Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Arctis 1 Wireless (PS4 editie)
Links;Draadloos en ruim inzetbaar: op papier is de SteelSeries Arctis 1 Wireless headset compatibel met een ruime diversiteit apparaten. Fabrikanten ontwikkelen steeds vaker “combi-headsets" voor PC en consoles, waar de Arctis 1 Wireless er ook één van is.
Met dat gezegd en ter verduidelijk, de Arctis 1 Wireless is compatibel met de PC, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch en recente Android toestellen. Ieder platform maakt gebruik van zijn manier om te verbinden. De kabeltjes en bijhorende USB-dongle worden standaard meegeleverd om op alle mogelijke manieren gebruik te maken van de Arctis 1 Wireless. Niet in de specificaties, maar wel getest: de Arctis 1 Wireless gaat goed samen met de iPad Pro (2018 model) voor zowel geluid als communicatie via de microfoon.
Op de website van SteelSeries kom je verschillende Arctis 1 Wireless headsets tegen. Om direct met de deur in huis te vallen: het betreft dezelfde headset. Voor zowel de Xbox als PlayStation 4 heeft SteelSeries de Arctis 1 Wireless omgedoopt als “PS4/Xbox" headset. Het verschil? Een blauwe kleur in de oorschelpen bij de PS4 versie en uiteraard een groene kleur bij de Xbox variant. Op het moment van schrijven kost de Arctis 1 Wireless circa 119,99 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Ik heb gekozen voor een beknopt lijstje aan specificaties. Belangrijke kenmerken licht ik tekstueel verder toe. Je verbindt de headset middels een 2.4GHz verbinding die volgens SteelSeries 15 meter afstand kan overbruggen. Ik heb het dan over de afstand tussen USB-dongle en headset. De meegeleverde USB-dongle heeft een USB Type-C aansluiting voor extra veelzijdigheid. Je kunt direct gebruik maken van de Nintendo Switch in handheld mode en recentere Android toestellen. Mocht je de headset volledig inzetbaar willen maken voor je Android toestel, controleer dan eerst de USB Type-C aansluiting op de werking van zowel audio als opname. Sommige toestellen maken enkel gebruik van audio (media).
De PlayStation en Xbox maken gebruik van de USB-dongle met een bekabelde verbinding. SteelSeries levert een USB Type-C naar USB Type-A kabel mee. Je kunt hiermee de dongle bekabeld aansluiten op de PlayStation en Xbox USB-poort. Werking van de headset blijft hiermee draadloos. Hetzelfde geldt voor de Nintendo Switch in dock mode. Bekabeld is een optie, mocht de batterij leeg zijn. En last but not least: verbinden met een 3.5 mm Jack aansluiting is ook onderdeel van het feature pakket.
Volgens SteelSeries gaat de Arctis 1 Wireless 20 uur mee op een volle batterijlading. Opladen van de headset gaat via de Micro-USB aansluiting. Persoonlijk vind ik het jammer dat dit geen USB Type-C aansluiting is. Het bestemde kabeltje voor het opladen levert SteelSeries mee in de vorm van Micro-USB naar USB Type-A (standaard USB-poort aansluiting anno 2020). Gezien het feit dat de headset gebruik wil maken van USB Type-C, had deze aansluiting best wel USB Type-C mogen zijn, al was het enkel voor het opladen geweest.
In ieder oorschelp zit een 40 mm driver met een frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz. De frequenties die wij als mensen kunnen horen ligt tussen de 20 tot 20.000Hz, oftewel het frequentiebereik. Vaak zien we een frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz, maar verschilt de geluidskwaliteit en daarmee de geluidsbeleving enorm. Dit is afhankelijk van de toegepaste materialen en zaken zoals impedantie en gevoeligheid. Staar je dus niet enkel blind op het frequentiebereik.
De Arctis 1 Wireless PS4 editie wordt gepresenteerd in een PlayStation blauwe verpakking. De headset en accessoires zijn geborgd in een plastic omhulsel die voldoende beschermd. Accessoires bestaan uit een handleiding, diverse kabeltjes, de USB-dongle en microfoon. De Micro-USB naar USB Type-A is voor het opladen van de headset, de USB Type-C naar USB Type-A is voor het gebruik van je PlayStation, Xbox, Nintendo Switch (docked) en de 3.5 mm Jack spreekt voor zichzelf.
We laten de microfoon nog even buiten beschouwing, deze volgt verderop in dit hoofdstuk. Door naar de Arctis 1 Wireless zelf. Eerste indruk: niet opzichtig en qua vormgeving vergelijkbaar aan de huidige Arctis line-up. Wel zijn er verschillen tussen de Arctis 1 Wireless en de duurdere Arctis 7 en Arctis Wireless Pro. Materiaalgebruik op de Arctis Wireless Pro is een stuk duurzamer. Niet dat ik een korte levenscyclus verwacht van de Arctis 1 Wireless, maar onderdelen zoals het frame van de headset op de Arctis Wireless Pro zijn steviger. Zaken zoals specificaties zijn ook beter op deze headset, wat nauw samenhangt met de veel hogere prijs, wat totaal niet vreemd klinkt, toch?
Wel kan ik het geluid van de “Arctis generatie" beamen. Waar de duurdere modellen wat meer impact achterlaten als het om laag, midden en hoog gaat, is het karakter van het geluid goed vergelijkbaar. Nogmaals: dan heb ik het over het karakter, de indruk (vorm) die de geluidservaring geeft. De Arctis Wireless Pro heeft een andere impedantie en gevoeligheid, waardoor de geluidsfrequentie van laag naar hoog beter tot zijn recht komt. Ik heb de headset niet gedemonteerd, verschillen als het om de 40 mm drivers kan ik niet fysiek aantonen.
De niet opzichtige uitstraling kan ik wederom waarderen. Je bent niet de blikvanger op een LAN-party, maar ook niet de opvallende RGB regenboogworm met toeters en bellen. Met dat gezegd oogt de huidige Arctis generatie volwassen.
De oorkussens zijn van stof met in de oorschelpen blauwe details voor het PlayStation kamp. Op het rechteroor vinden we de power aan- en uit knop. Het linkeroor is voorzien van een 3.5 mm Jack ingang voor de microfoon, de Micro-USB aansluiting voor het opladen, een 3.5 mm Jack ingang voor verbinding, een volumewiel en een aan- uit knop om de microfoon te dempen.
De externe microfoon druk je eenvoudig op de bestemde aansluiting. Er is geen ingebouwde microfoon aanwezig in de headset zelf. Mocht je Android toestel audio en opname ondersteunen, dan ben je in het openbaar redelijk opzichtig met de microfoon op zijn plaats.
Geluidskwaliteit
Ik heb de Arctis 1 Wireless met diverse apparaten getest. Laat ik beginnen met mijn PlayStation 4 Pro. Ik heb Dynasty Warriors 9 en Rocket League mogen ervaren. Bij Dynasty Warriors 9 vond ik de combinatie van in-game muziek en acties niet altijd even aangenaam. Misschien klinkt dit vreemd in de oren (hah). Zonder gekkigheid: Dynasty Warriors 9 maakt gebruik van veel Oosterse muziekjes in combinatie met rock, de transitie tussen twee en brute in-game acties (hack & slash) maken het soms te veel van het goede. Ik kan hier niet direct de Arctis 1 Wireless op aanspreken. Ik vind de mix van de twee met het geluid wat minder aangenaam, het was te druk op mijn oren. Met ‘chains/hit streaks’ van 1500+ zeg ik denk ik al genoeg. Ik heb de in-game muziek wat lager gezet, met als resultaat: een betere geluidservaring. Het gaat hier niet enkel om “hardcore" rock met heftige in-game combo’s, ergens wil ik dat de twee subtiel blijven, waar een in-game aanpassing voor nodig was. Hier spelen factoren zoals het frequentiebereik tussen laag en hoog mee. Voor mij persoonlijk kwam er te veel op mij af, wat de mix van laag en hoog verstoorde.
Met dat gezegd wil ik aanhalen hoe persoonlijk geluid is. Bij Rocket League kon ik gewoon vol met turbo ballen in het doel scoren. En ja, in Rocket League heb je muziekgenres zoals House, Techno en Electro. De balans tussen muziek en in-game geluiden is veel minder dan een leger van 1000+ man weghakken in Dynasty Warriors 9.
Gaming op de Nintendo Switch was redelijk straight forward. Hoe komt dat? Animal Crossing! Juistem! Een rustige game met rustige elementen. Zo kon ik wel met voldoening luisteren naar nummers van K.K. Slider. De Arctis 1 Wireless gaat niet om een heftige bass. Mocht je veel luisteren naar drum & bass, hardstyle, hardcore, techno, house… noem maar op! En ligt je focus om dit veelal te combineren met gaming, dan is de Arctis 1 Wireless een mindere kandidaat. Bass kan de headset bescheiden benadrukken met weinig weerstand (druk).
Doordat de headset uitgebalanceerd is als het om geluid gaat, maakt deze zich breed inzetbaar. Zo kon ik juist wel genieten van Spotify op mijn iPad Pro (2018) in combinatie met Mobile Legends. Voor mij was het even afstemmen tussen muziek en in-game geluiden. Met zijn ruime comptabiliteit aan apparaten heb ik dit vaker moeten doen. Ik zie dit niet als minpunt, eerder als het vinden van de sweetspot voor eigen gebruik. Mijn ervaring met zowel de iPad Pro (2018) en de Nintendo Switch in handheld modus zijn top. Ik kan de flexibiliteit tussen draadloos en bekabeld enorm waarderen met het geboden geluiden.
Opnamekwaliteit
Over de opnamekwaliteit ben ik niet enorm enthousiast. Waar ik juist tevreden ben met de uitgebalanceerde geluidskwaliteit, is de opnamekwaliteit wat doffer. Je kan niet alles verwachten voor een prijs van nét geen 120 euro. Vaak zie ik in de praktijk dat de eerste besparing veelal de microfoon is, wat ook het geval is bij de Arctis 1 Wireless. Geuren en kleuren is geen sprake van. Je bent verstaanbaar met de microfoon op acceptabel niveau. Ruimte voor stevige intonatie en de “harde en zachte G" brengen minder emotie(s) met zich mee. Wat zijn we weer emotioneel! Comfort
De comfort is in zijn prijsklasse op orde. Qua bouwkwaliteit is de Arctis 1 Wireless het goedkopere broertje van de Arctis 7 en Arctis Wireless Pro. Verschillen in plastic zijn voelbaar. De Arctis Pro Wireless voelt hier een stuk meer solide aan. Het volumewiel en de dempknop voor de microfoon zijn op het linkeroor goed toegankelijk. De aan- en uit knop op het rechteroor is minder toegankelijk. Ik zet de Arctis 1 Wireless volledig af voor het uitschakelen. De secundaire mediafuncties zichtbaar in de software screenshots gebruik ik niet, deze zijn voor mij niet praktisch. Comfort van de hoofdband is voldoende. Ik vind de Arctis 1 Wireless minder comfortabel op mijn hoofd dan de Arctis 7 en Arctis Wireless Pro. Uiteraard rekening houdend met de prijsverschillen en productpositionering.
Los van mijn vergelijkingen is de Arctis 1 Wireless prima voor zijn prijs. De headset knelt zachtjes rondom de oren. Daarbij houden de oorkussens voldoende afstand en zorgen deze voor een juiste positie richting de oorschelp. De 40 mm drivers kunnen op deze wijze subtiel je oren voorzien van sensationele deuntjes.
Software en batterij
Als het om software gaat bij SteelSeries ben ik niet eerder teleurgesteld. De software oogt degelijk, stelt diverse randapparatuur netjes centraal en heeft geen vreemde fratsen als het om stabiliteit gaat. Sommige fabrikanten hebben soms wat slordigheden in hun software zitten. Handige toevoeging is het startscherm waar alle aangesloten SteelSeries apparatuur zich verzamelt. Als er een software update is, meldt het programma zich netjes. Bij firmware updates voor apparatuur zie je dit op de apparatuur labeltjes in het startscherm.
De opties voor de Arctis 1 Wireless zijn voldoende voor een headset in deze prijsklasse. Zo zijn er verschillende equalizers om mee te experimenteren. Belangrijke toevoeging is dat deze instellingen enkel voor je PC gelden. Bij gebruik van een console of Android telefoon pakt de Arctis 1 Wireless zijn standaard fabrieksinstellingen. Gebruik van de aan- en uitknop voor o.a. media (pauzeren en afspelen) is een extra. Ik vind de aan- en uit knop relatief lastig te vinden met mijn duim, niet super praktisch.
De microfoonvolume staat hier doorgaans op maximaal. Het spelen met opnameninstellingen in Windows veranderd weinig aan de microfoon zelf, idem dito voor Discord. Maximaal is de beste keuze. Als power optie heb ik 10 minuten ingesteld voor een gunstigere batterijduur, deze staat standaard ingesteld op 30 minuten. Tussen mijn PlayStation, iPad Pro, Nintendo Switch en PC avonturen haalde ik gemiddeld 19 uur uit de Arctis 1 Wireless. Dit ligt redelijk in lijn met de geclaimde 20 uur door SteelSeries. Het gebruik is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan wel of geen gebruik van de microfoon invloed hebben. In deze 19 uur zat circa 6 uur aan PC gaming met de microfoon actief. Je kunt de headset opladen terwijl je deze bekabeld gebruikt. Via de SteelSeries Engine 3 (build 3.17.9) is de batterijduur zichtbaar met vier streepjes. Jammer genoeg is er geen duidelijk indicatie in uren of percentage.
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de SteelSeries Arctis 1 Wireless. Is het goedkopere veelzijdige broertje een aanvulling op de Arctis line-up? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik beginnen met de veelzijdigheid van deze headset. Dan heb ik het niet over het rondslingeren van deze headset tijdens een yogales. Ik heb het dan specifiek over compatibiliteit. De Arctis 1 Wireless werkt (draadloos) op PC, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, recentere Android toestellen en de huidige generaties aan iPad Pro’s met USB Type-C aansluiting. De laatste is niet vermeld op SteelSeries zijn eigen website, maar wel getest tijdens deze review. Kortom: de Arctis 1 Wireless is een veelzijdig genot.
Geluidskwaliteit ligt in lijn met het ‘geluidskarakter’ van de Arctis line-up. De geluidskwaliteit is minder dan die van de duurdere Arctis Wireless Pro (logisch). De geluidskwaliteit komt redelijk overeen met die van de Arctis 7. Naar mijn mening klinkt de Arctis 7 een klein beetje beter, qua specificaties zouden de Arctis 7 en Arctis 1 Wireless elkaar niet ontlopen. De bouwkwaliteit van de Arctis 7 is wat meer solide, met name de plastic delen op de oorschelpen, mogelijk zorgt dit nog voor wat meer akoestiek in de oorschelp zelf. Ongeacht de verschillen tussen de twee: de geboden geluidskwaliteit is uitgebalanceerd. Mocht je zoekende zijn naar veel bass/weerstand (bass druk), dan is de Arctis 1 Wireless een minder goede keuze.
Comfort is in balans met de prijs. De headset zit tijdens een sessie van circa 3 uur nog aangenaam op mijn hoofd. Wel zit de hoofband van de Arctis 7 en Arctis Wireless Pro mij aangenamer op de bolling van mijn schedel. Belangrijke knoppen op de oorschelpen zijn goed toegankelijk, met uitzondering van de aan- en uit knop, deze had wat meer profiel mogen hebben.
Ik vind het jammer dat SteelSeries gekozen heeft voor een Micro-USB aansluiting op de headset zelf. De Micro-USB aansluiting is bestemd voor het opladen van de headset. Tevens kun je deze bekabeld gebruiken en opladen tegelijkertijd. De headset heeft met zijn USB Type-C dongle en kabels een duidelijk focus: future proof. De Micro-USB aansluiting neemt deze focus niet weg, maar doet wel een beetje af aan het totaalplaatje. Wel is het idee van ondersteuning voor de PlayStation 5 en Xbox X Series een mooie gedachten.
De Arctis Wireless 1 wint grondgebied als het om zijn flexibiliteit gaat samen met de uitgebalanceerde geluidskwaliteit. De opnamekwaliteit is van mindere klasse, maar voldoet. De batterijduur en afstand tussen headset en USB-dongle zijn prima. Ik loop zonder problemen richting de WC en kan gezellig doorpraten op Discord (met zo af en toe een microfoon demp momentje). De headset verovert mijn hart met zijn flexibiliteit. Het is eenvoudig om snel te wisselen tussen mijn PlayStation 4, Nintendo Switch en mijn iPad Pro. De headset heeft een vaste plek gekregen naast mijn PlayStation 4 Pro (God Of War editie). Wissel je veel en wil je niet lang buitenspel staan? Dan is de Arctis 1 Wireless een prima headset voor zijn prijs.
Hoofdredacteur Jonah Knulst heeft eerder een review geschreven over de SteelSeries Arctis 1 Wireless. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees verder!
De SteelSeries Arctis 1 Wireless verdient dankzij zijn veelzijdigheid de “Beste in de klasse voor prijs/prestatie" award.