Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Apex 9 TKL
Links; Navigatie;Vandaag nemen we de SteelSeries Apex 9 TKL onder handen. Dit betreft een splinternieuw optisch mechanisch toetsenbord in de TKL-vormfactor. Naast deze versie is er ook een 60%-variant van de Apex 9 beschikbaar; deze zal onder handen genomen worden door onze redacteur Ciaran.
Meest opvallende nieuwe feature van dit bord zijn de nieuwe Optipoint 2.0 switches. Deze swappable optisch mechanische switches zijn speciaal voor SteelSeries ontwikkeld. Het actuatiepunt van deze switches is te wijzigen van 1 mm naar 1,5 mm. Er zijn dus twee actuatiepunten in te stellen: een ondiep actuatiepunt voor snelle toetsaanslagen tijdens het gamen en een dieper actuatiepunt voor meer controle en feedback tijdens het typen.
Verder is in alle specificaties terug te zien dat het hier een premium toetsenbord betreft. Van de double-shot PBT-keycaps tot aan de rubberen voetjes die in drie standen gebruikt kunnen worden. De gevlochten USB-C naar USB-A-kabel is afneembaar voor makkelijk meenemen en biedt tevens de mogelijkheid van vervanging van de kabel. Ook beschikt dit bordje ondanks zijn kleinere formaat wel over een mediatoets en een volumewiel.
Het voor de eerdere Apex borden kenmerkende OLED scherm is wel verdwenen op deze Apex-uiting. Dit heeft echter wel weer een positief effect op de prijs van dit toetsenbord, dat € 10,00 lager ligt dan bijvoorbeeld de Apex 7 TKL. De Apex 9 TKL is te verkrijgen voor € 149,99 op de website van SteelSeries zelf.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
SteelSeries Apex 9 TKL | |
---|---|
Specificaties | |
Switch Type | SteelSeries Linear OptiPoint 2.0 |
Levensduur | 100 Miljoen aanslagen |
Actuatiepunt | 1mm-1,5mm |
Actuatiekracht | 35 gr |
Geheugen | 5 profielen |
Verbindingstype | USB-C, afneembaar |
Verlichting | RGB-verlichting per toets |
Hoogte instelling | Rubberen voetjes op 3 niveaus |
Compatibiliteit | Windows, Xbox, Playstation en Mac OS X |
Software | SteelSeries Engine |
Afmetingen | |
Breedte | 355mm |
Diepte | 128mm |
Hoogte | 42mm |
Gewicht | 635gr |
Optisch mechanische switches
Zoals in de inleiding al kort aangestipt zijn de OptiPoint 2.0 switches de meest opvallende feature van dit toetsenbord. Deze switches zijn speciaal voor SteelSeries ontwikkeld in samenwerking met Gateron. Deze switches hebben een responstijd van 0,2 seconden en hebben geen terugveer tijd.
Ook hebben deze switches twee actuatiepunten, een ondiep actuatiepunt van 1 mm voor bijvoorbeeld gaming en een dieper actuatiepunt van 1,5mm voor bijvoorbeeld typen. De twee actuatiepunten liggen niet heel ver uit elkaar, zo is de range van bijvoorbeeld de Wooting Two HE, eveneens een optisch mechanisch toetsenbord, 0,1mm tot 4,0mm.
Verwisselen van de keycaps is een fluitje van een cent met de meegeleverde keycap-puller. De switches verwijderen is ook heel simpel met een goede switch-puller, deze wordt echter niet meegeleverd met de Apex 9. De switches zijn te vervangen door andere optische switches, ik heb zelf kunnen vinden dat andere optische Gateron switches en Flaretech switches van Adomax compatibel zouden moeten zijn. Voor zover het op afbeeldingen te zien is zijn de optische switches van Kailh niet geschikt voor dit bord.
De Apex 9 TKL komt in de voor SteelSeries kenmerkende oranje met grijze doos. Op de voorzijde treffen we een full-color afbeelding van het toetsenbord aan samen met kort wat features. Op de achterzijde vinden we wat uitgebreidere informatie over de features van dit plankje. Ook zien we hier mooie exploded view van de Optipoint 2.0 switch van Steelseries. Als we de doos openen worden we begroet door een beschermfolie in een zee van oranje, ook zien we de slogan van SteelSeries -For Glory- op de voorzijde van de doos staan.
Als we de folie van de Apex aftrekken kunnen we een eerste indruk van dit toetsenbord krijgen. De plank oogt solide en goed afgewerkt. Er is duidelijk aandacht besteed aan de details. Naast het toetsenbord zelf vinden we in de doos nog de USB-C naar USB kabel en een product information guide. De meegeleverde zwarte gevlochten kabel is mooi afgewerkt met grijze accenten op de USB-aansluitingen, hierop prijkt aan de USB-A kant ook nog het SteelSeries logo.
Laten we nu een tour nemen langs alle features van dit bordje, beginnend met de overall look. De Apex 9 TKL heeft de standaard TKL indeling met de pijltoetsen en navigatie toetsen aan de rechterzijde van het bord onder elkaar. Hier zien we ook de Media Key en het volumewiel, deze bevinden zich boven de navigatie toetsen. Het volumewiel is uitgevoerd in aluminium wat zorgt voor een premium look.
De double shot PBT keycaps hebben heel licht profiel aan de bovenzijde, naast een luxe uitstraling geven deze de keycaps een beetje extra feel tijdens gebruik. De topplaat van dit bord is uitgevoerd in een aluminium legering die ook in de militaire luchtvaart word gebruikt. Dit zou dus moeten zorgen voor een bijzonder duurzaam bordje.
Van de voorzijde is goed te zien dat het basisprofiel van de Apex 9 TKL niet al te hoog is. De look van voren is heel celan en basic zonder eruit te zien alsof er geen aandacht is besteed. Ook is de rigide ondersteuning van de spatiebalk te zien, deze voelt ook echt heel sturdy en gelijkmatig aan, ongeacht waar je deze indrukt. De achterzijde van deze plank is eveneens heel simpel qua design, naast de USB-C poort en het SteelSeries logo is geen poespas aanwezig. Vanaf deze kant is ook goed te zien dat het volumewiel een heel laag profiel heeft.
Op de onderzijde zijn de zes anti-slip pads te zien die dit bordje prima op zijn plaats weten te houden. De middelste anti-slip pad zit op een grotere rubberen plaat, die we zo nader gaan bekijken. Als laatste zien we hier de pootjes die uit twee delen zijn opgebouwd om zo in totaal drie standen aan dit bord te bieden.
Onder de rubberen plaat aan de onderzijde vinden we de oranje keycap-puller die standaard met dit bord word meegeleverd. Een puike toevoeging aan dit bord voor het gemakkelijk schoonmaken van je toetsenbord of natuurlijk voor het vervangen van je keycaps, door bijvoorbeeld de pudding style Prismcaps van SteelSeries. Bij andere borden heb ik ook wel keycap-pullers mee gekregen maar op het moment dat je deze nodig hebt moet je altijd weer op zoek. Met dit handige opberg systeem heb je deze altijd bij de hand. De keycap-puller past gemakkelijk voer de keycaps heen en het verwijderen van de keycaps is dan ook een eitje met deze puller.
Als we die keycap er dan aftrekken worden we begroet door de Optipoint 2.0 switch. Deze doorzichtige switch met gele stem is geschikt voor alle Cherry style keycaps. Als we ook deze switch uit het bord trekken, met behulp van een switch-puller die dan weer niet bij dit bord meegeleverd word, zien we de slot waarin de onderzijde van de Optipoint switch gaat. Bij optische switches is deze heel simpel, er is geen sprake van pins die contact moeten maken met de printplaat van het toetsenbord. Naast de slot zit het laser systeem dat de aanslag meet en boven de switch zit de LED voor de RGB verlichting.
Aan de onderzijde van de switch zien we een sleuf in de kegel die onder de switch zit, hierdoor gaat de laserstraal. Zodra deze onderbroken wordt door het gele kegeltje dat hierin zit wordt de switch geactiveerd en registreert het toetsenbord de aanslag. Op de onderzijde is ook goed te zien dat deze switches zijn gemaakt door Gateron in samenwerking met SteelSeries. Zoals gebruikelijk bij RGB switches is aan de bovenzijde van de switch een soort ruitje voor de Led verlichting.
Als laatste een kijkje naar de verschillende hoogtes waarop de Apex 9 TKL gebruikt kan worden. Van plat op je bureau naar middelhoog, met alleen de kleine pootjes uit, naar hoog met allebei de pootjes uitgeklapt.
De software voor dit handzame ramplankje is natuurlijk SteelSeries Engine. Over deze software is natuurlijk al genoeg gesproken in alle SteelSeries reviews op onze site. We zullen hier dus alleen kijken naar de specifieke functies voor dit toetsenbord.
Als eerste moet je, zoals gebruikelijk, in de software selecteren welk stukje hardware je wil aanpassen. Op dit moment gebruik ik de SteelSeries Aerox 9 en de Apex 9 TKL. Nadat we de Apex 9 hebben geselecteerd komen we in het scherm om de toetsen te veranderen. Standaard zijn alle toetsen ingesteld zoals het toetsenbord is ingedeeld. Dit is echter volledig te veranderen dus met wat switches van keycaps kun je het toetsenbord zo van indeling veranderen.
Ook is het mogelijk om andere functies aan de toetsen toe te voegen die gebruikt kunnen worden met de SteelSeries knop, dit is de zogenaamde Meta Layer. Standaard zitten hier wat functies in om van profiel te wisselen en om tussen de actuatiepunten te wisselen. Ik heb hier zelf ook de nodige functies aan toegevoegd. Zo gebruik ik de pijltoetsen als mediakeys en de insert key als print screen knop.
Comfort
Mijn ervaring met dit toetsenbord was van meet af aan heerlijk. Het toetsenbord is heerlijk stabiel, de rubberen anti-slip pads doen hun werk uitstekend. Ook met de pootjes uitgeklapt blijft de Apex 9 TKL stabiel op je bureau liggen, ongeacht op welke van de twee standen je de pootjes hebt staan. Zelf prefereer ik de lage stand van de pootjes, dus eigenlijk de middelste stand waarop je de Apex 9 kunt gebruiken, in deze stand heb ik ook geen behoefte aan een wrist rest, wat met de laagste stand wel prettiger zou zijn.
Naast een prettige ervaring tijdens het gebruiken steekt dit bord ook puik in elkaar, tijdens de productie is duidelijk niet bespaart op materialen. Dit resulteert in een alom super degelijke bouwkwaliteit. Daarnaast maakt de mogelijkheid om nagenoeg alle losse onderdelen te vervangen dit bord uiterst duurzaam.
Het ontbreken van de num-pad is bij de aanschaf van een TKL bord natuurlijk een bewuste keuze. Ik gebruik zelf de num-pad normaal heel weinig, ik merk dat ik deze alleen mis voor het invoeren van mijn pincode om Windows te ontgrendelen. Zelf gebruik ik de Apex 9 TKL in combinatie met mijn SteelSeries Aerox 9, de zijknoppen van deze muis zijn ook te gebruiken als num-pad dus met wat oefening heb je effectief toch een num-pad tot je beschikking met deze combinatie.
De extra ruimte die op je bureau ontstaat door de kleinere plank is heerlijk, ik heb zelf een klein bureau zodat deze niet te veel plaats inneemt in mijn woonkamer. Voorheen was mijn bureau snel overvol, zeker als ik nog een notitieblok of een boek nodig had tijdens het werken. Ruimte voor een broodnodig kopje koffie word dan al snel erg schaars, met de Apex 9 TKL is er ruimte voor een hele pot vol met koffie, wat de productiviteit zeer ten goede komt.
Switches en Keycaps
Mijn allereerste reactie tijdens het gebruiken van de Apex 9 TKL was: ‘wat een heerlijke keycaps’. De structuur die de double shot PBT keycaps hebben is echt heerlijk. Er zit iets structuur op wat een beetje grip op je toetsen geeft. Dit is niet allen lekker tijdens het gamen om je vingerposities niet te verliezen maar ook erg plezierig tijdens het typen. Ander groot voordeel van de PBT keycaps is de vlek bestendigheid, mijn vorige toetsenbord, de EVGA Z15, had ABS keycaps en deze waren onmogelijk schoon te houden. Dat ik een hond en drie katten in huis heb helpt hier ook zeker niet bij.
Dan de switches, deze zijn mij in principe prima bevallen. De typ ervaring is naar mijn mening niet anders dan met mechanische switches met een vergelijkbare actuatie kracht. De snellere responstijd en terugveertijd merk ik persoonlijk heel weinig van. Dit komt voornamelijk omdat ik weinig tot geen fast paced games speel. Tijdens het gamen merk ik dan ook eigenlijk niet veel van de verschillende actuatiepunten.
Tijdens het typen is dit verschil wel goed te merken. In de Gaming Mode met het ondiepere actuatiepunt van 1,0mm heb je echt lichtere toetsaanslagen dan in het diepere 1,5mm actuatiepunt van de Typing Mode. Al prefereer ik zelf de Gaming Mode voor typen. De lichtere toetsaanslagen maken dat je sneller en toch rustiger kunt typen dan met de diepere toetsaanslagen van de Typing Mode. Deze ondiepere stand zorgt wel voor meer typfoutjes door het per ongeluk indrukken van toetsen maar dat neem ik voor lief, ik ben toch al iemand die vaak ‘mis’ typt dus de backspace weet ik toch wel te vinden.
Dan zijn we weer bij het afsluitende deel van deze review aangekomen, de conclusie. Hoe gedraagt dit ramplankje zich in de praktijk en is dit in overeenstemming met het prijspunt waarop deze te verkrijgen is, je leest het hier.
Met dit bord slaat SteelSeries een nieuwe weg in in de richting van mechanisch optische switches en dat nog wel in een swappable design. Qua typervaring laten deze switches weinig te wensen over, de feedback is vergelijkbaar met mechanische switches. Het wisselbare actuatiepunt biedt de mogelijkheid om de toetsaanslag naar wens te wijzigen tussen een ondiep en dieper actuatiepunt. Deze punten liggen echter wel vrij dicht op elkaar (1mm vs 1,5mm) en bieden hierdoor naar mijn ervaring weinig verschil in typbeleving. Er is wel een klein verschil maar niet genoeg om voor verschillende doeleinden te wisselen naar mijn mening.
De mogelijkheid om de switches te swappen is een leuke bonus voor iedereen die zijn Apex 9 nog verder naar wens aan wil passen. Het zou wel mooi zijn als op de site van SteelSeries zelf dan duidelijk komt te staan welke switches compatibel zijn met het bord of om zelf verschillende opties te verkopen. Op het moment van schrijven zijn er geen optisch mechanische switches te verkrijgen in de webshop van SteelSeries. De meegeleverde KeyCap-puller is wel een mooie toevoeging, zeker door de nette manier waarop deze in het bord is weg gewerkt.
Alles in acht genomen ben ik zeer tevreden over de Apex 9 TKL. De kleine vormfactor creëert extra ruimte op mijn overvolle bureau zonder grote concessies te doen in functionaliteit. De PBT keycaps met structuur zijn een genot om te gebruiken en gemakkelijk schoon te houden.
De prijs van €149,99 die je voor dit bord betaald bij SteelSeries zelf is prima in lijn met de features die dit bord biedt. Dit gecombineerd met de hoge bouwkwaliteit van dit bord krijg je echt waar voor je geld met de Apex 9 TKl.