Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SilverStone ALTA G1M
Links; Navigatie;Met de ALTA G1M kiest SilverStone voor een compacte doch ruime behuizing. Met een totale inhoud van 31,1 liter verkiest de behuizing vooral hoogte met 507 mm. Dat terwijl de behuizing slechts 200 mm breed is bij 307 mm diep, kortom, een toren met een smalle voetprint.
De ALTA G1M gaat door het leven als een zogenoemde mATX SFF-toren. De naam onthult de ruimte voor het moederbord, namelijk Micro-ATX. Verder is het mogelijk om een radiator tot 360 mm te plaatsen, een videokaart tot 355 mm en een CPU-koeler van maximaal 159 mm hoog. Met dat gezegd, laat de ALTA G1M veel flexibiliteit zien met hedendaagse moderne hardware. Voor de geboden vormfactor klinkt dit niet verkeerd.
Op het moment van schrijven kost de SilverStone ALTA G1M € 159,90.
Een overzicht van de specificaties:
De ALTA G1M komt in twee kleurvarianten: zwart en wit. In deze review bespreek ik het zwarte model van de behuizing. Intern is het mogelijk om een Micro-ATX of Mini-ITX-moederbord te huisvesten. Videokaarten pakt de behuizing gul aan met een maximale lengte van 355 mm; lekker! De maximale hoogte voor een CPU-koeler bedraagt 159 mm.
Belangrijk is om te weten dat een standaard ATX-voeding niet past. De behuizing tolereert één SFX of SFX-L voeding. Naast een stukje CPU-luchtkoeling kan de behuizing dankzij zijn hoogte een 360 mm radiator huisvesten. Wel offer je hier ruimte voor de plaatsing van fans op. Totaal weegt de behuizing 6 kilogram.
De ALTA G1M komt in een degelijke full-color verpakking. De behuizing is goed beschermd op de hoeken en kan praktisch geen kant op. Er zijn weinig accessoires te vinden in de verpakking, bestaande uit zwarte schroeven voor montage, kabelbinders en een garantie-voucher. Een papieren handleiding ontbreekt, deze is online te vinden. Op de verpakking zelf is een QR-code aangebracht die je bij deze digitale handleiding brengt.
De ALTA G1M heeft een kleine voetprint dankzij het toren-principe. De behuizing is hoog, waar deze in breedte en diepte compenseert voor het toren-principe. Het ontwerp is een minimalistisch uiterlijk zonder agressieve ontwerpkeuzes.
De zijpanelen bestaan grotendeels uit ventilatieopeningen bestaande uit een mix van staal, plastic en filtermateriaal. Aan de voorzijde is een USB Type-C aansluiting te vinden, twee USB 3.0 poorten, een gecombineerde microfoon- audio lijningang, een resetknop en powerknop. Tevens zit er net boven de kleine resetknop een HDD LED-indicator.
De koeltechniek kan benadrukt worden als het schoorsteeneffect. Onderaan de behuizing is ruimschoots ruimte ten opzichte van het bureau. Hier krijgt de meegeleverde 180 mm Air Penetrator 184i PRO-fan de kans om verse lucht aan te trekken. Lucht stroom vervolgens langs de componenten en verlaat de behuizing aan de zij- en bovenkant van de behuizing. Onderaan de behuizing heeft SilverStone een verwijderbare stoffilter aangebracht.
Mede door zijn kleine voetprint is de oriëntatie van hardware gekanteld. Het I/O van het moederbord en de videokaart bevinden zich na montage bovenaan de behuizing. Er is een rubberen-uitsparing aangebracht voor de begeleiding van kabels richting beide I/O’s. Dit is wat mij betreft prima afgewerkt. Onderaan de behuizing zit de aansluiting voor netstroom. Intern heeft de ALTA G1M een man-naar-vrouw adapter die je verbindt met de voeding. Wederom gewoon prima afgewerkt.
Daarmee is de buitenkant van de ALTA G1M besproken. De behuizing getuigd zich als een no-nonsense behuizing met kleine voetprint. De behuizing slinger je met eenvoud op en rondom je bureau - met het voordeel dat je weinig ruimte inlevert.
De binnenkant van de ALTA G1M spreekt ter verbeelding. Met het verwijderen van de zijpanelen wordt al snel duidelijk dat de oriëntatie 90-graden gekanteld is ten opzichte van een traditionele behuizing. Met het voorpaneel verwijderd zijn de I/O-aansluitingen bloot. Dit paneel trek je eenvoudig van de behuizing af met kogellagertjes. Het toppaneel, ofwel het paneel aan de bovenzijde waar de I/O-aansluitingen komen houdt zich vast op het frame met magneetjes. De overige zijpanelen schuif je op het frame en houden zich bovenaan vast met duimschroeven. Om verdere toegang te krijgen tot de binnenkant moet je dus aan de bovenzijde zijn van de behuizing.
Interne kabels zijn plataf gewerkt en volledig zwart, een deftig aspect. De 180 mm Air Penetrator 184i PRO-fan. Toegang tot het hardware-compartiment krijg je aan de rechterzijde, ofwel achter het rechterzijpaneel. Waar het kabel-compartiment zich aan de linkerzijde bevindt van de behuizing. Bij het hardware-compartiment, de rechterzijde van de behuizing, zit een verwijderbare bracket. Op deze bracket kan je o.a. SSD’s kwijt, maar ook een 360 mm radiator. De hoogte van de behuizing geeft hier dan ook direct een belangrijke insteek: waterkoeling.
Zoals eerder opgemerkt bevindt de 180 mm Air Penetrator 184i PRO-fan zich onderin de behuizing. Deze verzorgt de toestroom van verse lucht via de onderzijde. De achterzijde van de behuizing verleent zich als honk voor de SFX/SFX-L voeding. Deze duw je door de zichtbare uitsparing en schroef je vast aan de zijkant.
De zijpanelen zijn voorzien van fijne filters. Overigens is de netstroom aansluiting aan de achterzijde direct onder het honk voor de voeding nu ook beter zichtbaar. Een opvallend aspect is dat de ALTA G1M ruimtelijk oogt voor zijn kleine voetprint, een gevoel dat aangesterkt wordt tijdens het hoofdstuk inbouwen.
Het systeem mag zichzelf met een Intel Alder Lake-processor lekker up-to-date noemen. Ik combineer een Intel Core i5-12400 samen met de MSI MAG B660M Mortar WiFi. Vergezeld door 32GB aan DDR5-5200 CL38 Corsair Vengeance werkgeheugen. De SSD is niet zichtbaar, maar wel aanwezig in de vorm van een MSI Spatium M480 2TB M.2 SSD op het moederbord. Als kers op de taart neemt de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G plaatst voor wat brute grafische kracht, dit alles gevoed door een SST-SX700-LPT (750 Watt) voeding van SilverStone. De SilverStone SX700-LPT is een SFX-L vormfactor voeding met Platinum-certificering, iets wat deze SilverStone behuizing niet misstaat.
Ik ga dan ook van start met het plaatsen van de SilverStone SX700-LPT voeding als basis. Deze is eenvoudig door de uitsparing te plaatsen aan de achterzijde van de behuizing. Op dit moment heb ik nog volledig vrij spel om de modulaire kabels naar keuze te plaatsen. Er zijn een tweetal blauwe aansluitingen te vinden op de voeding, deze zijn voor PCIe-voeding, ofwel de videokaart. Opvallen details zijn hier de kabelbinders c.q. velcro-straps. Het staal waarop de velcro-straps zichtbaar zijn dient als afscherming voor de kabels. Wel is het zo dat de ALTA G1M geen vensters heeft om in de behuizing te koekeloeren, wat het aspect van perfectionistische kabelmanagement minder relevant maakt.
De ALTA G1M kan zowel een Micro-ATX als/of Mini-ITX-moederbord huisvesten. In het geval van deze build is de MSI MAG B660M Mortar WiFi een Micro-ATX-moederbord. Ik laat het moederbord bewust zien zonder CPU-koeler, gezien het feit dat de uitsparing in het moederbordtray ruimschoots voldoet om een CPU-koeler achter te monteren. Ook geeft het de kans om eerst voedingskabels te monteren op en rondom het moederbord.
Met de ruimtelijk uitsparing is het plaatsen van een CPU-koeler eenvoudig. Mijn keuze is gevallen op de Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition “met LGA1700" ondersteuning. De ALTA G1M tolereert CPU-koelers tot 159 mm hoog. Waar de Hyper 212 RGB Black Edition 158,8 mm hoog is, net aan!
Net als het I/O van het moederbord is het I/O voor de videokaart uiteindelijk te vinden aan de bovenzijde van de behuizing. De ALTA G1M tolereert videokaarten tot 355 mm, waar de MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G 312,4 mm is. Er blijft voldoende ruimte over ten opzichte van de 180 mm Air Penetrator 184i PRO-fan.
Opvallende details zijn de ruimte en toegankelijkheid in de behuizing zelf. Met de hardware op zijn plaats is het links of rechtsom nog mogelijk om aansluitingen te wijzigen of kabels bij te prikken. Voor een kleine voetprint laat de ALTA G1M hier voor mij een mooie herinnering achter. Bouwen met deze behuizing kent weinig tot geen tegenslagen. Iets waar ik dan oprecht minder enthousiast over ben is het kabelcompartiment. Er is ruimte voldoende om kabels te begeleiden, toch vind ik kabels rondom de velcro-straps te veel op elkaar geprakt zitten.
De hoogte maakt de “360 graden" benadering rondom, ofwel in de hoogte een prima bouwpartner. Iets waar ik oprecht van kan genieten. Ook is er rondom met de ventilatie veel ruimte om lucht te happen - o.a. voor de videokaart. Hier is met de opening in het frame weinig tot geen weerstand. Met 31,1 liter laat de ALTA G1M een verassende indruk achter, iets wat ik oprecht ben gaan waarderen aan deze behuizing.
De SilverStone-database groeit langzamerhand op TechGaming. Weet de SilverStone ALTA G1M-behuizing daar een waardevolle aanvulling voor te zijn? Je leest het in deze eindconclusie.
Voor deze review heb ik een ‘met de deur in huis vallen’-vibe. De zogenoemde mATX SFF-toren heeft een verassend kleine voetprint en komt met een inhoud van 31,1 liter. Op je bureau, keukentafel of gewoon op het keukenblad; de behuizing neemt weinig ruimte in. Vul deze vervolgens aan met wat hardware en je hebt een systeem dat alles kan. In de hoedanigheid van deze review-build heb je het gewoon over een krachtig systeem.
Moderne hardware gaat samen met een moderne behuizing en dat is redelijk logisch. Desalniettemin is het inbouwen van grotere hardware een plezierige ervaring, ook wanneer de build al in elkaar gestoken is. Je kan flexibel manoeuvreren rondom de hardware en redelijk vrijuit bij het moederbord komen - een aspect dat ik kan waarderen. Iets waar ik minder enthousiast over ben, is het kabelcompartiment met name het gedeelte om de overlengte van kabels weg te werken. Hier is te weinig aandacht om dit netjes te bundelen, dus hier voldoen de aangebrachte velcro-straps simpelweg niet.
Waar ik dan wel positief over ben, zijn de interne platte kabels afkomstig van het front I/O van de behuizing. Het is wellicht een kleine doch simpel aspect, wat voor mij bij deze meetelt. De insteek van flexibel bouwen met een kleine voetprint spreekt mij wel aan. De ALTA G1M heeft mij daarmee goed kennis doen maken, ondanks ik al wat SFF-ervaringen heb. Het ontwerp is prima, maar niet bewonderenswaardig. Het is redelijk recht-toe-recht aan als je het mij vraagt. Afsluitend staat de ALTA G1M goed in het geheugen. Het is een prima behuizing die ook grotere hardware accepteert. Het voelt als een acht en krijgt om die reden een acht als eindwaardering.