Review: SteelSeries Apex 9 Mini

Toetsenbord

85%
60% done right!

In het kort

De SteelSeries Apex 9 Mini staat als 60% plank hoog in de rank. Dankzij de OptiPoint 2.0 switches ervaar je typen en gamen op 2 niveaus waardoor je onoverwinnelijk wordt op COD en Word. De strakke uitstraling valt niet te vergeten natuurlijk.

  • Eindoordeel
SteelSeries Apex 9 Mini Gaming - US QWERTY toetsenbord
€ 157,95

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: SteelSeries Apex 9 Mini

Links; Navigatie;

Inleiding

Waar Wieger de SteelSeries Apex 9 TKL onder handen heeft gehad, heb ik de SteelSeries Apex 9 Mini afgelopen tijd op mijn bureau gehad. Net als de TKL variant van dit toetsenbord is de Apex 9 Mini een optisch mechanisch toetsenbord. Naast die overeenkomst is er ook een sterk verschil. De Apex 9 Mini is namelijk een 60% toetsenbord.

Hetgeen dat groot op de doos, en op de site van SteelSeries, wordt uitgebeeld zijn natuurlijk de nieuwe OptiPoint optisch mechanische switches. Deze switches zijn speciaal gemaakt voor SteelSeries en geven je de mogelijk om het actuatiepunt van 1mm aan te passen naar 1,5mm. Dit maakt het toetsenbord gemakkelijker in te stellen naar persoonlijke voorkeur, waar 1mm wel meer bedoeld is voor gamen, en 1,5mm bedoeld is voor een fijnere type ervaring.

De specificaties laten zien dat dit niet zomaar een goedkoop toetsenbord is met blauwe switches, wat aangepast is met nieuwe keycaps (kijkende naar mijn oude toetsenbord). Nee, dit toetsenbord beschikt van zichzelf al over double-shot PBT-keycaps. Ook heeft het een afneembare (en gevlochten!) USB-C naar USB-A kabel, welke lang genoeg is om zonder zorgen je toetsenbord te kunnen verbinden.

Functie- en pijltjes toetsen, echt niet. Ruimte is alles met dit 60% formaat. Naast de problemen die dat met zich meebrengt, ziet het toetsenbord er natuurlijk wel strak uit. Daarentegen is de SteelSeries Apex 9 TKL maar €10,- meer (€149,99) via de site van SteelSeries, en dan heb je wel de functie- en pijltjes toetsen. Of is het de style wel waard om op in te leveren? Voor €139,99 is de SteelSeries Apex 9 Mini te bemachtigen op de website van SteelSeries.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SteelSeries Apex 9 Mini
Technische specificaties
Switch TypeSteelSeries Lineair OptiPoint 2.0
Levensduur100 miljoen toetsaanslagen
Ingebouwd geheugen5 aangepaste profielen
Activeringspunt/kracht1,0-1,5 mm/35 gram
VerbindingAfneembaar USB Type-C
CompatibaliteidWindows, Xbox, PlayStation en Mac OS X
SoftwareSteelSeries Engine
Design en afmetingen
Breedte293 mm
Diepte103 mm
Hoogte40 mm
Gewicht676 gram, versterkt met Zero Flex-metaal
Hoogte-instellingenRubberen voetjes op drie niveaus
VerlichtingRGB-verlichting per toets

Met deze specificaties valt mijn aandacht voornamelijk op één punt. Waar de SteelSeries Apex 9 TKL 635 gram is, is de SteelSeries Apex 9 Mini 676 gram. Dit terwijl dit in elk opzicht een kleiner toetsenbord is (60% tegenover 80%). Dit komt mogelijk doordat de 9 Mini versterkt is met Zero Flex-metaal, waardoor dit een ontzettend solide toetsenbord is.

Ook zweeft mijn aandacht naar de OptiPoint 2.0 switches. Met een verstelbaar actuatiepunt van 1mm naar 1,5mm. Daarnaast bezit je met deze switches over een responstijd van 0,2 ms, 33% snellere activering en geen terugveertijd. Dit kan net genoeg zijn om in competitive games de bovenhand te krijgen.

Mede dankzij de meegeleverde keycap-puller vallen de double-shot PBT-keycaps zo te verwisselen voor een meer gepersonaliseerde look. Ook vallen de OptiPoint switches makkelijk te verwijderen met een switch-puller, helaas is deze alleen niet meegeleverd. Omdat dit natuurlijk optische switches zijn vallen ze te vervangen door andere optische switches. Na een kort onderzoek ben ik op hetzelfde gestuit als Wieger. Gateron, Flaretech en Adomax optische switches zouden compatible moeten zijn, waar dit helaas niet geldt voor de Kailh optische switches.

Showcase

De SteelSeries Apex 9 Mini komt in een zeer compacte doos met de typische oranje en grijze kleuren die we van SteelSeries gewend zijn. Met op de voorkant van de doos natuurlijk de Apex 9 Mini afgebeeld. En zoals vermeld, wordt er al aandacht besteed aan de OptiPoint 2.0 switches. Op de achterkant van de doos gaat de OptiPoint 2.0 switch helemaal los (letterlijk). Ook worden hier nog even de functies van de switch genoemd, met daarnaast de double-shot PBT keycaps en het 60% formaat van het toetsenbord. Eenmaal open zie je iets verstopt liggen in het beschermfolie en zie je een flap die je kan openen. Ook wordt je weer even eraan herinnerd waar je het allemaal voor doet (tip: iets met glorie).

Het moment dat je de folie verwijderd wordt je begroet door een klein, maar fijn, toetsenbord. De Apex 9 Mini geeft als eerste indruk een lichte verwarring. Ineens zit je met meer dan een halve kilo in je handen van iets met zo een formaat. Dit betekent natuurlijk wel dat de Apex 9 Mini ontzettend stevig in de hand voelt en verre van hol klinkt als je er een tik op geeft. Ook zit er een mooie, en stevige, USB-C naar USB-A kabel bij met natuurlijk ook de welbekende handleiding die iedereen leest (een QR code of link had ook welkom geweest). Onder het toetsenbord zelf zit de Keycap-puller verstopt, wat een mooie manier is van opbergen.

Zoals ondertussen wel bekend is gaat het hier om een 60% toetsenbord. Dit betekent dus dat dingen als de numpad, pijltjestoetsen en functietoetsen niet aanwezig zijn. Hierdoor is dit toetsenbord niet bedoeld voor iedereen. Qua ruimte bespaar je wel ontzettend op je bureau, wat dan weer voor meer muisruimte zorgt.

De Apex 9 Mini beschikt zoals haast elk toetsenbord over verstelbare voeten. Hierdoor kan dit toetsenbord op dire verschillende manieren worden neergezet, negen als je houdt van avontuur en graag een wiebelend toetsenbord hebt.

Het mooie aan de Apex 9 Mini is de afneembare USB-C naar USB-A kabel. Hierdoor wordt het makkelijk om één van de meest voorkomende problemen makkelijk op te lossen, een kapotte kabel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de OptiPoint 2.0 switches welke hot-swappable zijn en daardoor makkelijk vervangen kunnen worden. Bovenop de switches zitten zoals gewoonlijk de keycaps. Deze zijn double-shot PBT keycaps waardoor ze meer premium aanvoelen en klinken. De verlichting van de LED´s komt ook mooi door de keycaps heen en zorgen voor een mooi effect (mocht je dat aan hebben staan). De textuur bovenop de keycaps is ook plezant om te hebben waardoor je vingers niet zomaar van de toetsen afglijden.

Software

Waar ik tot op de dag van vandaag geen fan ben van extra software was ik positief verrast door de SteelSeries GG-Software. Je hoeft geen account aan te maken en kan dus zonder problemen gebruik maken van de software. Helaas vind ik de software ietwat veel voor als je het alleen wilt gebruiken voor je toetsenbord.

Met de GG-software eenmaal open krijg je bij de Apex 9 Mini meerdere instellingen te zien, maar kom je altijd eerst terecht in Key Bindings. Hier kan je je toetsen aanpassen naar persoonlijke voorkeur. In ditzelfde menu valt de actuatiehoogte ook aan te passen, dit is dan Typing Mode (1.5mm) of Gaming Mode (1mm). Hier had ik alleen liever de cijfers willen zien in plaats van deze termen om het zo wat duidelijker te houden. In het menu Meta Bindings zie je wat welke toets doet als je de functietoets (SteelSeries logo) ingedrukt houdt. Ook dit is compleet naar persoonlijke voorkeur aan te passen. In Settings kan je alleen de regio van je toetsenbord instellen.

De hele tijd zien we ook bovenin iets in het blauw staan. Door daar te klikken kom je in het menu waarin je de verlichting van de Apex 9 Mini kan aanpassen.

In de praktijk

Comfort en bouwkwaliteit

Kijkende naar hoe ik de Apex 9 Mini ervaar (dit wordt ermee getypt), is het begonnen met hoofdpijn. Mijn voorkeur lag altijd bij een full-sized toetsenbord, dus voor mij was de stap naar 60% ontzettend groot. Na hem een paar dagen gebruikt te hebben merkte ik dat ik er toch lichtelijk snel aan kon wennen. Het stuk comfort komt dus niet 100% uit het toetsenbord zelf, maar ook uit de extra ruimte die het om mij heen gaf. Door de rubberen voetjes en het gewicht van 676 gram ligt die ook ten alle tijden stevig op mijn bureau, al stoot ik er tegenaan met mijn muis. Persoonlijk gebruik ik ook de hoogste stand van de pootjes zonder last te krijgen na langdurig gebruik.

De kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn laten een duidelijke indruk achter. Naast dat dit toetsenbord nauwelijks buigt in het midden klinkt deze ook niet hol. Hierdoor klinkt en voelt het typen ook ontzettend fijn. Los daarvan is het natuurlijk een ontzettend positief punt dat haast alles vervangen kan worden aan dit bord.

Keycaps en switches

Op de kwaliteit van de keycaps valt naar mijn mening vrij weinig over te klagen. Ze zitten goed en stevig vast op de switches, en de stabilisatie bij de grotere caps (shift, spacebar en enter) doet exact wat het moet doen. Zo kan je overal op de spatiebalk drukken en wordt die gewoon normaal geregistreerd.

Kijkende naar de switches heb ik hier wel wat dingen over te zeggen, maar dat is wat dat betreft een persoonlijke voorkeur. Waar dit lineaire switches zijn ben ik gewend aan tactile switches (met anderen om me heen ben ik ook de enige die daar positief naar kijkt). De feedback is daarentegen wel goed genoeg, maar mis ik toch nog echt de clicky bevestiging van dat ik wat getypt heb. Daarnaast zorgt dit er bij mij ook voor dat ik onbedoeld andere toetsen indruk, zelfs na de actuatiehoogte te hebben ingesteld naar 1,5mm.

Functietoetsen

Nu moet ik het toch echt hebben over de manier van hoe de functietoetsen geïmplementeerd zijn in de Apex 9 Mini. Chapeau! Na in het begin te hebben geworsteld met alle functies die gekoppeld staan aan de toetsen is het in de loop van tijd te leren. Waar SteelSeries zelf heeft geholpen, naast de functies op de toetsen plaatsen, worden de LEDs van de Apex 9 Mini gebruikt als indicatie. Op het moment dat je de functietoets indrukt (SteelSeries logo), veranderd elke toets waaraan een functie gekoppeld staat naar oranje. Helaas helpt dit niet met spellen die de pijltjestoetsen gebruiken, welke nu onder de WASD-toetsen vallen.

Conclusie

Nu we dan eindelijk aan zijn gekomen bij de conclusie is het de tijd om er een einde aan te maken. 100% zou je dan zeggen, geschreven met 60% aan toetsenbord.

Persoonlijk is er vrij weinig op dit toetsenbord aan te merken. Naast het formaat zitten de grootste problemen voornamelijk in de beperkte actuatiehoogtes. Waar 1,0mm en 1,5mm toch voor een verschil zorgen, zit het naar mijn mening te dicht bij elkaar. Dit ervaar ik door de mindering in toetsen die ik niet in wilde drukken, maar gebeurt het nog wel vaker dan bij mijn oude toetsenbord. Om dit nog verder te minderen is er gelukkig wel de mogelijkheid tot het vervangen van de switches, dus de blauwe zijn binnenkort onderweg (sorry collegae).

Verder is er genoeg mogelijk qua aanpassing, waardoor er zeker pudding-keycaps aan gaan komen. Een variant van deze keycaps, en andere accessoires, zijn gelukkig ook beschikbaar bij SteelSeries zelf op hun site. Iets wat niet van toepassing is op switches.

Kijkende naar de Apex 9 Mini en de Apex 9 TKL vind ik het ingewikkeld om echt een duidelijk beeld te schetsen van welke ik liever aanraad. Wetende dat de Apex 9 TKL maar €10,- duurder is bij SteelSeries en je dan de functie- en pijltjestoetsen weer hebt, kan ik de Apex 9 Mini alleen aanraden aan degene die die toetsen niet tot nauwelijks gebruiken. Of ik zelf liever weer die toetsen heb? Nee, op dit moment niet. Alhoewel ik weet dat dit mij gaat achtervolgen in de toekomst.

Voor €139,99 heb je een super 60% toetsenbord met een waslijst aan mogelijkheden. Met alles bij elkaar is de Apex 9 Mini zeker een favoriet van mij en zie ik hem graag bij andere op het bureau liggen. Hij is het geld zeker waard als je een 60% toetsenbord zoekt.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid