Sponsor

Review: Scythe Katana 5

Processorkoeler

80%
Compacte nostalgie

In het kort

Met de Katana 5 wil Scythe een gepolijste opvolger neerzetten, geschikt voor moderne platformen. Als small form factor-koeler voldoet deze aan de verwachtingen. Zo kán het beestje stil zijn en hongerige processoren in toom houden. Heb je echter ruimte voor ietwat grotere koelers, dan zijn er betere keuzes op de markt te vinden.

  • Eindoordeel

+ Katana op moderne platformen!
+ Stille werking op lagere temperaturen.
+ Te monteren op sockets van Intel én AMD.
+ Geschikt voor processoren met een hogere TDP.
+ Prijs/prestatie-verhouding is degelijk voor een SFF-koeler.

- Push-pins in 2018 (alleen op Intel-platformen); vre-se-lijk.
- De fan is nou niet echt stil te noemen zodra deze moet gaan werken.
- Heb je meer ruimte in je SFF-kast? Dan zijn grotere koelers direct beter.

Review: Scythe Katana 5

Links;

Inleiding

Scythe, een merk dat synoniem is met uit de kluiten gewassen koelers. Zo hebben we in 2017 en 2018 de Mugen 5, Kotetsu Mark II en Choten voorbij zien komen. Toch zullen de kenners onder ons zich afvragen waar de kleinere uitingen zijn. Het is namelijk alweer jaren geleden dat we een zekere reeks hebben gezien; daarmee verwijs ik logischerwijs naar Katana. De laatste koeler van die serie, de Katana 4, stamt alweer uit 2012. Vandaag komen we de langverwachte opvolger tegemoet, in de vorm van de Scythe Katana 5.

Op het moment van schrijven is deze nog niet verkrijgbaar in webwinkels, maar de adviesprijs van de koeler ligt, zonder btw overigens, op 3480 yen. Omgerekend resulteert dit in 27 euro, wat zich in Nederland zou kunnen vertalen naar een verkoopprijs van minimaal 33,- euro. Afhankelijk van hoe je het bekijkt, is dat geen verkeerd bedrag. Het merendeel aan concurrenten zit rond dat prijspunt of zelfs hoger, dus als de prestaties voldoen, kan de Scythe Katana 5 een interessante keuze zijn.

Daarbij borrelen wel de nodige vragen naar boven en die gaan we in deze review beantwoorden. In de afgelopen zes jaar is er namelijk veel veranderd op het gebied van koeling. Nou kan ik alvast verklappen dat de Katana 5 wederom een traditionele koeler is. Wellicht is deze zelfs iets té traditioneel te noemen. Want ja, om in 2018 nog push-pins te gebruiken voor het monteren van een koeler is een interessante designkeuze. Laten we maar eens gaan kijken wat de Katana 5 zoal in huis heeft in dit moderne tijdperk.

Specificaties

Hieronder vinden we de specificaties;

Scythe Katana 5

SpecificationsScythe Katana 5
SocketIntel® LGA 775 / 115x / 1366
AMD socket AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)
Overall Dimensions105 x 104 x 135 mm (4.13 x 4.09 x 5.13 in) (W x D x H) (Including Fan)
Weight560 g / 19.75 oz (Including Fan)
Fan Dimensions92 x 92 x 26 mm (3.62 x 3.62 x 10.2 in) (W x D x H)
Fan Speed300±200 rpm ~ 2300 rpm ±10%
Noise Level7.3 ~ 28.83 dBA
Airflow6.75 ~ 48.878 CFM
Static Pressure0.80 ~ 2.027 mmH2O / 7.85 ~ 19.88 Pa
Bearing TypeSealed Precision FDB (MTTF 120.000hrs)

Small form factor

Op het moment van schrijven is de productpagina van de Scythe Katana 5 nog niet beschikbaar. Gelukkig weerhoudt dat ons er niet van om de specificaties te delen, want deze zijn natuurlijk ook gewoon op de doos te vinden. Inmiddels is de productpagina beschikbaar. Wat als eerste op mag vallen, is dat de koeler geschikt is voor platformen van AMD én Intel. Mocht je dus overspringen naar de concurrent in de toekomst, dan kan je de Katana 5 met een gerust hart meenemen.

Daarna komen we uit bij het formaat en dan blijkt het beestje 8mm minder hoog te zijn dan de Katana 4. In de breedte en lengte is het beestje wel dikker geworden; respectievelijk 5mm en 1,5mm. Het is op zich jammer dat Scythe niet in staat was om de koeler nóg kleiner te maken. In haar eigen documentatie duidt fabrikant aan dat de Katana 5 in slechts 38% van alle small form factor-behuizingen past.

Het mag dus duidelijk zijn dat er een nicherol vervuld wordt. Heb je onvoldoende speling voor koelers groter dan 135mm? Dan is de Katana 5 een interessante optie. Het belooft namelijk een small form factor (SFF) te combineren met de vertrouwde prestaties van een Scythe-koeler. Een uitdagende positie om aan te nemen in de huidige koelermarkt. Of dit succesvol zal zijn, gaan we dadelijk beoordelen aan de hand van de testresultaten.

Als laatste stelt de fabrikant nog dat de meegeleverde 92mm fan ietwat stiller moet zijn dan de voorganger. Dit komt mede door het lagere maximum aan rotaties per minuut van 2300, waarbij de voorganger tot wel 2500 RPM kon draaien. Een soortgelijke vermindering zien we daardoor ook terug op het gebied van airflow en druk. Kort gezegd is de Katana 5 dus gestroomlijnd om een ietwat betere balans te bieden tussen de componenten.

Uitpakwerk

Bij het uitpakken van de doos kwamen de nodige herinneringen naar boven. De laatste keer dat ik een Katana in handen had, is logischerwijs erg lang geleden. De verpakking van de Katana 5 is simpel en in de doos treffen we de koeler zelf aan, een traditionele 92mm Scythe-fan en accessoires. Laatstgenoemde bestaat uit twee brackets voor het monteren van de fan, voldoende koelpasta voor meerdere toepassingen en een bracket voor AMD-platformen.

Eenmaal uit de doos getild, treffen we de eerder genoemde push-pins aan. Dat resulteerde niet in herinneringen, maar in Vietnam-achtige flashbacks. Nou zijn push-pins vrij normaal voor SFF-koelers; het gebruik hiervan zijn we ook bij concurrentie. Anderzijds zijn er uitingen te vinden met moderne stabilisatoren, dus als verbeterpunt had ik dit ook graag gezien bij de Scythe Katana 5. Maar ja, iets met de prijs in toom houden natuurlijk.

Verder keert het zestal aan heatpipe terugs, al zijn ze anders gepositioneerd. Dit resulteert in meer ruimte aan de kant waar het geheugen geplaatst wordt op een moederbord. Sowieso is er aan de onderzijde van de Katana 5 meer ruimte te vinden voor componenten van het onderliggende moederbord. Altijd fijn natuurlijk.

Montage

Over de montage kan ik kort en krachtig zijn. Het zijn nou eenmaal push-pins en die jaag je met liefde (lees: grof geweld) het moederbord in. Als je er aan gewend bent, zou je zeggen dat het geen moeilijke taak is. Op zich was dat ook niet het geval, maar de eerste poging tot montage bleek niet geheel succesvol. De temperaturen schoten tijdens de eerste stresstest namelijk naar 100 graden, met de nodige schrik van dien.

Na het nodige gevloek en wat knutselwerk had ik de Katana 5 succesvol opnieuw gemonteerd. Tijdens het nakijken hiervan bleek dat ik de linkerbovenhoek onvoldoende aan had geduwd. Een typerend probleem van push-pins, maar iets waar ik de koeler niet verder voor ga kastijden. Als je wat meer gelukt hebt dan ik, tja, dan kan je binnen een minuut de koeler monteren of naderhand demonteren. Op zich niet verkeerd.

Testomgeving

Hieronder is een overzicht van de hardware waarmee de koeler getest is;

Vervolgens nog een belangrijke disclaimer; de resultaten van de geteste koeler kunnen variëren in de praktijk. Dit is afhankelijk van je omgevingstemperatuur, airflow in je behuizing, gebruikte hardware, eventuele overklokinstellingen en meer. Voor een propere uitvoering van de stresstests probeer ik zoveel als mogelijk variabelen te elimineren. Zo zijn alle koelers in onderstaande grafieken getest in dezelfde omgevingstemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Daarnaast zijn de tests uitgevoerd op een testbench in de blote lucht. In een behuizing met inadequate airflow kan een koeler soms oververhitten of minder goed presteren dan verwacht. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf van één van de geteste koelers en het gebruik in eigen computer.

Als laatste maak ik in de tests gebruik van de koelpasta die door de fabrikant meegeleverd wordt. De manier waarop deze wordt aangebracht en de hoeveelheid daarvan wordt zorgvuldig bekeken om de variabelen daarin tevens te elimineren. Voor de tests zelf laat ik de meegeleverde fans in de PWM-modus draaien en vervolgens nog met de maximaal beschikbare RPM. Op welke snelheid de fans roteren, wordt in de desbetreffende alinea’s gedeeld. Voor de PWM-modus en de maximale RPM worden dan ook twee aparte tabellen gehanteerd. Hierbij kan het zijn dat een fan door de hitte reeds komt te presteren op de maximale instelling, waardoor er tussen de tabellen weinig tot geen verandering te vinden is. Tijd om te kijken naar de geworven resultaten van de koeler.

Resultaten

Eindelijk komen we aan bij het sappige gedeelte van deze review en dat zijn de resultaten. Hoe weet de Scythe Katana 5 zich te positioneren tegenover traditionelere koelers, waaronder de Choten en Kotetsu Mark II van de fabrikant zelf? Om dat te meten, bekijken we meerdere scenario’s. Zo meet ik de temperaturen op idle in Windows en load via Prime95, met zowel de stock snelheid en een overgeklokte snelheid van de Core i7 4770K-processor.

Wat direct opvalt, is dat de idle temperatuur op beide kloksnelheden significant hoger ligt dan de concurrentie. Een verrassing zullen we het niet noemen, maar het verschil mag overduidelijk zijn. Overigens moet ik hierbij wél opmerken dat de 92mm fan lekker deed luieren rond de 500 RPM. Uiteraard had ik deze handmatig op kunnen schroeven, maar het is belangrijk om te zien hoe de koeler zonder aanpassing zijn taak uitoefent.

Dan komen we uit bij het zweterige gedeelte en om eerlijk te zijn, ben ik aangenaam verrast. Op de stock snelheid van de 4770K loopt de Katana 5 slechts enkele graden achter ten opzichte van de Choten. Voor een SFF-koeler is dit resultaat niet te onderschatten, beter nog, gezien de idle temperaturen verwachtte ik dat de Katana 5 boven de 80 graden Celsius uit zou komen. Maar nee, met de fan automatisch draaiende op 2300 RPM weet de koeler zijn mannetje te staan.

Nou moet ik wel eerlijk zijn en delen dat dit een venijnig nadeel heeft en dat is natuurlijk het geluid. Op volle toeren is de fan overduidelijk hoorbaar, ofwel luid te noemen. Het lichtpuntje is dat we op 4 GHz eenzelfde verschil van vier graden zien met de Choten. Kortom, de Katana 5 is betrouwbaar, mits de airflow voldoende is. In een SFF-behuizing zie ik de temperaturen wat sneller oplopen, maar in een dergelijke build zien we niet gauw overgeklokte processoren terug.

Kort samengevat zijn de prestaties niet verkeerd, maar alleen toepasbaar in beperkte omstandigheden. Zo is de Choten van ruwweg dezelfde prijs, met nota bene RGB-verlichting en een stijlvoller uiterlijk. Voor een typerende computer met ruimte voor full-size koelers is de Katana 5 dus geen interessante keuze. Maar dat lijkt me dan ook wel logisch.

Omdat de meegeleverde fan reeds presteerde op de hoogste RPM-instelling, gezien de hoge temperaturen, is er geen verschil tussen boven- en onderstaande grafieken voor de Scythe Katana 5. Daarnaast zou ik ook niet adviseren om een lagere RPM-instelling te hanteren. Als de fan op 2300 RPM moet draaien, vertrouw er dan maar op dat het nodig is. Zo werd koeler zelf nog vrij heet om aan te raken; je zou kunnen zeggen dat deze op zijn limiet zat.

Conclusie

Al met al is de Scythe Katana 5 een interessant beestje. Als je me zou vertellen dat de koeler uit 2012 komt zetten, tja, dan zou ik het geloven. Dan heb ik het uiteraard alleen over het uiterlijk en die push-pins natuurlijk. Als het namelijk gaat om prestaties, nou, dan ben ik er best over te spreken. Allround zijn er koelers op de markt met een betere prijs/prestatie-verhouding, maar binnen het small form factor-segment staat de Katana 5 zijn mannetje.

Zodoende heeft Scythe, met een geschatte verkoopprijs van minimaal 33,- euro, een competitieve koeler neergezet. Veel concurrenten binnen de categorie zijn veelal een tientje duurder, in verband met compatibiliteit, of presteren gewoonweg minder goed. Het feit dat de Katana 5 “slechts” 4-6 graden achterloopt ten opzichte van de Kotetsu Mark II en Choten, op een overgeklokte Haswell nota bene, is vrij indrukwekkend te noemen. Nou ja, totdat je de beperkte SFF-aansprakelijkheid van 38% erbij haalt.

Want laten we wel wezen, als je een SFF-behuizing hebt met ruimte voor een grotere koeler, dan zijn er goedkopere of beter presterende opties beschikbaar. Als breedte en lengte bijvoorbeeld geen factoren zijn, dan is de Choten met een hoogte van zowaar 130mm vele malen interessanter. Dat is dan ook de crux van het verhaal; als de Katana 5 een kans krijgt om zijn nicherol te vervullen, dan sla je plank er niet mis mee. In welke situaties de koeler daadwerkelijk toepasbaar is, mag dan relatief beperkt zijn.

Uiteindelijk dien je ook nog rekening te houden met de airflow van de SFF-behuizing. In een benauwde omgeving zal de Katana 5 vrijwel gegarandeerd stikken en daar kan zelfs de vrij luide fan op 2300 RPM niet tegenop boksen. Mocht je temperaturen in bedwang houden, dan ben je in ieder geval wel gegarandeerd van een stille werking. Kortom, heb je de mogelijkheid om de Scythe Katana 5 te benutten? Dan is deze nostalgische koeler het overwegen zeker waard, althans, zodra deze op 16 november in de (web)winkels verschijnt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid