Review: Sharkoon SKILLER SGP30
Links; Navigatie;Het mag eindelijk weer eens tijd zijn voor een recensie van een muismat. Welteverstaan twee stuks van Skarkoon’s nieuwe SKILLER SGP30-reeks: de Hex en Poly. In totaal zijn er zes designs, met als cruciale verbetering een gestikte rand. De lengte van alle muismatten betreft 90 cm, dus dat is veel mat voor het geld. De prijs mag namelijk een bescheiden € 17,99 zijn voor alle versies. Krijg je hier voldoende kwaliteit voor terug? Dat gaan we even goed aanvoelen!
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Sharkoon SKILLER SGP30 |
---|---|
Oppervlak: | Textile |
Anti-slip onderzijde: | ✓ |
DurableStitch stiksels: | ✓ |
Hoogte: | 2,5 mm |
Gewicht: | 680 g |
Afmetingen (L x B x H): | 900 x 400 x 2,5 mm |
Voortgeborduurd!
Zoals ik al aangaf bij de inleiding bestaat de SKILLER SGP30-reeks uit een zestal uitingen: Arrow, Hex, Mesh, Poly, Stealth en Stone. In alle gevallen zijn het XXL-muismatten, ofwel 90 cm lang en 40 cm breed. Het betreft wederom een textiele stof voor het oppervlak, maar er is eindelijk een gestikte rand aangebracht. Dat betekent een aanzienlijk verbeterde duurzaamheid, want de rand komt nu niet snel los.
Verder is aan de onderzijde hetzelfde anti-slipmateriaal te vinden en zijn de matten even dik als de SGP2 en SGP1-reeks. Het gaat bij de SGP30 dus om de zes unieke prints om uit te kiezen en vooral de gestikte rand, die de matten overigens ietsjes zwaarder maakt. Dat kan ten voordele zijn, want hoe zwaarder de mat, des te minder verplaatsing tijdens een intens potje -voeg hier favoriete game in-. Daar gaan we in de praktijk dieper op in.
Sharkoon heeft van de SGP30 dus twee van de zes uitingen toegestuurd: de Hex en Poly. Dat is dus het tweetal om uit te pakken en wat dat betreft is het een simpele ‘unboxing’. Na het openen van de flappen zien we twee opgerolde matten klaarstaan om uit de doos getild te worden. Bij de eerste aanraking wordt inderdaad duidelijk dat hetzelfde anti-slipmateriaal aanwezig is. Deze heb ik eerder in handen gehad van de 1337 V2-matten.
Vervolgens kunnen we de matten uitrollen en een stevige blik werpen op de prints. Het mag vooral de Poly zijn die de aandacht trekt, al kan ik de Hex eveneens waarderen. Die is wat subtieler van aard en dat kan voor een minimalistische setup prettiger ogen. Toegegeven, of je een muismat van 90 cm in een dergelijke setup kwijt wil, is een ander verhaal. Dat neemt niet weg dat niet iedereen op een houten ondergrond wil werken.
Genoeg over setups, want het is de gestikte rand waar we eveneens naar moeten kijken. Deze mag eindelijk aanwezig zijn en oogt kwalitatief. Na wat gefriemel en inspectie kan ik geen losse of zwakke stiksels ontdekken, dus dat komt de duurzaamheid ten goede. Gelet wel dat aan de linkerzijde het stiksel is afgemaakt, dus dat is het enige ‘zwaktepunt’. Of dat op lange termijn snel slijt, tja, dat vermoed ik dan weer niet.
Al met al is de eerste indruk niet slecht. Er zijn duidelijke verbeteringen te zien én te voelen aan de SGP30-matten. Laten we dat nader bespreken in het volgende hoofdstuk.
In de praktijk kijken we naar twee van de zes uitingen, de Hex en Poly, en wordt de kwaliteit van de stof, prints en gestikte rand beoordeeld.
Gevoel en frictie
Laten we beginnen met de kwaliteit van de stof. Nou heb ik ervaring met de 1337 V2 van Sharkoon, dus dat is waar ik mede mee vergelijk. Wat direct opviel na plaatsing van de SGP30 is dat de stof daarvan een stuk zachter aanvoelt. Daardoor ervaar je met je armen/polsen minder frictie, wat een prettige(re) ervaring oplevert. Dezelfde ervaring heb ik met de gestikte rand, want die voelde ik vrijwel niet tijdens het gamen of schrijven.
Wel biedt de stof voldoende weerstand aan de rubberen voetjes van mijn toetsenbord. Kortom, mijn ramplank bewoog vrijwel niet tijdens gebruik. Datzelfde geldt voor de muismat zelf, want die blijft verdraaid goed op zijn plek liggen. Wat dat betreft beter dan enkele duurdere muismatten die ik op mijn bureau heb gehad. Ik kan hier dus enkel complimenten uitdelen aan Sharkoon, want voorgaande feedback is hier succesvol doorgevoerd.
Oh, en vanuit de huiskater is er eveneens goedkeuring als het gaat om comfort.
Printkwaliteit en esthetica
In de basis weten de SKILLER SGP30-matten dus een goede indruk achter te laten. Maar hoe zit het uiteindelijk met de prints? Eerlijk gezegd is dat het enige aspect waar ik kritiek op kan uitoefenen. Niet zozeer op de prints zelf, want die zijn vrij tof, maar wel op de kwaliteit ervan. Zo oogt de Hex een tikkeltje flets en donkerder dan ik had verwacht van de productfoto. Datzelfde geldt helaas voor de Poly, al dan wel in iets mindere mate.
Uiteindelijk zou ik op basis daarvan adviseren een mat te kiezen met een kleurrijke print. Daar lijkt het kleur- en helderheidsverschil minder op te vallen, met als voorbeeld de Poly. Dat wil overigens niet zeggen dat de printkwaliteit belabberd is. Je krijgt echter waar je voor betaalt, al mag dat in dit geval écht niet verkeerd wezen. Een muismat van 90 cm lang met een leuke print en gestikte rand voor minder dan twee tientjes is… hoe dan ook een toffe deal te noemen.
Sharkoon zet met de SKILLER SGP30 een zestal nieuwe, toffe muismatten neer. Primaire verbetering is de gestikte rand, waardoor de duurzaamheid aanzienlijk beter is. Combineer dat met een handjevol aan prints die ongetwijfeld in de smaak vallen en je hebt een succes, toch? Voor een mat van 90 cm lang en een prijs van € 18,- durf ik dat sowieso te stellen. Mede doordat de stof lekker zacht is en het anti-slipmateriaal héél hard zijn werk doet om de mat op zijn plek te houden.
Dat wil niet zeggen dat ik vandaag Koos Kritiekloos mag uithangen, want de prints zijn uiteindelijk niet van de hoogste kwaliteit. Bij de Hex merkte ik een duidelijk verschil op in helderheid, waardoor het geheel wat fletser oogt dan je zou afleiden van de productfoto. Gelukkig valt dat minder op bij de Poly, al is het daar mede zichtbaar. Uiteindelijk is dat de keuze die je maakt voor het budget en daar vind ik niets mis mee, want de matten zijn in de basis prima en dat is wat telt.