Review: Sennheiser HD 550
Links; Navigatie;De HD 550 is de allernieuwste toevoeging aan de 5-serie line-up van Sennheiser. Met de HD 550 schrijven we onze eerste Sennheiser review op de TechGaming website. Nu zijn we niet onbekend met audio. Twee redactieleden in het bijzonder: Lars en Leslie, zijn goed bekend met audioreviews in de breedste zin van het woord.
De HD 550 is Sennheiser’s nieuwste hifi-koptelefoon, die prestaties moet bieden met een soepele klank. Uitgerust met twee 38mm-drivers, ontworpen in Sennheiser’s audiofabriek in Tullamore, Ierland. Deze drivers zouden verantwoordelijk moeten zijn voor helder geluid waar zelfs audiofielen van kunnen (mogen) genieten.
Het zijn veelbelovende woorden. Nu heeft Sennheiser een reputabele naam opgebouwd, waarvan we kunnen stellen dat deze belofte mogelijk wel nagekomen kan worden. De beste methodiek om dat te testen? Juist! Een review.
De Sennheiser HD 550 is beschikbaar via Sennheiser’s eigen website voor 299,90 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Artikelnummer (SKU) | 700455 |
Kabellengte | 1,8 m |
Oorverbinding | Over-ear |
Materiaal van oorkussens | Synthetisch velours |
Frequentierespons | 6 Hz – 39.5 kHz |
Nominale impedantie | 150 Ω |
Geluidsdrukniveau (SPL) | 106,7 dB(A) / 1 V RMS |
THD, totale harmonische vervorming | <0,2% (1 kHz / 90 dB(A) SPL) |
Transducerprincipe (hoofdtelefoon) | dynamisch, open |
Het kloppende audiohart
Het audiohart bestaat uit twee 38mm-drivers, of hoe Sennheiser het zelf benoemt: transducer(s). Een transducer omschrijft zich als volgt: “een elektronisch apparaat dat energie van de ene vorm naar de andere omzet." Kortom: het omzetten van energie, bekend als transductie, wat centraal staat bij o.a. microfoons en luidsprekers, dus ook drivers.
Wat leveren de drivers? Energie! Die energie bestaat uit een magnetisch veld, dat zich omzet in trilling op het membraan, dat op zijn beurt de lucht duwt en daarmee geluidsgolven produceert tot audio.
De HD 550 levert geluid van 6 Hz tot 39,5 kHz, met een minimale vervorming van minder dan 0,2%. De impedantie van 150 Ohm maakt dat de HD 550 te combineren is in het premiumsegment als het om apparatuur gaat.
Design
De HD 550 heeft een open-backdesign, net als de HD 505. Deze bestaat uit gaas, dat het ontwerp beschermt, maar tevens ruimte biedt voor ruimtelijk geluid.
Sennheiser presenteert de HD 550 als hybride voor audio en gaming. We zijn dan zeker benieuwd hoe deze combinatie in de praktijk bevalt. De hifi-koptelefoon is 237 gram en heeft een zachte afwerking rondom de over-ear oorstukken.
De HD 550 komt in een nette verpakking. De verpakkingsinhoud bestaat uit de hifi-koptelefoon, beschermd in een zachte opbergtas, en een korte handleiding voor zowel de HD 550 als HD 505. De kabel van 1,8 meter heeft een 3,5mm-jackaansluiting met een 6,35mm-adapter. Standaard komt de HD 550 met de 6,35mm-jackaansluiting. Je draait deze eenvoudig los middels de draadverbinding, met daaronder de 3,5mm-jackaansluiting. Het is mogelijk om de kabel in zijn volledigheid los te koppelen van de hifi-koptelefoon.
De HD 550 heeft veel weg van de HD 505 qua design. Sterker gezegd: deze is identiek, enkel dat de kleuraccenten anders zijn. De HD 550 stelt dezelfde 38mm-drivers als op de HD 505 meer bloot.
De HD 550 is met 237 gram relatief licht te noemen. De klemkracht zit op 402, wat nét iets lichter is dan op de HD 505 met een klemkracht van 409. Het open-backdesign maakt dat de hifi-koptelefoon luchtig rondom de oren zit. Hiermee heb je niet direct het idee dat je oren zwaar opgesloten zijn.
De synthetische veloursafwerking is zacht. In combinatie met het open-backdesign draagt deze bij aan het frisse c.q. luchtige gevoel rondom de oren. De hifi-koptelefoon is naar wens verstelbaar, waar de hoofdband met een zachte padding is afgewerkt voor extra comfort.
Op de oorkappen siert het Sennheiser-logo. De kleursamenstelling is zwart met zilveren kleuraccenten. Het oogt fraai, maar ik ben van mening dat de HD 505 met zijn koperen afwerking nog nét wat chiquer oogt. Hoewel we hier niet een directe praktijkervaring mee hebben, is het puur gebaseerd op een vergelijk in productafbeeldingen.
De aanwezige 38mm-drivers zijn voor het oog goed zichtbaar in de oorschelpen. Deze hebben een open ontwerp, dat op zijn beurt een betere bassweergave zou moeten bieden, waarmee de HD 550 zich ook wat meer kan positioneren als hybride oplossing. We gaan in de praktijk verder kennismaken met de H550.
Comfort
De HD 550 kennismaking qua comfort is goed te noemen, met twee aandachtspunten. Zoals al deels vermeld in het vorige hoofdstuk, heeft de hifi-koptelefoon een luchtig ontwerp. Het open-backdesign maakt het ademend, waardoor de opwarming van de oren minimaal is. Ook op wat warmere dagen in het zonnetje; we weten het, deze zijn in 2025 nog heel beperkt geweest. Voelt de headset fris rondom de oren aan. De synthetische veloursafwerking van de oorkussens ondersteunt dit.
De klemkracht is wat lichter geworden ten opzichte van de HD 505. Hoewel we geen directe praktijkervaring hebben met deze hifi-koptelefoon, is de klemkracht in orde. We moesten vooral even zoeken naar de juiste balans als het om verstelbaarheid gaat. De oorlellen en onderrand van de oren rusten zachtjes in de binnenzijde van de oorkussens. Dit moet niet te strak zitten, dus het is even zoeken wat het beste past bij de bolling en positie van je oren.
Waar we wat minder enthousiast over zijn, is het hoofdkussen. Deze heeft een leatherette-afwerking, die wat minder comfortabel op het hoofd zit bij langere sessies. Deze drukt naar ons idee wat meer op de bolling van het hoofd, waardoor de aanwezigheid van een hifi-koptelefoon sterker aanwezig is.
De wendbaarheid van de headset zelf is goed. Je kan de oorschelpen deels roteren, de headset is verstelbaar en de oorschelpen kunnen naar binnen en buiten gezwenkt worden. De flexibiliteit is ook goed te noemen.
Geluid
De HD 550 klinkt neutraal en eigenlijk indrukwekkend goed bij een eerste kennismaking. Nogmaals: dit is de eerste Sennheiser hifi-koptelefoon die we in handen hebben voor review. De HD 550 heeft een vriendelijke bassweergave. Vooral in de lage tonen klinkt de HD 550 vol en smakelijk.
Deze bassweergave maakt ons dan ook uitermate geïnteresseerd in de toepassing gaming. Als fervente gamers is het even wennen dat we niet direct een microfoon op de headset hebben, maar inmiddels hebben we mooie oplossingen met hoogwaardige externe microfoons. In die optiek is dit echt even iets anders dan de gemiddelde gamingheadset. Hoewel hier ook prachtheadsets voor beschikbaar zijn, is dit net een gradatie anders.
Nu vraagt een hifi-koptelefoon zoals de HD 550, een kwalitatieve externe microfoon met een eventuele microfoonarm een andere investering. Waar je naar ons idee echt eerst wat ervaring moet opdoen, voordat je een keuze en investering wil maken. Het komt er dan vooral op neer om een hifi-koptelefoon zoals deze te ervaren.
Aanstaande donderdag ben ik (Pim) aanwezig bij Gladiator Live in Concert. Voor de review heb ik wat geëxperimenteerd met FLAC/HQ-audio, waar de HD 550 presteert tot kippenvel aan toe. Vooral de subtiele bass met fijne impact en begeleiding van lage tonen in het open-backdesign doet vrij aanvoelen. Terugkomend op de Gladiator: het nummer ‘Now We Are Free’ brengt kippenvel. Hieronder een variant die een redelijke, maar zeker niet uitmuntende audiokwaliteit met zich meebrengt.
Ik ben inmiddels ook een ‘Emotional Remix’ variant gevonden van het nummer, deze is kwalitatief als het om audio gaat, nog wat strakker dan de bovenstaande video. Het mag dan wel een remix zijn, maar: man, man, man… wat lekker!
En dan zit je met tranen op je wangen een review te schrijven; hoe mooi kan het zijn? Genieten! De HD 550 is een hifi-koptelefoon die een prachtbalans heeft, dan wel wat minder in de hoge tonen, maar zo sterk laag is met een degelijke verschuiving naar het midden. Het klinkt technisch. Lang verhaal kort: de balans van de HD 550 is machtig!
Gaming
In de game Monster Hunter Wilds komt de HD 550 wederom goed mee. Diverse effecten, waaronder de impact van een wapen, klinken euforisch in de oren. De balans van de HD 550 maakt dat deze goed de test doorstaat, iets wat we eigenlijk al zagen aankomen op basis van de algemene geluidservaring.
Achtergrondmuziek, hoewel wat meer gedempt in-game, klinkt vriendelijk, daar waar geluidseffecten de toon zetten. Iets waar je wel rekening mee dient te houden, vooral als gamer, is de afwezigheid van een interne microfoon. Het betreft hier een hifi-koptelefoon en geen headset. Je kijkt dus naar een andere investering als je deze hifi-koptelefoon aanschaft, aangevuld met een microfoon en eventueel een microfoonarm.
Het is dan ook dat je met de HD 550 in contact moet komen als gamer, om de kwaliteit van deze hifi-koptelefoon te ondervinden, als zijnde statement om eventueel meer te willen investeren in een totaalset die jouw setup complimenteert. Anders zien we toch écht dat de bekende gamingmerken eerder de doelgroep (het beoogde gamingpubliek) zullen bereiken.
De Sennheiser HD 550 is een hifi-koptelefoon met een open-backdesign en 38mm-drivers. Of de hifi-koptelefoon weet te presteren, lees je in deze eindconclusie.
Laat ik persoonlijk benadrukken dat ik flink wat ervaring heb met gamingheadsets, maar een stuk minder ervaring met hifi-koptelefoons. De HD 550 is eigenlijk de eerste hifi-koptelefoon die ik goed aan de tand voel. En ik denk dat ik ergens wel mag stellen dat het een prachtige kennismaking is. Wat is deze hifi-koptelefoon mooi gebalanceerd.
De lage en middentonen zijn spot-on, waar de hoge tonen goed zijn, maar waar de hifi-koptelefoon vooral in laag zijn spierballen laat zien. De bassweergave is aangenaam, biedt een gezonde impact en is zeker niet overheersend. Het is wederom: mooi gebalanceerd.
De hifi-koptelefoon is geweldig voor geluid; dan hebben we het vooral over muziek. Voor gaming is deze ook geschikt, maar we vermoeden dat de gemiddelde gamer deze hifi-koptelefoon minder snel zal vinden versus gamingheadsets. Door te ervaren zal je sneller overstag gaan.
De HD 550 zit comfortabel rondom de oren met het open-backdesign. Het is een licht dan wel vrij (ademend) gevoel. Hier zijn de synthetische veloursafwerking op de oorkussens ook deels verantwoordelijk voor. De hoofdband vinden we minder comfortabel; deze gaat naarmate de tijd verstrijkt wat meer drukken, waardoor je de hifi-koptelefoon nog weleens wat verschuift op de bolling van het hoofd.
Het eindresultaat van de HD 550? Een machtige hifi-koptelefoon die op het vaarwater exact in het midden uitkomt - de brenger van audiobalans.