Sponsor

Review: Sharkoon REV220

Behuizing

80%
Een gebalanceerd alternatief

In het kort

De Sharkoon REV220 fungeert als geslaagd alternatief voor de REV200. Het betreft dezelfde behuizing en lay-out, met als grote verschillen de nieuwe voor- en bovenpanelen. Als je een gebalanceerde RGB-implementatie zoekt met een schoner uiterlijk, dan is de REV220 qua prijs én kwaliteit een aanrader.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: Sharkoon REV220

Links;

Inleiding

Eind 2019 wist Sharkoon een stijlvolle, unieke midi-tower neer te zetten met de REV200. Deze behuizing is namelijk voorzien van een inverted, 90° gedraaide lay-out en dat resulteert in twee zaken. Als eerste is het moederbord niet aan de linkerkant zichtbaar, zoals we gewend zijn, maar juist aan de rechterkant. Ten tweede zorgt de draaiing ervoor dat het I/O-gedeelte van een moederbord aan de bovenzijde uitkomt. Kortom, een bijzondere lay-out te noemen.

Het afgelopen jaar heeft Sharkoon voortgeborduurd op het design en het resultaat mag de behuizing zijn die we vandaag bespreken: de REV220. Deze is eveneens voorzien van de genoemde lay-out, maar brengt een aantal praktische en esthetische veranderingen met zich mee. Dat voor ongeveer dezelfde prijs trouwens, want beide behuizingen zijn rond de € 105,- tot € 110,- terug te vinden in online webshops.

Die prijzen hinten naar wat de Sharkoon REV220, in vergelijking met de REV200, werkelijk is: een alternatief. Het verschil zit bij de REV220 in een tweetal elementen: het nieuwe voorpaneel van carbon fiber met geïntegreerde RGB-verlichting – in plaats van plexiglas en drie ARGB-fans – én een geperforeerde cover met stoffilter aan de bovenzijde – in plaats van een solide cover. Dat dient te resulteren in een eleganter ontwerp voor de liefhebbers onder ons.

Mocht je reeds in bezit zijn van een REV200, of gaat je interesse eerder uit naar die variant, dan biedt Sharkoon de Magnetic Top Cover Kit. Dit betreft dus de nieuwe cover die te vinden is op de REV220. In webshops is deze, ten tijde van de review, al voor € 8,- te verkrijgen – geen onredelijke prijs. Kortom, vandaag werpen we een blik op de REV220 en desgewenst kan je ook wat informatie opdoen over de cover. Laten we beginnen!

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

RGB-verlichting

Zoals ik al aangaf bij de inleiding is er fundamenteel gezien weinig verschil tussen de REV220 en de REV200. Er is nog altijd sprake van dezelfde lay-out en ruimte voor allerlei hardware om in te bouwen. Echter resulteert het nieuwe voorpaneel in een belangrijke verandering en dat is de levering van andere fans. Zo krijg je nog steeds een vijftal, maar degenen aan de voorkant zijn niet langer van het ARGB-type.

Gelukkig is het tweetal aan de achterkant nog steeds verlicht, dus RGB-liefhebbers kunnen hun hart ophalen. Dit geldt mede als het gaat om de geïntegreerde verlichting van het voorpaneel, rondom in het midden ervan. Nou is dit nieuwe paneel iets minder groot bij de REV220, vanwege het andere design natuurlijk, dus dat scheelt in de praktijk 0,4 cm in de lengte. Wauw.

Afgezien van dat kan ik geen verschillen bespeuren in de specificaties van de REV220. Het mag duidelijk zijn dat de focus ligt op de esthetica, kortom, laten we de behuizing visueel gaan inspecteren.

Showcase

Op de verpakking van de REV220 zien we alvast een hint van de inverted lay-out. Daarnaast wordt de ondersteuning voor een 360mm-radiator zichtbaar en het feit dat er een vijftal fans meegeleverd wordt. Qua informatie had ik nog graag een vermelding gezien van de RGB-controller en 90° gedraaide lay-out, maar ja, wie koopt behuizingen tegenwoordig nog in de winkel?

Bij het openen treffen we als eerste de handleiding en garantiepapieren aan. Daaronder vinden we de behuizing, die beschermd wordt door twee blokken aan solide piepschuim. Tijdens het verschepen kan de doos dus gerust een stootje hebben. Daarnaast wordt de REV220 geleverd in een kwalitatieve, stoffen zak. Dat oogt en voelt een stuk beter aan dan plastic.


Na het tillen uit de doos moest ik mijn gebruikelijke intuïtie opzij schuiven – iets met die inverted lay-out. Na een correcte plaatsing voor het schieten van foto’s mag de eerste indruk een goede zijn. Het carbon voorpaneel springt eruit en oogt rustiger dan het voorpaneel van de REV200.

Vervolgens werpen we een blik op de zijkanten, waarbij het glazen zijpaneel een typerende weerspiegeling bezit. Aan de andere kant treffen we een soliede paneel aan. In beide gevallen zijn de panelen bevestigd met duimschroeven. Iets minder “chic”, maar wel praktisch.


Het eerste aspect dat we dichterbij bekijken, is het I/O-gedeelte aan de bovenzijde. Deze is onveranderd bij de REV220 en daar is niets mis mee. Met vier USB-poorten zal het merendeel aan personen uit de voeten kunnen. Mocht je behoefte hebben aan een USB-C-poort, dan zal je terecht moeten bij duurdere of alternatieve behuizingen.

Waar Sharkoon wél een wijziging heeft aangebracht, is in het bovenpaneel, zoals eerder genoemd. Daar treffen we een geperforeerde variant aan met ingebouwd stoffilter. Dit is niet alleen een esthetische verandering; het verbetert de uitstoot van warme lucht uit de videokaart. Toegegeven, dat is enkel handig bij videokaarten met een “blower”-koeler en die stijl is een stuk zeldzamer dan wat we veelal op aftermarket kaarten zien.


Opvolgend wilde ik een kijkje nemen achter het voorpaneel. Deze kon ik gemakkelijk lostrekken, maar er schoot direct een druppeltje zweet over het voorhoofd bij het zien van een losse kabel. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat de RGB in het paneel ontkoppeld uit de fabriek komt. Daar komen we straks op terug…

Achter het paneel treffen we het stoffilter aan dat de drie fans beschermt. Deze valt open te draaien dankzij het scharnier, waardoor toegang eenvoudig is. Achter het filter zien we de RGB-loze fans glinsteren. Dat drietal betreft het grootste verschil tussen de REV220 en REV200.


Tussendoor werpen we een blik op de achterzijde, waar we een voorproefje krijgen van de twee RGB-fans. Ook zien we de doorvoer voor de kabels die vanaf de bovenzijde weggevoerd moeten worden. Dit natuurlijk vanwege de 90° gedraaide lay-out. Oh, en tenslotte een close-up van de duimschroeven, waarvan we degene aan de rechterkant als eerste losschroeven.


Zodoende komen we uit bij de achterkant de moederbordtray. Daar zien we hoe de bekabeling vanuit de fabriek is gemanaged. Alvorens we dat in handen nemen, staat ons eerst een cadeautje te wachten in de linkerlade voor 3,5″ schijven. Dat zijn dan natuurlijk de accessoires.


In betrekking tot de accessoires zien we een degelijke hoeveelheid. Naast een aanzienlijk aantal schroefjes krijg je aardig wat tiewraps meegeleverd. Daar ben ik als fervente kabelmanager altijd tevreden mee. Dat geldt tevens voor de adapter om afstandshouders te verwijderen of vast te schroeven. Erg fijn om dat inbegrepen te zien.

Eerder noemde ik de aansluiting van de RGB-verlichting in het voorpaneel. Deze heb ik bij het verwijderen van het paneel dus toch op brute wijze ontkoppeld. Dat is zichtbaar aan de verbuiging van de pin bij de aansluiting rechtsboven in de hoek. Gelukkig was dat met een pincet binnen een mum van tijd te corrigeren.

Direct gezegd is het een fout die ik volledig bij mezelf neerleg. Toch zou ik Sharkoon adviseren om een stickertje op het voorpaneel te plakken, met daarop een waarschuwing alvorens je het paneel verwijdert. Kortom, mocht je interesse hebben in de REV220, dan hoop ik je bij deze al geïnformeerd te hebben.


Een korte blik op de onderzijde mag natuurlijk niet ontbreken. Zo zien we het makkelijk te verwijderen stoffilter en hoe deze de voeding beschermt. Niets verkeerds op aan te merken.


Opvolgend komen we aan bij de andere kant van de behuizing. Daar is een gedetailleerde blik te werpen op het uiterlijk van de RGB-fans. Oh, en de gedraaide lay-out natuurlijk. Daar zien we de doorgangen voor de 24-pins-voedingskabel van het moederbord en de kabels voor de videokaart.


Vanwege de gedraaide lay-out zien we de schroeven voor de PCI-brackets aan de bovenzijde geplaatst. Aan de bovenkant van de behuizing treffen we het gedeelte aan waar het I/O-gedeelte van het moederbord uitkomt. Tussen dat stuk en de doorvoer heeft Sharkoon nog een kabelmanager aangebracht. Altijd handig.


Inbouwen

Over de jaren heen heb ik vele behuizingen mogen inbouwen, inclusief inverted varianten, maar de gedraaide lay-out was nieuw voor me. Dat resulteerde in iets meer benodigde tijd om het inbouwwerk te voltooien. Oh, en om alle kabels te plannen, begeleiden én managen. Want dat blijkt bij een dergelijke lay-out toch iets anders te werken.

Al met al resulteert het design van de REV220 in iets simpels: een schoner uiterlijk. Dit is mede mogelijk dankzij de extra ruimte om kabels te managen. Een klein kritiekpunt daarbij is het gebrek aan plekken om kabels te bevestigen. Zo zien we dit wel links en rechts, maar niet in het midden.

Zodoende heb ik enkele van de RGB-kabels langs de linkerzijde van de SSD geleid. Dit om de “rechte lijnen” te bewaren die je normaal gesproken in een kabelgemanagede omgeving wil zien. Dat diezelfde kabels dan zo krom als wat zijn, schuif ik even terzijde.

Wat in ieder geval opvalt, is dat er effectief gezien meer ruimte overblijft voor kabelmanagement. Daarnaast brengt de gedraaide lay-out een ander voordeel met zich mee: geen verzakking van de videokaart op lange termijn door het gewicht daarvan. Daarnaast vind ik de setup gewoonweg tof ogen, want zo kan je de videokaart ook nog als pronkstuk presenteren, zonder te hoeven investeren in een riser cable.

Echter brengt de positionering van de videokaart wel een punt ter sprak en dat is de airflow in de kast. Na het inbouwen viel me namelijk een potentiële belemmering op daarvan. Een grotere videokaart kan frisse lucht richting de CPU-koeler namelijk blokkeren. Dit kan variëren per kaart en koeler, dus houd dit in acht.

Aan de bovenzijde van de REV220 zien we de praktijkervaring van een dergelijke lay-out. In feite verandert het weinig, al dien je wel rekening te houden met de lengte van je kabels. Gezien deze een iets langere afstand moeten afleggen, kan je met bepaalde producten of lengtes allicht niet uitkomen. Eveneens iets om rekening mee te houden bij een aanschaf.

Waar je tevens rekening mee moet houden, is de meelevering van vijf fans. Dit is voor behuizingen, zeker binnen het prijspunt, een uitzonderlijk aantal. Veelal kan je dan een fan-controller of fan-splitters verwachten, maar geen van beiden zijn bij de REV220 inbegrepen. Kortom, je dient vijf individuele fans te voorzien van stroom via Molex- of 3-pins-moederbordaansluitingen.

Voor de degelijke prijs, van ongeveer € 110,-, vind ik het gebrek aan een fan-controller niet onbegrijpelijk. Zeker gezien een RGB-controller wél meegeleverd wordt. Toch had ik die splitters verwacht.

Verlichting

Bij een behuizing met RGB moet we natuurlijk een kijkje nemen bij de implementatie ervan. Waar de REV200 met een vijftal RGB-fans komt, bezit de REV220 slechts twee RGB-fans. Echter zien we in het nieuwe voorpaneel toch nog verlichting geïntegreerd. Zowel dat paneel als de RGB-fans worden aangesloten op de meegeleverde RGB-controller. Dit resulteert in twee zaken en daar ben ik altijd over te spreken.

Als eerste betekent het dat de verlichting geen moederbord vereist met ondersteuning voor RGB-aansluitingen. Dit omdat de controller voorzien wordt van haar eigen stroom middels een SATA-voedingskabel. Ten tweede bezit je toch nog de mogelijkheid om je verlichting te customizen. De Reset Switch van van de REV220 is namelijk standaard aangesloten op de controller, waardoor je met die knop dus van standen kan wisselen.


Uiteraard resteren dan de bewegende plaatjes. Via die Reset Switch kan je dus de fans én het voorpaneel besturen. Daarbij zien we een flink aantal modi, variërende van vaste kleuren tot aan statische en draaiende regenboogverlichting. Die laatste optie kan en mag natuurlijk niet ontbreken in een moderne behuizing.

Toch resteert de vraag of het nieuwe voorpaneel iets unieks voorschotelt. Esthetisch bekeken vind ik het gelikter ogen dan het plexiglas van de REV200 – want nee, dat betreft bij die variant geen gehard glas aan de voorzijde. Daarnaast kan je een RGB-liefhebber zijn, maar geen circus aan verlichting behoeven. In dat geval is de REV220 de gebalanceerde keuze.

[GIF] RGB #1 - Sharkoon REV220

[GIF] RGB #2 - Sharkoon REV220

Conclusie

Met de REV220 zet Sharkoon een zeer degelijk alternatief neer. Ik zie deze behuizing als de gebalanceerde uiting, met een gelikter, schoner uiterlijk dankzij het nieuwe voorpaneel. Deze bezit alsnog RGB-verlichting, maar ten opzichte van de REV200 oogt het geheel rustiger. Daarnaast vind ik het soliede paneel prettiger ogen dan het plexiglas van de REV200.

Welke variant je ook mag kiezen; aan het einde van de dag gaat het om de prijs, kwaliteit en features. Op dat gebied stelt de REV220 niet teleur. De bouwkwaliteit mag er zijn en de lay-out brengt praktische en esthetische voordelen met zich mee. Voor ongeveer € 110,- doe je geen miskoop; zeker als je een groot aantal fans of RGB inclusief controller behoeft.

In betrekking tot het vijftal fans ben ik echter niet helemaal tevreden. Zo verwijt ik Sharkoon het gebrek aan een fan-controller niet, gezien de prijs, maar het gebrek aan fan-splitters wel. Het aansluiten van vijf individuele fans via Molex en/of de 3-pins-moederbordaansluitingen kan een pittige klus zijn. Kortom, één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij een aanschaf.

Al met al resulteert dit toch nog in een puike behuizing, doch met kleine kanttekeningen. Mocht je jouw pc aan de linkerzijde van je bureau willen plaatsen, dan is de REV220 in ieder geval één van de tofste keuzes. Als je rekening houdt met kabellengte, airflow en aansluitingen, dan zie ik geen reden om de Sharkoon REV220 niet aan te raden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid