Review: Scythe Fuma 2
Links;Eerder had ik de Scythe Fuma Rev. B op de test bench, een CPU-koeler van circa 45 tot 50 euro. Kort omschreven: een flink blok met twee 120 mm fans op een maximale rotatiesnelheid van 1400RPM. In de praktijk beviel deze CPU-koeler wel, lekker stil en zeer redelijke prestaties. Nu volgt de Scythe Fuma 2. Op het eerste oog heeft de Fuma 2 veel weg van de originele Fuma en de Fuma Rev. B. Het mag duidelijk zijn dat de CPU-koelers familie zijn. Toch zijn er wat wijzigingen aangebracht om de Fuma 2 verder te optimaliseren voor wij als PC-bouwers.
De CPU-koeler is voorzien van een uitsnede voor hoger profiel RAM-modules, en is voorzien van nieuwe Kaze Flex 120mm fans met rubberen hoekjes met een vernieuwd montage systeem. Tijdens het testen van de Fuma Rev. B was ik positief over het monteren van deze CPU-koeler, het is dan vooral de vraag: is de Fuma 2 een vooruitgang ten opzichte van de Fuma Rev. B? Tijd voor een review! De Scythe Fuma 2 heeft een adviesprijs van 55 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Fuma 2 is qua dimensies niet echt veel groter dan de Fuma Rev. B. Wel is de Fuma 2 flink aangekomen, deze weegt totaal met twee fans op hun plaats 1000 gram. Terwijl de Fuma Rev. B met twee fans 645 gram weegt. De meegeleverde Kaze Flex 120 fans komen in twee varianten op dit blok, in het midden van het blok bevindt zich een Kaze Flex Slim PWM fan, de naam zegt het eigenlijk al: een slanker model. Aan de buitenzijde van het blok zit de Kaze Flex 120 PWM, beide fans hebben een rotatiesnelheid van 300 tot 1200RPM. Dit zou de Fuma 2 in de praktijk nog wat stiller moeten maken, aangezien de Fuma Rev. B tot 1400RPM opliep.
Montage gaat op de allernieuwste generaties aan moederborden. AM4 is op het moment met de release van Ryzen 3000 hot. Socket 2066, 2011 en 1156 van Intel behoren ook tot de opties tot socket 775 terug. De Fuma 2 maakt gebruik van het zogenoemde ‘HPMS III’ systeem, oftewel Hyper Precision Mounting System III. Wat wil Scythe hiermee precies zeggen? Dat montage en het aanbrengen van de CPU-koeler op de processor nog gelijkmatiger gaat.
Scythe kennende levert het bedrijf een ‘oriental’ verpakking op. Een samoerai die langzaam zijn doel besluipt met een katana in aanslag. Mogelijk dat dit de ‘stilte’ moet benadrukken van de Fuma 2. Overige verpakkingskenmerken bestaan uit specificaties, socketcomptabiliteit en nog wat Chinese tekens. De verpakking voldoet. Binnenin komen we de accessoires tegen. Bestaande uit een handleiding voor montage, een schroevendraaier voor montage, diverse hulpstukken voor montage op een Intel of AMD platform, een tube koelpasta en een y-splitter om één 4-pin connector op te splitsen naar twee. Altijd handig, mocht je moederbord niet uitgerust zijn met een CPU_OPT (optionele) 4-pin header/connector.
De meegeleverde schroevendraaier is een mooie toevoeging. Niet enkel doet Scythe dit, ook merken zoals Be Quiet! en Noctua leveren deze soms mee voor montage. Dit komt vooral voor bij grotere tower CPU-koelers. Het is soms lastig om de schroeven door de vinnen van de toren te bereiken, reden om een langere schroevendraaier mee te leveren met een kleinere grip.
De meegeleverde fans zijn een verbetering ten opzichte van de Fuma Rev. B. Voorzien van rubberen hoekjes, een lagere snelheid van 1200RPM met vergelijkbare prestaties. Hierdoor zou de Scythe Fuma 2 nog wat stiller moeten zijn dan zijn voorganger. De kabeltjes zijn netjes voorzien van een sleeve.
Door naar het blok. De CPU-koeler heeft eerst zijn testresultaten mogen draaien op de test bench, waarna ik het blok op de gevoelige plaat heb vastgelegd. Wel is te zien dat de koelpasta zich netjes spreidt met het HPMS III systeem voor montage. Het blok zelf heeft nu een cut-out voor hoger profiel RAM-modules en net wat meer uitstraling. De bovenste koelvinnen zijn in het zwart afgewerkt om het blok esthetisch wat aantrekkelijker te maken, dit blijft het deel waar je met je neus boven opzit als je door het glazen paneeltje aan het koelkeloere bent.
In de basis hebben we zes heatpipes. Het blok is maar 154,5mm hoog qua formaat valt dit erg mee. Je kunt de Fuma 2 daarmee in veel behuizingen kwijt zonder belemmeringen van het zijpaneel. De Kaze Flex Slim 120mm draait een tegenovergestelde richting t.o.v. de Kaze Flex 120mm fan. Dit moet volgens Scythe een hogere en stabiele luchtstroom opleveren voor betere prestaties. In de praktijk monteer je beide fans gelijk aan elkaar, enkel dat de ventilator zelf in zijn eigen behuizing een andere richting draait.
In mijn optiek is de Scythe Fuma 2 esthetisch net wat strakker dan de Fuma Rev. B. Nu is het nog niet op het niveau van een NH-D15 of Gelid Solutions Phantom Black… over smaak valt niet te twisten. Wel is de Fuma 2 een duidelijke verbetering met een aangenaam prijskaartje. Of dit ook de prestaties ten goede komt lees je in de opvolgende hoofdstukken.
Voordat we overgaan op het testen moet de Fuma 2 eerst kennismaken met het moederbord en de AMD Ryzen 7 1700X. Montage is een belangrijk onderdeel van de totale ‘user experience’. De Fuma Rev. B was destijds al pure eenvoud om te monteren. Het blok was wel wat scherp tijdens montage, bij de Fuma 2 voelen de koelvinnen wat zachtaardiger aan.
Voor AM4 montage kun je de bestaande backplate op zijn plaats houden. Montage is vrijwel identiek aan de Fuma Rev. B. Afstandbusjes plaatsen met het rubberen ringetjes omhoog, schroeven er doorheen en aandraaien op de backplate.
Waarna het enkel nog een dotje koelpasta is, de Fuma 2 plaatsen en aandraaien maar. Voordeel is dat het ‘montage balkje nu vooraf gemonteerd is op de CPU-koeler zelf. Je kunt de meegeleverde schroevendraaier hier goed gebruiken om alles netjes op zijn plaats te draaien.
Nu is het enkel nog de fans monteren met de meegeleverde fan clips en de connectoren aansluiten. Mr. Fuma 2 is ready for lift off!
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
We pakken er wederom mijn test bench bij met de AMD Ryzen 7 1700X. Ergens zit ik in twijfel om binnenkort toch over te stappen naar een nieuw AMD Ryzen 3000 platform voor de test bench, echter houdt de flinke waslijst aan resultaten mij tegen. Voor nu doen we het lekker met de AMD Ryzen 7 1700X.
Hoe presteert de Scythe Fuma 2 ten opzichte van de Fuma Rev. B? Kort antwoord: het is lood om oud ijzer. Beide koelers presteren gelijkwaardig. Waar de Fuma 2 soms beter scoort dan de Fuma Rev. B en andersom ook. De variabelen zijn dusdanig klein dat beide CPU-koelers redelijk uitwisselbaar zijn als het om prestaties gaat. Met de idle resultaten op zowel stock als 4GHz presteert de Fuma Rev. B net wat beter.
Vervolgens scoort de Fuma 2 onder load op zowel stock als 4GHz weer wat beter. Dit zijn kleine verschillen die te verwaarlozen zijn. We kunnen het niet op een enkele graad verschil afronden. Wel moet ik meegeven dat de Fuma 2 voordelen heeft als het om ontwerp gaat. Je kunt er hoger profiel RAM-modules onder kwijt en de werking is wat stiller op 1200RPM. Hiermee maakt Scythe de Fuma 2 circa 200RPM stiller dan de Fuma Rev. B wat met vergelijkbare prestaties wel netjes is.
Op 1200RPM hebben we hetzelfde gesprek als de voorgaande alinea: weinig verschil. De Fuma 2 presteert gelijkwaardig aan de Fuma Rev. B met wat ontwerp voordelen. Tevens is de afwerking van de koeler net wat chiquer dan zijn voorganger. Het zijn kleine perks die de Fuma 2 zeker wel de betere keus maakt.
Dit brengt ons bij de conclusie van de Scythe Fuma 2, een geactualiseerde Fuma Rev. B die net wat beter bij zijn tijd is. De Fuma Rev. B stond destijds in mijn review in positief daglicht voor zijn koelprestaties met een stille werking. Is de Fuma 2 het overwegen waard? Je leest het in deze eindconclusie.
Om met de deur in huis te vallen: de Fuma 2 is zeker zijn geld waard. Dit is niet enkel gebaseerd op de prima koelprestaties, de kleine verbeteringen van deze CPU-koeler maken het plaatje net nog wat completer. Het probleem met overlap van de geheugensloten is opgelost. De Fuma 2 gaat prima om met hoger profiel RAM-modules dankzij de cut-out. Dit was overigens eerder een minpuntje uit mijn Scythe Fuma Rev. B review. Netjes opgelost Scythe!
Verder is de Fuma 2 net wat stiller met zijn Kaze Flex fans die maximaal 1200RPM draaien. Vergelijkbare koelprestaties aan de Fuma Rev. B maar dan nog nét wat stiller. Ik ben daarom positief over deze CPU-koeler, het kan met wat minder geluid dankzij deze Kaze Flex fans, gezien het feit dat de luchtverplaatsing- druk van deze fans beter zijn dan de fans op de Fuma Rev. B. Qua afwerking ogen de fans netter met de rubberen hoekjes.
In zijn totaliteit oogt de Fuma 2 wat strakker met de zwarte afwerking bovenop de toren. Het montagesysteem is met zijn bekroning tot ‘HPMS III’ gewoon prima. Ik zie weinig voordelen ten opzichte van de Fuma Rev. B. Beide CPU-koelers zijn in mijn beleving gebruiksvriendelijk en moeiteloos te monteren, ondanks het forse formaat.
Zit je op de schopstoel voor een nieuwe CPU-koeler en stond de Scythe Fuma Rev. B op je lijstje? Schrap deze CPU-koeler direct en pak voor de 5 tot 10 euro meerprijs de Fuma 2. Je hebt wat ontwerpvoordelen en een nog nét wat stillere werking op 1200RPM. Terwijl je niet inlevert op koelprestaties = WIN!