Sponsor

Review: SteelSeries Arctis 1 Wireless

Headset

85%
Een draadloze, flexibele topper!

In het kort

De SteelSeries Arctis 1 Wireless is één de meest veelzijdige keuzes op het gebied van draadloze headsets. De geluidskwaliteit is een topper, vooral met een getweakte equalizer. Voor gamers, Netflix-kijkers en muziekliefhebbers is dit een allround, uitstekende keuze om gemakkelijk met meerdere apparaten in huis te werken.

  • Eindoordeel

Review: SteelSeries Arctis 1 Wireless

Links;

Inleiding

Een tijdje geleden wist ik mijn oren bloot te stellen aan de Arctis 1 van SteelSeries. Het betrof niets minder dan een uitstekende headset met een indrukwekkende prijs/prestatie-verhouding. Na de review werd mijn interesse gewekt door de draadloze variant ervan, om precies te zijn de SteelSeries Arctis 1 Wireless. Kwalitatief, doch betaalbaar geluid is geen makkelijke balans om te treffen binnen het draadloze segment. Over het algemeen moet er dan iets ingeleverd worden om een goede prijs/prestatie-verhouding te bieden. Dat is dan ook wat in deze review beoordeeld gaat worden.

Om dat te doen, kijken we eerst naar de verkoopprijs van Arctis 1 Wireless. Op het moment van schrijven is de headset vanaf 118,- euro te verkrijgen; wat vrijwel gelijk ligt met de adviesprijs. Binnen dat prijspunt is de competitie vrij flink te noemen, want daar treffen we typerende deelnemers aan. Dit betreft onder andere Corsair, Asus, Logitech en Cooler Master. Laten we dus een kijkje nemen, of beter gezegd, een luisterend oor bieden, aan de SteelSeries Arctis 1 Wireless.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SteelSeries Arctis 1 Wireless

Specificaties (SteelSeries Arctis 1 Wireless)

Draadloze compatibiliteit

Spiekende naar de specificaties, komen we allereerst uit bij de platformen waar de Arctis 1 Wireless voor bestemd is. Hier valt direct een verschil op te merken tegenover het bedrade broertje; geen ondersteuning voor macOS. De draadloze verbinding is namelijk radiogestuurd, kortom, apparaten die leunen op een Bluetooth-connectie vallen buitenboord. Gelukkig komt de headset met een 3,5mm jack, waardoor deze in de “bedrade modus” alsnog gebruikt zou kunnen worden op een MacBook, of Nintendo 3DS. Voor draadloos gebruik is de Arctis 1 Wireless alsnog geschikt voor een groot aantal platformen: de pc, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch en (recente) Android-toestellen.

Verrassend genoeg is die lijst aan apparaten hetgeen wat de headset doet onderscheiden van concurrentie. Zo kom ik met wat gegoogle slechts een aantal draadloze headsets tegen die aangeven geschikt te zijn voor de Nintendo Switch. Laat staan varianten die ondersteuning bieden voor alle andere platformen tegelijkertijd. Deze flexibiliteit, ongeacht prijs, kwaliteit of andere kenmerken, maken de Arctis 1 Wireless een directe aanrader. Om precies te zijn voor doelgroepen die ondersteuning zoeken voor allerlei platformen. Een onrealistisch scenario durf ik dat overigens niet te noemen, want zelf maak ik gebruik van de headset op mijn Switch, media center in de woonkamer én op zijn tijd mijn Android-telefoon. Kortom, dat is niet verkeerd te noemen.

Overige specificaties

Verder verschilt de Arctis 1 Wireless niet veel van de bedrade uiting. Zo zijn de specificaties van de drivers exact hetzelfde. Het enkele, doch beduidende verschil ligt in de microfoon. Zo heeft deze een frequentierespons tot 6500 Hz in plaats van 10000 Hz. In de praktijk betekent dit dat de microfoon minder details en “warmte” oppikt in de stem. Uiteraard komt hier nog veel meer bij kijken, maar daarvoor moeten we terecht bij de praktijkervaring. Alvorens we dat doen, werpen we eerst een blik op de headset zelf.

Showcase

Zoals duidelijk te zien is, wordt de Arctis 1 Wireless in een bekende verpakking verscheept. Het wit/oranje kleurenschema siert de buitenzijde, waar de draadloze functionaliteit duidelijk wordt aangegeven. Eenmaal geopend, treffen we, net zoals bij het bedrade broertje, een plastic container aan. Hierin zijn de headset, microfoon, draadloze ontvanger en bekabeling te vinden. Oh, en aan de achterzijde ervan een tweetal instructie- en informatieboekjes.

Het eerste om op te merken over de accessoires is het gebruik van USB-C voor de draadloze ontvanger. Daar kan ik alleen maar lovend over zijn, want deze aansluiting is steviger en gaat langer mee dan voorgaande generaties. Voor de apparaten die geen inherente ondersteuning bieden aan USB-C levert SteelSeries een kabel mee; van USB-C naar Type-A. Hiermee kan je dus op elke USB-poort de draadloze ontvanger aansluiten.

Wat ik dan enigszins vreemd vind, is de implementatie van een USB Micro B-poort op de headset in plaats van USB-C. Deze poort is bestemd voor het opladen van de headset, waarvoor de USB Micro B-kabel dan ook meegeleverd is. Graag had ik hier ook de sprong willen zien naar USB-C, omdat dit kwalitatieve en duurzame voordelen met zich meebrengt. Allicht is dit iets wat SteelSeries expres nog niet doet en wacht op een volgende generatie.

Als laatste kabel treffen we de 3,5mm jack aan voor gebruik van de headset met apparaten zonder USB-poort. Daarbij kan je denken aan controllers met een 3,5mm ingang of bijvoorbeeld de Nintendo 3DS. Zodoende ben ik over het aantal meegeleverde kabels zeer tevreden. Voor welk apparaat je de Arctis 1 Wireless ook wenst te gebruiken; de accessoires bieden je alle ruimte. Tenminste, als je het niet bezwaarlijk vindt om bij USB-loze apparaten de draadloze functionaliteit op te geven.

Logischerwijs moeten we ook nog even een blik werpen op de headset zelf. Niet geheel verrassend oogt deze qua uiterlijk vrijwel hetzelfde als het bedrade broertje. Het verschil ligt in de toevoeging van een 3,5mm ingang en een USB Micro B-poort. Oh, en natuurlijk een power-knop aan de andere kant van de headset. Verder zijn de vertrouwde volumeregelaar en aan/uit schakelaar nog altijd aanwezig.

Persoonlijk vind ik de headset niet te opzichtig en een schoon, doch uniek uiterlijk bezitten. Wat mij betreft geschikt voor gebruik buitenshuis, wat met de afneembare microfoon een gemakkelijke optie is. Om de microfoon op straat er dan weer in te prikken voor een handsfree telefoongesprek, tja, daar valt over te debatteren.

In de praktijk

Zodoende komen we aan bij de praktijkervaring met de Arctis 1 Wireless. Een belangrijk verschil met de bedrade variant is dat er ditmaal wél software-ondersteuning is via de SteelSeries Engine. Althans, dat geldt dan natuurlijk voor het gebruik van de headset op de pc. Laten we daar als eerste even een kijkje op nemen.

Software

Hoewel de software-ondersteuning erg prettig is, moet het aantal opties niet overschat worden. Zoals hieronder te zien, is er slechts één optie voor de Arctis 1 Wireless om geluidskwaliteit aan te passen en dat is met de equalizer. Tegelijkertijd ben ik niet tevreden met deze equalizer, want met slechts zes banden haal je niet de maximale kwaliteit uit een audioproduct. In plaats daarvan gebruik ik Equalizer APO met 31 banden en plaats ik de Arctis 1 Wireless, net zoals mijn Arctis 5, op de Immersion-instelling.

Vanuit dat beginpunt doe ik dus verdere aanpassingen in het eerder genoemde programma. In mijn geval om de bas te versterken en stemmen beter naar voren te brengen in muziek. Uiteindelijk, als je dus maximale kwaliteit wil persen uit de Arctis 1 Wireless, adviseer ik om dat te doen. Logischerwijs is het dan verstandig om dit naar persoonlijke eisen te configureren. Zo leg ik de focus in mijn geval op muziek (en films/series), maar je kan de equalizer, hetzij met de SteelSeries Engine of een apart programma, ook aanpassen voor een betere game-ervaring.

Onderop in de instellingen treffen we opties aan voor de microfoon; mic sidetone en volume. Eerstgenoemde is bestemd om jezelf te allen tijde terug te kunnen horen. Op de laagste instelling hiervan hoor je jezelf enkel wanneer je direct in de microfoon blaast of praat. Handig om te testen of je microfoon überhaupt werkt, maar anders is deze gewoon uit te schakelen. Verder staat het volume van de microfoon direct op 100%, dus dat vereist geen aanpassing. Tenslotte is de besturing te zien voor multimedia met de power-knop en de automatische uitschakelingstijd van de headset zelf.

Hoewel het prettig is om de SteelSeries Engine te mogen gebruiken; in dit geval ben ik niet onder de indruk. Zo biedt de Arctis 5 veel meer opties, waaronder stereoprofielen, basversterking, stemverbetering en ruisonderdrukking voor de microfoon. Kortom, gebruik de SteelSeries Engine, een equalizer of andere geluidsinstellingen van het platform waarmee je de Arctis 1 gebruikt, om een betere luisterervaring te creëren. Tenminste, als dit platform het natuurlijk ondersteunt. Daarbij kijk ik even heel zuur naar Nintendo en haar Switch.

Batterijduur

Een cruciaal onderdeel van elke draadloze headset is logischerwijs de batterijduur. Zo beweert SteelSeries een duur van 20 uur voor de Arctis 1 Wireless; een flinke statement. Dit heb ik aan de tand gevoeld met een Netflix-marathon van The Seven Deadly Sins. Het eerste seizoen en een beschamende hoeveelheid overgebleven paaseitjes later, was de batterij nog voorbij de 50%. De totale gebruikstijd van de headset, op een bovengemiddeld volume overigens, lag op dat moment voorbij de 10 uur. Het mag dus duidelijk zijn dat de bewering conservatief is.

Uiteraard verschilt de duur per persoon; afhankelijk van het gebruik. Doe je bijvoorbeeld muziek luisteren, voicechatten en gamen tegelijk? Op dat moment verwacht ik geen ontstijging van de 20 uur. Desondanks is de duur indrukwekkend en garandeert het een paar avonden aan gebruik alvorens opladen benodigd is. Daarover gesproken; binnen 2 uur wist ik de headset op te laden. Dit middels de meegeleverde Micro B USB-kabel (jammer genoeg geen USB-C). Voor zover de handleiding aanduidt, is er geen ondersteuning voor fast charging. Geen dealbreaker, maar wel jammer.

Comfort

Doorgaand naar het comfort is de Arctis 1 Wireless even prettig als de Arctis 1. De stevige hoofdband plaatst de drivers dichtbij de oren en verzekert dat de headset goed op zijn plaats blijft; zelfs tijdens het sporten of intens geschud (lees: zelf aangebrachte hersenschudding). Daarnaast zorgt de stevige grip voor een lichte demping van externe geluiden. Al met al resulteert dat in een fijne luisterervaring. Aan het einde van de eerder genoemde marathon ondervond ik overigens geen pijn of last van het dragen. Beter nog, ik vergat regelmatig dat ik een headset droeg.

Daarnaast ben en blijf ik een liefhebber van de bedieningsknoppen op de Arctis-headsets. Zo bestuurt de volumeregelaar het volume van de headset zelf en niet de instelling van Windows. Dat vind ik zelf zéér prettig. Zoals eerder aangegeven, is de power-knop te gebruiken om muziek te pauzeren/hervatten en telefoongesprekken aan te nemen op Android-toestellen. Zo kon ik de Arctis 1 Wireless dus ook gebruiken om handsfree te bellen en lekker door mijn appartement heen te lopen. Daarbij verloor ik overigens geen enkel moment het signaal; zelfs niet met betonnen muren.

“Maar je kan ook handsfree bellen met een paar oordopjes!”, hoor ik je allicht roepen. Jazeker. In dit geval is het bedoeld als een aanduiding van de flexibiliteit en veelzijdigheid van de Arctis 1 Wireless. Door de draadloze ontvanger op een desbetreffend apparaat aan te sluiten, kan je gemakkelijk schakelen ertussen. Zo deed ik regelmatig wisselen tussen mijn Switch, media center en telefoon. Een aantrekkelijke eigenschap voor degenen die dat wensen in een draadloze headset.

Geluidskwaliteit

Aan het einde van de dag maken de eerder genoemde eigenschappen minder uit ten opzichte van één ding: geluidskwaliteit. Direct uit de doos gegrepen en aangesloten op mijn telefoon en pc, had ik geen klachten. Logisch, want dezelfde drivers zijn terug te vinden in alle andere, ook duurdere Arctis-headsets. Uiteraard ben ik daarna gaan tweaken in de geluidsinstellingen van de genoemde apparaten voor de extra “oompf” in kwaliteit. Hoe dan ook is de fundering met de kwalitatieve drivers gewoonweg solide te noemen.

Na het nodige instellen heb ik absoluut geen klachten over de geluidservaring. Op mijn Android-telefoon kan ik gebruik maken van Dolby Atmos voor gesimuleerde surround-ervaring en op mijn media center leg ik de focus op diepgang en vocalen met de equalizer. Logischerwijs weet ik nog meer kwaliteit te persen uit mijn Arctis 5, maar deze komt natuurlijk met veel meer geluidsopties in de SteelSeries Engine. Ben je daarnaar op zoek, dan is de Arctis Pro Wireless een aanrader, maar dan wel een flink stuk duurder.

Microfoon

Als laatste komen we uit bij een bescheidener, doch belangrijk onderdeel: de microfoon. Kort gezegd wint deze geen trofee van het Musical Awards Gala. In vergelijking met mijn gebruikelijke Arctis 5 klinkt de stem doffer, minder luid én minder helder. Oh, en met name zonder de verbeteringen in de SteelSeries Engine. Anderzijds zijn de microfoons van Arctis-headsets nooit echt uitblinkers geweest. Op dat gebied mag SteelSeries de kwaliteit van haar microfoons tillen naar het niveau van haar drivers. Hopelijk zien we dat gebeuren met de volgende generatie aan headsets.

Hieronder is nog een kort overzicht van opnames met de microfoons van diverse headsets in vergelijking met de MH670. Dit illustreert volume, helderheid, warmte en detail.

Cooler Master MH670 (draadloos)
SteelSeries Arctis 1 Wireless (draadloos)
SteelSeries Arctis 5 (bedraad)

Conclusie

Al met al ben ik zeer tevreden over de SteelSeries Arctis 1 Wireless. Net zoals bij het bedrade broertje zie ik een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het grootste verkooppunt van de headset ligt in de veelzijdigheid ervan. Zo is het beestje te gebruiken met vrijwel elk platform dat in bezit is van een USB-ingang, hetzij USB-C of Type-A, of een 3,5mm ingang. Toegegeven, bij de laatstgenoemde offer je de draadloze functionaliteit op, maar dat zou je bij USB-loze apparaten sowieso meemaken. Om dan een headset in huis te hebben voor gebruik met al je apparaten; dat is zonder twijfel dé aantrekkingskracht hier.

Uiteraard moet dat gepaard gaan met kwaliteit en op dat gebied heb ik weinig tot niets te klagen. Althans, als het gaat om de ervaring uit de doos. Zo is de geluidskwaliteit uitstekend te noemen; wat mij betreft op hetzelfde niveau als de bedrade Arctis-headsets. Kijken we in dit geval naar de toevoeging van software-ondersteuning op de pc, tja, dan ben ik een tikkeltje teleurgesteld. Zo weet de SteelSeries Engine eigenlijk niets te bieden wat je in Windows zelf niet kan doen. Zo had ik graag meer opties willen zien voor geluid én voor de microfoon. Die laatstgenoemde is zonder twijfel het zwakste punt van de headset. Dat is dan ook waar het offer is gemaakt naar mijn mening.

Desondanks kan ik de Arctis 1 Wireless met gemak aanraden. Niet alleen als flexibele optie; ook voor dagelijkse gebruik in games en om te voicechatten. Voor die doeleinden voldoet de headset prima. Kijkende naar de prijs, dan zijn er goedkopere draadloze headsets. Ben je dus enkel geïnteresseerd in een draadloze headset voor gebruik met een enkel platform, dan zou je naar de andere opties kunnen kijken. Maak je gebruik van twee of meer platformen waar de Arctis 1 Wireless voor bestemd is en schakel je daar vaak tussen? Dan raad ik dit lieverdje van SteelSeries zonder enige twijfel aan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid