Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Aerox 9 Wireless
Links; Navigatie;Deze keer storten we ons op één van de heftigste muizen die op dit moment op de markt is: de Aerox 9 Wireless van SteelSeries. Deze top-of-the-line muis is toegespitst op het spelen van MMO’s en MOBA’s. Een goed moment dus om World of Warcraft maar weer eens te installeren. De Aerox 9 is gelanceerd in april 2022 en ligt nu ongeveer een week op mijn bureau.
De Aerox 9 is afgeladen met features, waarvan de meest opvallende de twaalf volledig programmeerbare zijknoppen zijn. Daarnaast is deze muis de lichtste in zijn klasse en verplettert hij de concurrentie op het gebied van batterijduur. Althans, dat is althans de belofte op de doos én website.
Aan deze bak met features hangt uiteraard wel een prijskaartje. De Aerox 9 Wireless heeft op het moment van schrijven een adviesprijs van € 159,99, al is deze op Bol.com verkrijgbaar voor € 109,00. Is deze muis de nieuwe koning van de MMO/MOBA-muizen of is het vooral een leuk speeltje voor de die-hard SteelSeries-fan? Je leest het in de rest van deze review.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specifications | SteelSeries Aerox 9 Wireless |
---|---|
Sensor | TrueMove Air |
Max Resolutie | 18.000 |
Acceleratie | 40G |
Tracking Speed | 400 IPS |
Report Rate | 1000 Hz |
Connection | Bluetooth 5.0 2.4 Ghz |
Number of Buttons | 18 |
Switch Life Cycle | 80 Million Clicks |
Cable Type | Soft Braided |
Feet | 100% PTFE |
RGB | 3 zone multicolor |
Dimensions | |
Lenght | 128.5mm |
Width | 69.3mm |
Height | 42.2mm |
Weight | 89 gr |
In de inleiding hebben we al een tipje van de sluier opgelicht wat betreft de features van deze muis. Hier gaan we daar nog iets dieper op in.
Allereerst de knoppen van deze muis; achttien stuks totaal. Allemaal volledig programmeerbaar in de SteelSeries GG-software. Hierin kunnen naast de standaard functies ook macro’s gecreëerd en ingesteld worden met de simpel te gebruiken macro-editor. De linker- en rechtermuisknop zijn uitgerust met Golden Micro IP54 switches die een levensduur hebben van 80 miljoen kliks.
De sensor die het hart van dit beestje vormt, is de SteelSeries TrueMove Air-sensor. Deze sensor, in samenwerking met PixArt ontwikkeld, biedt een maximale resolutie van 18.000, een trackingssnelheid van 400 IPS en een acceleratie van 40 G. Met deze specificaties kan deze sensor zich meten met alle topsensoren die op de markt te krijgen zijn.
De verbinding met de pc kan op drie verschillende manieren. Als eerste bedraad met de meegeleverde zachte gevlochten USB-kabel. De draadloze opties bestaan uit een Bluetooth 5.0-optie en een 2,4GHz-optie. Deze werken volgens de Quantum 2.0 Wireless-technologie van Steelseries. Belangrijkste feature van deze techniek is het gebruik van twee kanalen waardoor je altijd een helder signaal hebt naar je pc toe.
Ik keek vanaf het moment dat ik wist dat deze muis er aan kwam, al uit naar het uitpakken van dit stukje tophardware. Toen ik de doos in handen gedrukt kreeg door onze lieftallige hoofdredacteur was ik al gelijk onder de indruk. De doos waarin deze muis komt, is de meest stevige en luxe uitgevoerde doos voor een muis die ik tot nu in handen heb gehad. Dit niveau van verpakken heb ik verder alleen bij de Razer-koptelefoon gezien.
De doos is uitgevoerd in grijs met oranje en op de doos prijkt een afbeelding van de Aerox 9 in vol RGB-ornaat. Ook staat op de voorzijde al vermeld dat deze muis ontwikkeld is als MMO/MOBA-muis.
Als we de deksel van de doos lichten, worden we gelijk begroet door de Aerox 9 die in een supernet uitgevoerde cut-out te vinden is. Als we de muis en deze cut-out verwijderen, vinden we daaronder de gevlochten USB-kabel en een vakje waarop staat: ‘open for glory’.
Als we vervolgens dit doosje openen, vinden we hier de USB-C-dongel en de USB-C-hub. Met deze hub kan de dongel ook verbonden worden met pc’s die geen USB-C-ingang hebben. Als laatste vinden we in de doos natuurlijk een guide met productinformatie. Op de tweede foto hieronder is de volledige inhoud van de doos te zien. Hier is ook mooi te zien hoe flexibel de meegeleverde kabel is. Iets waar ik zelf meteen heel erg enthousiast over ben!
Laten we vervolgens dit imposante knaagdier zelf eens gaan bewonderen. We beginnen deze tour van de Aerox 9 Wireless met het voor- en achteraanzicht. Vanaf de voorzijde van deze muis is het naar rechterzijde van de muis aflopende profiel mooi te zien. Het mag hierdoor duidelijk zijn dat het hier puur een rechtshandige muis betreft. Ook zien we hier al een mooi detail, namelijk het SteelSeries logo op de linkermuisknop. Verder zien we dat de linker- en rechtermuisknoppen een iets hol profiel hebben. Onderaan zien we, verzonken in de voorzijde van de muis, de USB-C-aansluiting voor het opladen van de muis.
Vanaf de achterzijde gezien is het naar rechts aflopende profiel minder nadrukkelijk. Wel is hier natuurlijk heel mooi de honingraatstructuur van de shell van deze muis te zien. De oplettende kijker ziet hier ook al dat deze honingraat aan de zijkanten niet helemaal doorloopt naar beneden.
Laten we vervolgens het boven- en onderaanzicht van dit stukje hardware een onder de loep nemen. Als we naar het bovenaanzicht kijken, zien we veel van de punten die we in het vooraanzicht ook al zagen. Verder kunnen we zo wel zien dat de honingraat over de gehele bovenzijde van de muis aanwezig is. We zien zo ook mooi het rubberen scrolwiel. Dit scrolwiel is vrij groot uitgevoerd; hoe dat bevalt gaan we later in deze review natuurlijk verder ontdekken. Achter het scrolwiel zien we als laatste de knop om de DPI-instelling van de Aerox 9 te wijzigen.
De onderzijde van deze muis is voor het grootste gedeelte ook uitgevoerd in een honingraatpatroon. Onder deze honingraat zien we de kunststof plaat die zorgt voor de mooie weergave van de RGB verlichting. Aan de onderkant kunnen we ook al zien dat de zijkanten van de muis wel in massief kunststof zijn uitgevoerd en niet in een honingraatpatroon. Aan de voor- en achterzijde en rondom de sensor zijn de witte PTFE-voetjes te zien. In de onderste helft van de muis vinden we ook een schuifknop waarmee de muis uitgezet kan worden en de keuze gemaakt kan worden voor het soort verbinding.
Last, maar zeker not least, gaan we hier kijken naar de linkerzijkant van de Aerox 9. Dit is de kant waar de twaalf programmeerbare zijknoppen van deze muis zich bevinden. Op de vijfde zijtoets is een kleine richel aanwezig, deze komt overeen met de richel op de vijftoets op de numpad. Zo weet je zonder te kijken altijd waar deze knop zich bevindt. Hierdoor is het makkelijker om snel te navigeren tussen deze toetsen zonder te hoeven kijken waar je duim zich bevindt. Op de foto lijken de toetsen in een recht vlak te zitten. In de prakrijk is het geheel iets hol waardoor je duim natuurlijker in de muis ligt.
Zoals te verwachten, is de software voor de Aerox 9 de welbekende SteelSeries Engine. In deze software kunnen de nodige settings worden aangepast. Allereerst natuurlijk de instellingen voor de achttien verschillende knoppen op deze muis. Deze zijn in een overzichtelijke lijst aan te passen naar wens. Standaard zijn de knoppen aan de zijkant van de muis ingesteld als numpad.
In ditzelfde scherm kunnen aan de rechterkant een hoop andere settings aangepast worden. Bovenin kunnen de DPI-niveaus ingesteld worden; dit kan met behulp van de slider of kan numeriek worden ingevoerd. Overigens heet de DPI-setting in deze software CPI; deze termen betekenen precies hetzelfde. Onder deze setting kunnen de timers ingesteld worden voor het uitschakelen van de muis en de verlichting.
Hier weer onder vinden we de high efficiency-modus en de Illumination smart-modus. Beide modi zijn gericht op het maximale halen uit iedere batterijlading. De Illumination smart-modus schakelt de verlichting uit als de muis in beweging is; dan heb je toch je hand op de muis en zie je de verlichting toch eigenlijk niet. Als laatste kan in dit scherm de sensitiviteit van de acceleratie van de muis. Ook de polling rate en de sensitiviteit van de angle-snapping kan hier worden ingesteld.
De verlichting kan worden ingesteld in een apart scherm. Hier kan voor alle drie de RGB-zones de verlichting worden ingesteld. Hiervoor zijn allerlei presets beschikbaar voor zowel actieve als reactieve modi. Ook de helderheid van de verlichting kan hier worden ingesteld.
Als laatste is er de macro editor. Deze kan geopend worden met een knop vanuit het eerste scherm. De macro editor opent in een apart scherm waarin de macro’s kunnen worden opgenomen. Zodra op opnemen wordt gedrukt, slaat de editor iedere toetsaanslag of muisklik op. Zo kan een macro worden gecreëerd van iedere mogelijke combinatie van toetsaanslagen en muisklikken. Deze macro kan dan worden ingesteld voor een van de muisknoppen.
In deze sectie van de review gaan we kijken hoe deze muis in de praktijk bevalt. We kijken naar drie categorieën, comfort, sensor en batterijduur en verbinding.
Comfort
Voordat ik deze muis in handen had, was ik erg benieuwd hoe de grote hoeveelheid zijknoppen aan zou voelen tijdens gebruik. Ik ben pas sinds het afgelopen half jaar gewend geraakt aan het überhaupt hebben van zijknoppen, dus deze hoeveelheid was best een eind buiten mijn comfortzone.
Ik heb de eerste paar dagen ook erg moeten wennen aan het gevoel van deze knoppen onder mijn vingers. Het is ook meer dan eens voorgekomen dat ik knoppen indrukte, omdat ik te hard in mijn muis kneep tijdens spannende potjes World of Warships. Dat zorgde soms voor lastige situaties waarbij ik per ongeluk van shell type wisselde. Na die paar dagen was ik echter gewend aan de aanwezigheid van deze knoppen en het ‘zachter’ vasthouden van mijn muis. Sindsdien is het per ongeluk indrukken van knoppen ook niet meer voorgekomen.
Het gebruik van de zijknoppen was ook erg wennen, na gewend te zijn aan slechts twee zijknoppen. Het vinden van de juiste knoppen kostte in het begin best wat moeite en ik moest vaak even snel spieken of ik op de juiste knoppen zat. Ook hier kon ik echter snel aan wenne; de richel die op de vijfde zijknop zit, is heel subtiel, maar na wat gewenning goed te herkennen tijdens het gamen. Ik heb in verschillende games gebruik gemaakt van de grote verscheidenheid aan knoppen.
Speciaal voor deze review heb ik World of Warcraft opnieuw geïnstalleerd en tijdens het spelen hiervan bevielen de zijknoppen zeer goed. Het zorgt ervoor dat je linkerhand altijd beschikbaar is voor rondlopen en je ook de muis nooit los hoeft te laten voor het doen van al je verschillende aanvallen. Ook in Wargaming-games zoals World of Warships en World of Tanks zijn de knoppen erg handig. Alle sneltoetsen voor verschillende soorten shells en gebruiksartikelen kunnen ingesteld worden op de muisknoppen met eveneens als voordeel dat je nooit je handen hoeft te verplaatsen.
Het algehele comfort van de muis is ook zeer prima bevallen. Van te voren was ik erg benieuwd hoe de honingraatstructuur van deze muis zou bevallen. Kort geleden heb ik de M4 Air van ASUS gereviewd en bij die muis vond ik de honingraat soms vervelend aanvoelen onder mijn vingers. Ik was dan ook aangenaam verrast dat deze muis geen honingraat aan de zijkanten heeft, waardoor dit ongemak niet voorkomt bij deze muis. De honingraat bovenop merk je niets van tijdens het vasthouden van de muis, zelfs niet met een palmgreep.
De overige knoppen en het scrolwiel van deze muis zijn ook comfortabel in het gebruik. De iets holle linker- en rechtermuisknoppen voelen heerlijk aan onder je vingers. De switches zijn verder licht, waardoor je muiskliks kort en snel zijn. Hierdoor heb je in het begin allicht iets sneller dan gewenste dubbelkliks, maar ook dat went heel snel. Het scrolwiel is groot, maar de kliks zijn kort en crisp genoeg voor comfortabel gebruik.
Sensor
De Aerox 9 Wireless is, net als bijna alle nieuwe Aerox-muizen, uitgerust met SteelSeries’ eigen TrueMove Air-sensor. De maximale resolutie van 18.000 DPI gecombineerd met een tracking speed van 400 IPS en een acceleratie van 40 G zet deze muis hoog in het rijtje van high-end sensoren. In de praktijk lijkt deze muis dat ook zeker waar te kunnen maken. Ik heb ook met deze muis uiteraard weer een aantal testen gedaan met behulp van de Mouse Accuracy-tool. Ik doe dit voor iedere muis die ik review op mijn twee favoriete DPI-instellingen: 1600 en 2000. De resultaten hiervan zijn hieronder te zien, waarbij de linker een DPI van 1600 is en de rechter een DPI van 2000.
Wat me wel opviel bij deze muis is dat het lijkt alsof de muis wat sneller is met eenzelfde DPI instelling dan andere muizen. Het kan dus raadzaam zijn om wat te experimenteren met iets lagere instellingen dan je met een andere muis gewend bent.
Batterijduur en Verbinding
Ik heb de Aerox 9 Wireless op twee manieren gebruikt: aan de oplaadkabel en met de 2,4GHz-dongel. Mijn moederbord beschikt niet over een Bluetooth-ontvanger, dus deze verbindingsmogelijkheid heb ik niet kunnen testen. De 2,4GHz-verbinding werkt in ieder geval volledig naar behoren. Geen enkel moment heb ik verbindingsproblemen gehad met deze muis. Het helpt hierbij mogelijk wel dat de dongel op mijn bureau ligt, omdat ik deze in de USB-C-hub gebruik. Ik heb een USB-C-aansluiting op mijn front I/O, maar geen aansluiting hiervoor op mijn moederbord dus deze zit er helaas voor de sier.
Ook de verbinding met de kabel werkt uiteraard naar behoren. Ik ben voergins erg te spreken over de meegeleverde USB-C-kabel. Deze zachte, gevlochten kabel zorgt voor een prettige gebruikservaring als de muis opgeladen wordt. De kabel is heel licht en biedt nauwelijks weerstand, waardoor je amper voelt dat de muis bedraad is.
De batterijduur is wel een puntje, want SteelSeries belooft op de site een batterijduur tot 180 uur. In de praktijk haalt de muis dit echter bij lange na niet. Ik heb de muis ondertussen ruim een week in gebruik en ik heb tussendoor al bij moeten laden. Ik heb de muis wel al die tijd gebruikt met de RGB-verlichting aan en de polling rate op de hoogste instelling (1000 Hz). De verlichting stond wel op de Illumination Smart Mode, die al voor extra batterijduur zou moeten zorgen. De muis heeft wel een High-Efficiency Mode die voor een aanzienlijk langere batterijduur zou moeten zorgen; deze modus schakelt echter wel de RGB-verlichting volledig uit en verlaagt de polling rate naar 125 Hz. Deze modus heb ik niet gebruikt, omdat ik wel van mening ben dat een high-end gamingmuis op meer dan 125 Hz moet presteren.
We zijn dan al weer bij het slotstuk van deze review aangeland, ofwel de conclusie. Wat vind ik alles in acht genomen nou van dit stukje hardware en past de adviesprijs bij de prestaties die dit beestje aflevert?
De main feature van deze muis is toch wel het grote aantal knoppen dat deze muis rijk is en de grote mate van vrijheid die je hebt in het instellen van deze knoppen. Op dit vlak maakt deze muis alle beloftes zeker waar. De zijknoppen zijn erg handig in gebruik en gemakkelijk in te stellen naar wens. De standaard instelling als numpad is in veel situaties erg handig. Zeker als deze muis gecombineerd zou worden met een 60% bord zonder numpad is dit een extreem handige feature.
Het gewicht van deze muis is één van de andere grote selling points van de Aerox 9 Wireless. De 89 gram die dit knaagdier weegt, is niet te vergelijken met de gewichten van concurrerende MMO/MOBA-muizen. Zo weegt de EVGA X15 bijvoorbeeld 110 gram en de Logitech G600 zelfs 133 gram. Deze laatste is zelfs niet eens draadloos! Ook op dit vlak doet de Aerox 9 dus precies wat deze belooft.
Dan blijft als laatste grote feature de batterijduur over. Deze is helaas niet echt zoals beloofd op de site. SteelSeries pocht met een batterijduuur van 180 uur, maar deze is in de praktijk met normale instellingen zeker niet haalbaar. De High-Efficiency Mode brengt hier mogelijk verbetering in, maar een polling rate van 125 Hz past mijns inziens niet bij een high-end gamingmuis.
Ondanks deze tegenvallende batterijduur heb ik deze muis de afgelopen tijd met veel plezier gebruikt. Hij ligt heerlijk in de hand en de grote hoeveelheid knoppen is veel handiger dan ik in eerste instantie gedacht had. Het gebruik van deze extra knoppen is ook veel breder dan alleen het spelen van MMO’s en MOBA’s. In ieder spel en ook tijdens het werken is er voordeel te halen uit het hebben van al deze extra knoppen onder je duim.
Maar ja, is deze muis met al deze features de hoge adviesprijs van € 159,99 waard? Dat blijft voor mij een lastige vraag. De muis biedt een uitgebreid scala aan features, maar er zijn zeker muizen die zich met de Aerox 9 kunnen meten. De Razer Naga Pro heeft bijvoorbeeld een sensor met vergelijkbare specs en een batterijduur die vergelijkbaar is met deze Aerox 9. Deze muis is dan wel een kwart lichter, maar mist weer een deel van de cutomizability van de Naga Pro. De adviesprijzen van deze muizen zijn echter ook gelijk aan elkaar en daar ligt denk ik ook het antwoord op deze vraag.
Deze muis biedt zeker waar voor zijn geld als je deze dus vergelijkt met de concurrentie. Of dit de muis voor jou is, hangt dan dus af van wat je het belangrijkste aspect van je MMO/MOBA-muis vindt. Als jou antwoord hierop gewicht is, dan ben je bij de Aerox 9 Wireless zeker aan het juiste adres en krijg je een muis die je speelplezier zeker zal vergoten.