Review: Razer Raiju Mobile
Links: Razer Raiju Mobile productpaginaEen tijdje geleden had ik de Razer Raiju Ultimate ter review, de meest ultieme versie van de Raiju, dit heeft de controller vooral te danken aan zijn featureset, in het bijzonder een eigen Raiju app voor on-the-fly aanpassingen en de modificeerbare thumbsticks en D-pad. Laten we vooral de RGB-verlichting niet vergeten, redelijk over de top, maar wel volledig bij zijn tijd.
De controller heeft een Xbox look-a-like vormgeving, die mij maar al te fijn in de handen ligt. Zo komt Razer nu ook met de Raiju Mobile, de naam zegt het al: bestemd voor mobiel gamen. Deze trend begint zich naar mijn weten steeds verder te ontwikkelen, diverse game ontwikkelaars verbreden hun horizon (zien kansen). Denkende aan games zoals PUBG Mobile, Fornite, Monster Hunter Stories en Dragon Ball Legends. Nu is mobiel gamen zeker niet nieuw, het begint eerder zijn populariteit te winnen, omdat populaire games afkomstig van het PC/Console landschap zich mobiel positioneren. Hierdoor is mobiel gamen een stuk relevanter geworden, wat nauw samenhangt met game ontwikkelaars en de hardware jongens, waaronder een Razer, Asus en tot voor kort Xiaomi.
De Raiju Mobile controller is een uitwerking van de Razer Phone, om zo een hybride versie te creëren met het vertrouwde gevoel van een controller in handen. De Raiju Mobile gaat voor 150 euro over de toonbank, wat een redelijk forse investering is als extra randaccessoire. Laat ik vooral nog geen oordeel vellen, eerst testen en ervaren, let’s go!
Een overzicht van de Razer Raiju Ultimate specificaties:
De Raiju Ultimate en Raiju Mobile hebben best veel overeenkomsten. Dezelfde vorm, wat verschillende knoppen, maar toch overall hetzelfde. De controller maakt gebruik van de extra M1 tot en met M4 knoppen voor extra functies- commando’s. Deze voegen net wat meer flexibiliteit toe, dan enkel twee schouderknoppen op de controller. Batterijduur is opgegeven voor gemiddeld 23 uur op één enkele lading. Opladen gaat via de aanwezige USB Type-C connector, wat overigens erg netjes is. Je kunt de controller in zowel Bluetooth modi als bekabeld gebruiken, niet enkel voor het mobiele platform, maar ook gewoon voor achter je computer. Let wel op dat de controller minimaal Windows 7 vereist, wat naar mijn weten voor veel gebruikers totaal geen probleem zal zijn. Overigens heb je minimaal Android 6.0 Marshmallow nodig om de controller mobiel te kunnen gebruiken.
De Raiju Mobile is net als de Raiju Ultimate dus niet enkel een controller voor zijn eigen platform, waar dat bij de Raiju Ultimate voor PlayStation 4 geldt. Zo heb ik ook kennisgemaakt met Monster Hunter World met de Raiju Mobile in handen, waarmee ik precies dezelfde ervaring had als op de Raiju Ultimate, oftewel een luxe controller. Knoppen zijn te modificeren met de Raiju Mobile app, let op: dit is enkel voor Android. De Raiju Mobile is niet compatible met Apple hardware.
Over naar het uitpakken van de controller. Gifgroen doosje met aan de voorzijde de controller afgebeeld, achterop verdere specificaties en features. Eenmaal geopend maken we direct kennis met de controller zelf en zijn accessoires. Achter de kartonnen verpakkingsmaterialen zitten een tweetal kabels en een kleine gebruikershandleiding. Zo komen we een USB Type-C naar USB kabel tegen voor het verbinden met je computer, en een kleinere USB Type-C naar USB Type-C kabel. Je kunt hiermee een directe verbinding tot stand brengen tussen je mobiel en de controller. Minpunt vind ik hier dat er geen USB Type-C naar Micro USB is meegeleverd.
Door naar de controller zelf. Het voelt aan als een herhaling van de Raiju Ultimate, helemaal niet erg wat mij betreft. De basis is gewoon een stevige controller. Knoppen aan de onderzijde van de controller zijn niet weggewerkt in de behuizing zelf net als op de Raiju Ultimate. We hebben een viertal selectie knoppen, bestaande uit: select, back home en start. Deze knoppen werken zowel in-game als in Android als OS zelf. Je kunt met de D-pad iconen selecteren op je starscherm, door menu’s bladeren en simpelweg met ‘A’ je selectie maken.
Kenmerkend zijn de schouderknoppen op de controller. De L1 + R1 knoppen geven een merkbaar klik-geluid, wat zorgt voor een fijne feedback. De A, B, X en Y-knoppen hebben ook een clicky feedback. De L2 + R2 knoppen, oftewel de zogenoemde triggers kunnen ingesteld worden op afstand. Met de ‘lock knoppen’ aan de achterzijde van de controller stel je de uiteindelijke ‘travel time’ in op kort of lang. Zelf vind ik een kortere ‘travel time’ fijner, simpelweg om het feit dat dit sneller aanvoelt.
Doel is om je smart phone te installeren op de controller. Op het middenstuk vinden we een mount- mechanisme voor je smart phone. Deze is vervaardigd van metaal, kunststof en rubber om je telefoon te beschermen. Eigenlijk is het een grote haarklem, maar dan voor je telefoon. Met de telefoon op zijn plaats, kun je deze kantelen tot 60 graden. Je kunt zelf spelen met het de gewenste positie, zo kan dat lekker op de bank zijn, onderuitgezakt in bed of gewoon op de WC, kan en mag allemaal!
Achterop de controller maken we kennis met de M3 + M4 knoppen, aangebracht voor nog meer commando’s. Met de Raiju Mobile in handen, liggen deze vrij natuurlijk onder de middelvingers. We komen hier ook een switch tegen voor twee Bluetooth verbindingen en de vaste- bekabelde verbinding. Je kunt twee Bluetooth apparaten op deze wijze bewaren, mocht je bijvoorbeeld tussen twee telefoons wisselen. Je bent dan niet verplicht om een Bluetooth apparaat te verwijderen, wat gewoon wat gebruiksvriendelijker is. Voor de verbindingsstatus van de controller, is er een LED-indicator aanwezig, deze bevindt zich op de voorzijde van de controller.
De Raiju Mobile app is verkrijgbaar in de Play Store. Ingebruikname gaat via de Bluetooth verbinding. Overigens kan dit ook via de fysieke verbinding met een kabeltje. Razer duidt voor de zekerheid aan dat je gebruik kunt maken van twee Bluetooth verbindingen, deze kun je selecteren met de fysieke switch op de achterzijde van de controller. Om ‘pairing mode’ te activeren, druk je de home en start knop beide in voor 3 seconden.
Vervolgens kom je uit op de profielenpagina. Hier kun je nieuwe profielen toevoegen, verwijderen en wijzigen. Deze pagina functioneert enkel als overzichtspagina voor opgeslagen profielen, om de profielen te bewerken selecteer je het gewenste profiel. Dit kan natuurlijk via het touch scherm en met de controller zelf. Er zijn vier opties beschikbaar op deze pagina, het aanpassen van de gevoeligheid van de sticks/D-pad, key mapping waarmee je knoppen toewijst aan een functie, de gevoeligheid van de Clutch en de optionele sneltoetsen die je kunt modificeren, dit zijn de select en start knop.
Via key mapping kun je knoppen aanpassen, bestaande uit de knoppen die je al vindt op de controller zelf. Je kunt spelen met de volgorde van de knoppen. Mogelijk dat je A en B verwisselt, omdat deze volgorde wordt aangehouden op de Nintendo Pro Controller. Je kunt hiermee lekker spelen.
De Raiju Mobile ligt heerlijk in de handen, vooral de rubberen textuur op de achterzijde van de controller zorgt voor grip. Met een gewicht van 306 gram en daarbovenop nog je smart phone, neemt het gewicht al snel toe, wat de totaliteit zo in handen best wel zwaar maakt. Circa 500 gram in handen is voor een langere sessie best fors, dit is zwaarder dan een iPad Pro 11 inch, deze weegt namelijk 468 gram. Uiteraard zal het per toestel/smart phone verschillen, wel is het iets om rekening mee te houden.
Clicky is de feel! De knoppen op de Raiju Mobile geven feedback, als mechanisch toetsenbord liefhebber is dit episch. Het geproduceerde klik geluid geeft voldoening, wat net als bij een mechanisch toetsenbord een extra tinteling geeft, extase! Knoppen op de Raiju Mobile zijn goed verzorgd en met middelgrote- grote handen goed bereikbaar. Dit geldt ook voor de extra M3/M4 knoppen op de achterzijde van de controller, goed bereikbaar met de middelvingers, ook wanneer deze net wat meer gebogen zijn.
Per smart phone kunnen de posities van knoppen nog wel eens verschillen. Razer heeft de Raiju Mobile gecreëerd met de Razer Phone in gedachten. De pasvorm van het mechanische om je telefoon vast te klemmen is redelijk vlak afgewerkt, uiteraard ideaal voor de vlakke- symmetrische Razer Phone. Je doet er vooraf verstandig aan om na te gaan waar de knoppen op de behuizing zitten. Mogelijk dat je wat moet schuiven, waardoor het toestel niet helemaal kaarsrecht op de controller zit, een puntje om rekening mee te houden.
Zelf heb ik mij gewaagd aan Vainglory en Minecraft. Bij een game zoals Minecraft komen de extra M1 tot met M4 knoppen goed van pas. Het crafting systeem is toegankelijk, het openen van je menu en verslepen van items voelt aan alsof je de game speelt op een console. Het maakt de draagbaarheid van je ‘mobiele game bibliotheek’ en de ervaring van bankhangen aantrekkelijk. Het aanmaken van profiele voor specifieke games gaat via de Raiju app redelijk eenvoudig. Je zult merken dat de controller niet bij iedere game de gewenste functionaliteiten biedt, dit is niet zozeer de schuld van Razer. Eerder is het gerelateerd aan de specifieke in-game instellingen. Profiel aanmaken en gaan met die banaan! Het centraal stellen van de Raiju Mobile app op je toestel is om die reden fijn, je kunt instellingen vanaf je telefoon beheren, zonder betrekking van overige hardware.
Vainglory met een controller in handen biedt een zeer toffe ervaring. Mocht je deze MOBA écht vaak spelen, en misschien wel competitief, dan is de Raiju Mobile goud. Dan kan ik je een controller als deze aanraden. Jungle routes en weer terug naar de lane, het kan je efficiëntie in-game verhogen, waardoor je GPM-ratio en EXP-ratio stijgt. Letterlijk meer controle en grip, deze ervaring biedt de Raiju Mobile. Nu nog enkel Mobile Legends toevoegen op het lijstje, dan is Pim helemaal tevreden. De batterijduur van 23 uur komt redelijk overeen, terugkijkend naar mijn sessies. Opladen duurt ongeveer 4 uur, wat acceptabel is.
De Razer Raiju Mobile, is dit een controller om de touch controls op je telefoon volledig te vermijden, om zo tot een vertrouwd ‘gaming gevoel’ te komen? Je leest het in deze eindconclusie.
Net als de Raiju Ultimate levert Razer met de Raiju Mobile een zeer stevige en comfortabele controller op de markt, beide zijn immers uit hetzelfde hout gesneden. Als het om bouwkwaliteit gaat: hierop bespaart de Raiju line-up niet. Het gewicht, de rubberen afwerking op de achterzijde en clicky knoppen met feedback: ik kan het waarderen. Uiteraard zullen clicky knopjes niet voor iedereen zijn. Mocht je een liefhebber van mechanische toetsenborden zijn, dan kan je de Raiju Mobile knopjes zeker appreciëren.
Dat Razer net als bij de Raiju Ultimate een app meelevert bij de Raiju Mobile maakt de totaliteit wat completer. Het biedt wat extra gebruikerservaring als je het mij vraagt. Met een zelfgemaakt profiel kun je aardig wat kanten op, hoewel je bij sommige games misschien tegen beperkingen zult aanlopen. Mocht je deze games vaak spelen, dan raad ik je aan om game-gerelateerde profielen aan te maken. Je kunt profielen opslaan in de Cloud, wel heb je hier een Razer account voor nodig, dit is overigens gratis.
Ik heb de Raiju line-up aan controllers ondertussen wel bestempeld als comfortabel. Dit neemt nog niet weg dat de controller 306 gram weegt. Met een smart phone op de controller neemt dit gewicht snel toe naar een halve kilo, wat voor langere speelsessies best wel even wennen is. Na een maand testen zijn de biceps en triceps circa 8 centimeter gegroeid in omvang. Ondanks mijn ‘gespiede Raiju armen’ is het is zeker een puntje om rekening mee te houden.
De laatste alinea die ik toewijd aan deze conclusie bevat nog wat algemene aandachtspunten. Razer heeft een lijst met ondersteunde spellen, niet ieder spel ondersteunt namelijk de Raiju Mobile controller. Je kunt de lijst hier vinden. Voor de diehard mobiele gamer kan de Raiju Mobile een toevoegde waarde zijn. Het voorkomt vegen op je scherm, grijpt comfortabel beet en brengt het toestel op de controller in een comfortabele kijkhoek. De Raiju Mobile is met zijn prijs van 150 euro zeker niet voor iedereen weggelegd. Speel je games mobiele games frequent uit het eerder gelinkte lijstje, dan is de Raiju Mobile het overwegen waard, vooral als je net wat meer comfort wilt met een vertrouwd gevoel. Je moet toegewijd zijn, wil je deze aankoop rechtvaardigen. Als dit niet het geval is, en je speelt zo af en toe een mobiele game, dan zou ik de aanschaf niet overwegen. Het zou natuurlijk zonde zijn als de controller in de spreekwoordelijke boekenkast belandt voor langere periodes. Ergens vermoed ik dat deze controller rond de 120 tot 125 euro beter zijn positie kan rechtvaardigen.