Review: Sharkoon SKILLER SGK50 S4 met Switch Sets

Jonah Door Jonah Toetsenborden
Reviewoverzicht
Betaalbare hot-swap! 8.5
Score 8.5
Reviewoverzicht
Betaalbare hot-swap! 8.5
Score 8.5
Delen op
3 Reacties
  • Sorry, maar ik moet je toch even “bijdehand corrigeren”. (Maar neem het niet zo, ik vertel alleen vanuit mijn kennis of ervaring.)

    Hoe bedoel je “aparte pijl of Del toetsen”?… Als ze toetsen toevoegen is het toch geen 60%-toetsenbord meer?… Volgens mij denk je aan 65% borden, welke dus inderdaad een kortere Shift-toets en een verwijderde rechter Ctrl-toets heeft, maar in de plaats een verticale rij aan toetsen met Del, Home, PgUp en PgDn toegevoegd, waar dan nog pijl-toetsen tussen gepropt zijn.
    60% is 60% en dat is dít formaat met déze configuratie, niet anders.

    Overigens heeft Sharkoon de locatie van die pijl-toetsen (via de Functie-laag) goed zitten, namelijk onder IJKL, waar natuurlijk je vingers tijdens het typen al zitten. – Ik stoor me er enorm aan als ze dat onder andere toetsen doen, zoals WASD (wat “gamer”-logica is). Het zou aan de linker kant dan wél ESDF kunnen zijn, waar je linkerhand al rust. Of wanneer ze het onder de /, Alt, Functie, en Menu/Applicatie-toets of wat dan ook, omdat dat zeker het meest op de pijl-toets-configuratie lijkt. Kan, maar dat is niet bepaald logisch.

    Het is gewoon logischer en efficienter om het onder IJKL (of anders ESDF) te doen omdat je dan je handen niet hoeft te verplaatsen, waar het naar mijn mening om gaat met een 60% formaat toetsenbord. Dus dan zou die extra toetsen als bij een 65% toetsenbord daar alleen maar van wegnemen. Hetzelfde met alle F-toetsen, welke dan natuurlijk onder de rij toetsen eronder “gevouwen”. De ` en ~ toets valt een beetje ongelukkig onder Esc, maar gelukkig gebruiken wij die met Nederlands en Engels toch bijna nooit.

    Ik ben het verder dan niet eens met waar Sharkoon andere functies heeft geplaatst. Zoals waarom zitten Home en End niet onder U en O ofzo?… Oké, ze zitten in de buurt van je pink. Maar waarom niets onder U en dan ineens Insert onder Y?… Wat heb je aan ScrLk en Pause onder directere toetsen?… (Misschien voor programmeurs, zover ik kan vinden, waar dit soort toetsenborden ook vaak populair onder zijn.)
    Het is jammer dat hier niet gewoon een goede standaard voor is, omdat ik wél vind dat het 60%-formaat de norm moet zijn (al zal het niet iedereens ding zijn).
    Daarom moet een toetsenbord eigenlijk ook compleet programmeerbaar zijn, wat deze jammer genoeg niet lijkt te zijn. – Die zijn er wel, maar volgens mij in een zware minderheid.

    Maargoed, met “Dat zien we nog niet voor alle 60%-planken, maar ik vind dat fabrikanten daar toch echt naartoe moeten gaan…” zou je dus een 65% bedoelen of willen. Niet “een 60% met extra toegewijde toetsen”.
    Daarnaast zijn er ook 70% formaat toetsenborden, met nóg een extra rij aan de rechterkant. En ook nog een 75% formaat, waar voornamelijk de bovenste rij weer “terug” is, welke uiteindelijk eigenlijk een soort in elkaar geduuwde TKL is.
    Maar een 60% is dus eigenlijk wél voor efficientie en productiviteit, in dat je zo weinig mogelijk naar toetsen hoeft te reiken en alles directer onder je vingers zit in plaats van “buiten bereik”.

    Mijn twee centen, zoals de Amerikanen zouden zeggen. 🙂

    Verder wel een mooi product voor het geld, daar niet van. Ik typ dit alles namelijk op een ander toetsenbord van Sharkoon welke ook solide is. Maar ik zoek in plaats van een “volledig” toetsenbord naar een 60%.
    Alleen, als deze dus niet compleet programmeerbaar is, en trouwens ook niet draadloos is (wel een mooie kabel), dan is het al wat minder. Wel onder de indruk dat het compleet vervangbare schakelaars heeft. Niet verwacht van zo’n soort “B-merk”, waar andere bekendere bedrijven (Razer, SteelSeries, etc.) dat volgens mij niet zomaar doen, en dan nog significant meer vragen voor minder opties ook.

    • Je opinie omtrent de plaatsing van bepaalde toetsen of shortcuts is een duidelijke en dat is heerlijk om te mogen lezen, waar ik eigenlijk alleen even wil aankaarten dat er wel terdege 60%-planken zijn met pijltjestoetsen. Echter bezitten die een kortere/andere spacing, waardoor compatibiliteit met andere keycaps vermindert.

      Nou gaat dat in dit geval ietwat tegen het hot-swappable concept van de SGK50 S4 in, maar ik blijf erbij dat ik compacte planken prefereer met aparte pijltjestoetsen, hetzij in 60% of 65%-formaat.

    • Die twee centen zijn eigenlijk een gehele pot rijksdaalders. 😀

      Naar mijn mening is de efficiëntie, waar jij het over hebt in je boekverslag, geheel persoonsgebonden.

      Verder wil ik je wel graag bedanken voor je reactie. Het doet me goed om te zien dat mensen kunnen genieten van onze reviews.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *