Sponsor

Review: SteelSeries Apex Pro Mini Wireless

Toetsenbord

78%
Draadloos wonder

In het kort

De SteelSeries Apex Pro Mini Wireless is een draadloos 60%-toetsenbord met de nieuwe, instelbare OmniPoint 2.0 switches. Deze switches brengen wat kleine verfijningen met zich mee en zijn uniek te noemen in een draadloze plank.

  • Eindoordeel

Review: SteelSeries Apex Pro Mini Wireless

Links; Navigatie;

Inleiding

De categorie mechanische toetsenborden staat mij dicht aan het hart. Vooral de kleinere klasses aan toetsenborden in de vormfactor 60 tot 65 procent zijn favoriet. Voeg daar nog eens draadloze connectiviteit aan toe en dan moet het toch écht goed fout gaan, wil je mij niet kunnen overtuigen. Ondanks mijn voorliefde blijven we bij de redactie kritisch; dat geldt voor ieder product dat de review-revue doet passeren.

Dit geldt dus ook voor de SteelSeries Apex Pro Mini Wireless, waarvan de naam boekdelen doet spreken. Een 60%-toetsenbord met draadloze connectiviteit middels een 2,4 GHz én Bluetooth 5.0-verbinding. Voeg daar nog eens de nieuwe OmniPoint 2.0 switch aan toe en Double Shot PBT-keycaps; het klinkt als een mechanisch walhalla. De OmniPoint 2.0 switch zou nog beter verstelbaar moeten zijn dan zijn voorganger.

Over voorgangers gesproken: de SteelSeries Apex Pro had ik in 2019 voorzien van een review, al staat deze in gedachten nog redelijk fris bij. De opvolger van vandaag, de SteelSeries Apex Pro Mini Wireless, draagt met zijn deftige specificaties geen zachte prijs. De SteelSeries Apex Pro Mini Wireless is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko voor € 289,-. Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Specificaties

Hieronder zijn de specificaties te zien;

De OmniPoint 2.0 switch is een verstelbare switch die een snellere respons en bediening biedt, afhankelijk van hoe je deze instelt in de SteelSeries GG-software. Daarnaast is het een lineaire switch en kan deze doorgedrukt worden tot 3,8 mm (bottom-out). Het actuatiepunt, ofwel het bedieningspunt kan van 0,2 mm tot 3,8 mm vrij ingesteld worden in stappen van 0,1 mm. De Wooting two HE maakt ook gebruik van dit principe, al is die instelbaar van 0,1 mm tot 4,0 mm en biedt deze nog een analoog (joystick) voordeel.

Desalniettemin maakt de OmniPoint 2.0 switch nipt een verbetering t.o.v. zijn voorganger op papier. Verdere praktijkresultaten moeten bewijzen hoe de switch presteert. Net als zijn voorganger werkt de OmniPoint 2.0 switch magnetisch. In de switchbehuizing duwt een magneet zichzelf omlaag richting de ingebouwde sensor. De sensor detecteert de afstand tussen de slider en sensor, waarna een registratie succesvol is op basis van de gekozen waarde in SteelSeries GG-software. In de switchbehuizing ontstaat een magnetisch veld tussen de slider er sensor. Dankzij deze techniek, noem het een ‘magnetisch meting’, kan de sensor de afstand meten. Componenten maken dus geen contact, wat men ook wel het Hall-effect noemt. De OmniPoint 2.0 switches hebben een verwachte levensduur van 100 miljoen toetsaanslagen – royaal.

Totaal telt het toetsenbord 62 toetsen. Toetsen met een secundaire functie kunnen aangesproken worden middels de FN-toets en er is RGB-verlichting aanwezig per toets. Met de 2,4GHz-verbinding claimt SteelSeries een batterijduur van 30 uur. Middels Bluetooth zou dit langer moeten zijn met 40 uur – met de standaard verlichting ingeschakeld. Standaard komt de SteelSeries Apex Pro Mini Wireless met twee jaar fabrieksgarantie.

Showcase

Het toetsenbord arriveert in een schattige verpakking; geheel in verhouding met de 60%-vormfactor. Opvallend is dat je de verpakking met inhoud uit de sleeve schuift – origineel! Aandacht en zorg voor de verpakking en inhoud is er. Gesproken over de inhoud: deze bestaat uit een gebruikershandleiding, een USB Type-C naar USB Type-A-kabel, de draadloze dongel, een draadloze extender adapter en een keycap puller.

Zoals eerder vermeld, is de Apex Mini Pro Wireless een 60%-toetsenbord. Groots verschil t.o.v. een 65%-toetsenbord is het weglaten van de pijltoetsen, waardoor de vormfactor nog nét wat compacter is. Het toetsenbord beoogt redelijk standaard c.q. eenvoudig. Wat dat betreft leent het weinig designkeuzes van de SteelSeries Apex Pro, wat ik juist jammer vind.

Op het toetsenbord is wat zichtbare branding, hoewel dit zeer onopvallend is. Op de rand aan de voorzijde siert het SteelSeries-beeldmerk en op de rand aan de achterzijde is het SteelSeries-woordmerk te zien.

Op de rand aan de achterzijde zit de USB Type-C ingang voor bekabelde connectiviteit. Bekabeld gebruik doe je o.a. voor het opladen van het toetsenbord en voor firmware updates. De firmware updates vereisen bekabeld gebruik om betrouwbaarheid en daarmee fouten en/of problemen te voorkomen. De aanwezige knop is om te wisselen tussen de 2.4GHz én Bluetooth 5.0 verbinding.

Op de achterzijde van het toetsenbord siert het SteelSeries woordmerk in het groots. De uitklapbare pootjes hebben twee posities op de gradenhoek: wat lager en hoger. Je kan hiermee zelf bepalen wat je persoonlijk het fijnste vindt.

Met de meegeleverde keycap puller verwijder je eenvoudig de Double Shot PBT-keycaps. Overigens is dit wel een upgrade t.o.v. de SteelSeries Apex Pro, want dat toetsenbord had ABS-keycaps. Het font (de legends) zijn lekker groot en vallen goed op. Ook de RGB-verlichting komt goed door, wat de Apex Pro Mini Wireless lekker van je bureau doet doen afspatten tijdens “RGB Gaming Nights”.

De Double Shot PBT-keycaps hebben ook zij-legends (iconen/secundaire functies) op de keycaps. Deze kan je activeren middels de aanwezige FN-toets die zich visueel vormt op dit toetsenbord met het SteelSeries-logo. De Double Shot PBT-keycaps zelf hebben een nette textuur en ogen en voelen degelijk aan.

Visueel ogen de OmniPoint 2.0 switches vergelijkbaar aan de OmniPoint switches op de SteelSeries Apex Pro. Overigens vind ik dit een goede keuze van SteelSeries. De transparante behuizing laat goed zijn licht door, wat ook geldt voor de melkachtige steel waarop de keycap rust. Deze is MX (+) compatibel, waardoor je eenvoudig keycaps kan uitwisselen.

De RGB-led is gepositioneerd aan de bovenzijde van de switchbehuizing, dus niet in de switchbehuizing zelf. Desondanks is de illuminatie en spreiding van de RGB-verlichting erg goed. Het grote font (de legends), zoals vermeld in de vorige alinea, licht kleurrijk en vol op.

De SteelSeries GG-software is wat mij betreft één van de betere op de markt. Eigenlijk heeft deze software mij nooit teleurgesteld als het om stabiliteit gaat, wat bij andere fabrikanten nog weleens te wensen overlaat. Onder Engine verzamelt de aangesloten SteelSeries-apparatuur zich. Als er een software-update is, meldt het programma dit automatisch.

Onder Engine is dus de aangesloten apparatuur zichtbaar. Ook laat de Apex Pro Mini Wireless hier het batterijniveau in één oogopslag zien – netjes. De eerste pagina bestaat uit keymapping, waar je nieuwe functies toe kan wijzen aan toetsen. Beter nog, je kan een toets volledig modificeren met een nieuwe functie. Ook is het mogelijk om een secundaire functie toe te wijzen; deze is vervolgens op zijn beurt te combineren met de FN-toets.

Aan de linker bovenzijde zijn de on-board profielen zichtbaar. Je kan profielen op het interne geheugen van het toetsenbord opslaan, zodat je deze on-the-go bij je hebt, zonder dat er software benodigd is. Uiteraard verlangt het configureren van de profielen wel de software.

De tweede pagina is de actuatiepagina. Het actuatiepunt (bedieningspunt) is instelbaar van 0,2 mm tot 3,8 mm in stappen van 0,1 mm. Op 0,2 mm veroorzaakt een klein beetje druk een succesvolle registratie. Waar zit dan de winst? Als je de ‘feeling’ te pakken hebt, hoef je niet meer verder door te drukken. Je kunt de switch/keycap op dat moment loslaten, wat op de langere termijn (oefening baart kunst) een snelheidswinst kan opleveren.

In de praktijk hoeft het niet zo te zijn dat het actuatiepunt van 0,2 mm sneller is. Technisch gezien is het sneller, omdat de OmniPoint 2.0 switch al op 0,2 mm registreert. Dit wil niet zeggen dat je als gebruiker hier beter mee overweg kan. Het gaat om een vertrouwd gevoel en hoe hard je de toetsen indrukt. Alle toetsen zijn te configureren als het om het actuatiepunt gaat. Dit wil niet zeggen dat je één niveau kan instellen, want iedere toets kan onafhankelijk geconfigureerd worden.


Met de macrostudio kan je macro’s aanmaken en beheren. Hoewel de Apex Pro Mini Wireless met nog een mooie functie komt als het om de OmniPoint 2.0 switches gaat: dubbele combinaties. Bij het indrukken en loslaten kan je een dubbele functie aan de toets koppelen. Dit zou het beste tot zijn recht moeten komen tijdens het gamen. Ik moest hier eerst even over nadenken, maar al snel wist ik granaten op één toets te combineren in Call of Duty: Warzone. Je duwt de toets, laat de granaat “cooken” en laat de toets los om deze te gooien. Uiteraard is een functie zoals deze ook fijn en eenvoudig te combineren op een duimtoets van je gamingmuis. Het is wat mij betreft een mooie toevoeging, al is het even zoeken en testen hoe dit het beste tot zijn recht komt.

Op de verlichtingspagina kan je de Apex Pro Mini Wireless naar eigen RGB-wens instellen, waar in de verlichtingsbibliotheek ook diverse presets beschikbaar zijn. Je kan met de verlichting ook in lagen werken, zodat je effecten en kleuren kan combineren. Overige opties bestaan uit het formaat (grootte) van de lichtspreiding en de snelheid. Hieronder vind je direct wat foto’s met de Apex Pro Mini Wireless in RGB-actie.

Goed om te weten is dat de SteelSeries Apex Pro Mini Wireless ook nog een bekabeld broertje heeft: de SteelSeries Apex Pro Mini. Dit toetsenbord is op alle punten identiek, met enkel het verschil in de connectiviteit. Het prijsverschil tussen de twee is circa € 60,-, waar de Apex Pro Mini Wireless voor € 259,99 over de toonbank gaat en de Apex Pro Mini voor € 199,99.

De OmniPoint 2.0 switch is wat mij betreft het koopargument voor dit toetsenbord. Je kan dan zelf kiezen of je draadloos of bekabeld gaat. De OmniPoint 2.0 switch brengt niet zozeer de grootste vernieuwing met zich mee. Nochtans is het een zeer mooie techniek en werkt het ook verfijnd op het toetsenbord in combinatie met de SteelSeries GG-software. Niet eerder had ik een 60%-toetsenbord in handen met verstelbare switches die ook nog eens draadloos is. Daarmee onderscheidt SteelSeries zich; andere merken zoals Razer en Wooting hebben dit vooralsnog niet in hun portfolio.

Met dat in gedachten spreekt de Apex Pro Mini Wireless mij het meeste aan, het doet iets wat andere fabrikanten nog niet hebben. Wel is het zo dat je daar dan ook een stevige prijs voor moet neerleggen. Het instellen van het actuatiepunt kan voordelen bieden als je een snellere of langzamere registratie verlangt. Dit kan specifiek zijn voor productiviteit en gaming. Het kan zelfs per game verschillen.

Zelf ben ik groot fanaat van hot-swappable toetsenborden, omdat je switches kan introduceren die anders aanvoelen, wat in de regel ook meer kost, omdat je nog extra investeringen moet doen. Bij de Apex Pro Mini Wireless blijft de OmniPoint 2.0 switch gelijk als het om eigenschappen gaat. Het is en blijft een lineaire switch, waar enkel het actuatiepunt veranderd kan worden. Dit klinkt wat afgevlakt; zo bedoel ik het niet. Ik denk juist dat een verstelbare switch zoals de OmniPoint 2.0 meerwaarde biedt. Je kan altijd een moment pakken om de switch te modificeren. Beter gezegd: je kan blijven experimenten.

De verandering tussen de OmniPoint switch en OmniPoint 2.0 switch is niet groots. Hier ben ik van mening dat de switch al goed was. Een gedachtengoed dat hier opkomt: “don’t change a winning team”. De switchbehuizing is transparant en de steel melkachtig wit – ideaal voor de RGB-verlichting. Neem gerust de tijd om de foto’s van de RGB-verlichting boven dit hoofdstuk nog te bekijken. Je ziet een zeer nette spreiding op de switchbehuizing en steel.

De 60%-vormfactor verlangt wat aandacht en heeft een hoge leercurve, desondanks voelt het toetsenbord aangenaam aan. De Double Shot PBT-keycaps hebben een stevig gevoel onder de vingers. Het font (de legends) zijn lekker groot en vallen goed op door de goed ontworpen switchbehuizing i.c.m. de felle RGB-led. Ik zou de Apex Pro Mini Wireless niet zozeer adviseren als toetsenbord voor productiviteit, hier beter je in veel gevallen toch beter af met een TKL of Full-Size toetsenbord. Desalniettemin ben ik dit punt al lang voorbij en gebruik ik veelal alleen maar 60 en 65%-toetsenborden voor productiviteit en gaming.

De Apex Pro Mini Wireless heeft een 5870mAh-batterij. Met de 2,4GHz-verbinding claimt SteelSeries een batterijduur van 30 uur. Middels Bluetooth zou dit langer moeten zijn met 40 uur – met de standaard verlichting ingeschakeld. Op 2,4 GHz, met stand-by momenten tussendoor, wist ik circa 28 tot 30 uur uit de batterij te persen – dit met het Colorshift-effect.

Niet eerder had ik een draadloos 60%-toetsenbord onder mijn vingers met verstelbare switches. Nu zijn er al vrij weinig draadloze 60 tot 65%-toetsenborden op de markt, laat staan in deze smaak. De OmniPoint 2.0 switch brengt geen grootse veranderingen met zich mee t.o.v. zijn voorganger. Het actuatie speelveld is was groter geworden, wat meer ruimte geeft om te finetunen. In de basis wat de OmniPoint switch al een zeer degelijke lineaire switch; de OmniPoint 2.0 switch doet daar een schepje bovenop.

De toevoeging van dubbele combinaties bij één toetsaanslag kan handig zijn. Het is een mooie feature op de Apex Pro Mini Wireless en voor gaming kan het zeker relevant zijn. Voor productiviteit zou ik het toetsenbord minder snel adviseren. Grondslag hiervoor is dat je een hoop belangrijke toetsen dan wellicht gaat missen. Nochtans is dat een keuze; hetzelfde geldt overigens ook voor een 65%-toetsenbord. Zelfs met een toevoeging van pijltoetsen zou ik deze ook niet adviseren voor productiviteit.

De SteelSeries GG-software levert een betrouwbare ervaring op en deze is gebruiksvriendelijk. Ook is het inzicht en wijzigen van het actuatiepunt een fluitje van een cent – dit voelt al snel vertrouwd aan. Het toewijzen van dubbele combinaties idem, kortom, het toetsenbord en de software complimenteren elkaar.

De batterijduur en de draadloze verbinding werken solide zonder problemen. Tevens heb je keuzevrijheid om batterij te besparen op de Bluetooth 5.0 verbinding, hoewel de 2.4GHz verbinding voor de gamers onder ons een stuk relevanter is, aangezien deze werkt op een pollingsnelheid van 1000Hz om 1ms. Waar de Bluetooth verbinding werkt onder een pollingsnelheid van 125Hz om 8 ms. De batterijduur van gemiddeld 30 uur met de standaardverlichting komt het toetsenbord na.

Afsluitend mis ik designelementen van de “Apex-lijn” van SteelSeries. De Apex Pro Mini Wireless oogt redelijk simpel. Nu is dit niet zozeer een probleem, echter de Apex designkeuzes zijn zoek, wat ik persoonlijk jammer vind. T.o.v. TKL en Full-Size toetsenborden blijft een 60%-toetsenbord vooralsnog niche. Natuurlijk zijn er liefhebbers – kijkende naar mijzelf. De vormfactor, draadloze connectiviteit, epische features en OmniPoint 2.0 switches maken het een geweldige ramplank met een serieuze prijs van € 259,99. Daarmee belandt de Apex Pro Mini Wireless wat mij betreft in de doelgroep voor de enthousiasteling. Je moet echt overtuigd zijn van je aanschaf. Heb je de ramplank eenmaal op je bureau liggen, dan is het draadloos genieten en tussendoor spelen met tijd… het actuatiepunt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid