Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Apex Pro
Links;Het Apex Pro toetsenbord van SteelSeries onderscheid zich met een unieke feature: instelbare schakelaars. De afgelopen twee jaar zijn er diverse switches en nieuwe technieken op de markt verschenen, dit in de vertrouwde vorm van Cherry MX, met een forse line-up aan verschillende kleuren en switches zoals Gateron, Kailh, de Razer switch en de Romer-G switch.
Nieuwe ontwikkelingen zijn analoge toetsenborden om een joystick te benadrukken. Praktisch voorbeeld: hoe verder je de switch indrukt, des de harder je in-game loopt. Toetsenborden met deze techniek zijn de Wooting One en de Cooler Master MK850 met Aimpad technologie. Dan is er nog iets als een optische switches. Dit is een mechanische switch in samenwerking met een optische laser die nog sneller een toetsaanslag kan registeren. Een toetsenbord met deze techniek is de Razer Huntsman Elite.
De OmniPoint switches van SteelSeries werken magnetisch. In de switch behuizing duwt een magneet zichzelf omlaag richting de ingebouwde sensor. De sensor detecteert de afstand tussen de slider en sensor, waarna een registratie succesvol is op basis van de instellingen. In de switch behuizing ontstaat een magnetisch veld tussen de slider er sensor. Dankzij deze techniek, noem het een ‘magnetisch meting’ kan de sensor afstand meten. De gewenste afstand is aanpasbaar via de software en direct op het toetsenbord zelf.
Hoe deze techniek tot stand komt vertel ik je graag in mijn review. Op het moment van schrijven kost de SteelSeries Apex Pro circa 230 euro.
Een overzicht van de specificaties:
We duiken in de specificaties. De basisbeginselen? Een full-size toetsenbord, mechanische switches, een USB-ingang, RGB-verlichting, een OLED-scherm en een polssteun. Zo heb je een snelle introductie van het toetsenbord en zijn inhoud.
Laat ik nog wat meer vertellen over de OmniPoint switches van SteelSeries. Zoals eerder vermeld is er sprake van een samenwerking tussen combi slider/magneet en sensor. Met de slider gaat de magneet in de behuizing omlaag, waarna de sensor zijn werk doet op basis van het opgebouwde magnetische veld. Met deze informatie kan de sensor het actuatiepunt herleiden. Het actuatiepunt is het moment van registratie, oftewel: het moment dat je de toets indrukt en een registratie (letter/cijfer) tevoorschijn komt op je beeld.
De OmniPoint switch is instelbaar van 0.4mm tot 3.6mm, iets wat aantoonbaar wordt gemaakt in de software van level 1 tot en met 10. Trek je 0.4mm van 3.6mm af, dan hou je 3.2mm over. Deel je dit door 10 dan kom je op 0.32mm per stap. Dit klinkt logisch, echter komt dit niet overeen met de werkelijkheid. Laat ik het anders formuleren: de informatie die je krijgt is level 1 tot en met 10. Dit valt tussen de 0.4mm en 3.6mm, enkel dat je geen exact actuatiepunt weet op de millimeter, enkel het level. Wel kunnen we er vanuit gaan dat 0.4mm level 1 is en 3.6mm level 10.
De toetsen op de Apex Pro hebben een lineair gevoel. De switch typeert zich redelijk als een Cherry MX Red switch. De OmniPoint is in samenwerking gemaakt met Gateron. De hoofdtoetsen (numeriek + letters en overige knoppen in het linker vlak) zijn voorzien van de OmniPoint switches, deze zijn instelbaar. De overige switches betreffen 43 Gateron Red switches. De 43 Gateron Red switches zijn niet instelbaar.
De Apex Pro verschijnt in een keurige verpakking. De inhoud bestaat uit het toetsenbord zelf met vaste kabel, een handleiding en een losse polssteun. Niet te vergeten: een Velcro strap met het SteelSeries logo. Eerste indruk van het toetsenbord: solide. De ramplank bestaat uit een frame van aluminium aan de voorzijde gecombineerd met zwart plastic op de achterzijde. Het toetsenbord zelf is niet schrikbarend zwaar.
Op de randen is het toetsenbord wat smaller en loopt dit af naar de bodemplaat. Vanaf de voorzijde (natuurlijke houding voor het toetsenbord) is dit niet zichtbaar. Met een foto vanaf de zijkant valt dit beter op. Key caps zijn vervaardigd van ABS met een fors font. Persoonlijk kan ik het font wel waarderen, hierdoor komt de RGB-verlichting beter tot zijn recht. De aluminium plaat buigt aan de voorzijde waar we het SteelSeries logo tegen komen.
De kabels zit vast aan het toetsenbord. Deze is redelijk dik, mede doordat er twee aparte voedingen/aders doorheen lopen voor het toetsenbord zelf en de USB-poort op het toetsenbord. De USB-poort kan gebruikt worden voor diverse toepassingen. Het is dus niet enkel een USB-poort voor een USB-stick, het aansluiten van een volwaardige USB headset of muis gaat prima. Mooi detail is dat deze verlicht is wanneer het toetsenbord is aangesloten.
Aan de rechterzijde van het toetsenbord boven het numpad gedeelte vinden we het OLED-scherm. Met daarnaast een verlichte knop en aluminium scrollwiel. Deze zijn gemaakt voor het fysiek afstellen van het toetsenbord. Dit is niet enkel aanwezig voor het instellen van de OmniPoint switches. Je kunt er ook verlichting op beheren, macro’s, profielen selecteren, de OmniPoint switches instellen en overige instellingen zoals het terugzetten naar fabrieksinstellingen.
De polssteun klikt zich met twee magneten vast op de voorzijde van de behuizing. Het materiaal van de polssteun is een rubberachtige coating, redelijk zacht maar wel zeer gevoelig voor stof en vuiltjes. Ikzelf heb ervaren dat een vochtige doek de meest gangbare oplossing is om deze schoon te maken. Aan de achterzijde van het toetsenbord bevindt zich een kabelmanagement uitsparing voor de vaste kabel. Je kunt de kabel van het toetsenbord hier eenvoudig doorheen routen. Dit maakt de dikkere kabel naar mijn mening minder storend.
Tot zover een eerste hands-on met de Apex Pro. Het toetsenbord mag er esthetisch zijn. Graag vertel ik je dadelijk wat meer over de OmniPoint switches in de praktijk. En ingebruikname van het OLED-scherm.
Als het om software gaat bij SteelSeries ben ik niet eerder teleurgesteld. De software oogt degelijk, stelt diverse randapparatuur netjes centraal en heeft geen vreemde fratsen als het om stabiliteit gaat. Sommige fabrikanten hebben soms wat slordigheden in hun software zitten. Handige toevoeging is het startscherm waar alle aangesloten SteelSeries apparatuur zich verzamelt. Als er een software update is, meldt het programma zich netjes. Bij firmware updates voor apparatuur zie je dit op de apparatuur labeltjes in het startscherm.
Eerste pagina bij de Apex Pro is de actuatie pagina. Dit is de pagina voor de instelbare schakelaars. Direct is zichtbaar om welke switches het gaat (oranje afgebeeld). Dit zijn de switches met OmniPoint schakelaars (switches), de overige zijn Gateron Red.
Het actuatiepunt is instelbaar van level 1 tot en met 10. Waar level 1 0.4mm is en level 10 3.6mm. Level 1 is dus vliegensvlug. Een klein beetje druk veroorzaakt als een succesvolle registratie. Waar zit hem dan de winst? Als je de ‘feeling’ te pakken hebt, hoef je niet meer verder door te drukken. Je kunt de switch/key cap op dat moment loslaten, wat op de langere termijn (oefening baart kunst) een snelheidswinst kan opleveren. Uiteraard hoeft level 1 voor jou persoonlijk niet de beste optie te zijn. Het is niet zo dat level 1 met een actuatiepunt/registratiepunt van 0.4mm sneller is. Het is technisch sneller, omdat de toets/OmniPoint switch sneller registreert. Dit wil niet zeggen dat jij als persoonszijde hier beter mee omgaat. Het gaat er uiteindelijk om waarmee jij vertrouwt bent en hoe hard je op je ramplank slaat. Dit brengt ons terug bij de eeuwenoude regel: probeer een switch/mechanisch toetsenbord altijd eerst, indien er een mogelijkheid is. Hetzij in een winkel of tijdens een event. Je kunt dan letterlijk voelen wat vertrouwd voelt. Pas daarna begint je epische avontuur en zul op de langere termijn aanvoelen of dit het ware toetsenbord is. Eenmaal mechanisch is het lastig om terug te keren naar een volledig membraan toetsenbord.
Even terug naar de software. Je kunt per toets (keuze uit 64 toetsen totaal) het actuatiepunt instellen. Dit gaat in stappen van levels van 1 tot en met 10. Je kunt iedere toets zijn eigen actuatie-level geven. Mocht je de WASD-toetsen gevoeliger willen hebben: you go girl! Je kunt de omliggende toetsen dan wat zwaarder maken op bijvoorbeeld level 10 met 3.6mm. Dit verkleint de kans van een typo, om het simpele feit dat er meer kracht/druk nodig is voor een actuatie op de omliggende toetsen.
Key bindings mag niet ontbreken. Je kunt de toetsen een andere commando/functie meegeven indien wenselijk. Dit kan op de functietoetsen best handig zijn. Opties zoals een loop of enkele herhaling zijn mogelijk. Een stukje RGB: SteelSeries levert de Apex Pro standaard met verschillende verlichtingseffecten. Je kunt zelf ook nog wat rotzooien met persoonlijke thema’s.
Het aanwezige OLED-scherm is aanpasbaar. Je kunt hier afbeeldingen en GIF-bestanden op afspelen. Het gewenste formaat voor het beste resultaat is 128 x 40 pixels. Animaties worden afgespeeld met 10 frames per seconde. Het is dus geen OLED scherm dat aan de muur hangt in je woonkamer met 4K HDR10+. Wel is het inladen van GIF-bestanden een mooie toevoeging.
Afsluitend nog wat RGB-verlichtingseffecten en het OLED-scherm in actie. Ik zie nu dagelijks een BOOM! *vliegend kogeltjes* gevolgd met een headshot op mijn OLED-scherm. Vreemd genoeg zit ik tijdens mijn Rust sessie wel eens te staren naar het OLED-scherm.
Een gedeelte praktijkervaring. De OmniPoint switch kwam diverse keren al ter bespreking in diverse hoofdstukken. Waar ik bij het software hoofdstuk al wat meer inging op een stukje ervaring. Lang verhaal kort, de vraag: hoe bevalt de Apex Pro en zijn OmniPoint switch? De OmniPoint switch mag er zijn. Vooral dankzij zijn instelbare actuatiepunt.
Ik denk niet zozeer dat je dit toetsenbord nodig hebt voor je kantooractiviteiten. Hier is de Apex Pro in mijn optiek te superieur voor. Het kan wel… Echter dwingt het toetsenbord gaming activiteiten af. Daar heb ik goed geleerd om de omliggende toetsen rondom de WASD-toetsen te voorzien van een zwaarder actuatiepunt: een hoger level. Ik heb deze ingesteld op level 10, waar ik met de WASD-toetsen op level 3 zit. Level 1 is mij te lichtjes, waar ikzelf een vrij zware toetsenaanslag heb. Ik creëer redelijk snel een bottom-out (het volledig doordrukken van de toets richting de plaat/het eindpunt van de switch). Met de WASD-toetsen op level 3 kan ik mijn vingers lichtelijk laten rusten op de key caps zelf. Wel heb ik uiteindelijk de A- en D-toets aangepast naar level 5. Ik betrapte mijzelf erop dat ik soms naar links aan het lopen was met mijn in-game karakter. Dit doordat ik te veel mijn vingers liet rusten op deze toetsen. Je kan wel begrijpen dat dit in-game tijdens het zoeken van dekking funest is.
Gebruik van het OLED-scherm gebeurd om de zoveel tijd. Vaker zit ik in de software, waar ik het actuatiepunt per toets beter kan beheren. Dit geeft direct overzicht met het lijstje aan toetsen en levels. Het OLED-scherm is niet zozeer een gimmick, want deze kan best handig zijn. Wel is het een toevoeging die van mij ook weggelaten had mogen worden als dit de prijs zou drukken. Het mooiste blijft gewoon de OmniPoint switch van dit toetsenbord.
En het vervolg dan? Comfort is top. Het toetsenbord ligt prima onder je handjes. De polssteun is gewoon aangenaam voor je polsen. De aantrekkingskracht van stof en rommeltjes is aanwezig met de rubberen afwerking van de polssteun, waar een natte doek soms geen kwaad kan. Zaken zoals RGB-verlichting zijn goed uitgewerkt.
Blijf je dan instellen met dit toetsenbord? Nee. Uiteindelijk heb je een profiel gevonden waar jij je comfortabel bij voelt. Dit kunnen diverse toetsen zijn op verschillende levels, of gewoon allemaal gelijk aan elkaar. Wel is het zo dat je flexibel blijft. Je zit dus niet vast aan een specifiek actuatiepunt. Wel heb je te maken met een karakteristiek van de switch zelf, deze is en zal lineair blijven zonder tactiele bump.
Conclusietijd! Na ongeveer 5 weken met de SteelSeries Apex Pro op mijn bureau volgt hier mijn slotverhaal. Is de Apex Pro het overwegen waar met zijn OmniPoint switch? Of is deze markt al verzadigd genoeg en hebben we geen instelbare switch nodig? Je leest het in deze eindconclusie.
De OmniPoint switch van SteelSeries is instelbaar. Beter gezegd: het actuatiepunt van de switch is instelbaar. Je kunt deze instellen van 0.4mm (level 1) tot 3.6mm (level 10). Persoonlijk vind ik het een zeer waardevolle toevoeging. Je past het karakter van de lineaire switch niet aan, maar wel het punt van registreren, oftewel het actuatiepunt. Je kunt spelen met de 64 switches die voorzien zijn van de OmniPoint techniek, overige switches bestaan uit Gateron Red switches.
Het actuatiepunt maakt wel degelijk een verschil, al blijft dit persoonlijk. Mijn WASD-toetsen hebben de afgelopen periode flink wat level(s) gezien, voordat ik de sweet spot gevonden had. Ik heb een vrij harde toetsaanslag, deze is wat delicater geworden tijdens gaming. Ik kan nu mijn vingers wat rustiger laten rusten op omliggende toetsen, terwijl de WASD-toetsen variëren van level 3 tot en met 5. Voor gaming is de Apex Pro een epische ramplank. Algemeengebruik gaat prima, echter zou ik dit toetsenbord niet aanschaffen voor enkel kantoorgebruik. Daar is het toetsenbord te waardevol/duur voor en kan het zijn unieke eigenschap onvoldoende benadrukken. Gaming is écht een must!
Wel vind ik het jammer dat SteelSeries heeft gekozen voor level(s). Nu valt er niet te herleiden op welke diepte je zit van het actuatiepunt. Persoonlijk had ik een exacte indicatie in millimeters fijner gevonden, uiteraard in samenhang met het level. Ik vermoed dat er technisch mogelijk een beperking is, en dat SteelSeries met de techniek ook wat imitaties ondervonden heeft.
Overige aspecten zoals de vormgeving en bouwkwaliteit zijn ruim op orde. Het OLED-scherm is geen gimmick, het kan weldegelijk meerwaarde bieden. Toch had ik vaker mijn aandacht voor het instellen van de OmniPoint switches via de software. Het OLED-scherm is fraai, maar had ook bespaard mogen blijven indien dit de adviesprijs omlaag zou brengen. Het toetsenbord typt comfortabel, dankzij de aangename OmniPoint switch en de fysieke polssteun.
De Apex Pro heeft een forse prijs, maar verdient wel zijn aandacht met de instelbare OmniPoint switches. Tevens zijn er veel elementen gecombineerd die dit toetsenbord enorm high-end maken, waar de prijs zeker een aandachtspunt blijft, maar ergens wel te verantwoorden is. SteelSeries is niet voor een budget overweging gegaan. SteelSeries is voor een beest aan toetsenbord gegaan, een opgaaf dat goed gelukt is en dan ook benoemd mag worden. Daarmee onderscheid de Apex Pro zich meer dan voldoende.