Review: Sharkoon Monitor Stand POWER
Links;In haar reeks aan accessoires heeft Sharkoon een interessante categorie aan producten: de monitorstandaard. Om precies te zijn het type dat je ónder een monitor plaatst. Nou is dat natuurlijk niet iets nieuws te noemen, maar één specifieke uiting valt op en dat betreft de Monitor Stand POWER. Het is dat laatste woord dat hint naar iets meer. Wat dacht je namelijk van ingebouwde features zoals draadloos opladen via de Qi-standaard en een USB-hub?
De integratie van zulke technologieën begint, bij producten zoals deze, meer populariteit te vergaren. Nou is het wederom niet iets nieuws te noemen, maar Sharkoon maakt met de Monitor Stand POWER wel een belangrijk verschil en dat in de prijs. Zo is de zwarte versie tegenwoordig verkrijgbaar vanaf ongeveer 40,- euro. Dat is verdraaid goed te noemen voor een product dat dus fungeert als monitorstandaard, draadloze oplader én USB 3.0-hub.
Bij elkaar opgeteld, als je kwalitatieve producten met die features apart zou aanschaffen, kom je waarschijnlijk duurder uit dan met de Monitor Stand POWER. Naast het feit dat aparte apparaten meer ruimte innemen en bekabeling bezitten. Uiteraard speelt er meer dan dat een rol, dus we werpen ook een blik op bouwkwaliteit, duurzaamheid en dagelijks gebruik. Laten we eerst maar eens beginnen bij wat de Monitor Stand POWER exact biedt.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Allrounder
Qua specificaties kijken we als eerste naar wat typerende zaken. De belangrijkste, die ik meteen aan wil kaarten, is het maximaal ondersteunde gewicht van 20 kg. Dit moet in de praktijk meer dan voldoende zijn voor de plaatsing van monitoren, all-in-one pc’s of een iMac. Dat mag ook wel, gezien het stalen frame van bijna anderhalve millimeter dik. In theorie zou je met deze monitorstandaard zelfs inbrekers kunnen afweren.
In de praktijk zal je eerder gebruik maken van de technische features. Zo noemde ik eerder al USB 3.0 natuurlijk en in dit geval betreft het 5 Gb/s, ook wel bekend als SuperSpeed USB of USB 3.2 gen 1. Oh, en de fysieke standaard is Type-A natuurlijk. Monitorstandaarden met Type-C zien we nog maar heel weinig voorbij komen, maar allicht weet Sharkoon daar in de toekomst op in te spelen.
Voor nu, en als laatste punt dat ik aan wil halen, hebben we nog het draadloze opladen. Zo zien we een typerend in- en uitgangsvermogen van 5 V / 2 A en 5 V / 1 A respectievelijk. Het is die laatste die hier belangrijk is. 5 V maal 1 A resulteert namelijk in een oplaadvermogen van 5 watt en dat is wel wat lager dan de 7,5 W en 10 W die we tegenwoordig zien voor Qi-opladers.
Of dat uiteindelijk een verschil maakt, is afhankelijk van je toestel, het gebruik daarvan en de reguliere plaatsing op het laadpunt. Zo doen bij lange na niet alle telefoons een oplaadvermogen van 10 W of zelfs 7,5 W ondersteunen. Beter nog, in veel gevallen kan het oplaadvermogen toch nog beperkt worden tot 5 W. Kortom, dit is geen minpunt of jammerlijk iets te noemen.
Dan komen we uit bij een spannend onderdeel en dat is het uitpakproces van de Monitor Stand POWER. In eerste instantie zien we op de verpakking weinig info voorbij komen. Er is een aanduiding van de geïntegreerde oplader, maar de USB-hub wordt niet genoemd. Een tikkeltje jammer, gezien dat mede een groot verkooppunt is. Gelukkig doet dat verder niets aan het product of de uitpakervaring.
In betrekking tot die laatste was ik bij het openen van de doos aangenaam verrast. De standaard wordt verpakt in een stevig, flexibel schuim dat eventuele schade makkelijk kan voorkomen. Onder de standaard treffen we de handleiding aan, een USB-kabel en een doosje waarin we de stroomadapter vinden. Alle essentiële onderdelen voor een plug-en-play-ervaring zijn dus aanwezig.
Bij het uitpakken en nader bekijken van de meegeleverde USB-kabel en adapter viel de relatief korte lengte op. Volgens de specificaties betreft het 1,1 meter voor de eerstgenoemde en de adapter bezit dezelfde lengte. Dat wordt bij de praktijkervaring kijken hoe dat invloed heeft op het aansluiten van de standaard op stroom en de pc.
Oh, en voor de aansluiting op de USB-hub zelf wordt dus gebruik gemaakt van Type-A naar Type-B. Normaal gesproken vraag ik vaak om Type-C, maar in dit geval voldoet Type-B prima. Dat betreft de maximale grootte van de B-standaard en die is duurzamer dan de kleinere alternatieven. In dit geval zal je me dus niet horen klagen.
Daarnaast zal je me ook niet horen klagen over het uiterlijk van de monitorstandaard. De POWER heeft een elegante vormgeving en het logo van Sharkoon siert de voorzijde. Het formaat lijkt in eerste instantie flink, maar er zijn veel monitorenvoeten die dieper zijn dan deze standaard. Beter nog, bij mijn AOC-monitoren is dat inderdaad het geval, dus daar kijken we bij de praktijkervaring naar.
Naast de diepte kan je een probleem ervaren als het gaat om de lengte. Dit vanwege de plaatsing van het oplaadpunt aan de rechterzijde. Als de voet van een monitor te breed blijkt, kan je deze niet gecentreerd op de standaard plaatsen. Afhankelijk van een dwangneurose zal dit wel of niet een storend element zijn. Zelf zou ik er inderdaad scheel van gaan kijken.
Een close-up van het oplaadpunt onthult… niets bijzonders. Nou ja, behalve dan dat deze een rubberen oppervlak bezit. Mocht je een fervente gamer zijn die frustratie uit middels een regelmatig, teder klapje op het bureau, dan blijft je telefoon in ieder geval ongestoord opladen. Kortom, qua uiterlijk heb ik er niets negatiefs op aan te merken.
Aan de zijkant treffen we het viertal USB 3.0-ingangen van de hub aan. Qua ontwerp heb ik weinig over de poorten te zeggen. Had ik graag USB Type-C gezien? Jazeker! Anderzijds brengen USB-C-poorten verhoogde productiekosten met zich mee. De huidige prijs komt de POWER ten goede, dus het gebrek aan een USB-C-poort vind ik niet erg.
Tussendoor nog even een close-up van de andere zijde van de USB-hub, waar we de USB-poort en aansluiting voor de stroomadapter vinden. De plaatsing naar de zijkant toe vind ik geen slechte keuze. Dit maakt de wegwerking van kabels iets makkelijker en het creëert rondom een schoner uiterlijk. Daarnaast had een plaatsing aan de achterzijde een aanpassing van het stalen frame vereist en dat resulteert in hogere productiekosten.
Tenslotte een blik op de rubberen pootjes die Sharkoon aan de onderzijde van de standaard plaatst. Na het schieten van de eerste drie foto’s gingen wel mijn “spider senses" af, want ik kon zweren dat er vier pootjes worden meegeleverd. Zodoende greep ik de plastic zak er weer bij, waar de standaard in zat, en daar zaten twee van de vier pootjes in verstopt.
Deze zijn waarschijnlijk tijdens het verzenden eraf gevallen en aan het plastic geplakt komen te zitten. Zodoende deed ik ze gauw weer bevestigen, waarna de standaard weer waterpas kwam te staan. Heel even was ik bang dat diezelfde pootjes dan makkelijk los zouden komen, maar na wat geschuif en geduw wilde dit niet gebeuren. Een opluchting dus.
Naast de features moet de Monitor Stand POWER zijn eerste taak goed vervullen en dat als standaard. Met dat stalen frame verwacht ik op lange termijn geen euvels qua duurzaamheid. In betrekking tot afwerking heb ik dan ook weinig opmerkingen. Het enige kritiekpunt dat ik kan leveren, is dat het staal wat gevoelig is voor vingerafdrukken, maar die zijn makkelijk weg te boenen.
Verder zijn geen scherpe randen of lelijke afwerkingen te vinden. Ook de USB-hub is stevig gemonteerd en kan gerust een stootje hebben. Zelfs zonder het gewicht van een monitor doet de standaard niet zomaar verplaatsen bij het aansluiten of verwijderen van een USB-kabel. Kortom, de rubberen pootjes doen hun werk als versteviging en kraspreventie meer dan goed.
Draadloos opladen
Bij de specificaties wist ik al relatief veel te delen over de geïntegreerde, draadlozer oplader. Het betreft de populaire Qi-standaard en op basis van het voltage en de ampère deden we dus een oplaadvermogen berekenen van 5 watt. Dit is een stuk lager dan het oplaadvermogen van 7,5 W en 10 W dat moderne toestellen ondersteunen. Kortom, dat betekent langere oplaadtijden, toch?
In de praktijk kan die ervaring nog variëren. Als voorbeeld ondersteunt de iPhone 11 draadloos opladen tot 7,5 W, maar de bedrade oplader die Apple levert bij de standaarduitvoering is 5 W. Ofwel, als je die oplader gewend bent, dan ga je vrijwel geen verschil merken. Daarnaast is het geïntegreerde oplaadpunt bedoeld als een stukje gemak en niet als primaire oplader.
Als je op zoek bent naar snelheid, dan ben je altijd beter af met bedrade snelladers. Zeker gezien Qualcomm recentelijk nog Quick Charge 5 heeft onthuld. Draadloos opladen zal in vergelijking achterhaald blijven, omdat die technologie inherent problemen met zich meebrengt. Bij de Monitor Stand POWER werkt de draadloze oplader in ieder geval prima en dat is meer dan voldoende.
USB-hub
Tenslotte komen we aan bij een onderdeel dat eveneens handig is: de USB 3.0-hub met een snelheid van 5 Gb/s. Voor het merendeel aan doeleinden dient dat meer dan voldoende bandbreedte te zijn. Zo zie ik de hub gebruikt worden als handig plekje voor USB-dongels, een extern schijfje of dergelijke hardware. Het gemak hierbij is zeker wel noemenswaardig.
Dit overigens niet alleen vanuit een praktisch standpunt, maar ook qua bekabeling. De USB-hub én het oplaadpunt ontvangen hun stroom via dezelfde adapter, dus je hebt effectief minder bekabeling nodig dan bij het gebruik van een los oplaadpunt en aparte hub. In dat geval, voor de levering van het maximale voltage aan USB-apparaten, heb je dan twee adapters in gebruik.
Dat thema van gemak en comfort is wat bij de Monitor Stand POWER voorop staat. Ja, het zijn “creature comforts" te noemen. Dat neemt niet weg dat dit een all-in-one product is dat een schoner uiterlijk kan creëren en fungeert als meerdere apparaten in één. Als je daar dus ook maar een greintje interesse in hebt, dan weet je hoe waardevol die zaken zijn.
Lengte van bekabeling
Tenslotte is er een kwestie waar ik tegenaan loop bij de standaard. Dat is dan, zoals ik al aangaf bij specificaties, de lengte van de meegeleverde USB-kabel en stroomadapter. Deze zijn beiden 1,1 meter en dat kan toch echt te kort zijn voor sommige setups. Als je jouw pc toevallig links van de standaard hebt staan én net wat verder weg gepositioneerd, tja, dan vrees ik dat je niet uit gaat komen.
Dit geldt ook voor de adapter, want bij deze lengte dient je stekkerdoos direct onder je bureau te liggen. Nou deed ik zelf geen problemen ervaren, omdat mijn stekkerdoos inderdaad op die manier is geplaatst én mijn pc zich rechts van de standaard bevindt. Dat neemt niet weg dat ik graag kabels had gezien van 1,5 tot 1,8 meter. Bij de aanschaf dus iets om rekening mee te houden en voor Sharkoon een toekomstig verbeterpunt.
Met de Monitor Stand POWER zet Sharkoon een verdraaid leuk product neer. Als eerste is het een kwalitatieve en duurzame monitorstandaard die tot wel 20 kg belast kan worden. Meer dan voldoende voor vrijwel alle apparaten die je op een dergelijke standaard zou plaatsen. Zelfs ultrawide monitoren tot wel 34 inch kunnen er zonder problemen op geparkeerd worden. Niet verkeerd te noemen.
Waar het uiteindelijk om draait, zijn de features van de POWER-uiting. In dit geval krijg je vanaf ongeveer € 40,- een product dat tevens fungeert als draadloos oplaadpunt én USB 3.0-hub. Het draadloos oplaadvermogen van 5 W acht ik als meer dan voldoende bij regulier gebruik. Het mag niet de allersnelste lader zijn, maar in de praktijk zal dat bar weinig uitmaken.
Wat dan weer wel uitmaakt, is het gemak dat je uit een standaard zoals deze kan halen. Je krijgt voor het geld, wat mij betreft, de ultieme all-in-one oplossing. Ben je nou niet op zoek naar die extra features, dan kan je terecht bij de PURE-variant voor ongeveer € 20,-. Dat betreft dus de kale uitvoering van de standaard zonder de oplader en hub.
In ieder geval kan ik beide uitingen, al dan met name de POWER-versie, aanraden. Sharkoon duidde overigens aan dat de zilverkleurige versie van de POWER een beperktere levering heeft dan de PURE. Het zijn met name de zwarte uitingen die leverbaar zullen blijven. Welke kleur je ook zou besluiten om aan te schaffen, de Monitor Stand POWER is in ieder geval een dikke aanrader.