Sponsor

Review: SteelSeries Arctis Prime

Headset

85%
Luxueus, stijlvol en kwalitatief

In het kort

De SteelSeries Arctis Prime is een luxueuze 3,5mm-headset. De prijs is een relatief pittige, maar er staat meer dan voldoende kwaliteit tegenover. Voor de liefhebber een puike keuze, mede dankzij de uitstekende audiokwaliteit.

  • Eindoordeel

Review: SteelSeries Arctis Prime

Links; Navigatie;

Inleiding

SteelSeries heeft deze week een nieuwe reeks aan apparatuur gelanceerd onder de noemer ‘Prime’. Naast een drietal muizen, waarvan we de Prime Wireless hebben bekeken, is er nog de Arctis Prime-headset. Deze uiting is eveneens ontworpen met professionele gamers als uitgangspunt. Dat moet terug te horen zijn aan verbeterde drivers en te zien aan de premium features/het uiterlijk. Het betreft dan wel een 3,5mm-headset; dat brengt ondersteuning met zich mee voor talloze platformen.

Wel staat er een deftige prijs tegenover de Arctis Prime, want het beestje bezit een adviesprijs van € 119,99. Voor een USB-loze en als resultaat softwareloze headset is dat een tikkeltje prijzig. Kortom, SteelSeries dient met de kwaliteit een rechtvaardiging te bieden. Zijn features zoals een stalen hoofdband, aluminium constructie, leren oorschelpkussens en een uittrekbare microfoon voldoende? Is de audiokwaliteit van het typerende Arctis-niveau? Dat is wat we vandaag uitbundig beoordelen.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsSteelSeries Arctis Prime
PlatformsPC, Mac, PlayStation, Xbox, 3DS, Switch, Mobile
Neodymium Drivers40 mm
Headphone Frequency Response10 – 40.000 Hz
Headphone Sensitivity92 dB SPL
Headphone Impedance32 Ohm
Headphone Total Harmonic Distortion< 1%
Headphone Volume ControlOn Ear Cup
Microphone TypeRetractable Boom
Microphone Polar PatternBidirectional Noise-Canceling
Microphone Frequency Response100 – 10.000 Hz
Microphone Sensitivity-38 dBV/Pa
Microphone Impedance2200 Ohm
Luxueus en vernieuwd

Binnen de line-up van SteelSeries is de Arctis Prime met drie headsets te vergelijken: de Arctis 1, Arctis 3 en Arctis 5. De eerste twee zijn de enige andere 3,5mm-headsets en laatstgenoemde is als USB-headset slechts een tientje duurder. Maar goed, het is met name dat duo, want je kiest bewust voor een 3,5mm-aansluiting voor de compatibiliteit. Dus, wat heeft de Arctis Prime voor nieuws te bieden?

Kijkende naar de specificaties, t.o.v. de Arctis 1, dan zijn het (significant) betere drivers, een uitschuifbare microfoon en hogere bouwkwaliteit. Dat mag ook wel, gezien de Arctis 1 slechts € 59,99 kost. In vergelijking met de Arctis 3 wordt het interessanter, want die headset is voor € 99,99 drie tientjes goedkoper dan de Arctis Prime. T.o.v. de Arctis 3 krijg je een stalen hoofdsteun, leren oorschelpkussens en iets betere drivers met minder audiovervorming. Kortom, het zit vooral in de bouwkwaliteit.

Als je nog gedetailleerder wil zijn, wat natuurlijk onze taak is, dan valt ook een lagere geluidsvloer op, ofwel verlaagde gevoeligheid. De Arctis-headsets die ik dusver heb getest, zoals de Arctis 9, bezitten een lichte ruis bij maximaal analoog volume. In de praktijk dien je dat niet te merken, want laten we wel wezen, een dergelijke volume is schadelijk voor de oren. Of de Arctis Prime de ruis heeft geëlimineerd, doen we ontdekken bij de praktijkervaring.

Tenslotte valt een hoger bereik op voor de drivers, al is de waarde van geluidsweergave boven 20.000 Hz in twijfel te trekken. Iets met de grenzen van het menselijk gehoor. Maar goed, in theorie kan de headset meer diepgang bevatten. Eveneens een puntje om in de praktijk te testen. Verder lijkt de microfoon overeenkomstig met de overige, duurde Arctis-headsets. Daarmee hebben we de belangrijkste aspecten wel besproken.

Showcase

Tijd om de Arctis Prime uit te pakken en uit de doos te tillen. We beginnen met een typerend uiterlijk voor de verpakking, met op de achterzijde vermeldingen van de diverse features. Bij het openen worden we als eerste begroet door de headset zelf en de container waarin deze beschermd wordt. Achter de headset is de doos met accessoires verstopt, die met een lipje is bevestigd aan de binnenzijde.

Vervolgens een simpel overzicht van de accessoires, met typerende elementen inbegrepen, zoals een handleiding, 3,5mm-audiokabel en bijbehorende splitter. Een opvallende toevoeging is een microfoonkussen, wat volgens mij de eerste keer is voor SteelSeries. De focus op luxe mag daarmee steeds duidelijker worden. Hoe dat invloed heeft op de opnamekwaliteit is eveneens een puntje om aan de tand te voelen.

Om een blik op de headset te werpen, brengen we het beestje naar binnen. Met het welbekende meisje op de achtergrond krijgen we een duidelijke eerste indruk. Wat vooral opvalt, zijn de leren oorschelpkussens. Voor SteelSeries een nieuwe zet, want gebruikelijk zien we de stoffen varianten. Daar heb ik een duidelijke mening over, maar die bewaar ik voor bij het hoofdstuk omtrent de praktijk. Opvolgend zien we de binnenkant van de oorschelp. Intern gezien oogt er niets veranderd en de dikte van de kussens lijkt overeenkomstig met de gebruikelijke uitingen.

Verder kijken we naar de elementen op het linkeroor: een 3,5mm-audio-ingang, de USB naar 3,5mm-audio-aansluiting, het analoge volumewiel en de mute-knop voor de microfoon. Zo te zien, komt die laatste nu met een textuur erop – handig! Als laatste is de stalen hoofdband aan de beurt, met het gebruikelijke ontwerp met klittenband. Dat ontwerp maakt het makkelijk om het comfort en de strakheid van de headset aan te passen. Dusver lijkt het overige design dus in lijn te vallen met andere Arctis-headsets.

Tenslotte een korte, doch duidelijke blik op de uittrekbare microfoon. Dit blijft gewoonweg een toffe feature om de microfoon uit je zicht te houden tijdens het solo gamen.

In de praktijk

In de praktijk kijken we bij de Arctis Prime naar het comfort en gemak, hoe de geluidskwaliteit bevalt en de microfoon.

Comfort en gebruiksgemak

Bij de Arctis 9 raakte ik vorig jaar gewend aan de stalen hoofdsteun daarvan. Deze keert terug op de Arctis Prime en dat brengt een glimlach op mijn gezicht. Niet alleen klemt het de drivers dichter op de oren; ook de headset zelf blijft daardoor puik op het hoofd zitten. Zelfs tijdens een bescheiden headbangsessie, mocht je af en toe de oren strelen met Babymetal of Wind Rose, is het onwaarschijnlijk dat de Arctis Prime er vandoor vliegt. Probeer dan wel te vermijden deze headset te smijten, want ik vrees dat een gemiddelde gipsmuur het niet overleeft.

Grappen terzijde, de headset zit lekker comfortabel op het hoofd. Jammer genoeg deelt SteelSeries bij de specificaties niet het gewicht, dus ik heb mijn weegschaaltje gepakt om een vergelijking te maken met de Arctis 9. Zodoende kwam ik uit op 345 gram voor de Arctis Prime en 385 gram voor de Arctis 9. Daarmee werd mijn vermoeden bevestigd, want de Prime voelde reeds aan als een relatief zware headset. Hoewel ik er inmiddels aan gewend ben, kan ik me voorstellen dat het voor een nieuwkomer toch even wennen is. Neemt gelukkig niets weg van het comfort.

Verder zijn er de besturingselementen op het linkeroor; typerend voor een bedrade headset van SteelSeries. Bij de Prime is het volumewiel wat groter en soepeler in gebruik. De mute-knop voor de microfoon is nog wel van hetzelfde formaat, maar zoals ik al aangaf, bezit deze nu een textuur. Dat maakt het iets prettiger om de knop te vinden en gebruiken. Verder zijn de 3,5mm-audio-ingang en USB-aansluiting van hetzelfde ontwerp.

Al met al voelt de Arctis Prime lekker luxueus aan. Beter nog, het is de meest luxueuze uiting dusver qua uiterlijk en ‘feel’. Over die laatste gesproken: van leren oorschelpkussens ben ik zelf geen fan. Ja, ze zitten verdraaid lekker, maar tijdens warmere dagen bieden ze veel minder verkoeling dan stoffen varianten. Mocht dat dus een factor zijn voor je, dan is het iets om rekening mee te houden bij de overweging van een aankoop.

Geluidskwaliteit

Opvolgend is de audio-ervaring aan de beurt… en die blijkt verdomd goed te zijn. De Arctis Prime biedt, zonder enige twijfel, de beste ‘out-of-the-box’-ervaring die ik dusver heb genoten. Althans, dat dan voor het prijspunt en het gebrek aan software. Bij een 3,5mm-headset biedt SteelSeries dat niet, dus opties zoals DTS-surround, verbetering van stemmen en bas, een equalizer en meer mogen ontbreken.

Een ramp is uitblijven van software echter niet, want de audiokwaliteit, helderheid en balans mogen echt puik zijn. Beter nog, de geluidskwaliteit is evenredig aan mijn getweakte en geoptimaliseerde Arctis 9, ofwel een USB-headset. De vernieuwde drivers werken hier aan mee en lijken, losstaande van een eventueel placebo-effect, ietsjes meer diepgang te bieden. Het beluisteren van (en vergelijken met) 24K Magic van Bruno Mars was in ieder geval een genot.

Het is ook niet verrassend dat de Arctis Prime zich uitstekend maakt voor het beluisteren van muziek, want daar staat de Arctis-reeks nou eenmaal om bekend. Voor films en games hanteer ik graag Dolby Atmos, een techniek die ik altijd aanraad voor verbetering van stereoheadsets. Met én zonder die upgrade krijg je plezant en accuraat geluid. Het enige verschil dat ik op kan merken, is dat de audio-ervaring een tikkeltje minder breed lijkt dan bij de Arctis 9. Uiteindelijk is dat verschil vrijwel niet te merken.

Overigens kan ik bevestigen dat er sprake is van een lagere geluidsvloer. Met het analoge volume op 100% is er totaal geen ruis te horen. Dat kan vrij voordelig zijn, als je het prettig vindt om op een apparaat het volume te bedienen i.p.v. via de headset zelf. Dan zit je tijdens stille momenten niet tegen geruis aan te hikken.

Door de plezante ‘trek ‘m uit de doos en gaan met die banaan’-ervaring maakt de Arctis Prime zich uitermate geschikt voor gebruik op allerlei platformen. Op mijn Nintendo Switch en telefoon merk ik dat de headset beter klinkt dan de Arctis 1 Wireless en overige headsets die ik heb liggen. Mocht je dus een gamingheadset behoeven voor onderweg, die zich mede compatibel maakt met een reeks aan platformen, dan is de Arctis Prime een toffe keuze.

Flexibiliteit

Over platformen gesproken: zoals ik aangaf bij de specificaties bezit de headset een extra audio-ingang. Je kan dus audio genieten van twee platformen tegelijk, al heb je daar dan wel een extra kabeltje voor nodig. Die levert SteelSeries niet mee, maar dat had ook zeker niet gehoeven. Het is sowieso duidelijk dat de Arctis Prime een flexibele optie is en dat kan voor bepaalde gamers onder ons een belangrijk verkooppunt zijn.

Microfoon

Tenslotte arriveren we bij de microfoontest. Een pittige uitdaging, want de Arctis 5 en Cooler Master MH752 zijn koning op dat gebied. Naar verwachting dient de kwaliteit vergelijkbaar te zijn, dus wat is het resultaat? Of beter gezegd, resultaten. Het eerste testscenario is namelijk zonder het microfoonkussen en de tweede mét het kussen.

Het eerste scenario levert kwalitatief gezien een fantastisch resultaat op, maar het volume is lager dan dat ik gewend ben. Niet alleen van Arctis-headsets, maar ook tegenover concurrentie. Dat komt mede door de haalbare instellingen. In de testomgeving wordt het volume op 100% geplaatst en, voor zover mogelijk, een microfoonversterking toegepast.

Het is bij de microfoonversterking dat de Arctis Prime niet voorbij de 10% komt zonder problemen. Op 20% beginnen een gebrom en ruis op te komen, waarbij de 30%-instelling dat verergert. Praktisch bekeken vereist de testomgeving dus een instelling van 10%. Op dat niveau komt het uiteindelijke opnamevolume lager te liggen dan tegenovergestelde headsets. Een tikkeltje jammer.

Het microfoonkussen heeft uiteindelijk geen impact op de opnamekwaliteit, met als verbetering dat bepaalde klanken en uitspraken minder hard overkomen. Kortom, dat accessoire werkt naar behoren, zonder een demping van het volume of vermindering van kwaliteit. Houd alleen rekening dat de microfoon een kleine boost vereist in de uitvoer bij voicechatprogramma’s zoals Discord. Althans, ten opzichte van wat ik gebruikelijk gewend ben.

SteelSeries Arctis Prime (bedraad)
SteelSeries Arctis Prime (bedraad, met microfoonkussen)
ASUS ROG Delta S (bedraad)
Cooler Master MH670 (draadloos)
Cooler Master MH752 (bedraad)
SteelSeries Arctis 1 Wireless (draadloos)
SteelSeries Arctis 5 (bedraad)
SteelSeries Arctis 9 (draadloos)

Conclusie

Al met al ben ik zéér tevreden over de Arctis Prime. Deze headset representeert de volgende generatie van SteelSeries. Dat is terug te zien aan verbeterde drivers, leren oorschelpkussens en wat designverbeteringen als het gaat om de besturing op het linkeroor. Dat gaat dan ook nog gepaard met de beste out-of-the-box-ervaring dusver, althans, voor een headset binnen dit prijspunt. Wat dat betreft is de Arctis Prime niet goedkoop, met een adviesprijs van € 119,99. Gelukkig staat daar wel een lading aan kwaliteit tegenover.

Het zijn dus vooral de features die het moeten doen voor je. Als je een 3,5mm-headset zoekt, dan zijn er logischerwijs goedkopere opties. Maar ja, die stalen hoofdsteun en dat luxueze uiterlijk krijg je voor minder geld niet zomaar. Als ik in ieder geval op zoek zou zijn naar een serieuze 3,5mm-headset, voor muziek, films én games, dan oogt de Arctis Prime als een keuze die het waard is. Het geluid evenaart qua balans en helderheid vrijwel de Arctis 9 (een USB-headset mét software) – kortom, petje af!

Dat wil niet zeggen dat de headset zonder minpunten komt, want het microfoonvolume blijkt ietsjes lager dan gemiddeld. Onverstaanbaar zal je zeker niet zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Verder is de kabel niet braided, dus deze slijt wellicht iets sneller, en van de leren oorschelpkussens moet je wel houden i.v.m. meer warmte. Uiteindelijk zijn dat kleine zaakjes voor een anderzijds gepolijst product, dus de Arctis Prime is voor de juiste doeleinden en liefhebbers een dikke aanrader.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid