Review: Sharkoon Light² 100
Links;De Light² 100 gaming muis van Sharkoon heeft zijn naam te danken aan het lichte ontwerp van 78 gram, eerder lanceerde Sharkoon de Light² 200 gaming muis, deze gaming muis is met zijn honingraatstructuur nog nét wat lichter met 62 gram. De Light² 100 heeft veel weg van de Light² 200 om het simpele feit dat de behuizing identiek is, maar dan zonder honingraatstructuur en daarom ietsjes zwaarder.
Wel is er verschil onder de spreekwoordelijke ‘motor-muiskap’, de Light² 200 is uitgerust met een PixArt PMW3389 optische sensor en de Light² 100 met een PixArt PMW3325 optische sensor. De PMW3325 is een lager gesegmenteerde optische sensor van PixArt, echter mag dit de pret niet drukken. Mooie bijkomstigheid is dat de Light² 100 daarmee een stuk goedkoper is dan de 49,95 euro kostende Light² 200. Je levert niet in op features zoals RGB-verlichting en software, vooral de meegeleverde software is in dit prijssegment een deftige prestatie.
De net wat zwaardere Light² 100 heeft een adviesprijs van 24,99 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Light² 100 is uitgerust met een on-board geheugen van 64 Kb voor game-profielen. Je kunt de muis hiermee eenvoudig uitwisselen tussen verschillende computers met behoud van je instellingen. Het on-board geheugen staat los van de software, wel is het zo dat je de profielen moet configureren middels de software, mocht je aanpassingen willen maken.
De muis is voorzien van een zes knoppen, bestaande uit twee duimknoppen, de L- en R-knoppen, het scrolwiel en een DPI-knop. Deze knoppen configuratie is redelijk gestandaardiseerd op muizen in zijn algemeenheid. De PixArt PMW3325 heeft een maximale DPI van 5.000 en is aanpasbaar middels de software. Opvallende feature is de polling-rate knop aan de onderzijde van de muis, deze is fysiek instelbaar van 125, 500 tot een 1000 Hz polling-rate. RGB-verlichting is zichtbaar op het scrollwiel, logo en onderaan de achterkant van de muis.
Op de verpakking zijn de belangrijke kenmerken zichtbaar van de Light² 100, bestaande uit de RGB-verlichting, het lichte ontwerp en de kabel met textiele afwerking. Verpakkingsinhoud bestaat uit karton, geheel in origami-stijl precies op maat gemaakt voor de muis. Aan accessoires komen we een gebruikershandleiding tegen en een extra set aan PTFE (polytetrafluorethyleen) voetjes, netjes!
Voor het ultieme Sharkoon gevoel combineer ik de Light² 100 met de Skiller SGP2 XXL muismat. Gevoelsmatig haal je een enorme pannenkoek uit de verpakking met een ‘Jaws’ look & feel.
De Light² 100 is in uitstraling redelijk bescheiden op het eerste oog. Rubberen pads voor extra grip zijn niet van toepassing om het gewicht zo licht mogelijk te houden met 78 gram. De muis doet mij denken aan de CM Storm Alcor uit 2014. De CM Storm Alcor was voorzien van een PMW3090 (toen nog de Avago 3090), een kleuren LED-logo en diverse firmware-updates om de muis te voorzien van verschillende profielen. Kijkende naar de Light² 100 zijn we ruim zes jaar verder. Voor minder geld heb je een betere sensor, RGB-verlichting en software tot je beschikking. Uiteraard hou ik rekening met het leeftijdsverschil tussen de twee.
De prijsstelling van de Light² 100 is nu al een terugkomende onderwerp in deze review, de combinatie van features versus prijs lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Ik wil nog niet te ver vooruitlopen op mijn ervaring, dat is iets voor het opvolgende hoofdstuk, wel stemt het uitpak avontuur mij positief met de Light² 100 in eigen handen.
Bouwkwaliteit voelt voor de prijs voldoende. Ik kan de muis lichtjes balanceren met een palm-grip tussen mij duim, wijsvinger en pink. Een claw-grip laat de Light² 100 maar al te graag toe, persoonlijk geef ik de voorkeur aan een claw-grip. Met het lichte gewicht til je de muis eenvoudig op, het vraagt geen extra druk op de muis zelf. Met het lichte gewicht richt Sharkoon en dit type gaming muizen zich vooral op de FPS-gamers, in de FPS-scéne is low-sense gaming veelal van toepassing: gamen op een laag DPI-niveau, waardoor je de muis vaak moet optillen en herplaatsen op de muismat. Low-sense kan het voordeel hebben dat je accurater kan richten, natuurlijk ben je ook sterk afhankelijk van je eigen skills.
Knoppenindeling bestaat uit twee duimknoppen, de L- en R-knoppen, het scrollwiel en de DPI-knop. De DPI-knop licht kort op wanneer de DPI-knop wordt ingedrukt. De duimknoppen hebben een glossy afwerking. Ik vind het jammer dan Sharkoon hier niet heeft gekozen voor wat meer grip. Met het gebrek aan rubberen padding voor de logische verklaring om gewicht zo licht mogelijk te houden, had wat meer grip op de duimknoppen wenselijk geweest. De randen van de duimknoppen zijn deels mij houvast bij het optillen van de Light² 100.
Het Light²-logo siert op de achterzijde van de muis, wanneer aangesloten licht deze met het scrollwiel en de RGB-strook onderaan de achterkant van de muis op. De RGB-strook illumineert deels de ondergrond aan, leuk detail. De knoppen hebben een levensduur van 20 miljoen aanslagen, deze zijn afkomstig van onze vriend OMRON en voelen accuraat aan.
Comfort
Ik ervaar het als relatief lastig om de prijs van circa 25 euro te ontwijken tijdens ieder hoofdstuk. Als het om comfort gaat, voelt de muis naar mijn mening persoonlijk het beste aan in een claw-grip positie. Ondanks dat de duimknoppen wat glad zijn, sluit dit het beste aan bij het gewicht van 78 gram. Je gooit de muis met je klauwtje heerlijk over je muismat heen.
Als het om comfort gaat ben ik minder te spreken over de glossy duimknoppen en de gevlochten kabel van textiel. De textiele afwerking is visueel, onder het textiel verbergt zich een kabel met een rubberen- plastic afwerking, dit heb ik op de tast ondervonden. De textiele afwerking vind ik wat losjes om de kabel zitten, in de zin van: ruimtelijk. Op een muismat met een textiele afwerking beweegt de kabel minder vrij mee.
Padding en daarmee extra grip op de muis is een factor waar ik mij geen zorgen over maak. Normaliter ben ik voorstander van extra grip, bij de Light² 100 kan ik het gemis volledig accepteren met het lichte ontwerp. Knoppen voelen accuraat, het scrollwiel heeft voldoende weerstand en de rubberen afwerking op de DPI-knop is een mooie touch. De polling-rate knop op de onderzijde van de muis is een aangename toevoeging. Je kunt fysiek een snelle wissel maken voor specifieke games waar een lagere of hogere polling-rate wenselijk is.
Een leuke extra zijn de meegeleverde PFTE voetjes, een accessoire zoals deze kan geen kwaad. Afhankelijk van de ondergrond (soft of hard pad) heb je te maken met slijtage, bij een harde ondergrond is dit zoals gewoonlijk sneller. Het is een klein detail, desondanks draagt het bij aan de compleetheid van de Light² 100.
Sensor
De PixArt PMW3325 is veelal te vinden op budgetvriendelijke muizen, een kenmerk dan aansluit bij de Light² 100. De sensor biedt fatsoenlijke prestaties voor zijn prijs, de maximale DPI is instelbaar tot 5.000 DPI. De maximale tracking snelheid ligt op 100 IPS, met snellere bewegingen verliest deze muis dus sneller zijn tracking op de ondergrond. Ik heb ondervonden dat de Light² 100 het vooral goed doet in de range van 1.200 tot 1.800 DPI met een normale bewegingssnelheid op een beschikbare ruimte van circa 35 centimeter. In Rust kon ik aangenaam met mijn SAR (single action rifle) headshots maken. Met wat meer actie in het veld: een combinatie van veel springen, duiken en schieten merkte ik soms een klein beetje inconsistentie op. Het is lastig om sensoren te onderscheiden in een blinde test, maar met redelijk wat ervaring, is het onderscheid tussen bijvoorbeeld een PMW3325 en PMW3389 duidelijk merkbaar.
Mocht je Esports-stijl willen gamen op competitief niveau, dan zou ik eerder uitwijken naar de Light² 200 met een PMW3389 optische sensor, deze sluit beter aan het bij het low-sense profiel als het om snelle bewegingen gaat met een laag DPI-niveau. Inconsistentie klinkt misschien als een groot woord. Ik probeer vooral te benadrukken wat je mag verwachten van de PMW3325 sensor, het is namelijk een technisch limiet van de sensor zelf. De PMW3325 is in zijn budgetsegment een aangename sensor voor relatief lage DPI-instellingen of gewoon wat hoger. Een potje Overwatch speelt goed weg en in Sea of Thieves is het enteren van een sloep prima te doen.
SoftwareDe Light² 100 software is specifiek ontwikkeld voor de muis zelf, het betreft geen verzamel software voor diverse randapparatuur van Sharkoon. Met het ingebouwde geheugen van 64 Kb kun je 5 profielen lokaal opslaan (op de muis zelf). De eerste pagina van de software bestaat uit het toewijzen van functies voor de aanwezige knoppen. Functies bestaan uit klik, menu, scrollen, vuurtoets, richttoets, DPI, multimedia en basiscommando’s. Je kunt maximaal 7 DPI-niveaus toewijzen aan één profiel, is dit te veel voor je, dan schakel je eenvoudig de DPI-niveaus uit middels de checkboxen.
Op de verlichtingspagina vinden we diverse lichteffecten, voor een muis van 25 euro is het lekker uitgebreid. Helderheid en snelheid kunnen naar eigen voorkeur bepaald worden. De geavanceerde instellingen vertellen ons wat meer over het tunen van de PMW3325 optische sensor. De instellingen zijn beperkt, iets wat behoort tot het technische aspect van deze sensor.
De macro-manager stelt het instellen van macro’s centraal. Ik was verrast dat deze feature ook onderdeel uitmaakt van het softwarepakket van de Light² 100. Macro’s bestaan uit het opnemen van commando’s die je vervolgens kan aanpassen in de editor. Het aanpassen bestaat uit het aantal milliseconden in opvolging van het volgende commando.
De Light² 100 laat een positieve indruk achter. Het is bijna onvermijdelijk om de prijs te benadrukken. Ik ben genoeg duurdere muizen tegengekomen die minder opties bieden vanuit de software dan de Light² 100, chapeau!
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de Light² 100 gaming muis. Voor circa 25 euro haal je dit kleurrijke beestje in huis, wat je mag verwachten lees je hieronder samengevat.
Ik ga van start met de PMW3325 optische sensor. Het betreft een budgetvriendelijke sensor voor een budgetvriendelijk muis, de Light² 100 valt volledig in dit straatje. De PMW3325 is voor zijn prijs een nette optische sensor. Ik vind het lastig om de sensor eigenhandig een positie te geven, los van het feit dat het een budgetvriendelijke sensor is. Ja, je kunt er headshots mee maken. En ja, je kunt er een ruime diversiteit aan games mee spelen. De muis valt onder de categorie lichtgewicht en heeft daarmee de focus op FPS-gaming. Ik ben het daar deels mee eens. Voor de fanatiekeling is een PMW3325 geen verkeerde sensor, voor iemand die competitief speelt, is een Light² 200 met PMW3389 interessanter, maar moet je het budget dubbel opschalen ten opzichte van de 25 euro kostende Light² 100. De PMW3389 tolereert vanuit technisch oogpunt een hogere trackingsnelheid dan de PMW3325. Praktisch: deze is accurater op een lager DPI-niveau met snellere bewegingen. Kortom: interessanter als je low-sense speelt op een lager DPI-niveau, denkende aan onder de 1000 tot (800/600 DPI).
Back to basic: de Light² 100 is interessant voor een budget met voldoende features. De software is redelijk uitgebreid, het feit dat Sharkoon software meelevert is een prestatie, dat mag gezegd worden. De muis is verder accuraat op de knoppen met zijn OMRON-switches en krijgt een likje RGB mee. De RGB-verlichting oogt overigens niet alsof er op bespaard is, deze kleurt als een felle regenboog mee.
Twee punten waar ik minder enthousiast over ben en ‘easy fixable’ zijn voor nu of een toekomstige revisie zijn de duimknoppen en het textiele snoer. De duimknoppen zouden wat meer grip mogen hebben, zodat het optillen gecontroleerd aanvoelt. Het textiel rondom het snoer zit wat ruimtelijk, dit zorgt voor wat meer wrijving met de ondergrond, voornamelijk textiel op textiel.
Onder de eindstreep haal je voor circa 25 euro een zéér complete muis in huis. De bovenstaande minpunten zijn terecht, echter als ik deze afweeg tegenover de pluspunten, dan mag duidelijk worden dat de Light² 100 een geweldig maatje is om heerlijk vast te klauwen. Veel features en ook nog een setjes extra PFTE voetjes voor de tweede ronde in twee á drie jaar, en dat allemaal voor ongeveer 25 euro? Das Pas Genieten!