Sponsor

Review: Sharkoon Light² S

Gamingmuis

85%
Verslavend RGB!

In het kort

De Sharkoon Light² S is een lichtgewicht gamingmuis met waanzinnige RGB-verlichting. Voor een lage prijs krijg je een goed arsenaal aan features. Zoals de eerder genoemde RGB-verlichting, het instellen van vijf profielen en een PixArt PAW3327-optische sensor.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: Sharkoon Light² S

Links; Navigatie;

Inleiding

Sharkoon is geen onbekende op de markt van lichtgewicht gamingmuizen. Zo bracht de fabrikant eerder de Light² 100, 180 en 200 uit. Daarvan hebben we de 100-uiting bekeken en beloond met een prettige score. Nu is er een nieuwe uiting aan bod: de Light² S voor € 24,95.

Met die prijs staat de muis gelijk aan de 100, maar de Light² S is voorzien van een honingraatstructuur. Dat dus net zoals de duurdere 180 en 200. Voeg daar een stukje RGB-verlichting aan toe en je lijkt een balans te treffen tussen de eerdere muizen. Weet de Light² S een goede indruk achter te laten voor de prijs? Dat gaan we eens beoordelen!

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsSharkoon Light² S
Max. DPI/CPI:6,200
Min. DPI/CPI:200
Sensor:Optical
Chip:PixArt PAW3327
Onboard Memory for Game Profiles:
Capacity of Onboard Memory:16 kb
Illumination:RGB
Max. Polling Rate:1,000 Hz
Frames Per Second:6,200
Inches Per Second:220
Max. Acceleration:30 g
Honeycomb Structure:
Mouse Feet:4, 100 % PTFE
Weight Without Cable:78 g
Dimensions (L x W x H):126 x 66 x 40 mm
Supported Operating Systems:Windows
Button Properties
Number of Buttons:8
Programmable Buttons:8
Durable Omron Switches in Left and Right Mouse Buttons:
Operating Life Cycles of Buttons:Min. 10 Million Clicks
DPI Properties
DPI Levels:600; 1,800; 3,000; 4,200; 6,200
DPI Switch:
DPI Indicator:LED
Software Properties
Gaming Software:
Number of Profiles:5
Customizable DPI Levels:
Cable and Connector
Connector:USB
Gold-Plated USB Plug:
Ultraflexible Cable:
Textile Braided Cable:
Cable Length:180 cm

De Sharkoon Light² S combineert een kenmerkend, licht gewicht met een ergonomisch design dat zowel links- als rechtshandig gebruikt kan worden. Dankzij de honingraatstructuur heeft deze gamingmuis een stevige grip en een laag gewicht van slechts 78 gram. Daardoor is de muis comfortabel in het gebruik voor urenlange gamesessies. Verder is er een PixArt PAW3327-optische sensor aanwezig, met instelbaar DPI-niveau (van 600 tot maximaal 6.200 DPI) en acht programmeerbare muisknoppen.

Sharkoon heeft naast de Light² S nog drie andere gamingmuizen op de markt gebracht binnen het lichtgewicht segment. De eerder gereviewde Light² 100 is uitgerust met een PixArt 3325-sensor met een gewicht van 78 gram. De Light² S onderscheidt zich met de honingraatstructuur en heeft tevens RGB aan boord. Wat dat betreft zijn de S en 100 te vergelijken, want ze bezitten beiden een adviesprijs van € 24,95.

Naast de Light² 100 zijn er ook nog de Light² 180 en de Light² 200, met wél een honingraatstructuur zoals de Light² S. Echter ligt hier wel een verschil in zowel gewicht als de optische sensoren. De Light² 180 weegt 62 gram, is uitgerust met een PixArt PMW3360-sensor en ligt met een adviesprijs van € 45,- in de wat hogere prijsklasse dan de Light² S en de Light² 100.

De Light² 200, uitgerust met een Pixart PMW 3389-sensor, weegt met 63 gram eveneens minder dan de Light² S. Net als de Light² 180 is de adviesprijs van deze muis ook hoger dan de Light² S met € 49,95. Kortom, de segmentering tussen de verschillende muizen mag een duidelijke zijn. Voor nu kunnen we focussen op de Light² S, dus het is tijd om die muis uit de doos te pakken.

Showcase

De Light² S komt in een strakke en aantrekkelijke, doch simplistische verpakking. In mijn geval was ik meteen ‘triggered’ door de aanwezigheid van RGB – voor wel 16.8 miljoen kleurtjes. Ik bedoel, enough said. (Voor iedereen die mij kent en weet dat ik RGB-verslaafd ben.)

Als de feature RGB nog niet genoeg voor je is, staat er een mooie duidelijke afbeelding van de muis op, om je verslaving nog verder te triggeren. Het doosje is qua inhoud zeer minimalistisch, dus goed voor het milieu. Afgezien van de muis vind je een velletje met vervangbare muisvoetjes en een handleiding in het doosje.

Tussendoor zien we de honingraatstructuur die het lage gewicht van de Light² S mogelijk maakt. Een stijlvolle eerste indruk!

Na het uitpakken van de muis sloeg ik een klein gilletje, omdat ik niet kon wachten de muis aan te sluiten en het RGB-wonder te kunnen aanschouwen. Mijn ongeduld werd royaal beloond. Voor een muis van deze prijs is er supertoffe RGB-verlichting aangebracht.

Software

De software is simpel, doch compleet. Zonder al te veel zoeken, kan je gemakkelijk alle opties vinden. Je kan Profiel 1 tot en met 5 instellen, opslaan, laden en resetten. In het beginmenu kan je algemene instellingen, zoals dubbelkliksnelheid, acceleratie en keymapping, aanpassen. Verder zijn de acht programmeerbare knoppen naar wens aan te passen.

Het menu om de DPI snelheid in te stellen, zoals op de afbeelding hieronder, spreekt voor zich. Het is niet mogelijk om handmatig een waarde in te voeren; er valt enkel een waarde te kiezen met de sliders. Een analoge besturing van DPI is niet handig, maar het is nou eenmaal zo. Een pluspunt is wel dat je profielen kan in- of uitschakelen naar wens. Als je dus slechts twee DPI-waardes nodig hebt om tussen te schakelen, dan kan dat.

In het Illumination-tabje kun je de instellingen voor de RGB-verlichting aanpassen. De verlichtingmodi zelf zijn wat gelimiteerd, als in, waar je tussen kan kiezen. Echter is dit naar mijn mening meer dan genoeg. De kleuren zelf van de verlichtingmodi zijn wel in te stellen met 16,8 miljoen kleuren. In dit venster kan je de verlichting ook uitzetten en het spectrum instellen. Je kan de verlichting feller zetten, maar ook de frequentie aanpassen van kleurverandering of het pulseren van de kleuren.


Het tabje ‘Macro Manager’ opent een apart scherm met een Macro Editor. Voor degenen die heel veel met macro’s werken, zitten er genoeg opties bij om mee te spelen. Ikzelf maak hier geen gebruik van, maar het is fijn om te zien dat die feature aanwezig is.

In de praktijk

Bij de praktijkervaring kijken we naar hoe de muis aanvoelt, presteert en zich laten meten.

Comfort en gewicht

Zoals ik bij de inleiding aangaf, weegt de Sharkoon Light² S slechts 78 gram. Dat zie je terug aan de knopjes aan de zijkant en de primaire knoppen zijn ook slank. Dit was ik zeker niet gewend, dus ik moest oppassen dat ik niet door het raam ging met de muis. De gewenning gold ook voor de kabel, want deze is van gevlochten textiel en 180 centimeter lang. Vergeleken met mijn oude muis gaat er een hele wereld aan ‘flexibiliteit’ voor mij open. Mede dankzij de voetjes van wit teflon, want ze glijden erg smooth over de muismat heen. Zoals eerder beschreven, zit er vervanging in het doosje voor de voetjes. Superhandig na extreem veel glij-avonturen op de muismat!

Aan de vorm van de muis moest ik zelf erg wennen. Mijn voorgaande muis was een Steelseries World of Warcraft Legendary Edition. Vrij ‘bulky’. Ik heb er nu dan ook in vergelijking met de Light² S een nieuw woord voor verzonnen, namelijk kolossaal. Dat is de Light² S totaal niet. Het is een erg subtiele muis, met een gecentreerde ‘bolling’ die aan beide kanten naar beneden loopt. De honingraatstructuur loopt vanaf de twee muisknoppen naar beneden, maar niet naar de zijkanten. De zijkanten hebben een geribbeld patroon, waarvan ik vind dat het wat steviger in je hand ligt, met al dat ‘muismat-glijden’. Al moet ik wel zeggen dat tussen de ribbeltjes vrij gemakkelijk viezigheid blijft zitten.

De linker- en rechtermuisknoppen vond ik in het begin wat stroef. Maar na een aantal uren gebruik reageren ze snel en licht. In tegenstelling tot de SteelSeries waar ik de muis tegenover zet. Die knoppen moest ik nog net niet met een hamer inrammen. Nu weet ik niet of dat ouderdom was of dat het gewoon die muis was, maar nogmaals, er gaat een hele wereld voor mij open. De zijknoppen liggen perfect voor mijn kleine handje. Al moest ik ze in het begin wel even zoeken. Weer wijzende op mijn kolossale ex-muis. Bovenop de muis bevindt zich ook de DPI-knop om de muissnelheid in te stellen. Erg handig, zodat je snel kunt switchen, zowel gewoon in Windows als in-game.

Een klein minpuntje in het begin, net als de zijknoppen: het scrollwieltje reageert in de eerste momenten van gebruik nog wat stroef. Maar na een aantal keer flink gamen gaat het scrollwieltje erg smooth, waardoor je dus snel kan reageren in het heetst van de strijd.

Sensor en precisie

De ingebouwde sensor, de Pixart PAW 3327, is met oog op de prijsklasse een budgetsensor. Toch laat deze zien dat zelfs de ‘goedkopere’ sensoren toch best kunnen presteren.

Om de accuraatheid en precisie te testen, heb ik een schiettest in de browser gedaan. Dat in vergelijking met mijn voorgaande SteelSeries-muis. Zo behaalde ik met dat oude beest een efficiëntie van slechts 90%. Over het algemeen wist ik precies te klikken, maar ik moest bij het mikken veel corrigeren om de cursor accuraat naar een doelwit te brengen. Dan kwam ik aan bij de Light² S en het verschil was logischerwijs dag en nacht. Het gewicht hielp daar mede bij en de test resulteerde in een accuraatheid van 98%. En nee, de 100% haalde ik helaas niet, want ik ben geen shooters gewend, kortom, ik heb het mikvermogen van een verlepte baksteen.

RGB-verlichting

Oh, en dan is er de RGB-verlichting. Save the best for last! Dat is hetgeen dat deze muis in combinatie met de comfortabele grip voor mij het enthousiasme doet oplaaien. De verlichting op de muis is goed gekozen – discreet, maar mooi! Zo is de RGB-ring om de muis heen goed en helder verlicht. Het verbetert ook zeker de muis op het zicht. Via de software die je van de Sharkoon-website kan downloaden, kan je de hele muis personaliseren naar je eigen wensen als je dit wil.

Samen met deze muis maak ik gebruik van het eerder gereviewde Sharkoon Skiller SGK30-toetsenbord. Deze twee RGB-verlichte apparaten complimenteren elkaar als geen ander. Mijn hartje, dat stevig klopt voor RGB, kan haar lol op.

Conclusie

De Sharkoon Light² S heeft me bij de handen genomen en geïntroduceerd tot de wereld van lichtgewicht gamingmuizen. Ik ben positief verrast! Het beestje is voorzien van een honingraatstructuur, resulterende in een gewicht van slechts 78 gram. Wel wat zwaarder dan overige uitingen van Sharkoon én gemiddelde concurrentie. Maar ja, de Light² S is allesbehalve gemiddeld, want voor € 24,95 is dit één van de goedkoopste lichtgewicht gamingmuizen op de markt mét honingraatstructuur, RGB-verlichting én goede software-ondersteuning.

Uiteraard moet de muis ook in de praktijk lekker aanvoelen/voldoende bieden en dat zit snor: lichtgewicht, ergonomisch/comfortabel en een tweede setje met teflonvoetjes. Dit zijn een paar voordelen die voor mij belangrijk genoeg waren om nog een keer op te noemen. Maar met vele voordelen komen er toch ook enigszins een paar nadelen. Deze budgetmuis komt niet geheel weg zonder wat kritiek. Het scrollwieltje slipt namelijk tijdens het klikken, doordat er weinig weerstand in zit. Wat ik al eerder genoemd heb: tijdens de eerste momenten van gebruik gaan de knoppen, zijknoppen en het scrollwieltje wat stroef.

Maar ja, voor een prijs van € 24,95 kan ik me hier wel overheen zetten. Zeker omdat het hele plaatje van deze muis voor mij compleet is.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid