Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Arctis 7P+
Zie ook; Links; Navigatie;In december vorig jaar heeft SteelSeries twee gereviseerde Arctis-headsets uitgebracht: de 7P+ en 7+. Over laatstgenoemde heeft Jonah reeds een review geschreven, maar in dit artikel staat de Arctis 7P+ centraal. Het betreft een revisie van het voorgaande model, de Arctis 7P, dat in 2020 is uitgebracht. De P staat logischerwijs voor PlayStation en de headset is dus geoptimaliseerd voor de PlayStation 4 en 5.
Verder bezit de vernieuwde Arctis 7P+ een accuduur van 30 uur, een USB-C-dongel voor de draadloze ontvangst en een USB-C-aansluiting voor snelladen. Met een prijs van € 199,99 komt deze headset te vallen in het high-end segment. Wat kan je verwachten en is deze revisie het waard? Dat gaan we in deze review uitgebreid bespreken.
Hieronder lezen we de specificaties af van de SteelSeries Arctis 7P+:
Specificaties | SteelSeries Arctis 7P+ |
---|---|
Compatibiliteit | PlayStation 4 & 5, PC, Nintendo Switch, Oculus Quest 2, Google Stadia Controller en Android |
Neodyium-drivers | 40 mm |
Koptelefoon frequentierespons | 20 - 20.000 Hz |
Koptelefoongevoeligheid | 98 dBSPL |
Totale harmonische vervorming koptelefoon | < 3% |
Volumebediening koptelefoon | Schelp op het oor |
Microfoon frequentierespons | 100 - 6500 Hz |
Microfoonpatroon | Bidirectioneel |
Microfoon gevoeligheid | -38 dBV/Pa |
Microfoon impedantie | 2.200 Ohm |
Microfoonlocatie | Intrekbaar |
Draadloos Bereik | 40 ft, 12 m |
Acculevensduur | 30 uur |
Inhoud verpakking | Arctis 7P+ headset, USB-C draadloze zender, Mobiele audiosnoer, Oplaadsnoer, USB-C naar USB-A-adapter |
Multi-platform & USB-C
Het grote voordeel van deze headset is dat deze op meerdere platformen aangesloten kan worden. Wat al eerder benoemd is: natuurlijk de PlayStation 4 & 5, maar ook de Nintendo Switch, Android-toestellen en de Google Stadia Controller. Opvallend is dat hier niet de Xbox wordt benoemd. Dat heeft te maken met dat SteelSeries een andere headset heeft geoptimaliseerd voor de Xbox, om precies te zijn de Arctis 7x.
Goed, teruggrijpend op de aansluitingen: op de PS4 kan je de headset aansluiten door de dongel te gebruiken met de USB-C-naar-USB-A-adapter die inbegrepen is. Op de PS5 kan je rechtstreeks de USB-C-poort van de controller gebruiken door de dongel aan de bovenzijde er direct op aan te sluiten.
Wil je de headset op de Nintendo Switch gebruiken, dan kan je ook draadloos terecht op het dock of de headset direct aansluiten op de Switch met de 3,5mm-kabel. Opladen gescheidt met de meegeleverde USB-C-kabel. Deze kan je aansluiten op het lichtnet, je pc of natuurlijk de PS4/5 middels de USB-poort op de console.
3D Audio voor de PS5 & Clearcast Mic
De Arctis 7P+ biedt ondersteuning voor de next-gen 3D-audio van de PS5. SteelSeries geeft aan dat deze headset speciaal ontwikkeld is hiervoor. Het kenmerkende Arctis-geluid kan je dus combineren met de zogeheten Tempest 3D Audio van Sony. Wat houdt dit nou specifiek in? De korte versie: het is een softwaretechniek die spatial audio mogelijk maakt.
In de praktijk betekent het dat er ruimtelijkheid in het geluid komt, ofwel je krijgt verbeterd virtueel surround. Dat kan de nodige voordelen opleveren als je een competitieve multiplayer-game speelt. Dat is dus hét verkooppunt van de 7P+ en waar je deze headset voor kiest om te gebruiken met de PS5.
Verder bezit de Arctis 7P+ de zogeheten ClearCast-microfoon met ruisonderdrukking, om nog beter gehoord te worden in bijvoorbeeld Discord. De microfoon maakt gebruik van een bidirectioneel design, hetzelfde dat wordt gebruikt door de bemanning van vliegdekschepen, aldus SteelSeries.
Tijd voor de unboxing! Hieronder treffen we een mooi gethematiseerde doos aan in de stijl van de PS5. Als een stiekeme Playstation-liefhebber maakt dit het openen van de doos nog vele male leuker. Bij het openen van de doos komt een blauwe verpakking tevoorschijn met de tekst “For Glory". Daarna treffen we de Arctis 7P+ zelf aan, met in het midden de kabels die zijn meegeleverd. Op de laatste foto zien we de oplaad- en aansluitkabels met de boekjes verzameld.
Hieronder zien we de Arctis 7P+ helemaal uit de doos. Op beide oorschelpen zien we het logo van SteelSeries staan. Op deze foto’s is duidelijk te zien dat deze echt samen gaat met de PS5. De binnenkant van de skiband (hoofdsteun) is blauw en de buitenkant van de headset wit. Deze kleuren zijn in dezelfde combo te zien op Sony’s nieuwste console.
Op de laatste foto zien we de bedieningsknoppen, met links de mute-knop voor de microfoon. Dit is tevens de kant waar de microfoon ook is gevestigd. Onder de mute-knop zien we de regelaar voor het volume en aan de andere zijde is de regelaar voor sidetone van de microfoon. Het mag bij de 7P+ dus ontbreken aan het bekende ChatMix-wiel, dat dus wel te vinden is op o.a. de 7+.
Tot slot nog een foto van mijn kater Homer, die zich als een gevleugelde engel neerbuigt over dit mooie stukje tech. Momenteel trekt toch iets anders zijn aandacht…
In dit hoofdstuk bespreken we de ervaring met de Arctis 7P+, hoe deze kwalitatief bevalt, wat de geluidservaring mag zijn en of er bijzondere opmerkingen te maken zijn over het gebruik.
Design
Dit is de eerste keer dat ik een SteelSeries-headset zelf onder handen mag nemen. Ik was dan ook zeker benieuwd wat ik kon verwachten. De unboxing-ervaring is als PlayStation-fan te beschrijven als tof, omdat je je herkent in de kleuren. Na het uitpakproces was ik over het design zelf vrij te spreken. Wel had ik zo mijn twijfels over het witte ontwerp, dat even gepaard ging met een “Hmm, serieus?".
Gelukkig ben ik er inmiddels aan gewend en bevalt het kleurenschema mij wel. Het gaat ook goed samen met de PS5, waar deze headset natuurlijk voor bestemd is. Helaas kan ik het thuis alleen testen met een PS4 Pro, omdat een PS5 nog niet in het huishouden aanwezig is. Iets met tekorten enzovoort. Maar goed, tijd om door te duiken naar zaken zoals comfort, geluidskwaliteit en batterijduur.
Comfort
De Arctis 7P+ komt met een hoofdband die ik beschrijf als de skibrilband. En moet zeggen dat deze prima op het hoofd zit. De headset voelt verrassend licht aan en na een uur had ik nog steeds niet het gevoel dat het te strak zat. De headset vormt zich goed naar de omvang van je hoofd, wat een dik pluspunt is voor het comfort. De oorschelpen zijn ook heerlijk zacht en sluiten goed af van de omgeving.
Verder is de microfoon intrekbaar, dus die hoef je niet steeds voor de mond te hebben als je die niet hoeft te gebruiken - dikke prima. De bedieningsknoppen aan het oor werken ook naar behoren, al moest ik persoonlijk wennen aan de sidetone. Dit is een optie om jezelf en omgevingsgeluiden te horen.
Na wikken en wegen vind ik de sidetone geen toegevoegde waarde bieden, al komt dat neer op persoonlijk voorkeur. Maar ja, om daar een volledig wieltje aan toe te weiden op de headset vind ik een dubieus iets. Zelf ben ik alleen geïnteresseerd in gamegeluiden en niet in het beluisteren van mijn eigen stem.
Geluidskwaliteit
Zoals aangegeven, heb ik de Arctis 7P+ vooral getest op mijn PS4 Pro. In dat geval was de headset makkelijk aan te sluiten met de USB-C naar USB-A-adapterkabel op één van de USB poorten van de console. Vervolgens heb ik de USB-C-dongel erin gejaagd en kon ik mijn game-avontuur beginnen. In dit geval was het de horrorgame Soma waarmee ik het avontuur startte.
Zo zat ik helemaal klaar voor de eerste indruk en na een aantal minuten gespeeld en gelet te hebben op het omgevingsgeluid kan ik zeggen dat ik al diep onder de indruk was van de geluidskwaliteit. Het klinkt oprecht zuiver en zeker met een game als Soma hoor je overal wel wat in de omgeving en ook goed geplaatst. Denk maar aan de nodige waterdruppels en enge geluiden.
Helaas moet ik dan wel een slechte ervaring delen met de geleverde review sample. Namelijk dat er haperingen door het geluid kwamen, alsof er ruis in de verbinding zat - soms heel heftig zelfs. Dat hoort bij een draadloze headset niet te gebeuren, laat staan een uiting van € 199,99. Bij mijn audiofiele zijde sloeg dat in als een bom, waardoor mijn initiële ervaring wat verzuurd werd.
Logischerwijs heb ik het probleem getracht te verhelpen door meerdere poorten op de PS4 Pro te proberen. Vervolgens heb ik op de pc in SteelSeries GG gecontroleerd op een mogelijke firmware-update, wat ook beschikbaar was. Na het installeren daarvan heb ik de headset opnieuw op de PS4 aangesloten en heb ik een andere game opgestart: Kingdom Hearts.
Vanuit een positief standpunt bekeken, waren de haperingen bijna geheel weg, maar ook weer niet helemaal. Tijdens het laden of het overschakelen tussen apps kon het geluid nog een hapering meemaken. Hier heb ik een melding van gemaakt bij SteelSeries, waarna een tweede sample is verzonden. Bij die tweede poging waren de haperingen niet langer aanwezig, waar ik heel blij mee was.
Lang verhaal kort: mocht je een dergelijk probleem ervaren, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de klantenservice van SteelSeries en een vervanging aan te vragen.
Opladen en batterijduur
Tot slot nog even het opladen, gepaard met de beloofde batterijduur van 30 uur. Dat is vrij lang en na dit gemonitord te hebben, kan ik aangeven dat de Arctis 7P+ inderdaad tot 30 uur mee kan gaan. Het opladen via USB-C gaat daarnaast supersnel. Binnen no-time is de batterij voldoende opgeladen om weer gebruikt te worden. Ook dit is een dik pluspunt van de headset, wat Jonah in zijn review van de 7+ al aankaartte.
Goed, tijd om de review van de Arctis 7P+ te gaan concluderen. Deze revisie van de 7P biedt duidelijk een meerwaarde. USB-C biedt voordelen voor connectiviteit, als het gaat om de dongel, en het opladen gaat een stuk sneller. Verder zijn het comfort en de bouwkwaliteit van de headset dik in orde. Ook de audio is grandioos, waar elke audiofiele gamer blij mee zal zijn.
Ook er is het gegeven feit dat de Arctis 7P+ op de pc aangesloten kan worden, met de voordelen van SteelSeries Sonar. Daar staat Jonah uitgebreid bij stil in zijn review van de Arctis 7+ (de normale versie). Toch is er één gemiste kans als het gaat om connectiviteit en dat is het ontbreken van Bluetooth. Dat had ik voor de prijs wel graag gezien.
Met dit allemaal opgesomd: is deze headset het waard om voor te gaan? Als je een puike headset zoekt voor de Playstation 4 of 5, dan is het antwoord een “ja". Heb je al een Arctis-headset en twijfel je, dan moet je vooral kijken naar de voordelen van USB-C en de batterijduur. Hoe dan ook is de Arctis 7P+ één van de beste keuzes voor een headset om te paren met de Playstation 4 en 5.