Sponsor

Review: SteelSeries Aerox 5 Wireless

Gamingmuis

80%
Lichtgewicht? Ja!

In het kort

Met de Aerox 5 Wireless biedt SteelSeries een lichtgewicht muis aan met enorme klasse. Los van een paar betwiste keuzes in de muis maakt deze gamingmuis het echt waard in games zoals een Warzone. Een favoriet voor liefhebbers die van lichtgewicht muizen houden!

  • Eindoordeel

Review: SteelSeries Aerox 5 Wireless

Links; Navigatie;

Inleiding

SteelSeries heeft weer nieuwe muizen op de markt gebracht en niet zomaar, want het zijn haar nieuwste lichtgewicht muizen binnen de Aerox-reeks. Deze muizen zijn te herkennen aan de honingraatstructuur op de rug van de muizen. De Aerox-familie krijgt er in dit geval drie familieleden bij: de Aerox 9 Wireless, Aerox 5 Wireless en Aerox 5.

Deze review staat in het teken van de Aerox 5 Wireless. Wil je weten wat de Aerox 9 Wireless te bieden heeft? Ga dan gauw naar de review van onze redacteur Wieger, want die heeft dat vlaggenschip onder handen genomen. Wieger heeft veel elementen besproken van zijn muis, waar deze ook identiek zijn aan de Aerox 5. Deze review kan je dan ook zien als een aanvulling op de Aerox 9-review.

De Aerox 5 Wireless heeft de blauwdruk van de Rival 5 en heeft ook wat pittige features in zich. Om een voorbeeld te noemen: een acculevensduur van 180 uur met snel opladen middels USB-C. Verder bezit deze muis twee soorten connectiviteit: 2,4 GHz en Bluetooth 5.0. De adviesprijs zit rond de € 150,-, kortom, deze muis bevindt zich in de high-end klasse en richt zicht vooral op de gamer die zich aan competitieve games waagt, zoals een Warzone bijvoorbeeld.

Specificaties

Hieronder lezen we de specificaties af:

SpecificatiesSteelSeries Aerox 5 Wireless
SensorSteelSeries TrueMove Air
SensortypeOptisch
CPI100 – 18.000 in 100 CPI-verhogingen
IPS400, op SteelSeries QcK-oppervlakken
Versnelling40 g
Polling-snelheid1.000 Hz/1 ms
HardwareversnellingGeen (nul hardwareversnelling)
Zwart afdekmateriaalZwarte matte afwerking
KernconstructieABS kunststof
VormErgonomisch, rechtshandig
GreepstijlHandpalm of klauw
Aantal knoppen9
Maximum weight16 kg
Type schakelaarSteelSeries switches, beoordeeld voor 80 miljoen klikken
Verlichting3 RGB-zones
Gewicht74 g
Lengte128,8 mm / 5,07 inch
Breedte62,8 mm / 2,47 inch (voorkant), 68,2 mm / 2,68 inch (achterkant)
Hoogte26,7 mm / 1,05 inch (voorkant), 42,10 mm / 1,65 inch (achterkant)
Acculevensduur2,4 GHz/Bluetooth 5.0
VerbindingTot 80 uur 2,4 GHz / Tot 180 uur Bluetooth
BesturingssysteemWindows, Mac, Xbox en Linux. USB-poort vereist.
SoftwareSteelSeries GG, Windows 8,1 of nieuwer, MacOS 10,13 of nieuwer
Inhoud van de verpakkingAerox 5 Wireless-gamingmuis
USB Type-C-dongle
USB Type-C naar USB Type-A
Super Mesh-data-/oplaadsnoer
Uitbreidingsadapter
TrueMove Air-sensor, AquaBarrier en accuduur

Net zoals de Aerox 9 Wireless bezit de Aerox 5 Wireless de TrueMove Air-sensor. Daarmee krijg je beschikking over 18.000 CPI, 400 IPS, 40 G aan versnelling (specifiek op SteelSeries-muismatten) en tilt-tracking.

Daarnaast kan deze lichtgewicht muis ook tegen een stootje of drankje. De Aerox 5 Wireless heeft een IP54-rating, wat betekent dat de muis tegen stof kan en spatwaterdicht is. Dit wordt aangeduid door SteelSeries met het zogeheten AquaBarrier. De muis kan dus tegen een stootje tijdens het gebruik ervan, waardoor de interne circuits niet zomaar beschadigd raken.

Tot slot biedt deze muis het typerende Quantom 2.0 Wireless van de fabrikant. Dit betekent dat er twee verbindingsmodi zijn, ofwel Bluetooth 5.0 en 2,4 GHz. Met 2,4 GHz wordt de muis meestal gebruikt voor gamen en bij Bluetooth moet je denken aan een algemener gebruik met een laptop om te surfen op het web of documentbewerking.

De batterijduur is logischerwijs wel verschillend: bij 2,4 GHz is de accuduur 80 uur en met Bluetooth 180 uur aan batterij. Korte versie: Bluetooth gebruikt minder energie dan 2,4 GHz. Hoewel SteelSeries een heftige batterijduur aankaart, zal dat voor gamen niet opgaan, gezien je daar de gebruikelijke polling rate van 1000 Hz wil benutten en niet de 250 Hz bij Bluetooth.

Showcase

Tijd om uit te pakken! Allereerst zien we op de voorkant de Aerox 5 Wireless afgebeeld. Als we de verpakking openen, zien we meteen de muis zelf. Dat met een glimmende honinggraatrug, wat de Aerox 5 Wireles uniek maakt. Halen we de muis eruit, dan treffen we het instructieboekje en de accessoires aan. Je krijgt de volgende accessoires: de muis zelf, een USB Type-C-dongle, een USB Type-C naar USB Type-A-adapter, het oplaadsnoer en een uitbreidingsadapter.

Laten we de Aerox 5 Wireless nader bekijken. Op de eerste foto zien we goed het honinggraatpatroon. Op de volgende foto zien we de zijknoppen van deze muis, met totaal vier aan de linkerkant. Handig om in games functies aan toe te wijden. De andere twee foto’s geven nog mooi de muis weer met de honinggraat. De onderkant van de muis is bezegeld met een RGB-strip. Daarnaast zien we ook de TrueMove Air-sensor en een knop om te kiezen tussen de twee verbindingsmodi: Bluetooth of 2,4 GHz.

Software

Er is al veel geschreven over de software van SteelSeries, dus in dit hoofdstuk zal enkel de relevante informatie worden gegeven voor de Aerox 5 Wireless. Met de GG-software van SteelSeries kan je ook instellingen van de Aerox 5 Wireless regelen.

In het Engine-tabje van de software zie je meteen welke apparaten van SteelSeries zijn aangesloten. Bij Gear zien we dan de Aerox 5 Wireless met de relevantie informatie die nodig is, zoals batterijduur en welke verbinding actief is – in dit geval 2,4 GHz. Stel dat er een update is voor de muis, dan volgt er een waarschuwing met Critical Update en dan dien je de stappen te volgen om de Aerox 5 Wireless te updaten.

Als je de muis wil configureren, dan dien je op de Aerox 5 Wireless-layer te klikken en komt een pop-up tevoorschijn om de instellingen te veranderen van de muis. In dit venster krijg je twee opties: Settings en Illumination. Bij Settings kan je bijvoorbeeld de knoppen instellen naar gewenste functies, waar de Aerox 5 Wireless maar liefst negen knoppen in totaal bezit. Daarnaast kan je ook de CPI aanpassen in levels. Dit varieert van 100 tot maar liefst 18.000 CPI. Tot slot vinden we nog wat algemene batterijinstellingen van de Slaaptimer en of je de muis in High-Efficiency mode wilt zetten of niet. Deze modus geeft de batterij een langere levensduur.

Het tabje Illumination is wat summierder van aard. Hier kan je de actieve en reactieve RGB-modi kiezen en aanpassen naar wens. Er kan gekozen worden uit verschillende effecten, helderheid van de kleuren en snelheid. Tijdens het aanpassen wordt er een live preview gegeven van de modus die je kiest. Daarna kan je deze saven. Laten we doorgaan naar de praktijkervaring van de Aerox 5 Wireless.

In de praktijk

In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar de muiservaring in de praktijk. Er wordt stilgestaan bij comfort, batterijduur en verbinding.

Comfort

Als je de Rival 5 gewend bent, dan voelt de Aerox 5 Wireless best wel vertrouwd aan. Dit komt door de blauwdruk van deze vorige muis. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden bent hoe deze aanvoelt. Hij is toch een stukje lichter dan de Rival 5 en dat is helemaal niet erg. De honinggraat op de rug van de muis moet je aan wennen, maar naar verloop van tijd merk je dat nauwelijks meer. Ik vind het ook fijn dat de DPI-knop boven zit op de Aerox 5 Wireless hier kan je snel schakelen in DPI indien nodig en dat is met gaming wel handig. Dat je soms een iets snellere of lagere DPI wilt. Trouwens leuk 18.000 DPI maar in de praktijk gebruik je dit niet, want dan moet je je cursor gaan zoeken op het scherm, omdat deze na één kleine tik aan de andere kant van je scherm vliegt.

De muis heeft 9 knoppen totaal. Vier aan de bovenkant en vijf aan de zijkant. Dit is precies hetzelfde als bij de Rival 5. Tijdens het gamen van bijvoorbeeld Warzone merkte ik toch dat ik niet alle knoppen zo snel gebruikte. Neem bijvoorbeeld de zijknop die het verst af zit van je hand; die is voor mijn gevoel niet binnen makkelijk bereik. Los daarvan is het wel heerlijk om je zijknoppen en bovenknoppen in te stellen naar gewenste features in games of Windows. Je kan overigens met twee soorten grippen de hand op de Aerox 5 Wireless leggen: de klauwgrip en de palmgrip. Beiden voelen goed aan, maar ikzelf leg mijn hand in de palmgrip-modus, want met de klauwgrip blijft mijn hand op gegeven moment stijf staan en loop ik met een gek handje rond.

Ondanks dat de Aerox 5 Wireless lichtgewicht is middels een honingraatstructuur is de bouwkwaliteit prima in orde. De muis voelt stevig aan en de knoppen ook. Ondanks dat de muis niet de nieuwste switches heeft, stoort het niet zo dat deze muis de Golden Switches gebruikt. De muis is geschikt voor grote handen in ieder geval, want mijn hand kan er goed om en overal bij. Behalve dan de verste zijknop.

Batterijduur & Verbinding

De Aerox 5 Wireless bezit USB-C en dat is eigenlijk wel naar verwachting. Je moet de muis opladen via de meegeleverde USB-C naar USB-A-kabel. Voor draadloos gebruik hanteer ik vooral de 2,4GHz-modus, omdat ik natuurlijk ook game met de muis en daarwij wil ik dat mijn muis accuraat is.

Dit betekent wel dat de muis sneller leeg is en dat brengt ons naar de accuduur. Want ja, de marketing op de website kondigt aan dat de muis 180 uur meegaat, maar dit is alleen mogelijk met de Bluetooth-verbinding. Als je als gamer logischerwijs de 2,4GHz modus pakt, is je muis sneller leeg. Naar mijn ervaring is dit binnen 72 uur.

Het opladen gaat wel super snel. Na 15 min heb je zeker 40% weer opgeladen en kan je verder aan de slag waarmee je bezig bent. Als je deze een uurtje aan de oplader hangt, heb je zeker over de 70% batterij weer tot je beschikking. Wel een opvallendheidje: als de muis inactief is en je wilt hem weer gebruiken na een tijd, dan kan het zijn dat de verbinding zoek is. Het is mij een paar keer overkomen dat hij geen verbinding meer kan maken met de dongel. Na het aan- en uitzetten van de muis kon ik weer verder ermee.

De USB Type-C-dongel werkt naar behoren. Kanttekening is wel dat je een USB-C-aansluiting nodig heb op je desktop of laptop, want anders ben je gebonden aan Bluetooth en als gamer wil je dit logischerwijs niet.

Conclusie

Tijd voor de conclusie! Ik had niet anders verwacht dan dat deze muis een topper in zijn klasse is. Je krijgt toch echt een puike muiservaring in de lichtgewicht-klasse aan muizen. Voordat ik vertel waarom je de Aerox 5 Wireless kan halen, zijn er toch nog wat opmerkingen over de keuzes die gemaakt zijn.

Allereerst dat de Aerox 5 Wireless niet de nieuwste Prestige OM-switches bezit van de Prime Wireless, maar de Golden Switches. Ik vind dit wel een gemiste kans van SteelSeries. Je biedt een topmodel aan, maar niet met de nieuwste switches, die nota bene in-house ontwikkeld waren. Voor de prijs had SteelSeries dat mogen onderbrengen.

Ten tweede is er het gewicht van de Aerox 5 Wireless; met 74 gram is de muis 11 gram minder zwaar dan de Rival 5 en zes gram minder zwaar dan de Prime Wireless. Dit zijn oké eenheden te benoemen, maar heeft niet de wow-factor. In vergelijking met de Prime krijg je wel vier knoppen terug aan de zijkant, waarvan drie voorwaardelijk te gebruiken in de praktijk.

Tot slot van de opmerkingen is de prijs € 10,- duurder dan de Prime. Is dat het waard? Tja, dát moet je je afvragen. Dan in de trant van: wil ik de nieuwste muisswitches van SteelSeries of niet? Boeit dit je niet en speelt geld geen rol, dan raad ik de Aerox 5 Wireless zeker aan. Ondanks dat het een puike muis kan zijn, had ik persoonlijk andere designkeuzes gemaakt. Zo had Bluetooth, ofwel Quantum 2.0 Wireless mogen uitblijven en had ik dus liever de betere switches gezien.

Maar goed, los van bovenstaande; als je een gamingmuis zoekt voor shooters en andere games behalve MOBA-games, dan raad ik de Aerox 5 Wireless zeker aan. Met de Aerox 9 Wireless heb je meer voordeel in MOBA-games en daar is die muis eigenlijk ook voor bedoeld. De Aerox 5 Wireless is gemaakt voor gamers die bijvoorbeeld Warzone doen. Is je budget onbeperkt en ben je op zoek naar een muis met dit ontwerp, gewicht en aantal knoppen, dan is de keuze vrij makkelijk te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid