Review: Sennheiser HD 620S
Links;Productpagina: Sennheiser HD 620S
Navigatie;Wie tegelijkertijd denkt aan geluids- en bouwkwaliteit, zal snel moeten denken aan Sennheiser. Sennheiser is niet meer weg te denken in de wereld van audiophiles als premium merk voor geluidsapparatuur. Zo maken zij al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw geluidsapparatuur, met tot de dag van vandaag de nadruk op de ontwikkeling van hoofdtelefoons en microfoons.
Vandaag ligt er bij ons voor het eerst een Sennheiser ter review. Wij focussen ons voornamelijk op gaming, computerhardware en de bijbehorende randapparatuur; daarbij hebben wij in de loop der tijd flink wat headsets getest en ervaring opgedaan. Dat gezegd hebbende, zien we een trend waar mensen vaker kiezen voor een losse hoofdtelefoon met losse microfoon.
Je kan immers wel een algemene regel stellen dat hoe meer functies je in één apparaat wil stoppen, hoe minder goed die afzonderlijke functies los van elkaar zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een was-droogcombinatie: een superhandige twee-in-éénmachine, maar is los van elkaar zowel geen fantastische wasmachine als droger.
Vandaag gaan we dan ook kijken hoe de nieuwe Sennheiser HD 620S zich verhoudt tot headsets, en wat je in algemeen kan verwachten van één van de weinige gesloten oorschelpontwerpen van Sennheiser.
De Sennheiser HD 620S is op het moment van schrijven te koop vanaf zo’n € 249,-. In deze review gaan we kijken of deze hoofdtelefoon ook de prijs waard is.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Sennheiser HD620S | |
---|---|
Verbinding(en) | 2,5mm locking female TRS naar 3,5mm output + 6,3mm adapter. |
Kabellengte | 1,8m |
Afneembare kabel? | Ja |
Soort koptelefoon | Over-Ear |
Klankkast | Gesloten |
Noise-cancelling | Passief |
Drivers | 42mm |
Impedantie | 150Ω |
Frequentie-respons | 6 Hz - 30,000 Hz |
Opvouwbaar | Nee |
Gewicht | 326 gram |
Extra oor-kussens | Nee. Wel afneembaar. |
Laten we om te beginnen de Sennheiser HD 620S uitpakken. De koptelefoon zit stevig verpakt in de doos, en zit standaard in een zachte opberghoes.
Qua accessoires hoef je niet veel te verwachten bij een passieve koptelefoon; zo ook niet bij de HD 620S. De belangrijkste “accessoire" zit namelijk al vast aan de koptelefoon: de kabel. Deze kabel is iets wat we in meer Sennheiser-koptelefoons zien: een 2,5mm locking TRS-input naar een 3,5mm AUX-output. Het toffe aan deze kabel is niet alleen dat deze afneembaar (en dus vervangbaar) is, maar dat de inbegrepen 6,3mm-adapter middels schroefdraad te bevestigen is aan de output. Zo heb je aan beide uiteinden een naar eigen wens geconfigureerde, semipermanente aansluiting.
Één van de eerste dingen die opvallen, is het uiterlijk van de HD 620S. Deze is namelijk niet direct vergelijkbaar met de klassieke HD 600-modellen, maar eerder met de veel goedkopere Sennheiser HD 560S. Die vergelijking is voornamelijk oppervlakkig, want wanneer we verder kijken, worden de verschillen duidelijker. Zo is de klankkast gesloten met een unieke, bijna ‘wetlook-achtige’ textuur, en zijn de verstelbanden grotendeels van metaal gemaakt.
Ook zijn de oorkussens bij de HD 620S van hoogwaardig vegan leer gemaakt, waar veel andere Sennheiser-koptelefoons stoffen oorschelpen hebben. Dit lijkt een bewuste keuze te zijn, want samen met de beslissing om een gesloten klankkast te gebruiken, moet het ontwerp van de HD 620S zorgen voor hoogwaardige passieve noise-cancelling. Hoe dit in de praktijk uitpakt, bespreken we zo meteen.
Uiteindelijk gaat het bij een koptelefoon om drie voornaamste eigenschappen: de bouwkwaliteit, het comfort en de geluidskwaliteit. Laten we daar wat verder op ingaan
Over de bouwkwaliteit hebben we het al gehad, dus laten we beginnen met het comfort.
Comfort en bouwkwaliteit
Kort gezegd is deze dik voldoende. Wel is het belangrijk te vermelden dat ik zelf de Sennheiser HD 598 en HD 599SE als referentiepunt gebruik: vergeleken met deze modellen is de HD 620S wel een flink stuk zwaarder. Met een gewicht van 326 gram is deze bijvoorbeeld bijna 45% zwaarder dan de HD 598 (225 gram).
Dat merk je, samen met dat de HD 620S wat strakker op je hoofd zit ten behoeve van de (passieve) noise-cancelling, in het begin wel even. Dat gezegd hebbende, zit de HD 620S erg goed op het hoofd, en heb ik geen enkel probleem ervaren om deze een hele dag op te hebben. Wel is het zo dat lichte, open koptelefoons zoals de HD 599 of HD 560S wat ‘luchtiger’ op je hoofd zitten; dat je bijna zal vergeten dat je een koptelefoon op hebt. Dát heeft de HD 620S niet in mijn beleving.
Uiteraard zegt de bouwkwaliteit ook iets over het comfort. De nepleer oorkussens en hoofdband zijn erg comfortabel en voelen kwalitatief erg goed aan. Dat is een statement waar ik wel achter durf te staan: mijn eigen Sennheiser HD 598 is inmiddels 13 jaar oud en is nog zo goed als nieuw. Ik vertrouw erop dat het gebruikte materiaal ook hier lang mee zal gaan.
Geluidskwaliteit
De Sennheiser HD 620S heb ik in verschillende scenario’s getest: op een high-end digitale piano met binaural audio sampling, op een Denon X2500H-versterker voor muziek, en op de PC via een Creative Audio Soundblaster G8 amp/DAC om te gamen en voice calls te doen. Iets wat goed is om te noemen is dat in alle gevallen er gebruik is gemaakt van versterking. Met een 150 ohms impedantie heb je in de meeste gevallen deze versterking ook wel nodig: zo klinkt de HD 620S niet erg hard als deze op een smartphone wordt aangesloten op maximaal volume, en komt de kwaliteit van het geluid ook niet ten goede.
Het gebruik op de piano was één van de voornaamste redenen dat ik de HD 620S graag onder handen wou nemen. Een digitale piano zoals mijn Yamaha CLP-845 heeft namelijk een hoog dynamisch bereik en ondersteunt hoge kwaliteit binaurale “spatial" audio over de koptelefoon. Kort gezegd komt de HD 620S hier misschien nog wel het beste tot zijn recht.
De gesloten klankkast geeft een zeer indrukwekkende soundstage, en doet niet af aan de typerende open sound van de standaard HD 600-modellen met open klankkast. Je verliest wel een klein beetje de “natuurlijke sound" van een open klankkast, maar dat krijg je dikwijls terug in basweergave, diepte van het geluid, en de indrukwekkende soundstage.
Dat geldt ook voor muziek. Aangesloten op een versterker (Denon AVR-X2800H) blinkt de HD 620S nogmaals uit in hoe ruimtelijk geluid hij kan produceren met een dergelijk gesloten ontwerp. De bas is overtuigend, maar niet overdreven, en de mids zijn kraakhelder. De highs/treble is niet het beste dat ik ooit gehoord heb, maar klinkt wel in balans met de rest van het geluidsprofiel. Dit maakt de HD 620S uitermate geschikt voor een breed spectrum aan muziekgenres, films of andere media. Laat je dus niet veel afleiden door het “HD-500-achtige" ontwerp: de geluidservaring is op zijn zachtst gezegd uniek
Knelpunt
Als redacteur op TechGaming ben ik natuurlijk een fervent desktopgebruiker. Ik keek er daarom ook erg naar uit de Sennheiser HD 620S als “daily driver" in gebruik te nemen. Hier heb ik gebruikgemaakt van de Creative Soundblaster G8 DAC/AMP om deze te versterken.
De geluidskwaliteit blijft natuurlijk uitermate fantastisch. Ook het draagcomfort is, ondanks het hogere gewicht, verrassend comfortabel om voor langere periodes te dragen. De HD 620S heeft in mijn ervaring alleen wel één knelpunt dat belangrijk is om te overwegen: het pluspunt van de sterke passieve noise-cancelling kan in de praktijk lastig uitpakken wanneer je bijvoorbeeld veel (video)belt via chatprogramma’s. Deze sterke passieve noise-cancelling verdringt je eigen stem enorm, waardoor je jezelf niet meer goed kan horen praten. Dit is echt anders dan menig headset die in principe ook gesloten is.
De Sennheiser HD 620S is een verrassend complete hoofdtelefoon die precies laat zien waar Sennheiser sterk in is: hoogwaardige audiokwaliteit combineren met een doordacht en duurzaam ontwerp. De gesloten klankkast biedt een indrukwekkend ruimtelijk geluidsbeeld dat normaal gesproken vooral bij open modellen te vinden is. Voeg daar de sterke passieve noise-cancelling en solide bouwkwaliteit aan toe, en je hebt een koptelefoon die echt indruk maakt—of je nu muziek luistert, een film kijkt, of op je digitale piano speelt.
Wat ook opvalt, is de afwerking: alles voelt premium aan. Van de stevige metalen hoofdband tot de comfortabele vegan leren oorkussens en de afneembare kabel met slimme adapter—de details kloppen. Dit is geen gadget voor erbij, maar een serieus stuk audioapparatuur dat jarenlang mee kan.
Dat gezegd hebbende, is de HD 620S niet per se plug-and-play. Door de hogere impedantie (150 ohm) heeft hij echt baat bij een goede DAC of versterker. Ook is hij wat zwaarder dan veel open modellen, wat in het begin even wennen is. En hoewel de sterke isolatie fijn is voor gefocust luisteren, is het minder praktisch tijdens voice calls—je hoort je eigen stem nauwelijks, wat wat onnatuurlijk kan aanvoelen.
Toch wegen deze punten niet op tegen de kwaliteiten van deze hoofdtelefoon. De geluidskwaliteit is top, het comfort is uitstekend voor lange luistersessies, en de afwerking is zoals je mag verwachten van een merk als Sennheiser. Voor wie op zoek is naar een serieuze gesloten hoofdtelefoon die echt wat bijzonders biedt, is de HD 620S zijn prijs van € 249,- zonder twijfel waard.