Sponsor

Review: Sharkoon SKILLER SGK50 S4 met Switch Sets

Toetsenbord

85%
Betaalbare hot-swap!

In het kort

De Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is een heerlijk betaalbare instap voor de wereld van hot-swappable toetsenborden. Daarbij biedt de fabrikant een degelijke selectie aan switch sets van 35 switches voor eveneens leuke prijzen. Het resultaat is een soliede basisplank die voor weinig geld naar liefde te customizen is.

  • Eindoordeel

Review: Sharkoon SKILLER SGK50 S4 met Switch Sets

Links; Navigatie;

Inleiding

Sharkoon brengt met de SGK50 S4 haar eerste hot-swappable toetsenbord op de markt. Het betreft ook nog eens een 60%-plank, dus daar spreekt de fabrikant twee duidelijke publieken aan die vaak een overlap kunnen hebben. Met een adviesprijs van € 69,99 is het ook nog eens een betaalbare optie om in die werelden te duiken, waar de verscheidene switch sets te verkrijgen zijn voor 12,99 per stuk. Die sets bestaan uit 35 switches, afkomstig van de fabrikanten Gateron of Kailh.

Standaard wordt de SKILLER SGK50 S4 geleverd met Kailh-switches, met keuze uit blue, red en brown. Vanuit daar kan je dus investeren in sets van de benoemde fabrikanten. Zodoende kan je voor bijvoorbeeld minder dan 100,- euro een 60%-plank customizen naar wens met drie verschillende switches. Uiteraard is het dan de vraag of de SGK50 S4 zelf een soliede plank is om mee te starten, dus daar gaan we uitgebreid naar kijken.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsSharkoon SKILLER SGK50 S4
General
Color VersionsBlack, White
TypeGaming Keyboard
Switch TechnologyHot-Swap
Switch TypesKailh Blue, Red or Brown
IlluminationRGB
Adjustable Illumination
Lighting Effect
Max. Polling Rate1.000 Hz
Block60% layout
Onboard Memory for Game Profiles
Capacity of Onboard Memory32 kB
Detachable Cable
Weight incl. Cable648 g
Weight Without Cable588 g
Dimensions (L x W x H)293 x 102,55 x 38 mm
Supported Operating SystemsWindows
Key Properties
Function Keys with Preset Multimedia Actions
N-Key Rollover Support
On-The-Fly Macro Recording:
Cable and Connectors
ConnectorUSB type C
Textile Braided Cable
Cable Length180 cm
Gold-Plated USB Plug
Hot-swap en switches

Het kernpunt van de SGK50 S4 is dus de hot-swappable aard. In dit geval is er ondersteuning voor 3-pins én 5-pins switches, wat zeer netjes is. Je kan dus met het merendeel aan switches aan de slag op de plank, waar je bij Sharkoon de keuze hebt over verscheidene sets. Elke set bestaat uit 35 switches en is, zoals aangekaart in de inleiding, voor € 12,99 per set te verkrijgen. Dat is oprecht een puike prijs voor 35 stuks.

Standaard komt de plank overigens met Kailh Blue, Red of Brown (allen niet-BOX) en die zijn prima als startpunt. In betrekking tot de sets heb je vooralsnog Kailh BOX White als enige clicky optie, waar de lineaire sets bestaan uit Gateron CAP Milky Yellow, Gateron PRO Red, Gateron PRO Silver, Gateron PRO Yellow, Gateron PRO White en Kailh BOX Red. Tenslotte zijn er de tactile sets met Gateron PRO Brown, Gateron PRO White en Kailh BOX Brown.

Vanuit Sharkoon zijn er dus geen non-BOX-vervangingen voor de standaard switches op de SGK50 S4. Daar heb ik niets op tegen, al is het wel verstandig om je lay-out goed te plannen. Daarbij zie ik wel graag dat Sharkoon haar clicky switches uitbreidt met meer sets. Tot die tijd kan je ook elders clicky switches aanschaffen, maar of ze dan dezelfde aantrekkelijke prijs bezitten, is mogelijk een ander verhaal.

Showcase

De SKILLER SGK50 S4 komt in een typerende verpakking van Sharkoon. De hot-swappable aard wordt niet uitbundig aangegeven, wat ik wel een tikkeltje jammer vind. Verder zien we dat het de Kailh Brown-versie betreft, waar ik specifiek om heb gevraagd.

Bij het openen, zijn als eerste de handleiding en een beschermend stukje stof zichtbaar. Daaronder treffen we het toetsenbord, de keycap en switch pullers, extra keycaps, de coiled USB-C-kabel, wat stickers en een kleine pamflet aan.

De eerste indruk van de SGK50 S4 is een puike, want de witte variant komt ook met een aantal zwarte toetsen aan de zijkanten. Dat breekt het ontwerp ietwat, waar het anders té wit zou kunnen zijn naar mijn smaak. Aan de achterkant treffen we uitklapbare pootjes aan, met zowaar twee standen. Het plankje is dus op drie hoeken te gebruiken en dat kan ik waarderen.

Werpen we een gedetailleerdere blik op de SGK50 S4, dan zien we op de spatiebalk het merk van Sharkoon zichtbaar. Op de toetsen zien we al-ler-lei functies die aan te spreken zijn met de functietoets. Daarmee wordt het ook zichtbaar dat er geen toegeweide pijltjestoetsen zijn, noch een Delete-toets. Dat zien we nog niet voor alle 60%-planken, maar ik vind dat fabrikanten daar toch echt naartoe moeten gaan, want het is in de praktijk verschrikkelijk handig.

Een uitblinker is zonder enige twijfel de coiled (opgerolde) USB-C-kabel. Dat verklaart ook de plaatsing van de USB-C-poort aan de linkerzijde, zodat de kabel prachtig mooi langs het plankje komt te liggen. Stiekem hoop ik dat deze kabel ook los te verkrijgen zal zijn, zowel ter mogelijke vervanging in de toekomst als een leuke optie voor andere apparatuur.

Tenslotte een blik op de meegeleverde, blauwe PBT-keycaps met het Sharkoon-logo erop. Die zijn bestemd voor de Esc-toets en de Fn-toets en worden dus als extraatje meegeleverd, inclusief een advertentie voor een partij die mij niet bekend is. Maar goed, die samenwerking snijdt ongetwijfeld in de kosten van de plank.

Switch Sets

Bij de praktijkervaring gaan we in op het swappen van de switches, waar we in dit hoofdstuk kijken naar de ervaring met de toegestuurde switch sets. In dit geval heb ik gevraagd om Kailh BOX White, Gateron PRO Silver en Gateron PRO Brown. Ofwel, switches binnen de drie respectievelijke categorieën: clicky, linear en tactile. Dat is een bewuste keuze voor de veelzijdigheid, waar ik met elke switch set ook nog geen uitgebreide ervaring had, dus dat komt goed uit.

Kailh BOX White

Laten we beginnen met Kailh BOX White, ofwel de clicky switches. Van dat type ben en blijf ik ab-so-luut geen fan, maar ik moet zeggen dat deze switches van Kailh wat robuuster klinken dan de typerende blue switches die je vaak ziet (of hoort). Mocht je dat zoeken in je clicky switch, dan ben je bij deze uitingen aan het juiste adres. Het is zelfs tot het punt dat ik ze een milliseconde deed overwegen en vertrouw me, dat zegt veel.

Kijkende naar de specificaties van Kailh BOX White, dan is er 45 gram aan actuatiekracht benodigd en is het actuatiepunt 1,8 mm. Tegenover Kailh Blue is dus minder kracht benodigd en de afstand korter, waar de aanslag dus ook wat harder en lager klinkt. Voor de liefhebber is BOX White het overwegen waard, waar je twee sets nodig hebt om de SGK50 S4 van deze switches te voorzien.

Gateron PRO Silver

Opvolgend is de lineaire uiting aan de beurt met niets minder dan Gateron PRO Silver. Deze is met eveneens 45 gram actuatiekracht en een korter actuatiepunt van slechts 1,2 mm aan de lichtere kant van het lineaire spectrum. Zodoende is deze switch makkelijker in te drukken dan Gateron Red en Kailh BOX Red, met ook nog een snellere aanslag. Dat kan ik best waarderen, waar ik Gateron PRO Silver zelfs de prettigste lineaire switch vind die ik dusver heb getest.

Gateron PRO Brown

Dan komen we uit bij mijn favoriete switchkleur en dat is brown. In dit geval betreft het een set van Gateron PRO Brown, die ik tegenover de Kailh BOX Brown kan zetten in de SGK50 S4 zelf. Specificatiegewijs lopen ze niet verschrikkelijk ver uiteen: een actuatiekracht van 55 tegenover 50 gram en een actuatiepunt van 2 tegenover 1,8 mm. De Gateron switches zouden dus wat zwaarder moeten aanvoelen in de praktijk.

Na uren aan heerlijk testwerk kan ik de prognose bevestigen, waar ik ook voorkeur moet geven aan Gateron PRO Brown. Ze hebben wat meer ‘oempf’ in gebruik en qua geluid, waar ik intern en extern gelukkig van word. Wel heb ik enkele toetsen, zoals de spatiebalk en Esc-toets, voorzien van Gateron PRO Silver, omdat ik juist minder kracht op die toetsen wil uitoefenen voor een snelle registratie van de aanslag.

In de praktijk

In de praktijk kijken we bij de Sharkoon SKILLER SGK50 S4 naar de keycaps, de hot-swappable aard, de switches, het formaat en comfort en een stukje RGB-verlichting.

Keycaps en switches

De SGK50 S4 is voorzien van ABS-keycaps, wat te verwachten is voor het prijspunt. Ze voelen wat dat betreft prima aan, maar zullen logischerwijs wat sneller slijten dan PBT-uitingen. Daar kan je met de optionele SKILLER SAC14-set, zoals besproken in mijn SKILLER SGK60-review, een verschil in maken. Die set, zoals de naam aanduidt, biedt veertien PBT-keycaps voor typerende gamingtoetsen zoals WASD, QER, ZCV, Shift, Ctrl enzovoort.

Hoewel de SAC14-set een additioneel tientje toevoegt aan de totaalprijs blijft het geheel schrikbarend betaalbaar. Voor zover ik kan zien, is de SGK50 S4 één van de betaalbaarste hot-swappable planken op de markt. Beter nog, m.u.v. Chinese gevalletjes via AliExpress zou de SGK50 S4 zelfs de goedkoopste kunnen zijn. Met de SAC14-set en twee switch sets erbij kom je rond de € 105,- uit en dan heb je een plank die grotendeels naar eigen wens is. Daar kan mening liefhebber van smullen.

Over liefhebbers gesproken: het is duidelijk dat de SGK50 S4 bestemd is als instap. Daarmee wil ik zeggen dat toetsenbord-enthousiastelingen (wat een woord) inherent kijken in een duurder segment, hetzij voor bepaalde features, een zeker design of een hogere bouwkwaliteit. Wil dat zeggen dat de bouwkwaliteit van de SGK50 S4 ondermaats is? Nee hoor. Je krijgt waar je voor betaalt en dat betekent in dit geval een robuuste plank die grotendeels voldoet.

Een jammerlijk minpunt dat ik op een gegeven moment spotte, was een klein kleurverschil tussen de witte toetsen en het witte frame van het toetsenbord. Daar heb je bij de zwarte variant logischerwijs geen last van, maar bij de witte versie speelt dat dus op. Oh, een laatste punt: er is een software beschikbaar voor de SGK50 S4, al vind ik dat persoonlijk geen ramp voor zowel het geld als de aard van deze plank.

Formaat en comfort

Dan gaan we door naar het formaat van de SGK50 S4, want het betreft een 60%-plank. Laat me voorop stellen dat ik geen fan ben daarvan. Ik mis dan gewoonweg m’n pijltjestoetsen, numpad enzovoort. Hoe mijn collega Pim met een 60%-plank productief kan zijn, weet ik nog steeds niet, maar ik vind het oprecht knap. Het aantal keren dat ik m’n middelvinger op m’n bureau sloeg om de Enter-toets op een niet-bestaand Numpad-gedeelte in te drukken, is… groot.

Nou kan ik oprecht zeggen dat de lay-out van de SGK50 S4 niet de meest intuïtieve is. Sharkoon heeft er rechts voor gekozen om o.a. een full-size Shift aan te brengen, alsmede de tweede Ctrl en wat andere toetsen. Tegenover sommige andere 60%-planken heb je dus geen pijltjestoetsen of aparte Del-toets tot je beschikking. Daar had mijn voorkeur voor productiviteit zeker naartoe gegaan, dus dat acht ik als een gemiste kans. Want ja, hoe vaak gebruik je die tweede Shift-toets nou?

Uiteindelijk is dat het enige stukje kritiek dat ik kan leveren op de 60%-aard van de SGK50 S4. Als je je daar niet aan stoort, dan kan je met name voor gaming prima terecht bij de SGK50 S4. Zo wist ik prima te genieten van het plankje tijdens veelvuldige potjes Warzone en Modern Warfare. Met de toegestuurde switch sets heb ik een ideale, comfortabele mix kunnen plaatsen van switches en dat is gewoonweg tof.

Conclusie

De Sharkoon SKILLER SGK50 S4 is een geslaagd, hot-swappable 60%-bord dat een indruk achterlaat op de markt. Het is op zijn minst één van de betaalbaarste intredes in de wereld van hot-swappable planken, afkomstig van een bekend merk natuurlijk. Mocht je altijd al hebben willen rommelen met switches, dan is de SGK50 S4 voor € 70,- toch echt een leuk startpunt. Ben je een die-hard, tja, dan kijk je logischerwijs naar een iets duurder segment.

Maar ja, in het beginsel is het een toffe plank om te customizen, waar de customization niet eens zo gek duur is. Per switch set leg je € 13,- euro neer en voor ongeveer € 10,- heb je Sharkoon’s PBT-set met veertien keycaps. Haal je twee switch sets en de PBT-keycaps, dan heb je voor ongeveer € 105,- een plank die qua switches en keycaps grotendeels custom is. Daarbij is de keuze aan switch sets al redelijk groot, dus dat is eveneens fijn.

Nou is en blijft het wel een 60%-plank, waar in dit geval de lay-out niet optimaal is voor productiviteit. Zo zijn er geen aparte pijltjestoetsen of Del-toets, terwijl er 60%-planken zijn die dat wel bezitten. Verder is de SGK50 S4 vrij soliede met een prima uiterlijk, inclusief coiled kabel, al zit er bij de witte versie een klein kleurverschil tussen de witte toetsen en het witte frame van het bord. In de praktijk merk je dat niet meer.

Kortom, er zijn wat details die beter hadden gekund, maar voor het geld doe ik niet zozeer klagen. Mocht Sharkoon in de toekomst een tweede iteratie uitbrengen, dan zie ik de genoemde punten graag verbeterd. Dat desnoods met een iets hoger prijskaartje, waar zeker ruimte voor is. Voor nu is de SGK50 S4 een tof startpunt voor de hobbyist die voor het eerst in hot-swap wil duiken. Voor het geld is die duik de moeite waard!

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid