Review: Sharkoon TG6M RGB

Behuizing

85%
Een topper met RGB!

In het kort

De TG6M RGB van Sharkoon biedt veel waarde voor het geld, mits je een RGB-liefhebber bent. Het nieuwe voorpaneel met mesh belooft een betere luchtintake en binnenin is er zeeën aan ruimte voor inbouw, kabelmanagement en airflow.

  • Eindoordeel

Review: Sharkoon TG6M RGB

Links; Navigatie;

Inleiding

Het is al even geleden dat ik een behuizing van Sharkoon in handen heb gehad, maar vandaag is het toch echt weer zover. In dit geval betreft het de Sharkoon TG6M RGB, die afgelopen juni beschikbaar is gekomen. De kast blijkt een verbeterde versie te zijn van de voorgaande TG6 RGB. Zo heeft de fabrikant een voorpaneel van mesh aangebracht voor betere airflow én is de RGB-verlichting wat uitbundiger geworden.

Sharkoon vraagt voor deze mid-tower niet al teveel, want de TG6M RGB is rond de € 90,- te verkrijgen. Daar krijg je vier vooraf geïnstalleerde ARGB-fans voor terug en typerende features voor het prijssegment. Denk maar aan een magnetisch stoffilter, ruimte voor radiatoren tot 360 mm en de aanwezigheid van USB 3.0-poorten. Weet Sharkoon een puike RGB-kast voor weinig geld neer te zetten? Laten we dat eens bekijken.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsSharkoon TG6M RGB
General
Form FactorATX
Expansion Slots7
Interior Painting
Tool-free Devices Installation
Cable Management System
Side PanelTempered Glass
Weight & Dimensions
Weight7,9 kg
Dimensions (L x W x H)45,2 x 21,5 x 46,5 cm
RGB Compatibility
TypeAddressable
Ports8
Manual Control20 Modes
Mainboard CompatibilityMSI Mystic Light Sync, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion Ready, ASRock Polychrome Sync
RGB pinout5V-D-G & 5V-D-coded-G
Max. Drive Bays
3.5″3
2.5″4
I/O
USB 3.0 (Top)2
USB 2.0 (Top)2
Audio (Top)
Fan Configuration
Front Panel3x 120 mm Addressable RGB Fans (Pre-Installed) or Radiator (Optional)
Rear Panel1x 120 mm Addressable RGB Fan (Pre-Installed)
Top Panel3x 120 mm or 2x 140 mm Fans (Optional)
Compatibility
MainboardMini-ITX, Micro-ATX, ATX
Max. Length Graphics Cards40,0 cm
Max. Height CPU Cooler16,7 cm
Max. Length Power Supply20,5 cm
Max. Height Radiator (Front)5,2 cm
Liefde voor RGB!

Kijkende naar de specificaties, dan hebben we inderdaad te maken met een typerende mid-tower in het prijssegment. Zo is er ruimte voor koelers tot 16,7 cm hoog en videokaarten tot 40 cm breed. Intern bekeken lijkt er dus weinig aan te merken op de TG6M RGB, maar dat geldt niet voor de aansluitingen aan de voorzijde. De I/O daar bestaat uit twee USB 2.0-poorten, twee USB 3.0-poorten, audio, een resetknop en powerknop. Het mag dus ontbreken aan USB-C, wat toch jammer is voor het geld.

Maar goed, daar krijg je bij deze kast hele andere zaken voor terug. Zaken die voor RGB-liefhebbers zéér aantrekkelijk zijn. Denk maar aan vier vooraf geïnstalleerde ARGB-fans van 120 mm én een RGB-controller. Op de controller kan je nota bene extra RGB-apparaten kwijt, dus dat maakt de kast aantrekkelijk voor de juist doelgroep. Uiteraard zijn er dan nog zaken zoals kabelmanagement, bouwkwaliteit en afwerking. Daar gaan we dus naar kijken en om dat te doen, trekken we het beest eerst uit de doos.

Showcase

Het uitpakavontuur met de TG6M RGB begint bij een wit/zwarte doos, met daarop een illustratie van de behuizing en enkele features. Bij het openen worden we niet alleen begroet door zwart verpakkingsmateriaal, maar ook een zwart katertje genaamd Link. Het was zonder enige twijfel een nieuwsgierigheidsdag, want we beginnen én eindigen de showcase met ‘m.

Teruggrijpend op de inhoud: het schuim waarmee de TG6M RGB verpakt is, betreft een luxueuze. De bescherming tijdens het verschepen lijkt dus tiptop in orde. Bij het uit de doos tillen treffen we ook een handleiding en veiligheidsinstructies aan. We hebben nou eenmaal te maken met gehard glas, zoals zichtbaar aan de laatste foto.

Aan de voorkant van de TG6M RGB treffen we een paneel aan met een meshpatroon. Aan de zijkanten van het voorpaneel zien we een grillpatroon aangebracht voor extra intake van lucht. Dat nota bene met stoffilters erachter. Altijd prettig om te zien dat aan intake en stofpreventie gedacht wordt, gezien dat bij behuizingen in het desbetreffende prijssegment toch nog vergeten kan worden.

Op de bovenzijde van het paneel treffen we de externe I/O aan, bestaande uit USB 3.0-poorten (5 Gbps), twee USB 2.0-poorten, een audio- en microfoonjack, een reset switch die aangesloten is als schakelknop voor de RGB-verlichting en tenslotte een grotere powerknop. Als laatste treffen we achter de I/O, ofwel bovenop nog het afneembare stoffilter aan.

Vervolgens komen we aan bij de achterzijde van de kast, waar we alvast een voorproefje krijgen van één van de vooraf geïnstalleerde fans. Verder zien we een typerende indeling voor de I/O van een moederbord, de installatie van PCIe-apparatuur en plaatsing van een voeding. Ook zien we nog een viertal volledig afneembare duimschroeven.

Aan de onderzijde van de behuizing treffen we wederom een afneembaar stoffilter aan. Daarnaast zien we de plastic pootjes met daaronder rubberen ringen. Kortom, handige features voor stof- en kraspreventie.

Opvolgend komen we aan bij de binnenkant van de behuizing en krijgen we een eerste indruk van de beschikbare ruimte. Het spreekt voor zichzelf dat je flinke videokaarten en radiatoren kwijt kan, zoals Sharkoon aangeeft bij de specificaties. Verder werpen we een blik op de voedingsshroud, waar we de opening zien om kabels doorheen te leiden en twee brackets om 2,5″ schijven te installeren. Oh, en aan de zijkant van de shroud zien we het beeldmerk van Sharkoon.

Ook krijgen we nu duidelijk aan de voor- én achterzijde de meegeleverde RGB-fans te zien. Ze bezitten een opvallend ontwerp, vooral vanwege de doorzichtige aard. Dat zou best kunnen vertalen naar puike RGB-verlichting en dat gaan we in het desbetreffende hoofdstuk ontdekken. Voor nu zien we aan de voorzijde ook nog de opening om voedingskabels te geleiden. Wat mij betreft wordt het duidelijk dat de TG6M RGB een aanzienlijke installatie- en werkruimte biedt.

Dan is het nu tijd voor een blik op de achterzijde en daar zien we een pittige kabelbundel klaarstaan. Logisch, gezien het beestje met een RGB-controller wordt geleverd. Dichterbij bekeken, zien we dat de verlichting van de fans netjes is aangesloten en dat er zelfs ruimte is voor meer. Ook zien we aan de linkerzijde van de controller dat de reset switch van de I/O aan de voorzijde is aangesloten, zodat je met die knop van verlichting kan veranderen.

Uiteraard inspecteren we nog even het doosje met accessoires. Daarin treffen we o.a. een extra PCIe-bracket aan, twee kabelbinders, de nodige hoeveelheid schroeven en een moederbordspeaker. Oh, en wederom een nieuwsgierig aagje, genaamd Mipha.

Een laatste blik op de achterzijde laat de zwevende eschijvenkooi zien en de algemene ruimte voor de voeding en bijbehorende kabels. Wederom is hier een puike hoeveelheid bewegingsvrijheid te vinden. Ik vermoed dat het inbouwen in de TG6M RGB een fluitje van een cent gaat worden, dus laten we zo meteen naar dat hoofdstuk doorgaan.

Zoals beloofd, eindigen we de showcase nog even met een zwart katertje.

Inbouwen

Het inbouwproces bij de TG6M RGB blijkt niets minder dan een fluitje van een cent. Niet gek ook, gezien de uitbundige hoeveelheid ruimte aan de binnenzijde. Met in dit geval een mATX-bord ingebouwd is het resultaat zelfs nog ruimer. Ook is het zichtbaar dat frisse lucht vanuit de voorkant vlekkeloos door de kast heen kan gaan. De onderste van de drie fans levert zelfs een tikkeltje lucht aan de schijvenkooi en resulterend de voeding.

Opvolgend komt even kort de achterzijde tussendoor, waar het resultaat ook in orde blijkt. Wel valt het op dat de HDMI en DisplayPort-aansluitingen dicht op de rand van de PCIe-bracket zitten. Of dat zozeer aan het ontwerp van de kaart of de kast zelf ligt, is onzeker. Al vermoed ik toch nog de laatstgenoemde.

Aan de andere zijkant zien we dan het resultaat van een aantal minuten aan kabelmanagement. Met behulp van de meegeleverde kabelbinders (en reeds aanwezige, draaibare kabelbinders) kan je prima uit de voeten om een schoon uiterlijk te creëren. In dit geval heb ik de de kabels aan de rechterzijde van de opening vastgezet, zodat de opening vrij is voor bijvoorbeeld het doorlaten van toekomstige bekabeling.

Al met al levert het inbouwwerk een puik resultaat op. Het zijpaneel van gehard glas mag er natuurlijk ook wezen en het eindresultaat is een fraaie. Er is een fijne balans tussen mesh en glas op dit model, wat ten eerste de luchtintake ten goede komt. Het enige om op te merken, is dat het uiterlijk wellicht een tikkeltje té schoon is. Uiteraard hangt dit af van je smaak, al kan ik het persoonlijk wel waarderen.

Verlichting

Als laatste komen we aan bij een hoofdstukje omtrent de RGB-verlichting. Zoals eerder aangegeven, komt de TG6M RGB met een RGB-controller en een viertal RGB-fans. Bij het vorige model bevonden de fans zich achter een glazen voorpaneel, dus de vraag is simpel: hoe ogen ze met het meshpaneel? De eerste indruk hieronder is een degelijke, want de fans zijn helder genoeg om goed zichtbaar te zijn door het mesh heen.

Nou willen we ook wel een blik werpen op de fans zonder het mesh ervoor. Het ontwerp van deze fans mag een bijzondere zijn, gezien het frame volledig doorzichtig is. Dat resulteert dus ook in verlichting die het gehele frame ‘vult’. Het is een unieke aanpak die ik zeker kan waarderen en graag terug wil zien in toekomstige behuizingen. Qua geluidsproductie kon ik overigens niets bijzonders opmerken, dus dat is tevens fijn.

Met de resetknop bovenop het voorpaneel valt er te schakelen tussen de talloze modi. Hieronder zien we daar in videovorm een demonstratie van.

Conclusie

De TG6M RGB is een aanzienlijk verbeterde versie van zijn voorganger. Dat is te danken aan het nieuwe voorpaneel van mesh, wat de luchtintake en airflow ten goede komt. Gelukkig komt de RGB-verlichting nog steeds tot zijn recht, óók met mesh. Daarover gesproken: het aanwezig zijn van een meegeleverde RGB-controller, met vier extra aansluitingen, én vier vooraf geïnstalleerde RGB-fans is absurd veel waarde voor het geld. Zeker gezien de kast nu voor ongeveer € 90,- te verkrijgen is.

Dat wil niet zeggen dat de kast geen minpunten bezit, want de grootste is het gebrek aan een USB-C-poort op de voorzijde. Binnen de prijsklasse is dat inmiddels wel te verkrijgen en zelfs te verwachten. Maar ja, in dit geval kies je voor de RGB-features, dus er valt een overweging te maken. Over de I/O nog gesproken: twee van de USB Type-A-poorten zijn versie 2.0, wat naar mijn mening minstens 3.0 had mogen zijn. Het is wel duidelijk hoe de kast zich aan de betaalbaardere kant plaatst.

Uiteindelijk draait het ook nog om het kunnen inbouwen van hardware en dat zit ongetwijfeld snor. Er is een heftige zee aan ruimte voor een lange videokaart, een radiator en het kabelmanagement. Het eindresultaat is een kast die zéér schoon oogt, al dan wel een tikkeltje ‘saai’. Nou is er niets mis met minimalisme, maar er is, naast hooguit de RGB-verlichting, niets dat de TG6M RGB laat brullen om zichzelf visueel te onderscheiden. Is het alsnog een aanrader voor de RGB-liefhebber? Ab-so-luut!

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid