Review: Scythe Choten TUF Gaming Alliance
Links;Gisteren wist ik mijn ervaringen te delen omtrent de TUF-variant van de Kotetsu Mark II. Dit is de eerste in een duo aan koelers dat zijn weg heeft gevonden naar de familie van TUF Gaming Alliance. De tweede optie betreft namelijk de Choten van Scythe, die middels het submerk door het leven gaat als de Scythe Choten TUF Gaming Alliance. Deze variant is bestempeld met een adviesprijs van 49,95 euro, wat vijf euro meer is dan de eerder genoemde Kotetsu Mark II.
Dit mag nog best een verrassing zijn, omdat de Choten indertijd de goedkopere optie was en overigens nog steeds is. Een reden voor de hogere prijs kan het verbeterde mountingsysteem zijn, want de push-pins van het origineel zijn niet langer aanwezig. Hier ben ik dan ook zeer over te spreken. Daarnaast is de TUF-variant van de Scythe Choten een tikkeltje groter dan het origineel. Dat is iets wat we dadelijk gaan bekijken bij de specificaties. Daarnaast is er nog één belangrijk element om te delen…
…en dat is de doelgroep. Zo mag deze koeler een bijzondere zijn, dankzij het gekozen formaat en de zogeheten top-flow configuratie. Waar de Kotetsu Mark II een typerend tower-design hanteert, doet de Choten zich identificeren als een low-profile koeler. Dit wordt, om alvast één specificatie te delen, mogelijk gemaakt door de beperkte hoogte van 122mm. Uiteraard heeft dit impact op het koelvermogen en dat is dan ook waar we vandaag naar gaan kijken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Klein, maar fijn
Om te kwalificeren als low-profile koeler dient het formaat van de Choten discreet te zijn en dat is ongetwijfeld het geval. Met een hoogte van slechts 122mm kan de koeler geplaatst worden in een groot aantal small form factor-behuizingen. Dat is overigens niet het enige voordeel, want door de top-flow configuratie blijft er veel ruimte over voor geheugenreepjes en andere uitbreidingssloten rondom de CPU-socket. Daarnaast vallen de breedte en diepte tevens mee, die respectievelijk 136mm en 131mm zijn.
Dat is overigens een paar millimeter groter dan het origineel, wat ook al gold voor de TUF-variant van Kotetsu Mark II ten opzichte van dat origineel. Dit kan op het koelvermogen een positieve invloed hebben, al zal dit niet direct merkbaar zijn. Wat wel opvalt, mag de implementatie zijn van het Hyper Precision Mounting System III, ofwel H.P.M.S. III. Dit is de grootste verbetering, want het origineel hanteert namelijk push-pins. Mijn mening omtrent het gebruik daarvan wist ik in mijn Scythe Katana 5-review al zéér duidelijk te maken.
Verder is de Choten vrij identiek aan het origineel. Zo wordt dezelfde Kaze-fan in gebruik genomen, al dan wel in het geel/zwarte thema van TUF. Hier weet ik dezelfde kritiek op uit te oefenen als bij de Kotetsu Mark II. Dat in betrekking tot het maximale aantal RPM van 1200, wat van invloed is op de hitteafvoer. Scythe hanteert gewoonlijk een balans tussen prestaties en geluidsproductie, maar in het geval van een TUF-variant had ik het aantal RPM tot wel 2000 willen zien gaan.
Kortom, op slechts 1200 RPM is de koeler voor overklokdoeleinden minder gepast te noemen. Dat is iets wat we bij de prestaties nader gaan bekijken. Verder is de Choten eveneens geschikt voor diverse platformen van Intel en AMD, wat geen verrassing mag zijn. Oh, en er is logischerwijs sprake van dezelfde full-color RGB-fan als bij de Kotetsu Mark II. Met de Aura Sync-software van ASUS is deze naar eigen wens aan te passen. Nu we de specificaties uit de weg hebben, mag het tijd zijn voor een kijkje op de koeler.
Het typerende design van TUF en het logo van Scythe sieren de doos van de Choten. In het geval van dit uitpakavontuur is de reis ietwat korter. Zo treffen we als eerste een doosje met accessoires aan, waarin we de klaarstaande backplate, een handleiding en montage-onderdelen vinden. Een opmerkelijk verschil is dat de houder met schroeven zich niet reeds bevindt op de koeler. Dit was wel het geval bij de Kotetsu Mark II, waardoor het monteerwerk bij de Choten enkele seconden langer duurt. Gelukkig is dat niet het einde van de wereld.
Wat zich wél reeds op de koeler bevindt, mag de Kaze-fan zijn. Zo krijg je bij het uitpakken al een duidelijk beeld van hoe de koeler oogt; de eerste indruk is zeker geen verkeerde. Van het duo vind ik de Choten dan ook het mooiste design hebben én het grootste voordeel halen uit de make-over van TUF Gaming Alliance. Het viertal heatpipes en hoe deze vormgegeven zijn, wordt eveneens goed zichtbaar. Allround acht ik het beestje als één van de aantrekkelijkste low profile koelers op de markt.
Met de ervaring van de Kotetsu Mark II was de montage van de Choten een peulenschil. Zelfs tijdens de eerste maal zal je absoluut geen hinder ervaren. Om de koeler te installeren, dien je tijdelijk de fan te verwijderen. Dankzij de praktische clips is dat gelukkig geen probleem. Middels twee gaten boven de schroeven monteer je de koeler vervolgens op de meegeleverde brackets. Al met al is het onderhouden en monteren van de Choten erg eenvoudig. Als óók de TUF-variant push-pins had gebruikt, tja, dan klonk ik wel anders.
Hoewel ik de doelgroep van TUF Gaming Alliance begrijp, is er één onderdeel dat mij teleurstelt. Nou ja, eerder het ontbreken van dat onderdeel en dat is een adapter voor de 12v RGB-header. Ja, de fan hoor je eigenlijk thuis te brengen onder ASUS Aura Sync, maar er zijn concurrenten in dit prijssegment die gewoon wel een adapter meeleveren. Verder is de hoeveelheid accessoires zeker niet karig te noemen hoor. Voor alle doeleinden van montage is er voldoende aanwezig voor uitbreiding of verandering van socket.
Hieronder is een overzicht van de hardware waarmee de koeler getest is;
Vervolgens nog een belangrijke disclaimer; de resultaten van de geteste koeler kunnen variëren in de praktijk. Dit is afhankelijk van je omgevingstemperatuur, airflow in je behuizing, gebruikte hardware, eventuele overklokinstellingen en meer. Voor een propere uitvoering van de stresstests probeer ik zoveel als mogelijk variabelen te elimineren. Zo zijn alle koelers in onderstaande grafieken getest in dezelfde omgevingstemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Daarnaast zijn de tests uitgevoerd op een testbench in de blote lucht. In een behuizing met inadequate airflow kan een koeler soms oververhitten of minder goed presteren dan verwacht. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf van één van de geteste koelers en het gebruik in eigen computer.
Als laatste maak ik in de tests gebruik van de koelpasta die door de fabrikant meegeleverd wordt. De manier waarop deze wordt aangebracht en de hoeveelheid daarvan wordt zorgvuldig bekeken om de variabelen daarin tevens te elimineren. Voor de tests zelf laat ik de meegeleverde fans in de PWM-modus draaien en vervolgens nog met de maximaal beschikbare RPM. Op welke snelheid de fans roteren, wordt in de desbetreffende alinea’s gedeeld. Voor de PWM-modus en de maximale RPM worden dan ook twee aparte tabellen gehanteerd. Hierbij kan het zijn dat een fan door de hitte reeds komt te presteren op de maximale instelling, waardoor er tussen de tabellen weinig tot geen verandering te vinden is. Tijd om te kijken naar de geworven resultaten van de koeler.
Omdat we te maken hebben met een low-profile koeler dienen de verwachtingen aangepast te worden. Enerzijds concurreert de Choten met flinke tegenstanders op het prijspunt van 50,- euro. Anderzijds is het beestje, zodra deze in december verschijnt, de duurste low-profile koeler op de markt. Dit mede dankzij de full-color RGB-verlichting die aanwezig is. Een belangrijke vraag is dan hoe de Choten het beste beoordeeld kan worden. Laten we eerst maar een vergelijking maken met de grotere broer.
Indertijd liep de Choten al enkele graden achter ten opzichte van de Kotetsu Mark II. Dat is waar ik bij de TUF-varianten eveneens op heb geanticipeerd. Kijkende naar de idle temperaturen zien we al een klein verschil ontstaan tussen het duo. In een overgeklokte omgeving is het verschil met de concurrenten vrij klein te noemen, met als uitzondering de Scythe Katana 5. Die koeler is te zien als een concullega in het small form factor-segment en ten opzichte daarvan presteert de Choten sowieso beter.
Wanneer we de stresstesten activeren, wordt de beperking van de Choten zichtbaar. Het is nou eenmaal een low-profile koeler, die we in dit geval keurig tussen de Kotetsu Mark II en Katana 5 zien vallen. Kijkende naar de Hyper 212 en Sirocco RGB lijkt de Choten niet echt aantrekkelijk, maar dat is waar de niche aan te pas komt. Als low-profile koeler, ten opzichte van de evenredige Katana 5, zien we een duidelijke vooruitgang. Mocht je een visueel aantrekkelijke, low-profile koeler zoeken, dan is de Choten een interessante optie.
Is dat voldoende om de mindere prestaties te rechtvaardigen? Ja en nee. De familie van TUF Gaming Alliance biedt op dit moment nog geen small form factor-behuizingen. Voor gebruik in de TUF Gaming GT501 Case, Cooler Master MB500 of In Win 101 is de Choten dus minder aantrekkelijk dan de Kotetsu Mark II. Ziet de Choten er vetter uit met een horizontaal gemonteerde fan? Daar is geen twijfel over mogelijk. Je zal dus in een behuizing van normaal formaat een keuze moeten maken tussen koeling en uiterlijk.
Uiteindelijk kan ik dezelfde conclusie trekken als bij de Kotetsu Mark II. Voor de overklokker onder ons is de Choten geen aantrekkelijke optie. Nou duwt een synthetische benchmark de temperaturen wat hoger dan in dagelijks gebruik, maar 85 graden vind ik niet prettig. In een hetere zomeromgeving of met beperkte airflow zie ik de Choten ongetwijfeld stikken en dan is je overklok al gauw onstabiel. Had de fan nou, zoals eerder genoemd, op een hoger aantal RPM kunnen draaien, dan zouden de temperaturen beter zijn.
Wat dan wel een interessant voordeel is van de Choten mag de koeling van VRM’s zijn. Door de top-flow configuratie wordt lucht naar beneden en op componenten rondom de socket geblazen. In dat opzicht biedt de koeler iets unieks in vergelijking met andere SFF-koelers. Met name op ITX-moederborden, waar de VRM’s soms onvoldoende worden gekoeld, kan dit een positieve invloed op temperaturen hebben. Als je behoefte hebt aan een processorkoeler met deze functionaliteit, dan is de Choten interessant.
Maar ja, bij Scythe draait het nou eenmaal om een balans tussen prestaties en geluidsproductie. Dat is wat je bij deze TUF-uiting van de koeler eveneens krijgt. Zo zal je het beestje vrijwel nooit horen brommen op de achtergrond. Zodoende is er geen verschil tussen onder- en bovenstaande grafieken, want in beide tests draaide de Choten rond het maximum van 1200 RPM. Zonder een uitbundige conclusie te trekken mag het doeleinde duidelijk zijn; gebruik deze koeler in een specifieke omgeving.
Scythe en ASUS voegen met de Choten TUF Gaming Alliance een low-profile lid aan de familie toe. Rekening houdend met de nicherol van de Choten zijn de prestaties niet verkeerd te noemen. Echter is het de vraag voor wie een dergelijke koeler met RGB-verlichting aantrekkelijk is. De pc-bouwer met een small form factor-behuizing zoekt eerder de koelers op met een betere prijs/prestatie-verhouding. Mocht er een SFF-kast verschijnen van TUF Gaming Alliance, dan is de Choten een hele toffe keuze.
Tot die tijd is de koeler geen onaantrekkelijk beestje. Mede dankzij de bestuurbare, full-color RGB-fan en een stijlvol TUF-design. Dat het de mooiste low-profile koeler op de markt is, met verlichting nota bene, mag dan ook gezegd worden. Wel had ik graag een opgevoerde versie van de Kaze-fan willen zien voor een keuze tussen prestaties en geluidsproductie. Van deze koeler, én de Kotetsu Mark II, zal je nooit last ondervinden. Dat is in ieder geval gegarandeerd.
Ben je daarentegen een fervente overklokker? Tja, dan zijn er wat interessantere keuzes te vinden. Met name als de grootte van de koeler er niet toe doet. In dat geval ben je beter af met een tradition tower-design, zoals bij de Sirocco RGB en Hyper 212 voor ongeveer dezelfde prijs. Voor de lange termijn en duurzaamheid van TUF Gaming acht ik de Choten wel als een welkome toevoeging. Mocht je de nicherol kunnen vervullen en op zoek zijn naar een stijlvolle toevoeging, dan weet je wat je te doen staat.
Mocht je overigens interesse hebben in de TUF-uitingen van de Kotetsu Mark II en Choten, dan zijn deze vanaf midden december te verkrijgen.