Review: Sharkoon Gaming DAC Pro S, Mobile DAC en Mobile DAC PD

DAC's

90%
Geweldige Audio-upgrade

In het kort

De DAC's van Sharkoon geven je analoge headset een beestachtige boost op het gebied van audiokwaliteit en beleving. Voor iedere gebruiker van analoge headsets zijn deze DAC's een enorme aanrader.

  • Eindoordeel

Review: Sharkoon Gaming DAC Pro S, Mobile DAC en Mobile DAC PD

Links; Navigatie;

Inleiding

Vandaag gaan we een blik werpen op drie verschillende DAC’s van Sharkoon. We kijken naar de Gaming DAC Pro S, de Mobile DAC PD en de Mobile DAC. Maar ik hoor de vraag al op ieders lippen branden, want wat is nou eigenlijk een DAC? Een DAC is een Digitale Audio Converter die een digitaal signaal van je computer omzet naar een analoog signaal. De uitgang van een DAC is dus ook een 3,5mm jack aansluiting. Eigenlijk is een DAC dus een externe geluidskaart.

Het doel van de DAC’s is het verbeteren van de geluidskwaliteit van een analoge koptelefoon. Dit gebeurt onder andere door hogeresolutie-audioversterking en een ingebouwde equalizer. Ook de kwaliteit van opgenomen geluid zal worden versterkt en verbeterd. De Gaming DAC Pro S is ontworpen voor gebruik met een pc of laptop, deze heeft dan ook een gewone usb-aansluiting. De Mobile DAC PD en de Mobile DAC zijn, surprise surprise, bedoeld voor mobiele apparaten. Deze hebben dan ook een USB-C aansluiting. Uiteraard zijn deze ook te gebruiken op een pc of laptop, mits deze over een USB-C poort beschikt natuurlijk.

De Gaming DAC Pro S heeft een adviesprijs van € 29,99, waar de Mobile DAC PD € 19,99 kost en de Mobile DAC € 14,99. Laten we snel gaan kijken of deze DAC’s zich weten te bewijzen in de praktijk.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesGaming DAC Pro SMobile DAC PDMobile DAC
Algemeen
TypeExterne Geluidskaart
AansluitingUSBUSB-C
Uitgangsspanning2V1V
Impedantie16 – 300Ω16 – 250Ω
Max Vermogen250mW100mW
Signaal-ruisverhouding (SNR)100dB
Total Harmonic Distortion (THD+N)0.002%0.003%
Bemonsteringfrequentie24 Bit / 96 kHz
StroomvoorzieningUSBUSB-C
Interface3,5mm TRSS
TRSS Compatibiliteit
Ondersteunde BesturingssystemenWindows, macOS, Linux, Android
CompatibiliteitPC’s/ Notebooks
Playstation 4
PC’s/ Notebooks
Playstation 4, with adapter
Afmetingen
Lengte42mm31mm30mm
Breedte17,3mm27mm14mm
Hoogte9,7mm11mm7mm
Gewicht8gr6gr5gr

In de bovenstaande tabel is duidelijk te zien dat de Gaming DAC Pro S de meest high-end DAC van de drie is. Op alle vlakken waar de drie niet gelijk zijn steekt de Gaming DAC Pro S er boven uit. Zo heeft deze een hogere uitgangsspanning, een hoger maximaal vermogen en een breder impedantie bereik.

De Mobile DAC en de Mobile DAC PD lijken qua specs ook erg veel op elkaar. Grootste verschil is de Power Delivery mogelijkheid van de Mobile DAC PD. Dit betekend dat je tijdens het luisteren naar muziek ook je telefoon/tablet kan opladen. Hiervoor heeft deze DAC ook een USB-C ingang naast de 3,5mm ingang. De Mobile DAC heeft dan weer een ingebouwde equalizer met drie verschillende standen.

Showcase

Deze showcase starten we met de verpakkingen van deze drie DAC’s. Deze zitten in stevige, netjes afgewerkte doosjes. De stijl is hetzelfde voor alle verpakkingen. Een full-color foto van het product en in het kort de belangrijkste specs van iedere DAC. Op de achterzijde van de Gaming DAC staat een extra uitleg wat de DAC eigenlijk doet voor je audiokwaliteit. Als we de doosjes openen zien we dat de mobiele DAC’s allebei in een papieren binnen-verpakking zitten. De Gaming DAC Pro S zit in een heel mooi afgewerkt doosje in een foam cutout.

Als eerste gaan we kijken naar de Gaming DAC Pro S. In de verpakking vinden we naast de Gaming DAC zelf alleen een manual. Op de bovenkant van de DAC prijkt het logo van Sharkoon. Aan de linker zijkant vinden we een indicator voor de bemonsteringsfrequentie. Aan de achterkant van deze DAC vinden we uiteraard de ingang voor de 3,5mm jackplug. Als laatste is er de voorkant waar we de vergulde USB aansluiting vinden.

We vervolgen deze showcase met de Mobile DAC PD. Deze DAC heeft naast een manual ook een boekje met een veiligheidsinstructie. Dit waarschijnlijk omdat deze DAC bedoeld is voor mobiele apparaten en die notoir zijn voor het te hard naar muziek luisteren. Op de bovenzijde van deze DAC vinden we naast het logo van Sharkoon twee verschillende indicatoren, één voor het opladen van je device en één voor de bemonsteringsfrequentie. Op de onderzijde vinden we de gebruikelijke, verplichte logo’s van verscheidene keurmerken en dergelijke. De achterzijde van deze DAC heeft twee uitgangen, een 3,5mm ingang voor de koptelefoon en een USB-C ingang voor het opladen van je device. Als laatste hebben de dan over de voorzijde, hier zit de USB-C plug die je in je device kan steken.

Als laatste hebben we dan de Mobile DAC. Ook deze DAC heeft naast de manual een safety instruction. De Mobile DAC heeft een heel andere look dan de twee andere DAC’s. Deze DAC heeft een stukje kabel tussen de ingang en de uitgang. We gaan eerst naar de kant van de uitgang kijken. Op deze kop zien we de USB-C plug die in je device gestoken wordt. Verder zit op deze knop ook weer een indicator voor de bemonsteringsfrequentie. Ook zit er een knop voor de ingebouwde equalizer, deze heeft drie verschillende standen. Op de achterzijde prijkt Hi-Res Audio.

Het andere einde van de kabel bestaat uit een simpele ingang voor een 3,5mm jack plug.

In de praktijk

Dan nu het stuk waarin we antwoorden gaan krijgen op de belangrijkste vraag van deze review, hoe doen de DAC’s het in de praktijk. Ik heb de DAC’s getest in combinatie met de Sharkoon SKILLER SGH50. De Gaming DAC Pro S heb ik alleen getest op mijn pc. De Mobile DAC PD en de Mobile DAC heb ik zowel op mijn pc als op een telefoon met een USB-C aansluiting getest. Laten we wederom met de Gaming DAC Pro S beginnen.

Gaming DAC Pro S

Voor de test ben ik begonnen met muziek te luisteren met de SKILLER SGH50 direct op mijn pc aangesloten. Zoals in mijn Sharkoon headset review al te lezen was is het geluid dan vrij kaal en aan de vlakke kant. Vervolgens heb ik de Gaming DAC Pro S aangesloten en ben ik verdergegaan met luisteren waar ik gestopt was.

Het eerste dat in mij opkwam na het aansluiten van de DAC was WAUW. Het verschil in geluid is bijna onvoorstelbaar. Ten eerste is het volume hoger, dus begin op een lager volume nadat je de DAC aansluit. De diepte en dimensie van het geluid zijn immens veel beter. Alle tonen komen veel beter tot hun recht met behulp van de DAC en het geluid is veel helderder dan zonder de DAC aangesloten.

Met de DAC aan gesloten is heel goed te merken dat de SKILLER SGH50 over goede drivers beschikt. De breedte van geluid die deze drivers in combinatie met de DAC kunnen overbrengen is fenomenaal. De headset wordt naar een veel hoger niveau getild dan deze zonder ooit kan bereiken. Enige punt dat ik aan te merken heb op deze DAC is het ontbreken van een mogelijkheid om met software het geluid nog verder te personaliseren en te tweaken.

Mobile DAC PD

Ook met deze DAC ben ik weer begonnen met muziek luisteren, op mijn pc, zonder de DAC aangesloten. Na het aansluiten van de DAC was wederom het geluid veel dieper en voller dan zonder de DAC. Het is wel te merken dan dit een soort kleiner broertje is van de Gaming DAC maar desalniettemin is ook met deze DAC de geluidskwaliteit aanzienlijk beter.

Vervolgens heb ik de DAC op een telefoon getest. Ook nu ben ik begonnen met de standaard 3,5mm ingang te gebruiken. Hierna heb ik de Mobile DAC PD aangesloten op de USB-C ingang van de telefoon. Ook hier is weer heel indrukwekkend hoe sterk de geluidskwaliteit verbeterd met de DAC aangesloten. Tevens heb ik de oplaad functie van deze DAC getest, deze werkt ook zonder problemen. Zo kun je zowel muziek luisteren met betere geluidskwaliteit en toch je telefoon of ander device opladen.

Mobile DAC

Als laatste heb ik de Mobile DAC onder handen genomen. Uiteraard heb ik deze op dezelfde manier getest als de overige DAC’s. Ook bij het aansluiten van deze DAC was gelijk duidelijk dat het verschil in geluidskwaliteit weer enorm groot was. Het extra leuke aan deze DAC is dat deze de mogelijkheid biedt om uit drie verschillende equalizer settings te kiezen. De mogelijkheden bestaan uit een stand waarin de lage tonen extra benadrukt worden, een stand waarin de hoge tonen extra benadrukt worden krijgen en een stand waarin alle tonen worden verbeterd.

Conclusie

Dan zijn we al weer bij het laatste deel van deze review aangeland, de conclusie. Zijn deze DAC’s de moeite waard om aan te schaffen of zijn ze niet de moeite waard om in te investeren, je leest het hier.

Na het testen van deze DAC’s kan ik volmondig zeggen dat ik positief verrast ben door het verschil dat deze DAC’s maken in de kwaliteit en diepte van je audio. Het verschil tussen de headset met en zonder DAC is bijna nog groter dan het verschil tussen het wel of niet gebruiken van de software voor een koptelefoon, zoals ik bijvoorbeeld beschreven heb in de review van de Sharkoon B2.

Mijn favoriet van deze drie DAC’s is wel de Gaming DAC Pro S; deze steekt qua kwaliteitsverbetering echt wel boven de Mobile DAC’s uit. Gezien de meerprijs van minimaal € 10,- is dat misschien ook geen verassing. Deze DAC is ook geoptimaliseerd voor gebruik met een pc; enige minpuntje blijft voor mij het ontbreken van software ondersteuning. De Mobile DAC’s zijn voor hun eigen doeleinde ook zeer doeltreffend. Met gebruik op de pc blijven ze wat achter ten opzichte van de Gaming DAC, maar voor mobiel gebruik zijn het prachtige toevoegingen om je headset die extra lading diepte en dimensie te geven die stock headsets vaak missen.

De adviesprijzen van deze DAC’s, te weten € 29,99 voor de Gaming DAC, € 19,99 voor de Mobile DAC PD en € 14,99 voor de Mobile DAC, zijn meer dan schappelijk voor de boost die deze DAC’s bieden. Ik zou iedereen die een analoge koptelefoon gebruikt aanraden om nu naar winkel te rennen en Sharkoon DAC naar keuze te halen – je zal hier geen spijt van krijgen.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid