Review: Razer Viper Ultimate - Quartz
Links:Met de Razer Viper Ultimate Quartz-editie laat ik mijn vrouwelijke kant van het reviewen zien. Mooi roze is niet lelijk. De Viper Ultimate kent inmiddels vier uitvoeringen: zwart, quartz (kwarts/roze), mercury (kwik/zilverwit) en een Cyberpunk 2077-thema.
De vier uitvoeringen zijn als het om specificaties gaat gelijk aan elkaar. Uitgerust met een 20.000DPI-optische sensor, een lichtgewicht ontwerp van 74 gram en Razer’s eigen optische switches. De L- en R-knop zijn voorzien van deze switches en zouden een zeer lage kliklatentie moeten hebben. Je leest meer over de Viper Ultimate in de opvolgende hoofdstukken. De Razer Viper Ultimate - Quartz kost op het moment van schrijven circa € 169,90.
Een overzicht van de specificaties:
De “Focus+ Optical Sensor" is momenteel het paradepaard van Razer als het om de categorie muis-sensoren gaat. Het DPI-level is verhoogd naar 20.000 DPI, wat voormalig maximaal 16.000 DPI was. De DPI-oorlog is iets wat mij persoonlijk minder enthousiasmeert. Ondertussen heb ik genoeg muizen in handen gehad en kan ik stellen dat hoge DPI-levels weinig verklaren. De Focus+-optische sensor is van oorsprong een Pixart PMW3399; een welbekende optische sensor waar ik al enige ervaring mee heb. In de praktijk ga ik de Focus+-optische sensor van Razer eens goed aan de “muis" voelen.
De optische switches van Razer, te vinden onder de L- en R-knop, beloven sneller te zijn dan de concurrentie. Op 9 van de 10 muizen kom ik switches van Omron tegen. Razer duidt aan dat de switches 3 keer sneller zijn dan traditionele switches. Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol, want de switches hebben een verwachte levensduur van maar liefst 70 miljoen klikken.
Het reviewexemplaar betreft de versie met een basisstation. Dit basisstation is voor het opladen van de Viper Ultimate en is net als de muis voorzien van RGB-verlichting. Op het basisstation zit een USB-ingang voor de draadloze USB-dongle van de muis zelf. Praktisch voordeel is dat de set maar één USB-poort verlangt.
De roze wolk begint met de verpakking. Op een grauwe dag contrasteerde de Quartz-kleur goed. De verpakking, muis en het basisstation tot aan de gevlochten zijn roze. Tot mijn grote verassing is dzelfs de meegeleverde USB-dongle in roze uitgevoerd.
De Viper Ultimate heeft een ambidexter-ontwerp; symmetrisch en daarom geschikt voor zowel links- als rechtshandig. Om die reden zijn er duimknoppen aanwezig aan zowel de linker- als rechterzijde. Met 74 gram op de weegschaal is de muis relatief licht, doch niet zo licht als gamingmuizen met een honinggraatstructuur-ontwerp. Met de recent geteste Mountain Makalu 67 verschilt de Viper Ultimate ‘welgewogen’ 7 gram. Het blijft een afweging, want vooral voor FPS-gamers kan dit van uiterst belang zijn. Wel heeft Razer naar mijn mening vorm en functionaliteit behouden, in de zin van bouwkwaliteit. Met maar 74 gram hoor je mij over dit aspect niet klagen.
De optische switches zijn in principe infraroodswitches. Deze hebben een vergelijkbare werking als Razer’s optische switches voor toetsenborden. Intern bevindt zich een sluiter die licht doorlaat en blokkeert. Bij een switchactivatie, ofwel een klik laat de sluiter infraroodlicht door. Dit resulteert in een registratiesnelheid van 0,2 milliseconden. Mijn persoonlijke eerste ervaring is dat de switch zacht aanvoelt. De feedback voelt goed. Het scrollwiel heeft wat meer weerspanning, iets wat ik waardeer. Wederom lever dit een fijne feedback voor diverse toepassingen, of het nu gaming of scrollen door webpagina’s is.
De muis kan zowel draadloos als bedraad gebruikt worden. Wel uitgevoerd met een Micro USB-aansluiting - niet te vergeten dat deze muis eerder uitkwam in 2019 in het zwart. De Quartz-versie kwam september 2020 op de markt. Hopelijk worden toekomstige modellen van Razer’s muizen uitgevoerd met een USB Type-C-aansluiting.
Het basisstation is voorzien van een Micro USB-aansluiting op de achterzijde. De USB-dongle, te vinden in de “secret stash" onderop de Viper Ultimate, is direct te plaatsen op het basisstation. Voor het opladen plaats je de muis op zijn troon. De muis heeft een viertal PFTE-voetjes. Verder zit er onderop het ontwerp een aan- en uitknop samen met een DPI-knop. De DPI-knop heeft een LED-indicator ter aanduiding van het actieve DPI-level - handig als je het mij vraagt.
De software van Razer is heerlijk up-to-date, hier geef ik Razer mijn complimenten. De software heeft veel extra’s en werkt primair fijn als het om het beheren van randapparatuur gaat. Je kunt via het Razer-trayicoon (in je Windows taakbalk) met een rechtermuisklik direct navigeren naar de landingspagina’s van je aangesloten Razer-randapparatuur. Je bent dus niet verplicht om eerst op een algemene landingspagina te komen, waarna je nog moet navigeren naar een overzicht van de aangesloten randapparatuur en dan nog eens selectie moet maken.
Mocht je de Razer Synapse software nog niet geïnstalleerd hebben: zodra je een Razer-apparaat verbindt, komt er een auto-installer tevoorschijn. Wederom een deftig aspect van deze volwassen software. Je krijgt tekst en uitleg over de mogelijkheden van Razer Synapse. Nog een mooi aspect is dat je direct up-to-date bent met de laatste Razer Synapse-software en firmware.
Met de Razer Synapse-software krijg je de optie om een Razer-account aan te maken. Dat is niet verplicht, maar biedt wel wat voordelen. Zo is er een Cloud-opslag voor profielen en bijbehorende instellingen; vooral handig als je vaak wisselt tussen computers. Je kan er ook voor kiezen om anoniem verder te gaan als gast. Als gast heb je volledig beheer over je randapparatuur, dus het is niet zo dat er beperkingen zijn op functionele eigenschappen van de hardware die je aanschaft.
Sneltoetsen en het modificeren van deze sneltoetsen is onderdeel van het Razer Viper Ultimate-softwarepakket. Razer maakt gebruik van een functie genaamd Hypershift. Met Hypershift kan je twee toetsen combineren om een dubbele laag aan functies te activeren. Je krijgt op de knoppen dus een tweede functie, naast de bestaande functie, voor meer flexibiliteit.
Opties voor sensor-tweaking zijn te vinden onder het tabje prestatie. Het DPI-level is instelbaar van 100 tot 20.000 met stappen van 50 DPI. Verder staat de polling rate er nog bij. Advies: gewoon op 1000 laten staan. De Viper Ultimate kan gekalibreerd worden met een specifieke ondergrond. Standaard staat smart tracking aan; hiermee kalibreert de sensor zichzelf automatisch met het type ondergrond. Je kan de Viper Ultimate ook instellen voor je Razer-muismat met de beschikbare presets. De optie smart tracking maakt gebruik van tracking distance, beter bekend als LOD - kort voor lift-of-distance. De LOD kan ingesteld worden op 1, 2 en 3 mm. Ik vind het fijn dat Razer dit uitdrukt in cijfers.
Het verlichtingsmenu bestaat uit standaard lichteffecten en Chroma. In de Chroma Studio voor Chroma RGB-effecten kan je handmatig profielen aanmaken. Chroma Studio is enorm uitgebreid. In het kader van batterijbesparing: RGB-verlichting kan ook volledig uit.
De power-optie bestaat uit het beheren van de slaapmodus. Je kan deze instellen van één tot vijftien minuten. Bovenin het scherm is een batterij-indicator zichtbaar met drie streepjes. De vermelding van de batterijstatus is een pluspunt.
Comfort
Met het ambidexter-ontwerp is de muis voor zowel links- als rechtshandige gebruikers. De muis is te gebruiken in palm-, klauw- en vingertopgrip. Persoonlijk vind ik de vingertopgrip het fijnste. Ik heb middelgrote tot grote handen en de L- en R-knop zijn lang genoeg om mijn vingers comfortabel te plaatsen. Met het ambidexter-ontwerp heb je aan weerskanten duimknoppen. Voor mij persoonlijk hadden deze duimknoppen wat groter mogen zijn. Het onderlinge onderscheid tussen de twee knoppen is minimaal.
De optische L- en R-knop gaan goed samen met de Pixart PMW3399: het is behendig samenspel. De switch zelf is als het om geluid gaat niet echt zacht, al doet mij dit niet echt storen tijdens gamesessies. Het leeuwendeel van deze sessies zit ik toch met een hoofdtelefoon op. De optische switches zijn redelijk lineair en voelen anders aan als de Omron-switches. Het scrollwiel heeft een gezonde weerspanning en deze voelt gecontroleerd aan - vooral bij het scrollen door langere documenten.
De PFTE-voetjes glijden comfortabel over mijn textieloppervlak muismat, op een hardere ondergrond bieden deze meer weerstand. Persoonlijk zou ik een zogenoemde “hardpad" vermijden, want de Viper Ultimate verlangt een zachte ondergrond. De bouwkwaliteit is met een matte afwerking fijn in gebruik. Het Razer-logo op de muis is subtiel. Het is gaming, maar tegelijkertijd bescheiden en prima voor alledaags gebruik - ook in professionele omgevingen.
Sensor
De Pixart PMW3399 is een baas van een sensor; het betreft een optische sensor uit het high-end segment. De sensor gaat op de Viper Ultimate door het leven als Focus+. De sensor is instelbaar van 100 tot 20.000 DPI in stappen van 50 DPI. Met een nauwkeurigheid van 99,6 procent is de error ratio maar 0,4 procent. Indrukwekkend!
Maar hoe bevalt deze sensor dan in de praktijk? Gevoelsmatig voelt de Pixart PMW3399 aan als de PMW3389 en PAW3370. De PAW3370 is verwerkt op de Mountain Makalu 67 en behoort toe tot de rangorde van de high-end sensoren. Verschillen? Vertel mij het maar. Los van het feit dat de drie sensoren een geweldige solide ervaring garanderen. Op papier, noem het wetenschappelijk, staan alle drie de sensoren goed te boek.
Het verschil tussen de PMW3399 en PMW3389 zit hem in de IPS (inches per seconde). De PMW3399 (Focus+) optische sensor heeft een IPS van 650. De PMW3389 moet het doen met een IPS van 450. Dit wil zeggen dat de trackingsnelheid van de PMW3399 hoger ligt met 650. Vooral voor gaming met lagere DPI-instellingen vind ik dit interessant. Low-sense gaming gaat hand-in-hand samen met FPS-games, wat de PMW3399 een sensor op competitief niveau brengt. Uitstekend voor een game zoals Dota 2, waar precieze bewegingen tijdens het “gold farmen" van belang zijn voor een goed geldinkomen. Dit gaat comfortabel, dus ondanks dat de muis 74 gram weegt weet ik deze goed te besturen.
De HyperSpeed-technologie als draadloze techniek zou een lage latentie moeten bieden. Ik kan bevestigen dat dit correct is. Draadloos gebruik voelt soepel aan. Met dat gezegd te hebben kan je de Viper Ultimate goed toevertrouwen voor draadloos game geweld. Voordeel van de PMW3399 optische sensor is het lagere energieverbruik dan de PMW3389 en dat maakt deze draadloze game muis nog interessanter.
Batterij
De Viper Ultimate heeft een 380mAh-batterij. Razer claimt dat de muis een batterijduur heeft van 70 uur wanneer de RGB-verlichting is uitgeschakeld. Het is mogelijk om te spelen met de batterijduur, maar dan lever je in op prestaties. Door de polling-rate te verlagen, is het mogelijk om nog meer uit de Viper Ultimate te halen. Zelf vind ik dit niet zo fraai. Met een reden koop je een high-end muis.
Het basisstation maakt gebruik en opladen praktisch. Gamesessies zijn redelijk beperkt vandaag de dag; iets met tijd en prioriteiten - zucht. Maar goed, met de LED op 100% felheid tikte ik ongeveer 25 procent aan batterij weg in 6 uur. Ik haalde ongeveer 23 uur uit de Viper Ultimate, wat ik een goede prestatie vind. Automatisme was mij al snel de baas, want na een sessie of einde dag plaatste ik de Viper Ultimate altijd netjes terug op het basisstation - a.k.a. de Viper Ultimate-troon. Ik werd dus nooit geconfronteerd met een lege batterij.
De Viper Ultimate Quartz van Razer is super ‘kawaii’. Het zwart met groene logo maakt daarmee plaats voor troetelbeertjes. Toch werd ik tijdens deze review met de neus op de feiten gedrukt, want er schuilt meer achter de Viper Ultimate Quartz dan schattigheid.
De Pixart PMW3399 valt niet te onderschatten. Het is een (schattig) beest van een optische sensor. De trackingsnelheid van 650 IPS is subliem en tilt de sensor naar een hoger niveau. Razer heeft exclusiviteit gekregen van Pixart op deze optische sensor en heeft de sensor op de Viper Ultimate omgedoopt naar Focus+. Focus is er voldoende als je het mij vraagt. Mooie aanvulling is de instelbare lift-off-distance van 1 tot en met 3 mm. Voor wie de Pixart PMW3399 en PMW3389 verwarren: ik vergeef het je. Echter schuilt er naast de hogere trackingssnelheid nog een groot voordeel: het maximale DPI-level van 20.000! Oké, dat was een grapje. Ik wilde natuurlijk zeggen: de batterijduur! De PMW3399 is zuiniger en verleent om die reden prima voor een draadloze high-end gaming muis.
Een batterijduur van circa 70 uur wanneer de verlichting is uitgeschakeld, is iets wat ik best geloof. Met de RGB-verlichting op 100% felheid haalt de Viper Ultimate ongeveer 23 uur. Voor mij meer dan voldoende, omdat het meegeleverde basisstation ervoor zorgt dat je altijd netjes aan het opladen bent. Het tweetal is een gouden combinatie.
Het ambidexter-ontwerp maakt de muis geschikt voor zowel links- als rechtshandige gebruikers. Duimknoppen zijn te vinden aan weerszijde. Wat mij betreft hadden de duimknoppen wat groter mogen zijn. Het scrolwiel heeft een heerlijke weerstand en de L- en R-knop doen hun werk snel als optische schakelaars. Deze voelen redelijk lineair aan en geven een andere ervaring dan Omron-switches. Bouwkwaliteit is op orde - vooral voor een lichtgewicht muis van 74 gram mag deze er zijn.
Mooi roze is niet lelijk en presteert! Dat valt er te zeggen over de Viper Ultimate Quartz. De muis glijdt heerlijk weg over een textieloppervlak muismat met de PFTE-voetjes. Op een harde ondergrond (hardpad) vind ik de Viper Ultimate minder aangenaam. Het Razer-ecosysteem en de Razer Synapse-software zijn uitgebreid. Het is nu ook mogelijk om de software te gebruiken zonder account - goede keuze Razer. Roze was op mijn bureau een beetje onwennig, maar met de prestaties van de Viper Ultimate hoor je mij niet klagen. KAWAII!