Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless (Zwart)
Links; Navigatie;De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless volgt de populaire SteelSeries Arctis Pro Wireless uit 2018 op, een headset die destijds mijn hart wist te veroveren. De volledige review vind je hier terug: Arctis Pro Wireless.
Sinds 2018 is de Arctis Pro Wireless mijn trouwe audiometgezel. Een avontuur dat zich uit in vier jaar aan muziek, video’s en games. Dit is dan ook direct de de uitdaging die de Arctis Nova Pro Wireless te wachten staat. Deze gloednieuwe high-end headset komt met veel nieuwe technieken, waaronder ANC (actieve ruisonderdrukking), virtuele surround sound (Spatial Audio) en driewegcommunicatie middels 2,4GHz, Bluetooth en bekabeld.
De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko voor € 379,-. Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Een overzicht van de specificaties:
De Arctis Nova Pro Wireless is in het bezit van twee 40 mm audio neodymium-drivers. Deze zijn verantwoordelijk voor de 360-graden virtuele surround sound beleving, evenals Tempest 3D-audio voor op de PlayStation 5.
De headset komt net als zijn voorganger met een basiscontroller; het Infinity Power System. Deze biedt ruimte om een batterij op te laden, waarvan SteelSeries er twee met de headset meelevert. Het verwisselen werkt eenvoudig en snel. Volgens SteelSeries gaat een volledig opgeladen batterij tot 44 uur mee via de 2,4GHz-verbinding. Tevens moet vijftien minuten aan laadtijd voldoende zijn voor drie uur aan speelplezier.
Een belangrijke feature is de komst van ANC, ofwel de actieve ruisonderdrukking. Deze filtert achtergrondgeluiden weg, waarmee de audiobeleving beter tot zijn recht moet komen. De aanwezige microfoon maakt gebruik van Clearcast AI-ruisonderdrukking. De microfoon ontvangt en vermindert ruis van buitenaf (actief), waarmee opnamekwaliteit een consistenter resultaat moet opleveren voor de ontvanger, ofwel met minder en/of geen bijgeluiden. Laten we de de Arctis Nova Pro Wireless van dichtbij bekijken.
De Arctis Nova Pro Wireless komt in een elegante verpakking. De inhoud levert soortgelijke gevoelens op, bestaande uit de Arctis Nova Pro Wireless, een first edition-kaartje met daarachter de handleiding, de basiscontroller (het Infinity Power System), een tweede batterij, diverse kabels en een microfoon popfilter.
De basiscontroller, ofwel het Infinity Power System, sluit je direct aan op de computer met een USB-aansluiting. Deze levert de draadloze connectiviteit voor zowel 2,4 GHz als de Bluetooth-verbinding. Deze twee verbindingen kunnen simultaan gebruikt worden, zodat je verbonden bent met je computer en bijvoorbeeld je smartphone. Je mixt op deze wijze twee audiokanalen; dit verlangt overigens wel meer batterij.
De basiscontroller bestaat uit een een touchknop (met de witte cirkel) en een grote volumeknop. Om in de instelling van de basiscontroller te komen, houd je de volumeknop ingedrukt. Aan de achterzijde treffen we de twee USB-C-poorten aan en line-out plus line-in. Aan de zijkant zit een batterij-ingang voor het opladen.
De Arctis Nova Pro Wireless heeft een nieuw ontwerp ten opzichte van zijn voorganger. De headset beoogt slanker en compacter. De covers op de oorschelpen zijn gepolijst, wat een deftige uitstraling geeft. Achter de linkeroorcover zit een USB Type-C-ingang voor firmware-updates en achter het rechteroorcover krijg je toegang tot de batterij.
Een belangrijke zaak om nog te benoemen, is de vernieuwde hoofdsteun die nu zachtjes uitschuift i.p.v. klikt. Verder pas je de hoofdband aan door deze bij het begin te verstellen met de rubberen knopjes. Dat werkt vele malen beter dan het voormalige klittenband, dus het zijn beiden prettige verbeteringen om te zien.
Op de linkeroorschelp zit een powerknop, dempknop en volumewiel. Wanneer ingeschakeld, werkt de powerknop bij het kortstondig indrukken als aan- en uitknop voor de ANC-functie van de headset. Door het volumewiel in te drukken, kan je wisselen tussen algemeen volume en ChatMix-volume. Op de rechteroorschelp zit de Bluetooth-knop voor draadloze Bluetooth-connectiviteit.
Tenslotte een aanzicht met de uitneembare microfoon. Een dergelijk ontwerp is niet nieuw, maar de implementatie is bij de Nova Pro verrassend mooi. In plaats van dat een klein gedeelte van de microfoon blijft uitsteken, lijnt de microfoon netjes uit met het oor. Mocht de Nova-lijn uitgebreid worden met goedkopere uitingen, dan zie ik dit ontwerp voor de microfoon ook daar graag terug, want het oogt chique.
Software is een belangrijk onderdeel van de Arctis Nova Pro Wireless. Dat met name vanwege het gloednieuwe SteelSeries Sonar. Kort gezegd, betreft Sonar een Spatial Audio die mij aangenaam wist te verrassen. Dat dankzij de accuraatheid, volheid en immersie, eveneens tegenover Dolby Atmos. Logischerwijs keert ondersteuning voor Sonar weer terug voor de Arctis Nova Pro in SteelSeries GG.
Over GG gesproken: daarin kan je terecht om specifieke instellingen aan te passen voor de headset. Denk maar aan de equalizer en presets, sidetone van de microfoon, gain, outputvolume en ook nog helderheid en de time-out van het OLED-schermpje op het Infinity Power Systeem - de basiscontroller. Tevens is op het scherm de batterijcapaciteit zichtbaar van de aanwezige batterij in de headset, evenals de batterij die je in de basiscontroller aan het opladen bent.
In een apart gedeelte kom je aan bij Sonar, waar je instellingen krijgt voor ChatMix, een aanzienlijk uitgebreidere equalizer, de customizable spatial audio en veel meer. De Spatial Audio is inmiddels uitgebreid naar twee sliders i.p.v. één. Het is nu ook mogelijk om de waargenomen afstand aan te passen. Bij de praktijkervaring ga ik hier dieper op in; het is tof om hier meer functionaliteit te zien.
In dit hoofdstuk bespreken we de ervaring met de Arctis Nova Pro Wireless, hoe deze kwalitatief bevalt, wat de geluidservaring mag zijn en of er bijzondere opmerkingen te maken zijn over het gebruik.
Comfort
Comfort ervaar ik als goed. De elastische hoofdband maakt zijn terugkeer; deze rust zachtjes op het hoofd en is vrijwel niet aanwezig. Bij SteelSeries is standaard de keuze gevallen op kunstleren oorkussens, waar dit bij de voormalige Arctis Pro Wireless stoffen oorkussens waren. Kunstleer isoleert beter, wat mogelijk een logisch gevolg is om de geluidskwaliteit en het effect van ANC nog beter te benadrukken. Nochtans heb ik mogen ervaren dat het warm kan zijn op de oren, vooral met warmere dagen gedurende deze zomerperiode.
De microfoon is verwerkt in de behuizing en trek je relatief eenvoudig richting je mond. Deze is onopvallend op de oorschelp verwerkt. Op het rechteroor kan je de batterij verwisselen, deze is net als op de voormalige Arctis Pro Wireless verwerkt achter een klepje. Het klepje vraagt een goede nagelrand om deze er goed uit te kunnen wippen, iets waar ik het in sommige gevallen nog wel eens lastig mee had. Overall biedt de Arctis Nova Pro Wireless een comfortabel bestaan.
Geluidskwaliteit
Laat ik van start gaan met de 360-graden virtuele surround sound-beleving, ofwel de Spatial Audio. Deze softwarematige audiofeature is te vinden onder Sonar in de SteelSeries GG-software en brengt daadwerkelijk veel ruimte voor audio. Ik durf te beweren dat Sonar veel brengt voor de Arctis Nova Pro Wireless en eerdere Arctis-headsets, aangezien deze nu ook opgenomen zijn in Sonar. Desalniettemin is de Arctis Nova Pro Wireless specifiek afgestemd op Sonar, waarmee lage, midden en hoge tonen als maatwerk afgestemd kunnen worden naar eigen wens. Het levert een zuiver doch vol geluid op, zowel voor muziek en video als gaming. Vooral bij gaming kan het voordelen bieden voor de positionering van vijanden in bijvoorbeeld Call of Duty: Warzone.
De voormalige Arctis Pro Wireless uit 2018 biedt inmiddels ook ondersteuning voor SteelSeries Sonar. Groot onderscheid tussen de Arctis Pro Wireless en Arctis Nova Pro Wireless is de veelzijdigheid aan instellingen om mee te spelen; dit is bij de Arctis Pro Wireless een stuk beperkter. Nochtans ben ik van mening dat de voormalige Arctis Pro Wireless veel gelijkenissen heeft om geboden geluidskwaliteit, wat voor een headset uit 2018 een prestatie is. Die headset was destijds dé high-end headset van SteelSeries, iets wat vandaag de dag nog merkbaar is.
Groot voordeel zit hem dus vooral in de mogelijkheden aan maatwerk van de instellingen in SteelSeries Sonar. Tevens komt ANC (actieve ruisonderdrukking) op de Arctis Nova Pro Wireless om de hoek kijken. Overigens levert de ANC een solide ervaring: het blokkeert geluiden zoals de fans van mijn computer, algemeen kantoorgeluid en geroezemoes op de achtergrond. Echter is het onvoldoende om je mechanische toetsenbord volledig weg te filteren, al ligt dit ook niet in verhouding met de verwachting die ik had. Bij ingebruikname had ik in het begin wel wat last van ANC, mede doordat er in iedere oorschelp een microfoon verwerkt zit. Bij langere gebruiksperiodes voelde het bedrukkend op mijn oren. Inmiddels ervaar ik dit niet meer en maak ik negen van de tien keer gebruik van ANC.
Voor een draadloze headset die met name gericht is op gaming levert SteelSeries een geweldige kandidaat af. Met de flexibiliteit van de SteelSeries Sonar integratie is de headset enorm wendbaar als het om geluidskwaliteit gaat. Je bent zelf vrij om voor meer bas en/of treble te gaan; evenals ben je meester over de lage, midden en hoge tonen. Hier zal je zien dat het spelen is per medium, althans, mocht je hier gevoelig voor zijn. Dit kan per game verschillen, evenals het muziekgenre dat je beluistert of de film die je kijkt. In de basis levert de Arctis Nova Pro Wireless een uitstekende geluidskwaliteit.
Opnamekwaliteit
De Arctis Nova Pro Wireless maakt een kleine upgrade als het om opnamekwaliteit gaat. Tevens maakt de microfoon gebruik van Clearcast AI-ruisonderdrukking, ofwel actieve ruisonderdrukking. Deze staat naar mijn idee best wel heftig ingesteld, wat de algehele opnamekwaliteit wat verslechterd. De actieve ruisonderdrukking resulteert in weinig tot geen bijgeluiden dit draagt bij aan de algehele consistentie. Vergelijk ik de opnamekwaliteit van de Arctis Nova Pro (bedraad) met die van de Arctis Nova Pro Wireless, dan is er sprake van een verschil van dag en nacht. De bedrade variant is op dit vlak superieur aan de draadloze variant. Desalniettemin maakt de Arctis Nova Pro Wireless en kleine upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Om het verschil te horen, heb ik het audiofragment uit Jonah zijn SteelSeries Arctis Nova Pro-review hieronder toegevoegd.
SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless
SteelSeries Arctis Nova Pro
Batterij
Het hot-swappable ontwerp is en blijft een waardevolle aanvulling, iets waar ik ook enorm van heb genoten op mijn Arctis Pro Wireless. De Arctis Nova Pro Wireless is uit hetzelfde hout gesneden. De basiscontroller, ofwel het Infinity Power System laat wat andere informatie op het OLED-display zien. Los van het design is er niet gek veel veranderd als het om functionele eigenschappen gaat. Een tekortkoming voor mij persoonlijk is het niet zichtbaar hebben op het OLED-display of ANC in- of uitgeschakeld is. Deze kan je eenvoudig in- en uitschakelen door kortstondig op de powerknop van de headset te drukken, al is het mij niet altijd duidelijk of deze aan staat wanneer ik even weg geweest ben bij de computer. Om twijfel te voorkomen, druk ik dan op de powerknop om dit te verifiëren.
Terug naar de batterij. Hot-swappable is geweldig, zodat je niet een levenslijn (kabel) tussen de headset en computer moet lussen om gebruik te kunnen blijven maken van de headset. De batterijduur is gemiddeld 17 tot 18 uur met ANC ingeschakeld. Zonder ANC moet dit op 2,4 GHz richting de 30 uur gaan, hoewel ik dit niet getest heb. ANC is the way to go.
De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless maakt links en rechts kleine upgrades ten opzichte van zijn voorganger. Wat het resultaat daarvan is, lees je in deze eindconclusie.
Designtechnisch maakt de Arctis Nova Pro Wireless wat deftige upgrades. Het ontwerp is nieuw en fris. De ingebouwde microfoon is keurig weggewerkt, evenals de knoppen die goed verdeeld zijn over de oorschelpen. De basiscontroller, ofwel het Infinity Power System, ziet ook verandering in vorm, maar blijft in de basis qua functionele eigenschappen veel van hetzelfde. De hot-swappable batterijen maakt het dat ik deze headsetlijn zo goed kan waarderen. Je bent altijd draadloos, mits je de batterijen netjes in de basiscontroller plaatst.
Geluidskwaliteit hangt vooral samen met de mogelijkheden binnen de SteelSeries GG-software. Het is mogelijk om met diverse equalizers te spelen, al begint het echte werk met SteelSeries Sonar. Hier komen ook features zoals Spatial Audio aan bod voor een virtuele 360 graden surround sound-ervaring. Je hebt de vrije hand om lage, midden en hoge tonen naar smaak af te stemmen - dit kan op profiel- en game-niveau. Uitgebreid spelen met de bas en treble behoren daar ook toe.
De komst van ANC (actieve ruisonderdrukking) brengt het geluid nog dichterbij en fixeert zich op jou als gebruiker. Je hebt minder te maken met omgevingsgeluiden, waar case fans als voorbeeld volledig weggefilterd worden. Hier ligt dan ook de overweging van SteelSeries om de Arctis Nova Pro Wireless standaard uit te voeren met kunstleren oorkussens, die overigens boterzacht zijn als het om voering gaat. Bij ingebruikname overheerste de inwendige microfoons in de oorschelpen, waardoor ik ANC als minder plezierig ervaarde. Inmiddels is dit gevoel weg en ben ik volledig één geworden met de ANC-functie op deze headset.
De opnamekwaliteit maakt een kleine upgrade ten opzichte van het eerdere model de Arctis Pro Wireless. Met Clearcast AI-ruisonderdrukking heb je wederom te maken met actieve ruisonderdrukking op de microfoon. Deze levert een consistentie ervaring zonder bijgeluiden, wat communicatie een stuk plezieriger maakt voor de ontvanger. Hiermee is een leuk gesprek op Discord snel gemaakt. Wel staat de actieve ruisonderdrukking vrij heftig afgesteld wat deels afbreuk doet aan de opnamekwaliteit.
Out-of-the-box klinkt de Arctis Nova Pro Wireless beter dan zijn voorganger, de Arctis Pro Wireless. Zodra je SteelSeries Sonar aanraakt en verder gaat spelen met instellingen komt de headset voor zowel geluid- als opnamekwaliteit beter tot zijn recht. De toevoeging van ANC voor zowel geluid als opnames is een prima keus. Als ik de Arctis Nova Pro Wireless in zijn totaliteit beoordeel zijn het vooral kleine upgrades, waar zijn voorganger de Arctis Pro Wireless toch meer deed verassen in 2018 na zijn voorganger de SteelSeries Siberia 840.