Review: Sharkoon B2 en SKILLER SGH50

Headsets

80%
Budgetplezier!

In het kort

De Sharkoon SKILLER SGH50 en de Sharkoon B2 zijn beiden zeer geschikt voor gamers. De SKiller SGH50 is daarnaast ook prima te gebruiken als gewone koptelefoon. Daartegenover biedt de B2 betere geluidskwaliteit door de beschikbare software.

  • Eindoordeel

Review: Sharkoon B2 en SKILLER SGH50

Links; Navigatie;

Inleiding

In deze combi-headsetreview kijken we naar twee verschillende Sharkoon-headsets: de Sharkoon B2 en de SKILLER SGH50. Beiden zijn primair gaming headsets, waar de Sharkoon B2 een USB-headset is. Hierdoor is deze ook te gebruiken in combinatie met software. In deze software zit een 10-bands-equalizer om de geluidservaring naar wens aan te passen. Ook zit er in de in-line controller een ingebouwde geluidskaart voor een betere geluidsbeleving.

De Sharkoon SKILLER SGH50 is een headset met een 3,5mm-jackaansluiting. Deze headset is hierdoor meer veelzijdig in gebruik, omdat deze zonder adapter op veel apparaten gebruikt kan worden. De headset is echter niet met software te combineren door deze aansluiting. Echter beschikt deze headset wel over, op papier in ieder geval, een stuk dikkere speakers dan de B2. Hoe deze zich in de praktijk tot elkaar verhouden, gaan we uiteraard uitgebreid bespreken in een later hoofdstuk.

De Sharkoon B2 is, op het moment van schrijven verkrijgbaar voor een prijs van € 49,00. De SKILLER SGH50 heeft een prijskaartje van € 59,90. Dit is geen heel hoog prijspunt, maar of je waar voor je geld krijgt, gaan we natuurlijk aan het eind van deze review bespreken in de conclusie.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesSharkoon B2Sharkoon SKILLER SGH50
Algemeen
TypeStereo Headset
DesignOver-Ear
AansluitingUSB/TRRS/Stereo jack3,5mm-stereostekker (TRRS)
AudiochipCM6533X1N/A
Surround Modus
Gewicht zonder kabel291 g342 g
Koptelefoon
Luidspreker diameter50 mm
Impedantie32 Ω ± 15 %55 Ω
Frequentiebereik20 Hz – 20,000 Hz10 Hz – 40.000 Hz
Gevoeligheid98 dB ± 3 dB112 dB ± 3 dB
Max. vermogen15 mW40 mW
VolumeregelingVia Inline Controller
Microfoon
RichtingOmnidirectioneel
Impedantie2.2 kΩ
Frequentiebereik100 Hz – 10,000 Hz
Gevoeligheid-42 dB ± 3 dB-38 dB ± 3 dB
Afneembare microfoon
Flexibele microfoon
Microfoon MuteVia Inline Controller
Kabel en aansluitingen
Modulaire kabel
Totale kabellengte 1x 3,5 mm stereo jack (TRRS)110 cm110 cm + 150 cm
Totale kabellengte 2x 3,5 mm stereo jack:140 cm110 cm + 150 cm + 15 cm
Totale kabellengte USB250 cmN/A
Vergulde connectoren
TRRS pinverdelingCTIA
Software eigenschappen
Equalizer10-bandsN/A
Surround-modusVirtueel 7.1 geluidN/A
Surroundeffecten3N/A
Compatibiliteit
PC’s/Notebooks
Tablets/Smartphones/MP3-spelers/Notebooks (TRRS)
PlayStation 5
PlayStation 4
PlayStation 3N/A
Xbox Series S/X
USB vs. 3,5 mm

Het belangrijkste verschil tussen deze twee headsets is de connectie die deze headsets met je pc of andere apparaten maken. Maar wat is nou het verschil tussen een 3,5mm-connector en een USB-connector?

Het verschil ligt in het soort signaal dat doorgegeven word door deze connector. De 3,5mm-jack geeft een analoog signaal door aan je headset; hierbij maakt je pc gebruik van de ingebouwde geluidskaart om het digitale geluid van je pc om te zetten naar een analoog signaal dat naar je headset wordt doorgevoerd. Een USB-connector geeft een digitaal signaal door aan je headset. Hierdoor heb je de mogelijkheid om zelf aan dit signaal te knutselen, meestal met behulp van de software die je kunt downloaden voor jouw specifieke headset. Hierdoor heb je dus veel meer controle over je geluidservaring en zul je dus in de meeste gevallen een bevredigender resultaat krijgen dan met een analoog signaal.

Drivers

Een ander groot verschil tussen deze twee headsets zit in de gebruikte drivers. Beiden hebben grote 50mm-drivers, maar met een heel ander frequentiebereik en een andere impedantie. De drivers van de B2 hebben een frequentiebereik van 20 Hz tot 20.000 Hz; de drivers van de SKILLER SGH50 hebben echter een bereik van 10 Hz tot 40.000 Hz. Dit is een enorm verschil in bereik voor zowel hele hoge als hele lage tonen.

Ook de impedantie van de twee headsets loopt nogal uiteen. Zo heeft de B2 een impedantie van 32 Ω + 15 %. De SKILLER SGH50 heeft een veel hogere impedantie van 55 Ω. Deze impedantie is belangrijk voor de geluidkwaliteit van je headset. Je uitvoerapparaat, in de meeste gevallen je pc, heeft een uitgangsimpedantie die lager moet zijn dan die van je headset. Voor een goede weergave van geluid moet de impedantie van je headset minimaal achtmaal zo groot zijn als de uitgangsimpedantie van je uitvoerapparaat.

Showcase

We beginnen deze dubbele showcase met de verpakkingen van beide headsets, deze zijn zwart met een grote afbeelding van de headset op de voorzijde. De verpakkingen zelf zijn stevig en de headset zit op een kartonnen standaard in de doos samen met de kabels en boekjes.

We vervolgen deze showcase als eerste met de Sharkoon B2. In de doos vinden we naast de headset een manual, het welbekende Sharkoon stickervel, de microfoon en de kabels van de B2. Laten we gelijk ook even een verdere blik werpen op de meegeleverde kabels van de B2. Naast de kabel die direct aan de headset zit hebben we de USB kabel, aan het einde hiervan zit de in-line controller met een 3,5mm-jack ingang. De in-line controller is erg mooi uitgevoerd met zowel knoppen aan de zijkant als een bovenkant die boven en onder ingedrukt kan worden. Als laatste is er ook nog een kabel die naar een gescheiden microfoon- en audio-jack gaat voor analoog gebruik.

Het design van de Sharkoon B2 is heel clean en simpel. De grote vaste oorschelpen zitten vast aan een metalen frame dat de hoofdband in gaat. Ook dit helpt mee aan de hele cleane look van deze headset. Het metalen mesh op de oorschelpen geeft een stoer uiterlijk en helpt met de ventilatie van de oorkussens. de band is opgevuld met schuim aan de onderzijde en afgewerkt met kunstleer. De stevige metalen band in de hoofdband is voelbaar aan de bovenzijde van de hoofdband.

De microfoon-aansluiting zit onderop de linker oorschelp. De oorkussens zijn met een dikke stoffen rand afgewerkt. De afwerking hiervan is erg netjes. De opening in de oorkussens is groot en in de praktijk zal deze nog groter aanvoelen omdat de oorkussens zo zacht zijn. Deze zullen zich helemaal om je oor heen vormen.

Als laatste nog de overall look van de headset met de microfoon aangesloten en de lange kabel aangesloten. Ook hier is goed te zijne dat dit een bescheiden uitziende headset is met een rustig voorkomen. Hierdoor kan de headset ook goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld zoom calls zonder in te leveren op een professionele uitstraling. Als alle kabels aan de headset hangen is goed te zien dat je met deze headset aan kabel nooit gebrek zal hebben, zelfs al je pc iets verder weg staat zal je altijd voldoende bewegingsruimte hebben.

We vervolgens deze showcase met de Sharkoon SKILLER SGH50. Ook in deze doos vinden we een manual, stickervel, een microfoon en kabels. Bij de SKILLER SGH50 vinden we drie kabels in de verpakking, dit omdat de kabel van de headset zelf afneembaar is. De eerste kabel bevat ook de in-line controller, deze is minder uitgebreid dan de controller van de B2 en ook qua design simpeler uitgevoerd. De tweede kabel is een 3,5mm-jack verlengkabel. De derde en laatste kabel is, net als bij de B2, een splitter naar twee 3,5mm-jack pluggen voor gescheiden audio en microfoon signaal.

Het design van de SKILLER SGH50 is wat stoerder en uitgesprokener dan dat van de B2. De dichte oorschelpen met het subtiele zilver randje geven de SKILLER SGH50 een chique look. Het stevige metalen frame waar de oorschelpen aan vast zitten loopt door tot aan de andere zijde. De hoofdband zit hier binnenin vast net boven de oorschelpen. Deze hoofdband geeft de headset een haast industriële uitstraling.

De afwerking van de oorschelpen en de hoofdband met kunstleer versterkt de luxe feeling van deze headset. De microfoon- en kabelaansluitingen zitten ook bij de SKILLER onder de linker oorschelp. Voor de microfoonaansluiting is een rubber afdekdopje meegeleverd dat gebruikt kan worden om deze aansluiting schoon te houden als de headset als lossen koptelefoon word gebruikt.

Ook bij de SKILLER SGH50 kijken we als laastse naar de overall look van de headset. Deze headset is zeker wat opvallender dan de B2. De industriële look is niet alleen stoer maar geeft de headset ook een chique uitstraling, zeker in combinatie met de kunstleren afwerking. Als de meegeleverde extra kabel is aangesloten is ook bij deze headset duidelijk dat je aan kabellengte geen gebrek zal hebben.

Software

De software voor de Sharkoon B2 is Sharkoon Audio Center. Deze software hebben we reeds een keer eerder bekeken in de Sharkoon RUSH ER40 review. De software biedt een heel scala aan opties zoals een 10-bands equalizer en verscheidene opties om je geluidservaring te tweaken. Zo is er bijvoorbeeld de surround instelling, standaard staat deze op 7.1 surround maar deze is ook in te stellen op 5.1 surround, quadrifonie of stereo.

Daarnaast zijn er nog de verscheidene Xear audio opties om te gebruiken met je headset. Deze opties bieden zowel geluidsverbeteringen als mogelijkheden om een microfoon threshold in te stellen los van de programma’s waarin je de microfoon gebruikt. Ondanks al deze opties ben ik nog steeds geen enorme fan van dit stukje software. Qua opties kunnen zeker alle vinkjes gezet worden maar qua interface zijn er zeker nog wat verbeteringen te doen. Het wisselen tussen de menu’s door rechts te klikken op het speaker symbool blijft voor mij onnatuurlijk aanvoelen.

In de praktijk

Geluids- en opnamekwaliteit

Als eerste gaan we hier kijken naar de Sharkoon B2. Het standaard geluid van deze headset is niet heel bijzonder. Het geluid is vrij vlak en mist diepte. Als we echter de Sharkoon Audio Center software opstareten en de equalizer in stellen gaat er een wereld aan geluid open. Alle diepte die de koptelefoon met de standaard instelling mist komt tot leven zodra het knopje van de equalizer wordt omgezet. Ook de 7.1 surround optie geeft een andere dimensie aan het geluid, persoonlijk vind ik de standaard instelling prettiger voor het luistern naar muziek maar tijdens het gamen is deze surround optie erg prettig. Het lokaliseren van geluid in je game is veel preciezer en nadrukkelijker. Super fijn als je plots in 7 Days To Die belaagt wordt door een horde zombies terwijl je rustig een container aan het looten bent.

Vervolgens nemen we de SKILLER SGH50 onder de loep. Zodra we de muziek starten is meteen al het verschil duidelijk, de SKILLER geeft een veel vlakker geluid dan de B2 kan geven met behulp van de software. Dit komt voor bijna 100% door het gebruik van de software bij de B2. Omdat je de mogelijkheid van een equalizer mist kun je het geluid niet aan je wensen en muziekkeuze aanpassen. Ondanks de drivers met een veel ruimer bereik mist het geluid de diepte die de B2 wel heeft.

Als we echter de SKILLER SGH50 vergelijken met de B2 als we alle software opties uitzetten is het verschil tussen de beide koptelefoons echter precies andersom. Dan is goed te horen dat de SKILLER SGH50 over betere drivers beschikt. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe deze headset het gaat doen in combinatie met de DAC’s van Sharkoon die in mijn volgende review aan bod gaan komen.

Als laatste kijken we nog even naar de microfoons van beide headsets. Eerste verschil dat erg opvalt is dat het opnamen volume van de Sharkoon SKILLER SGH50 standaard veel hoger is dan van de B2. Het microfoonvolume van de B2 is echter wel regelbaar in de software dus deze kan hierin wel verhoogd worden. Beide microfoons zijn wel vrij gevoelig voor omgevingsgeluid, wil je met veel mensen in eenzelfde ruimte gamen dan zijn deze headsets dus niet echt een grote aanrader.

Comfort

Laten we weer beginnen met de B2. Deze headset is zeker comfortabel te noemen. De zachte stoffen oorkussens zitten prettig op je hoofd. Mede door de zachte bekleding van de hoofdband voelt de B2 ook niet zwaar aan op je hoofd. Hierdoor is deze koptelefoon prettig langere tijd achter elkaar te dragen. Omdat deze headset niet, zonder adapter gebruikt, kan worden met draagbare apparaten zoals telefoon is het voor deze koptelefoon niet nodig om zo goed te ventileren dat je er mee op stap kan gaan. Met de SKILLER SGH50 kan dit, door de 3,5mm-jack aansluiting uiteraard wel.

De positie van de in-line controller van de B2 is wel wat lastiger in gebruik. De controller zelf is prima in orde en biedt veel functies die makkelijk en duidelijk in bediening zijn. De controller zit echter na het eerste stuk van de kabel dat iets meer dan een meter lang is. hierdoor moet je echt op zoek naar de controller als je aan het gamen bent of je moet deze op je bureau leggen. Dan zit je echter wel met een lading kabels extra voor je neus wat ook niet echt prettig is. Als deze in het eerste deel van de kabel had gezeten was dit veel prettiger in gebruik geweest.

De SKILLER SGH50 heeft nog net iets grotere oorkussens dan de B2. Deze zijn echter niet van stof maar van kunstleer. Persoonlijk vind ik dit lekkerder zitten dan de stoffen oorkussens. Dit materiaal heeft wel als nadeel dat het sneller warm wordt bij hele lange gamesessies. Omdat deze headset ook gemakkelijker met een telefoon verbonden kan worden heb ik deze ook hiervoor gebruikt de afgelopen tijd. Hierbij merkte ik ook gelijk dat deze headset snel warm wordt. Na een paar trappen gelopen te hebben begon ik onder de headset al aardig te zweten. Heb ik dit zelf al snel met headsets maar met kunstleer heb je dit wel altijd sneller. Voordeel is natuurlijk wel dat het kunstleer zo droog geveegd is. Als je stoffen oorkussens eenmaal bezweet zijn duurt het aanzienlijk langer voor deze weer droog zijn.

Ook de hoofdband van de SKILLER SGH50 is ook erg comfortabel, ook deze is bekleed met kunstleer en vormt zich door de losse band makkelijk naar je hoofd. hierdoor is de pasvorm altijd perfect. Ook de SKILLER SGH50 voelt niet zwaar aan op je hoofd tijdens het dragen ondanks de ruim 50 gram extra gewicht van deze headset.

Als we de in-line controller van de SKILLER bekijken is deze aanzienlijk minder uitgebreid dan die van de B2. Naast knoppen voor volume is de enige knop er één om de microfoon te muten. De positie van deze controller is wel veel prettiger. deze bevindt zich ter hoogte van je borst waardoor hij makkelijker te bereiken is tijdens het gamen.

Conclusie

Dan is het alweer tijd voor het afsluitende deel van deze review, ofwel de conclusie.

Al met al zijn beide headsets mij op hun eigen manier goed bevallen. Zo is de SKILLER SGH50 lekker portable – zeker als je het tweede deel van de kabel weglaat. Voor gebruik los van de pc is dit een fijne headset die door de grote schelpen weinig omgevingsgeluid doorlaat. De B2 is dan weer een fijnere headset om te gebruiken tijdens het gamen, voornamelijk door de toevoeging van de software. De out-of-the-box geluidskwaliteit is niet heel bijzonder, maar met de software is hier een heel prima geluid uit te pompen.

De headsets zijn ook erg comfortabel en een lange tijd achter elkaar goed te gebruiken. Ik vind hier zelf de SKILLER fijner vanwege de kunstleren oorschelpen, maar dit is voornamelijk persoonlijke voorkeur. Ook op dat vlak komen beide headsets dus prima tot hun recht.

Zoals altijd zijn er natuurlijk wel wat minpuntjes. Zo blijf ik de Sharkoon Audio Center-software niet heel prettig in gebruik vinden. De features zijn prima, maar de interface voelt onnatuurlijk aan. Ook de plaatsing van de in-line controller van de B2 aan het einde van de eerste kabel is wat onhandig. Hierdoor is deze controller een meter bij je vandaan en soms lastig te bereiken.

Ondanks deze minpuntjes zijn deze headsets meer dan prima voor de bescheiden prijs die je er voor neerlegt. Met de huidige prijzen van € 49,00 voor de Sharkoon B2 en € 59,90 voor de SKILLER SGH50 zijn dit prima headsets waar je zeker veel plezier aan zal beleven.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid