 5.0
Cable Length0,5 m length USB-A to USB-C charging cable
Weight270 g
Microphone Style2 for active noise cancellation technology, 2 for voice chat
Pick-up PatternNone
Microphone Frequency ResponseNone
Microphone Sensitivity (@1kHz)None
Virtual Surround EncodingNone
Volume ControlYes (VOL + and VOL – buttons)
Other ControlsNone
Battery LifeUp to 30 hours with ANC on (up to 40 hours with ANC off)
LightingLED for indicating power, pairing and charging status
CompatibilityBT Connection: Mobile / System
Kleiner, doch fijn(er)?

De Razer Opus X is dus het kleine zusje van de Opus en kost ook de helft minder in prijs. Beide headsets hebben een diameter van 40 millimeter, welke een audiogeluid kan produceren van 20 Hz tot 20 kHz en bedekken de gehele range voor het menselijk oor om te horen. Ook gebruiken beide headsets Bluetooth 5.0 voor een goede draadloze connectie.

De headset is simplistisch doch stevig. Met simpele knopjes onderop het rechteroor, inclusief twee ingebouwde microfoons voor de Active Noise Cancellation (ANC). Ook bezit de Opus X een tweetal microfoon voor voicechat. Verder is er besturing voor volume, een USB-C-aansluiting, een gewicht van 270 gram en een beloofde batterijduur van 30+ uur.

Bij de praktijkervaring gaan we dieper in op de beloftes en het gebruik van de Opus X.

Showcase

De Razer Opus X komt in een stijlvolle verpakking. Zoals we nu wel weten, houd ik van sexy verpakkingen. Daar slaat Razer met deze verpakking weer ‘the nail on the head’. Ik werd dan ook wederom blij op het moment dat ik de verpakking in mijn handen geduwd kreeg. Want nu komt het moment dat ik het weer mag gaan uitpakken. Het is iedere keer weer net kerst.

De doos is in mijn woorden zeer ‘shiny’. Mooie grote letters met een gloed eroverheen. Heel fancy dus. Er staat een duidelijke afbeelding van de headset op, evenals enige specificaties aan de voorkant. Zo kun je de merknaam zien en de kleur. Ook het gedeelte waar deze headset in uit hoort te blinken, staat aangegeven: namelijk de “Wireless low latency with ANC technology”. Deze headset beschikt over Active Noise Cancellation (ANC), gebruikt Bluetooth 5.0 en heeft een low latency, 60ms-connectie. Wat je dus ziet op de doos is letterlijk wat je krijgt.

Bij het openen van de doos kunnen we een boekje met beschrijving van de headset in meerdere talen vinden. Het bekende gilletje kwam weer tevoorschijn toen ik verder ging uitpakken, want er zit niet alleen een felroze headset in, maar tot mijn enorme blijdschap wederom stickers! In het roze! Oh ja, en weer een persoonlijke boodschap van Min-Liang Tan. Ik voel me echt heel speciaal.

De headset komt in een beschermende zak die je zeker kan hergebruiken bij het opbergen van je product. De USB-A naar USB-C-kabel zit in eenzelfde beschermzakje en ook zitten er aparte beschermhoesjes over de earcups van de headset, zoals je kan zien op de foto.

Zoals je hieronder op de screenshots kan zien, komt er een heerlijk stevige en knalroze headset uit de doos. De stevige, grijs gekleurde oorkussens en de verstelbare band kan je ook goed zien. Op het linkeroor bevinden zich vier knoppen: de powerknop, volume omhoog, volume omlaag en de knop voor het besturen van de ANC. Deze knop kan je tevens gebruiken om de headset te koppelen via Bluetooth. Ook bevindt zich hier de USB-C-aansluiting voor het opladen.

App

Om de Opus X te besturen, kan je de Razer Audio-app downloaden via de Google Play Store (Android) of de Apple App Store (iOS); in mijn geval de App Store op mijn iPhone. Zoals je ziet op de screenshot had ik deze reeds gedownload. Ik heb de app dan ook even verwijderd van mijn telefoon om deze screenshots zo compleet mogelijk te kunnen maken.

Na het downloaden en opstarten van Razer Audio vraagt de app om toestemming voor het gebruik van Bluetooth. Als je de Bluetooth-functie van je telefoon nog niet hebt aangezet, raad ik aan dit te doen alvorens je de app opstart. Als je dit venster ziet, druk je op OK om de app toestemming te geven tot je Bluetooth.

Nadat je toestemming hebt gegeven, kom je in een lijst met apparaten waar je tussen kan kiezen om mee te verbinden. Toen ik door het lijstje heen scrolde, slaakte ik toch nog even een gilletje. Mijn oog viel direct op de Razer Sanrio Characters-editie van de Razer Kraken-headset. Ooit op een dag zal ik deze bemachtigen om haar toe te voegen aan mijn headsetcollectie. Ik maak hier mijn nieuwe levensmissie van. Ik bedoel, kom op, het is Hello Kitty… dat moet je toch hebben?!

Anyway, moving on. Je kiest dus de juiste headset uit deze lijst. In dit geval natuurlijk de Opus X. Eenmaal bevestigd, laat het scherm je weten hoe je eventueel het apparaat kan loskoppelen van de Bluetooth op je telefoon. Je kan hier gewoon op OK drukken en dan begint de app de headset te verbinden met Bluetooth.

Eenmaal gekoppeld met de headset krijg je het scherm te zien, zoals te zien aan de screenshot, met in het midden de naam van het apparaat waar je aan gekoppeld bent. Links bovenin kan je het batterijpercentage zien en rechts bovenin het tandwieltje voor de instellingen. Een mooie duidelijke afbeelding van de headset is toegevoegd zodat je er zeker van bent dat je het juiste apparaat gekoppeld hebt. Dat gevolgd door een lijstje van drie opties om de headset in te stellen.

De eerste knop is voor de Equalizer: hier heb je vijf keuzes om het geluid in te stellen van je headset. In het gedeelte In de praktijk ga ik hier wat dieper op in.

Als tweede optie kan je hier de ‘Gaming Mode’ aan- en uitzetten. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik na het uitproberen van beide opties, zowel aan als uit, niet erg veel verschil merk. Ik heb er dan ook voor gekozen de optie standaard uit te laten. Wellicht scheelt dat ook in de batterijduur.

Als derde en laatste optie het belangrijkste van heel de headset: de ANC. In deze optie zelf heb je ook weer drie keuzes: Off, On en Ambient. Zonder inschakeling viel het op dat de passieve geluidsonderdrukking al bijzonder goed is. Met de ANC ingeschakeld, word je geheel afgesloten van de buitenwereld. Wees dan ook voorzichtig als je met de headset naar buiten gaat. Dit kan best nog wat gevaarlijke situaties opleveren, want de ANC op deze headset is van een andere wereld. Met deze optie aan lijkt het daadwerkelijk alsof je in het spel zelf zit. Of bij de muzikanten in dezelfde kamer zit. Als ik thuis ben en met deze headset muziek luister of op mijn iPad lig te Netflixen is dit mijn favoriete instelling. Eventjes helemaal verdwenen in mijn serie of film. Zonder stoorzenders van buitenaf. Heerlijk dus.

De laatste van de drie ANC-opties is Ambient. Als je deze optie aan hebt, hoor je net wat meer van de buitenwereld. Deze optie is bestemd om geluid van buitenaf door te laten. Daarmee kan je dus van je geluid genieten en je omgeving tegelijkertijd in de gaten houden. Vooralsnog raad ik het niet aan om ANC zomaar te gebruiken in het verkeer.

We gaan nu eens dichterbij bekijken wat dat lonkende tandwieltje rechtsboven in ons eigenlijk wil vertellen. Met deze knop kom je dus bij de instellingen – wat een verrassing! Ook hier krijg je weer een lijstje met verschillende knopjes die ik kort ga beschrijven.

Als eerste knopje bovenaan vind je de Auto Shutoff-optie. Althans, ik vermoed dat dit een knopje had moeten zijn. Ik weet niet of het aan de versie van de software ligt, gezien dit op een iPhone is, maar ik kan de instelling helaas niet veranderen. Wellicht dat dit via een Android-toestel wel kan. Dit weet ik helaas niet.

We gaan door naar de knop Language. Onder deze optie kun je kiezen voor zes talen, waarvan ik de eerste vier talen begrijp: Duits, Engels, Frans en Japans. De laatste twee zou ik niet weten, maar ik gok op Chinees en Koreaans.

Het knopje Devices brengt je weer terug naar het lijstje met apparaten waar deze app mee gebruikt kan worden. Vrees niet, Hello Kitty-headset, ik kom je hoe dan ook halen! Op zich wel leuk om te zien wat voor headsets er allemaal zijn.

De optie Customer Support spreekt voor zich. Je kan bij deze optie kiezen of je support nodig hebt voor je huidige apparaat of voor een andere. Als je een keuze hebt gemaakt waar je support voor nodig hebt, druk je op Next. Hier krijg je een venster waar je eventueel een vraag naar hulp kan typen en een logfile kan sturen van eventuele foutmeldingen die je gekregen hebt als dit aan de orde is.

Ditzelfde geldt voor de Feedback-optie. Echter kan je hier in plaats van hulp ongewenst advies geven aan de software-ontwikkelaar, als je dit zou willen. Of gewoon laten weten waar er wellicht foutjes in de software zitten. Dat is natuurlijk altijd van harte welkom.

De laatste twee optie knoppen zijn voor de FAQ pagina en About. Door het indrukken van FAQ kom je op een internetpagina terecht waar je zelf het antwoord op je vraag kan vinden als je Customer Support niet lastig wil vallen. Negen van de tien vragen worden al beantwoordt op een FAQ.

Het knopje About spreekt ook weer geheel voor zich. De basisinformatie over de app-versie en de copyright-naam en dergelijke kan je hier vinden. Daaronder zijn nog drie links die een browser openen voor Terms of Service, Privacy Policy en Open Software Notice. Het gebruikelijke dus.

In de praktijk

Bij de praktijkervaring kijken we naar diverse zaken, waaronder comfort, kwaliteit, Active Noise Cancellation en batterijduur.

Eerste indruk, ANC en batterij

De Razer Opus X komt met alle gebruikelijke functieknoppen die je zou verwachten te vinden op een up-to-date Bluetooth-headset. Kortom, de powerknop, volumebediening en een knop om je telefoon op te nemen. Een LED-lampje fungeert als een soort display voor de batterijstatus, draadloze connectie en als je hem aan de lader hebt als oplaadstatus.

Over batterijduur ben ik erg tevreden. Met de Active Noise Cancellation uit kan je deze dame zeker 40 uur gebruiken zonder op te laden. Fantastisch, toch? Met deze functie aan zal het ongeveer, naar mijn schatting en wat research online, rond de 30 uur zijn. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe intensief je de headset wenst te gebruiken. Ik bedoel, wie wil er nou 30 uur achter elkaar gamen? Ik niet hóór.

Het opladen van deze voluptueuze dame gaat ook heerlijk snel, met inachtneming hoe leeg de batterij is als je de headset aan haar infuus legt. Vanaf het moment dat ik de Opus X in de handjes gedrukt kreeg, tot aan het schrijven van deze review, heb ik niet apart hoeven op te laden, gezien ze tussendoor aangesloten is geweest. Met de batterij op 70% was ze sowieso binnen een uurtje weer opgeladen. Ik kan mij voorstellen dat als de batterij leger zou zijn, dat dit langer zou duren. Maar ik verwacht dan ook een niet al te lange oplaadtijd.

Met een gewicht van 270 gram is deze headset licht genoeg voor dagelijks gebruik. Dit gecombineerd met het ergonomische design én plezante, niet-storende druk van de oorkussens. Dit betekent dat je de Opus X met gemak een aantal uur kan dragen zonder dat je het gevoel krijgt dat je hersenvloeistof via de neus eruit geknepen wordt. Het enige, kleine minpuntje wat ik hierbij ondervond, en zeker met deze warme dagen, is dat de oorkussens niet ademen. Dus als je een zweter bent, kan dit vrij oncomfortabel worden. Maar niets wat een vochtig doekje niet kan oplossen.

Verder is de hoofdsteun gemakkelijk te verstellen naar wens. De headset is dus mede geschikt voor kleinere hoofden, want ze zit comfortabel genoeg zonder eraf te glijden als je spontaan wil headbangen op System of a Down. Ondanks dat ik verder metalen tunnels en piercings in de oren heb, ervaar ik daar geen last van met de Opus X op de oren geparkeerd. Kortom, tunnel- en piercingsdragers kunnen deze headset met een gerust hart gebruiken zonder de neiging de oren af te zagen.

Geluid

Het eerste dat ik echt uitzonderlijk vind aan deze headset is het hoge dempgehalte van extern geluid. Zelfs zonder de ANC-optie aan is het geluid van de omgeving aanzienlijk afwezig. Dit is natuurlijk fantastisch (en tevens batterijbesparend als je aan batterij-anxiety lijdt) tijdens het gamen. Dit betekend namelijk dat je prima op je game kan concentreren, maar toch niet geheel van de buitenwereld afgezonderd hoeft te zijn. Tenzij je natuurlijk in een omgeving bent waar je het liefste wel akoestisch geïsoleerd zou willen zijn, óf je nog dieper in je game wil begeven. Dan doe je er een schepje bovenop door de ANC aan te zetten. Dit kan door middel van het knopje op de headset zelf of in de app op je telefoon. Ik kan met zekerheid zeggen dat de ANC-functie super werkt.

Zo heb ik ANC gebruikt onderweg naar werk in de bus en schijnbaar wenste iemand naast mij te komen zitten, maar er lag een hutkoffer op de stoel naast mij. De persoon die mij wilde aanspreken, heb ik niet gehoord, gezien ik als een wezenloze uit het raam heb zitten staren met ANC aan en muziek in de oren. Totdat diegene besloot mij aan te tikken en ik mij vervolgens wezenloos schrok. Ik raad dan ook niet aan deze functie zomaar aan te laten in het verkeer. Als klap op de vuurpijl: het gebruik van ANC heeft geen negatieve invloed op de geluidskwaliteit. Ik vergelijk dit dan met mijn voorgaande JBL Tune500BT, waarbij het geluid kan gaan ruisen met Active Noise Cancellation aan.

Het tweede uitzonderlijke punt aan deze headset is de bas. Deze is puik, al kan deze voor sommigen wellicht te dominant zijn. Dat is mede afhankelijk van de muziek die je beluistert, al heb ik zelfs andere genres dan gewoonlijk beluisterd om te testen. Zelfs dan vind ik de bas iets te sterk voor mijn persoonlijke smaak. Helaas is deze bas ook niet te tweaken via de app in de equalizer settings, althans, niet met een custom equalizer. Zoals je op de screenshot hieronder kan zien, heb je vijf standaardinstellingen.

Amplified
Met deze optie aan krijg je versterkt geluid zonder dat het te schel of luid wordt. Ik vind deze setting persoonlijk het fijnste. Zo kun je de lyrics ook zuiver horen, alsof de headset zelf aanvoelt wanneer het alleen muziek is en wanneer er zang komt. Erg fijn naar mijn mening.

Default
Dit betreft de standaardinstelling voor het geluid. Hier kan ik weinig meer over melden dan dat het gewoon prima is als je bijvoorbeeld de Amplified-optie net iets té vindt.

Enhanced Bass
Deze optie kaartte ik eerder al aan. Voor liefhebbers van een stevige bas zou dit een geweldige instelling kunnen zijn, maar voor mij is het dus niet weggelegd.

Enhanced Clarity
Deze optie schoont het geluid wat op. Mocht de audiokwaliteit van hetgeen dat je beluistert/bekijkt niet optimaal zijn, dan kan deze instelling de ervaring ietwat verbeteren. Ook is deze setting erg fijn bij het beluisteren van podcasts of het bekijken van films. Heerlijk helder geluid waar gesproken wordt in combinatie met muziek in een film.

Vocal
De Vocal-optie heb ik geprobeerd met zowel muziek als films en gesproken podcasts. Voor muziek vind ik het geluid snel te schel/hard worden, maar wederom met een film of gesproken podcast heerlijk. Zuiver geluid voor gesproken opnames.

Wat betreft het volume van deze sexy dame: de Opus X heeft voldoende power terwijl het niet teveel van je trommelvliezen verziekt, mocht je net zoals ik alles op 90001 decibel willen afspelen. Kortom, dat is een pluspunt.

Tenslotte is deze headset ook nog in bezit van twee ingebouwde microfoons. Deze microfoons zijn kwalitatief gezien niet om over naar huis te schrijven. Voor een snel telefoontje plegen onderweg zijn ze prima, dus voor mij is dit niet echt dramatisch. Ik kan mij voorstellen als je een online game speelt dat het een minpuntje kan zijn. Iets om rekening mee te houden dus.

Bluetooth en functionaliteit.

Voor een optimale werking is Bluetooth 5.0 vereist voor de Opus X. Dit waarborgt de Bluetooth-functionaliteit waarbij ze werkt met lage latency. Dat wil zeggen dat video en audio gesynchroniseerd blijven. Dit is wel fijn bij het kijken van films met de headset.

Waar ik helaas op de harde manier achter kwam, was dat deze headset niet compatibel is met consoles. Dit wil zeggen dat ze niet kan verbinden met mijn originele Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Zelfs niet met een (relatief goedkope) Bluetooth-dongel, die ik nota bene speciaal had besteld. Helaas kreeg ik deze niet aan de praat op de consoles, alsmede op de pc. Met een fatsoenlijke Bluetooth-dongeltje zou ze wel prima op de pc aangesloten kunnen worden, maar vooralsnog niet op (oudere) consoles.

Oh, en als extra informatie: een omzetter van USB-C naar audiojack voor de PS4-controller werkte ook niet. De USB-C uitgang is dus alleen voor het opladen.

Conclusie

Razer zet een juweeltje van een headset neer. De Opus X-headset biedt geweldig comfort en kwaliteit aan voor mobiele games, muziek, films en het beluisteren van podcasts. Met gedurfde kleuropties die haar doen onderscheiden van concurrentie. Met een prijs van € 109,99 maakt haar dat een stuk goedkoper dan haar grote zus, de Opus, die verkrijgbaar is voor € 209,99.

Met alleen Bluetooth als connectiviteit zijn de meeste console gamers helaas ‘out of luck’. Dat neemt het niet weg dat ik deze prachtige dame, in het knalroze nota bene, met onwijs veel plezier heb mogen reviewen. Het wereldje van Active Noise Cancellation is eentje waar ik mij graag in bevind. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik van mijn rust houd. Waar deze headset een uitstekende bijdrage aan levert.

Elke kans die ik kan grijpen om in de rol van een kluizenaar te kruipen, met een batterijduur die minstens 30 uur aan kluizenaarschap kan beloven, pak ik met beide handen en oren graag aan. Deze headset is dan ook omgedoopt tot één van mijn favorieten. En dat kan ik met veel enthousiasme zeggen, gezien ik in het bezit ben van zeker vijf (draadloze en bedrade) headsets momenteel. Ik ben zelfs van plan een aparte kapstok op te hangen voor mijn arsenaal aan headsets. Ik heb helemáál geen collectors-drang, echt niet.

Wel kan ik opmerken dat de bas iets te krachtig voor mij is, zowel allround als met de Amplified-instelling. Wat hier niet bij helpt, is dat er geen geavanceerdere equalizer is in de huidige software. Daarnaast zijn de microfoons voor voicechat niet geweldig, maar ze voldoen prima voor een telefoongesprekje. Dat neemt niet weg dat ik deze voluptueuze, betaalbare dame aanbeveel voor iedereen die een kwalitatief en comfortabel apparaatje op het hoofd wil hebben. De perfecte keuze voor mobiel en pc-gebruik op een budget.

De Razer Opus X krijgt van mij een stempel! Ik kan daarom dan ook niet wachten tot ik het volgende product mag uitproberen en reviewen.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid