Review: Sharkoon Elite Shark CA300H
Links;De Elite Shark-familie van Sharkoon segmenteert zich als premium ATX-behuizing. Veelal zien we budgetvriendelijke oplossingen; toch is de Elite Shark blijkbaar uit ander hout gesneden. De kast mag luxer zijn met een royaal exterieur en interieur, samen met een breed scala aan installatie-opties.
Standaard levert Sharkoon de Elite Shark CA300H met zijpanelen van gehard glas, een aluminium frontpaneel, vier voorgeïnstalleerde ARGB-fans, een adresseerbare (ARGB-controller) en zeeën aan ruimte. De Elite Shark heeft immers genoeg ruimte nodig om te kunnen zwemmen. Meer informatie over de specificaties lees je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Sharkoon Elite Shark CA300H circa € 158,50.
Een overzicht van de specificaties:
Van de Elite Shark CA300H zijn er twee kleuren beschikbaar: zwart en wit. In deze review bespreek ik de witte variant. Wat siert deze behuizing aan specificaties? Het is voornamelijk de ruimte die de behuizing te bieden heeft. Zo is er ondersteuning voor maximaal een E-ATX moederbord, videokaarten tot 425 mm - afhankelijk van configuratie - en een CPU-koeler tot maximaal 165 mm. Dat zijn indrukwekkende maten en zegt voldoende over het formaat van deze behuizing.
Met gehard glas, staal en aluminium mag de behuizing wat wegen: 14,7 kilogram. De behuizing is 50,5 cm lang, 23,5 cm breed en 52 cm hoog. De ingebouwde ARGB-controller heeft acht ingangen, 20 programma’s voor lichteffecten met handmatige bediening en ondersteuning voor een breed scala aan moederbordfabrikanten, waaronder MSI, Asus, Gigabyte en ASRock. Standaard komt de behuizing met vier 120mm-ARGB-fans. Op het front I/O is een USB Type-C-aansluiting te vinden en verder is er ruimte voor vier 3.5 inch HDD’s en/of een zevental 2.5 inch SSD’s.
De Sharkoon CA300H komt royaal binnen in een zwarte verpakking en doorbreekt de typische vorm van verpakken. De behuizing is beschermd door een katoenen sleeve waarop het Sharkoon logo siert. Al snel maak ik kennis met de Sharkoon CA300H zelf. Het feit dat het een forse behuizing is, mag duidelijk zijn. Lekker fors, robuust en goed afgewerkt op het exterieur.
Wat vooral siert, is het voorpaneel vervaardigd van aluminium. Nu vind ik de witte variant van deze behuizing extra sexy. Het aluminium is redelijk dik en functioneert zeker als lust voor het oog. Achter het voorpaneel schuilt een stoffilter dat de volledige lengte bedekt.
Gehard glas is zowel op het linker- als rechterzijpaneel aanwezig. Prima voor een showcase. Toegang verkrijg je uiteindelijk via het toppaneel. Dat de CA300H een opvallende en sierlijke verschijning van Sharkoon is, mag wat mij betreft duidelijk zijn. Het exterieur heeft simpelweg gewoon veel aandacht gekregen. Het front I/O zit op de linkerzijkant verwerkt in een laag aluminium dat ook nog onderdeel uitmaakt van het voorpaneel. Overigens hier ook oog voor detail: de aluminium randjes.
Het I/O bestaat uit een powerknop, RGB-knop direct onder de powerknop met standaard 20 lichteffecten, twee USB 3.0-poorten, een microfoon- en audio-ingang en een USB Type-C-aansluiting. Rondom de aansluitingen is een strook te vinden die, wanneer ingeschakeld, in het RGB oplichten.
Het toppaneel is recht-toe-recht-aan met uitsparingen voor de airflow. Hieronder zit net als op de voorzijde een stoffilter die de volledige lengte bedekt. De CA300H staat relatief hoog op zijn pootjes, doch stevig. Ook aan de onderzijde zit een uitneembaar stoffilter.
Op de achterzijde zit een uitsparing voor het moederbord I/O, is er plaats voor een 120mm-fan, zijn er acht horizontale expansiesleuven, twee verticale expansiesleuven en een uitsparing voor de voeding. Voor een verticale positionering van de videokaart dien je apart een riserkabel te plaatsen; deze is dus niet standaard meegeleverd. Bovenaan de achterzijde vinden we twee duimschroeven waarmee het toppaneel te verwijderen is. Waarna er toegang is tot de binnenzijde van de Sharkoon CA300H.
Met het toppaneel verwijderd, is er deels zicht op de binnenzijde van de behuizing. Het stoffilter is hier magnetisch. De zijpanelen van gehard glas til je uit het frame van de behuizing. Deze zijn geborgd met metalen klemmetjes - een stevige oplossing. Het geharde glas is een tikkeltje geblindeerd.
Het hardware compartiment, ofwel het linkerzij-aanzicht van de behuizing, heeft ruimte voor een moederbord tot maximaal E-ATX. De behuizing laat hedendaagse (moderne) hardware goed toe. Laat ik het anders zeggen: het verlangt high-end hardware. De ruimte is er gewoon. Standaard levert Sharkoon de CA300H met vier 120mm-ARGB-fans die al aangesloten zijn op de ARGB-controller. De RGB-knop op het I/O van de behuizing staat vervolgens weer in verbinding met deze controller.
De meegeleverde ARGB-fans hebben een 3-pins en Molex-aansluiting. Aandachtspuntje hier is dat de CA300H een ARGB-controller heeft, maar geen fan-controller. De combinatie van ARGB en fan-controller had het neusje van de zalm geweest… ik bedoel haai. Een fan-hub had al een mooi alternatief geweest. Jammer genoeg ontbreekt deze op de CA300H.
Wel heeft de CA300H een ingebouwde GPU-support. Deze is afgewerkt met een rubberen uiteinde om eventuele ongewenste trillingen te voorkomen. Ook zit er standaard een pompbracket in de behuizing, gezien het feit dat de CA300H zich prima verleent voor waterkoeling. Hiermee moedigt Sharkoon custom loops aan. De PSU-cover benadrukt nog kort dat het hier om de Elite Shark gaat en maakt bovenop ook nog plaats voor twee 2.5 inch SSD-brackets.
Op de rechterzijde, ofwel het kabelcompartiment is voldoende ruimte voor kabels. Het gros van de kabels wordt bedekt door het aanwezige deurtje. Hierachter schuilen ook de rubberen kabeldoorvoeren richting het hardware compartiment. Het is relatief eenvoudig om kabels hier netjes weg te werken. Het vormen van een nette kabbelboom is dus geen probleem.
Achter het deurtje zit de ARGB-controller met acht ARGB-aansluitingen (3-pin), waarvan vijf al reeds bezet door de vier ARGB-fans en de verlichting rondom de knoppen van het front I/O die in dit geval op de zijkant van de behuizing te vinden is. De ARGB-controller kan direct op een moederbord aangesloten worden voor synchronisatie met je moederbord. Er is ondersteuning voor moederborden van Asus, MSI, ASRock en Gigabyte. Wanneer je de ARGB-controller niet direct op je moederbord aansluit, kan je gebruik maken van de 20 verlichtingseffecten die voorgeprogrammeerd zijn op de ARGB-controller zelf.
Onderaan zit een uitneembare HDD/SSD-kooi. Hier kunnen twee 3.5 HDD’s of twee 2.5 inch SSD’s plaatsnemen. Mooi detail is dat de brackets van metaal zijn. In één van de brackets zijn de accessoires opgeborgen, bestaande uit diverse schroefjes en nog een expansieslotschildje. Vreemd genoeg ontbreekt er een handleiding, op de productpagina van Sharkoon is deze gelukkig wel te vinden.
Voor het inbouwen maak ik gebruik van mijn AMD Ryzen 7 3800XT test bench. Deze wisselt vaak van test bench tussen diverse behuizingen. Ook dient dit hoofdstuk deels als samenvattend hoofdstuk met nadruk op mijn ervaring met de CA300H behuizing van Sharkoon. Ik ben erg goed te spreken over het exterieur van deze behuizing - knap en robuust. Houd wel rekening met een forse behuizing van 50,5 cm lang, 23,5 cm breed en 52 cm hoog met een gewicht van 14,7 kilogram. Deze ruimte levert voldoende inbouwmogelijkheden, waaronder een CPU-koeler tot maximaal 165 mm en videokaarten tot 425 mm. Ook is het gebruik van radiatoren goed te doen tot maximaal 360 mm aan de voorzijde met een maximale hoogte van 60 mm inclusief fans.
Plaatsing van hardware in de behuizing vereist relatief weinig inspanning. Moederbord op zijn plaats met de CPU-koeler vooraf gemonteerd, waarna er nog voldoende ruimte is voor de kabels rondom. De kabelafscherming in het hardware compartiment is te verplaatsen om kabels makkelijk te kunnen doorvoeren richting het kabelcompartiment. Mede doordat je verplicht bent om het toppaneel te verwijderen om toegang te krijgen tot de binnenzijde, is het eenvoudig om kabels bovenaan het moederbord te verbinden. Hier is dus weinig zorg om de CPU-power connectoren.
De GPU-support, ofwel de daadwerkelijke pootjes om de videokaart op te vangen, zijn redelijk breed. Met mijn Asus ROG Strix GTX 1080 ging dit niet goed samen. Ik kon niet om de derde fans manoeuvreren op de videokaart zelf. Het pootje blokkeerde de fans, wat voor deze videokaart uiteindelijk geen werkbare situatie is. Het kan per videokaartfabrikant verschillen. Voor nu gebruik ik de GPU-support om mijn PCIe-kabels te begeleiden.
Het kabelcompartiment kan en mag altijd netter. De volledig gesloten PSU-cover verleent zich prima om kabels weg te proppen. Het aanwezige deurtje bedekt grotendeels de volledige kabelboom. Deze had van mij ook meer dekking mogen bieden over de volledige oppervlakte, zodat de kabels nog minder goed zichtbaar hadden geweest. Voorkeur had tot de voeding geweest onderaan de behuizing. Voor de CPU-powerconnectoren is een kabelankerpunt aanwezig. Wel ben ik van mening dat hier te weinig zorg is voor het wegwerken van deze kabels, waardoor de opzet wat rommeliger oogt.
De ARGB-controller zit achter het befaamde CA300H-deurtje. Ook hier ben ik kritisch. Door de druk van kabels op de ARGB-controller (printplaat) kunnen aangesloten kabels losraken. Bij het inschakelen was één van mijn ARGB-fans losgekomen op de controller. Ik vind de positie van de ARGB-controller hier niet ideaal, maar goed: het oog wil ook wat.
Geluidsproductie heb ik gemeten met de HT-80A op 40 centimeter afstand; het niveau ligt gemiddeld op 43 dB(A) - dat is stil te noemen. Dit is met de standaard fan-configuratie van vier ARGB-fans. Temperaturen zijn doorgaans standaard voor een configuratie met de Noctua NH-D15. Gemiddeld zit de AMD Ryzen 7 3800XT op 74 tot 75 graden Celsius met de Blender Classroom-benchmark. Ik sluit dit hoofdstuk af met de totaal build en wat ARGB-shots.
De Elite Shark CA300H is een luxueuze behuizing van groots formaat van Sharkoon. Veel denkbare (moderne) features zijn aanwezig op deze behuizing. Flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid worden deels bepaald door de beschikbare ruimte voor het inbouwen. Of dat voldoende is voor een succesnummer lees je in deze eindconclusie.
De Elite Shark CA300H is een deftige behuizing en mag oprecht ingedeeld worden in het hogere segment van Sharkoon. Eerder had ik de Sharkoon REV200-behuizing ter review, waar ik goed over te spreken was. Echter bewijst Sharkoon met de CA300H dat het nog beter en daarmee uitbundiger kan, wel heeft dit een meerprijs (ook bij Sharkoon). Maar goed: mag dit de pret drukken? Nee. De Elite Sharkoon CA300H is esthetisch op het exterieur erg verzorgd afgewerkt. Met name het frontpaneel van aluminium is daar verantwoordelijk voor in samenhang met de zijpanelen van gehard glas.
Binnenin waan je jezelf in een zee aan ruimte, ideaal habitat voor de Shark. Doordat je verplicht bent om het toppaneel te verwijderen, heb je zowel vanaf de zijkant als bovenkant ruimte om te manoeuvreren. Dit maakt het aansluiten van kabels en kleinere connectoren een plezierige ervaring. De ingebouwde GPU-support ging niet helemaal samen met mijn Asus ROG Strix GTX 1080. Het daadwerkelijke pootje ter ondersteuning blokkeerde één van de fans van dit koelerontwerp. Het is natuurlijk sterk afhankelijke van type videokaart en de fabrikant.
Standaard levert Sharkoon de CA300H met vier ARGB-fans in combinatie met een ARGB-controller. De behuizing heeft een RGB-knop op het I/O met 20 voorgeprogrammeerde lichteffecten. Het is ook mogelijk om deze direct op je moederbord aan te sluiten voor het synchroniseren van lichteffecten. De fans hebben een 3-pins en Molex-aansluiting wat zorgt voor een dotje aan kabels. Een fan-controller wil ik niet zozeer afdwingen, maar een fan-hub had naar mijn mening wel fijn geweest. Desondanks zijn veel van de kabels goed weg te werken achter het deurtje in het kabelcompartiment.
Uiteindelijk heeft de build mooi vorm gekregen en is de ARGB-aankleding goed te noemen. De combinatie van vier ARGB-fans samen met de ARGB-verlichting rondom de knoppen van het I/O maken dit een feestje voor de RGB-liefhebber. Hiermee ben je op het goede adres bij de CA300H. Qua geluidsproductie zit ik op gemiddeld 43 dB(A) wat doorgaans gewoon stil te noemen is. Wel zijn er nog nipt stillere behuizingen te vinden, waaronder de recent geteste be quiet! Silent Base 802.
De Sharkoon CA300H heeft mij overtuigd als het om aankleding gaat. Het exterieur is gewoon erg mooi en de algehele bouwkwaliteit is gewoon compleet te noemen. Toch zijn er ook zeker verbeterpunten, die voornamelijk bestemd zijn voor het interieur. Nét wat meer afdekking van kabels, hetzij door het aanwezige deurtje. Je hebt hier ook een zijpaneel van gehard glas, dus dit kan en mag wat uitgebreider. Het gemis van een fan-hub en de positie van de ARGB-controller is niet ideaal. Deze is wegwerkt voor het oog, iets wat positief is, maar door druk van de kabels/de kabelboom ontstaat de kans dat ARGB-connectoren loslaten op de ARGB-controller. Klein detail is hier ook de slede waarop de voeding geplaatst wordt. Dit zijn twee stripjes aan dempingstape - in mijn ogen niet zo ‘Elite’.
Onder de eindstreep levert Sharkoon een high-end behuizing af met aan aantal verbeterpunten. Er is veel moois op deze behuizing te vinden, al ben ik wel van mening dat sommige aspecten in het prijssegment beter hadden gemogen. Mede door te kijken naar de competitie die al langer meedoen in dit prijssegment.