Sponsor

Review: Sharkoon Skiller Mech SGK30

Toetsenbord

74%
Nette budget mech!

In het kort

De Sharkoon Skiller SGK30 is een budgetgericht, mechanisch toetsenbord met Huano-switches. Voor de prijs krijg je veel toetsenbord met o.a. RGB-verlichting en software. Onder de eindstreep heeft de plank mooie pluspunten, maar ook wat minpunten.

  • Eindoordeel

Review: Sharkoon Skiller Mech SGK30

Links:

De Skiller Mech SGK30 is Sharkoon zijn nieuwste aanwinst als het om mechanische toetsenborden gaat. Persoonlijk heb ik ervaren dat het merk aantrekkelijke features levert voor een schappelijke prijs.

De Skiller Mech SGK30 mag hier ook aan geloven. Voor een prijs van € 49,99 haal je deze mechanische ramplank in huis. Naast mechanische switches onder je vingers krijg je RGB-verlichting, n-key rollover (NKRO) en een software om mee te spelen. Deze software heeft standaard achttien verlichtingseffecten voor je klaarstaan. Verdere informatie over de specificaties deel ik graag met je in het opvolgende hoofdstuk.


Een overzicht van de specificaties:


De specificaties zijn plausibel, maar ik verlang toch wat meer diepgang over de toegepaste mechanische switch. Welke switch kan en mag je verwachten op de Skiller Mech SGK30? Een belangrijke vraag! Voor het geld verwacht ik geen Cherry MX-switches. Enkel de gedachten vind ik onredelijk, maar welke switches zitten er dan wel op dit toetsenbord? Het antwoord op deze vraag is de Huano-switch. Zoals ik al vaker opmerk in reviews van mechanische toetsenborden is dit een duidelijke kloon van de welbekende Cherry MX-switch, net als de Content, Kailh en Outemu-switch.

Nu is de waslijst aan Cherry MX kloon-switches nog wel langer, maar goed, dat is een ander onderwerp. Met de Skiller Mech SGK30 maak ik voor het eerst kennis met de Huano-switch. Deze switch is er in verschillende kleuren. De Skiller Mech SGK30 kent twee uitvoeringen: rood en blauw. In deze review test ik de rode uitvoering. Ik kan nog niet de diepte in met deze Huano-switch, aangezien ik vrij weinig kennis heb van de switch zelf. Wel deel ik dadelijk mijn praktijkervaring met deze switch, iets wat inhoudelijk interessanter is voor onderlinge vergelijkingen met andere mechanische switches. Inhoudelijk hebben de switches een bedieningskracht (actuatiekracht) van 45 gram. Het bedieningspunt (actuatiepunt) ligt op 2,0 mm ± 0,3 mm. Hier zien we een zeer kleine afwijking t.o.v. het bedieningspunt, iets wat ik niet vaak tegenkom. Net als de Cherry MX Red-switch is de rode Huano-switch lineair. De minimale levensduur van de switches zijn 50 miljoen toetsaanslagen.

Het toetsenbord weegt 867 gram en betreft een full-size toetsenbord, ofwel met volledig numpad. Verder is deze beschikbaar in verschillende indelingen, tijdens deze review maak ik gebruik van de standaard QWERTY US-versie.


Op de verpakking mag gelijk duidelijk zijn dat er RGB-verlichting aanwezig is, mechanische switches en een software om het toetsenbord te beheren. Verpakkingsinhoud is redelijk recht-toe-recht-aan. Het toetsenbord zelf is netjes beschermd op de hoeken met een plasticomhulsel over de toetsen ter bescherming. Verdere inhoud bestaat uit een meertalige gebruikershandleiding.Door met de Sharkoon Skiller Mech SGK30 zelf. Eerste indruk is dat deze volledig vervaardigd is van kunststof en redelijk traditioneel oogt. Het is toetsenbord maakt geen gebruik van zogenoemde vliegende switches op een topplaat. De switches vallen weg tussen de topplaat; redelijk van oudsher. Het font (lettertype) op de alfabetische-toetsen dikgedrukt (bold), dit valt lekker op. Hier is ook een duidelijk verschil te zien tussen numerieke-toetsen die beduidend gebruik maken van kleinere font.

De ABS keycaps zijn mat afgewerkt waar de behuizing zelf wat meer glimt, het contrast tussen de twee oogt fraai. Op de rechterbovenhoek van het toetsenbord is het Skiller-woordmerk te vinden. Op de spatiebalk is Sharkoon-branding zichtbaar, hetzelfde geldt voor de FN-toets onderaan op het toetsenbord.
Bij een toetsaanslag is er niet directe flex te voelen, kortom, positief. Wanner ik wat meer kracht forceer op de toetsen is er wel zichtbare flex. Ook op de topplaat van de behuizing treedt flex redelijk snel op wanneer ik wat meer kracht forceer. Hier en daar kraakt de behuizing dan ook. Dit is overigens geen groot probleem en iets wat volkomen acceptabel is in deze prijsklasse. Ook hoef je hiermee de levensduur niet in twijfel te trekken. Je koopt nou eenmaal een budget mech en geen toetsenbord van 100 tot 150+ euro.

Direct onder het Skiller-woordmerk zijn de Numpad, Caps Lock en Scroll Lock LED-indicators zichtbaar. Deze lichten in het wit op wanneer geactiveerd. Terugkomend op de bouwkwaliteit, deze voldoet maar is dan voor mij nét op de grens van voldoende. De behuizing heeft los van de flex bij het hanteren toch wel wat bijgeluiden in de vorm van kraken van de kunststof.De USB-aansluiting is netjes verzorgd met het Sharkoon-logo. Op de achterzijde van het toetsenbord bevinden zich twee uitklapbare pootjes ter verhoging. In een vlakke positie maakt het toetsenbord gebruik van rubberen padding boven en onderaan het toetsenbord. De rubberen padding bovenaan het toetsenbord zitten vrij losjes op de behuizing verlijmt, ook is de grip met een vlakke positie niet ideaal. Hier ervaarde ik dat het toetsenbord vrij eenvoudig over mijn bureau schuift.
De Huano-switch maakt gebruik van een transparante switch-behuizing. De LED is verwerkt aan de bovenzijde van de switch-behuizing met een opaal voor de lichtspreiding. De switches zijn Cherry MX keycap compatibel, dit maakt het uitwisselen van bestaande keycaps eenvoudig.Iets waar je kleine afwijkingen inziet is de consistentie van de switches en keycaps. Kijkende naar één lijn aan switches, liggen sommige keycaps wat dieper dan de ander; niet volledig symmetrisch. In een duurdere prijsklasse en met een duurdere switch zou dit niet wenselijk zijn. In het geval van de Skiller Mech SGK30 met de Huano-switch zien we hier en daar wel van dit soort afwijkingen, iets wat het prijssegment benadrukt. Het heeft geen invloed op de werking, wel dien je rekening te houden met een asymmetrische mix dat vanaf de zijkant beter opvalt. Met een bovenaanzicht valt dit niet op. Bij grotere toetsen zoals de spatiebalk i.c.m. stabilizers is dit goed zichtbaar, neem als voorbeeld de onderstaande foto.Het feit dat Sharkoon een toetsenbord van € 49,99 levert met RGB-verlichting, mechanische switches en dan ook nog software vind ik een prestatie. Hier spreek ik mijn waardering uit voor Sharkoon. De software is eenvoudig en doet wat deze moet doen – wel zo fijn! Het startscherm bestaat uit een overzicht van het toetsenbord zelf. Dit is de eerste pagina voor het instellen van de RGB-verlichting. Standaard levert Sharkoon de Skiller Mech SGK30 met achttien verlichtingseffecten. Het is voor de gebruiker ook mogelijk om de felheid, snelheid en oriëntatie van het licht te bepalen. Tevens is het mogelijk om te kiezen uit een kleurenwaaier, pre-set kleuren en het invullen van RGB-waardes. De laatste kan ik erg goed waarderen, vooral als je heel bewust een specifieke kleur verlangt.

Iets waar de Skiller Mech SGK30 ook punten scoort is het aantal profiel. Het is mogelijk om maar liefst twintig profiel aan te maken. Middels de FN-toets is het mogelijk om on-the-fly functies uit te voeren direct op het toetsenbord, dit bestaat o.a. uit het wisselen tussen profielen, verlichtingseffecten en mediaknoppen.De tweede pagina bestaat uit een keymapping-pagina. Alle toetsen zijn instelbaar met een afwijkende (gewenste) functie, hieronder zichtbaar. De derde pagina bestaat uit een macro-studio. Je bent hier niet enkel beperkt in het opnemen van commando’s van het toetsenbord, het is ook mogelijk om je muis te combineren. Pluspunt hier is dat waardes wederom handmatig aangepast kunnen worden, om zo tot de meest ultieme macro te komen. De instellingen laten de software en firmwareversie zien.
Ik eindig dit hoofdstuk met wat kleur. De RGB-verlichting is voor het prijssegment erg deftig. De Skiller Mech SGK30 lijkt twee belangrijke elementen, mech en RGB, goed te combineren.


De hamvraag blijft toch: hoe voelt en klinkt de Huano-switch? Ik heb de Huano-switch direct naast de Cherry MX Red-switch getest. Beide switches gaan uit van een lineaire werking met een bedieningskracht (actuatiekracht) van 45 gram. Het bedieningspunt (actuatiepunt) is ook vergelijkbaar aan de Cherry MX Red switch met 2,0 mm, evenals de verwachte levensduur van meer dan 50 miljoen toetsaanslagen. Het mag duidelijk zijn dat dit een één-op-één kloon is.

Het geproduceerde geluid van de Huano-switch is wat schriller c.q. scherper. Waar de Cherry MX Red switch wat voller klinkt. De Huano-switch is hierdoor duidelijk wat luidruchtiger dan Cherry MX Red. Het geluid is acceptabel, maar het klinkt naar mijn mening niet zo mooi als een toetsaanslag op de Cherry MX Red-switch. Kortom: de toetsaanslag van een Huano-switch is goed aanwezig in een ruimte.

Met deze ervaring brengt dit mij vooral terug bij de Outemu-switch, destijds getest op de Cooler Master CK350. De Outemu-switch benoemde ik destijds als een redelijke instap switch, hetzelfde voel ik voor de Huano-switch. Er is meer speling op de schakelaar, de keycaps liggen wat wiebelig op de switches zelf en ondanks de bedieningskracht van 45 gram voelen de Huano-switches wat stijver. Nu gaat Sharkoon zeker niet de strijd aan met toetsenborden met Cherry MX switches; de basis is vooral een betaalbare mechanische ramplank. Voor het geld met de aanwezige features lijkt het merk dit tot zover goed te doen.


De Sharkoon Skiller Mech SGK30 kent daarmee wat meer kritische kanttekeningen, wat in deze prijsklasse vaker voorkomt. Ondanks deze kanttekeningen is het voor een prijs van € 49,99 een nette ramplank in zijn prijsklasse, hier hoor je mij dan niet over klagen. De Huano-switch is een prima opstap voor de beginnende mech-gebruiker – zie het als een starters-switch. De Outemu-switch was voor mij destijds ook zo’n geval. Je mag voor een gangbare prijs proeven aan wat mechanische switches te bieden hebben.

Onder de eindstreep is de Huano-switch wat stijver, ofwel de soepelheid van een Cherry MX Red switch evenaart het bij langer na niet. Dit is al ik inzoom op hetgeen wat ik in de praktijk ervaar. Wel geniet ik gewoon van hetgeen dat de Skiller Mech SGK30 te bieden heeft. De Huano-switches wennen, zowel tijdens het tekstverwerken als een potje Dota 2. Ik voel mij niet beperkt omdat ik op een goedkopere switch speel, maar met een één-op-één vergelijk zijn de verschillen tussen Cherry MX groot. De Huano-switch is consistent in werking, maar voelt onder de vingers soms wat minder consistent aan. Mede door een lichte wiebel en een minder zuivere toetsaanslag (soepelheid). Ik maak mij verder weinig zorgen over deze Huano-switch; voor het geld voldoet het prima. De mechanische ervaring wordt goed benadrukt en levert wat mij betreft een betere prestatie dan de zogenoemde “mecha-membrane switch” die een hybride tussen mech en membraan leveren.


Als laatste wil ik daarbij aanvullen dat de on-the-fly opties, software en RGB-verlichting in deze prijsklasse punten scoren. Voor het geld mag ik daar gewoon enthousiast over zijn. Met dat gezegd ben vind ik het gewoon goed dat er in deze prijsklasse budgetswitches te vinden zijn die het mechanische gevoel benadrukken. Iedereen verdient toch een mech?


De Skiller Mech SGK30 van Sharkoon, een mechanisch toetsenbord voor een budget, maar dan wel met de invloeden van kleurrijke RGB-verlichting. Wat mag je verwachten voor € 49,99? Je leest het in deze eindconclusie.

In de basis heeft de Skiller Mech SGK30 Huano-switches; een Cherry MX-kloon. In de praktijk komen de switches prima mee voor tekstverwerken en gaming. Wel is het een instap switch voor het budget, dit merk ik dan ook op verschillende fronten. De Huano-switch lijkt veel op de Outemu-switch, enkel dat de rode Outemu-switch een zwaarder bedieningskracht (actuatiekracht) heeft van 60 gram. De Huano-switch heeft een bedieningspunt van 40g, samen met een bedieningspunt van 2,0 mm. Dit is vergelijkbaar aan de Cherry MX Red-switch.

De switch is minder vloeiend dan Cherry, voelt daardoor wat stijver aan en is luidruchtiger. Wel is het zo dat de Huano-switch presteert voor het prijsniveau. Het is dan wel geen Cherry, het levert wel een mech gevoel. De switches werken verder consistent, maar hebben ook het kenmerk dat deze wat meer wiebelig zijn. Tevens is te zien in de reviews dat keycaps soms wat verspringen ten opzichte van elkaar in hoogte. Dit heeft niet zozeer te maken met de keycap zelf, het is de switch en daarvan weer de slider die lichtjes wijkt. Overigens ligt redelijk in lijn met het prijsniveau en moet je dit vanaf een zijaanblik inspecteren. Met een bovenaanzicht valt dit niet op.

De bouwkwaliteit voldoet, maar is wat mij betreft nét op de grens van voldoende. Het toetsenbord heeft redelijk wat flex. Bij het hanteren op de zijkanten, is ook hier merkbaar dat de volledige kunststof behuizing soms wat kraakt. Dit zijn geen defecte delen, enkel de verschillende delen die voor bijgeluid zorgen. Heb je het toetsenbord op je bureau liggen, dan zal je niet zo snel geconfronteerd worden met dit soort bijgeluiden.

De RGB-verlichting is zeer degelijk voor een toetsenbord van deze prijs. Het beheren van de verlichting kan middels de meegeleverde software, waar o.a. keymapping en macro’s ook tot de opties behoren. De software functioneert dat is voor mij het belangrijkste, ook in dit prijssegment. Visueel kan de software zeker beter, maar ach, voor het geld is het prima. De diverse on-the-fly mogelijkheden met de FN-toets zijn een aangename toevoeging, vooral de mediatoetsen.

De Sharkoon Skiller SGK30 leent mooie eigenschappen van hedendaagse toetsenbord. Het toetsenbord oogt redelijk traditioneel en heeft los van zijn RGB-verlichting gewoon degelijke functies. Niet te gek, maar gewoon voldoende. Tevens is het een prima basis om kennis te maken met mechanische toetsenborden voor een zachte prijs.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid