Review: SteelSeries Arena 3

Speakers

70%
Een geinig speakersetje!

In het kort

De Arena 3 is een toffe 2.0-speakerset die leunt op goede software-ondersteuning, veelzijdigheid met Bluetooth en minimalisme. Voor de liefhebber is het een leuke keuze, maar er zijn goedkopere en mogelijk betere audio-oplossingen om te genieten achter de pc.

  • Eindoordeel
SteelSeries Arena 3 Speaker System
€ 167,57

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: SteelSeries Arena 3

Links; Navigatie;

Inleiding

Een klassiek stukje audiohardware dat we nog niet besproken hebben bij TechGaming betreft de nederige speakerset. Laat SteelSeries daar nu verandering in brengen met de Arena 3, 7 en 9. Eerstgenoemde is degene die in deze review centraal staat, ofwel de 2.0-set. Een gewaagd iets, want voor een accurate audio-ervaring gaat de voorkeur veelal uit naar een goede headset. Maar ja, toch zijn er nog redenen om wat speakers op diens bureau te plaatsen – zoals muziek en films.

Wat de Arena 3 uitdagend maakt, is de adviesprijs van € 149,99. Daarmee mikt SteelSeries overduidelijk op een premium audio-ervaring, maar is er tegenwoordig nog ruimte op het bureau voor een dergelijke speakerset – hetzij letterlijk óf figuurlijk? Met features zoals customization in SteelSeries Sonar en Bluetooth voor een draadloze aansluiting kan het mogelijk aantrekkelijk zijn. Weet de fabrikant met de Arena 3 een goede speakerset neer te zetten? Dat gaan we uitgebreid beantwoorden!

Specificaties

Hieronder zijn de specificaties te vinden;

SpecificatiesSteelSeries Arena 3
Speaker
Drivers4″ Full Range
Bass Reflex SystemFront Ported
Full Range Response50-20,000 Hz
Sensitivity91 dB
Max SPL100 dB
Connectivity
Bluetoothv4.2
Headset4-pole 3,5 mm
Connection3,5 mm
Auxiliary3,5 mm
Connection3,5 mm Audio Cable (6’5″ / 2m), Power Adapter
Other
Multi-Function ButtonMute, Headset Toggle, Bluetooth Pairings, LED Toggle
Volume Dial
LED Indicator
Audio Customization Suite
Speaker StandAdjustable Tilting
Compatibility
OSWindows, Mac OS X
Mobile
3,5 mm analog output or Bluetooth connectivity required.
Box Content
Arena 3 Gaming Speakers
4″ Driver Right Speaker
4″ Driver Left Speaker
Power Adapter
Regional Power Plug
3.5 mm Audio Cable

Download Arena 3 Product Information Guide

Keuze tussen 2.0, 2.1 en 5.1

De SteelSeries Arena-sets zijn in drie smaken te verkrijgen: als 2.0-set met twee speakers, 2.1-set met subwoofer erbij en tenslotte als 5.1-set met de subwoofer en dus vijf speakers. Ze betreffen de Arena 3, Arena 7 en Arena 9 respectievelijk, met adviesprijzen van € 149,99, € 329,99 en € 599,99. In vergelijking lijkt de Arena 3 zowat goedkoop, waar je naar wens € 180,- zou bijbetalen voor de draadloze subwoofer en dan nog € 270,- daarbovenop voor de drie satellieten.

In deze review staat de Arena 3 centraal en dat is in mijn ogen ook de aantrekkelijkste set. Daar waar de Arena 7 en Arena 9 concurreren met soundbarsets van Teufel zoals de Cinebar 11 2.1 en Cinebar 11 4.1. Dat zijn serieuze overwegingen, want als je écht geeft om kwalitatieve audio bij de pc, tja, dan zijn ‘gaming’oplossingen veelal niet de beste keuze. In die categorie vallen de Arena-sets ook, waar we dat bij de praktijkervaring mede bespreken.

Showcase

De Arena 3 wordt geleverd in een typerende SteelSeries-verpakking met verrassend weinig accessoires. Daar waar we alleen een verwisselbare adapter zien en een 3,5mm-kabel voor de AUX-aansluiting. Uiteraard zijn er dan de speakers zelf, waar aan de linkerspeaker een vaste kabel is bevestigd die aangesloten moet worden op de rechterspeaker.

Werpen we een blik op de Arena 3-speakers zelf, dan komt het design goed naar voren zetten – het zwarte, minimalistische uiterlijk bevalt me goed. Daar waar het SteelSeries-logo enkel in kleine vorm te zien is onder de drivers van de speakers. Daarbij zijn de behuizingen gemaakt van een typerende kunststof, al oogt en voelt de bouwkwaliteit prima aan.

In dit geval kijken we specifiek naar de linkerspeaker, waar de genoemde 3,5mm-ingang op te vinden is om te verbinden met de rechterspeaker. Aan de onderzijde van beide speakers is rondom rubber te vinden, om er voor te zorgen dat ze er niet vandoor gaan tijdens een intense beluistering van nummertje zes op de tweede cd van Thunderdome XII (wat een mondvol).

Aankomende bij de rechterspeaker, zien we logischerwijs hetzelfde ontwerp, met het eerste cruciale verschil op de voet: een aan- en uitknop met daarnaast een volumewiel. Aan de achterzijde kan je terecht voor een lijningang, -uitgang en de voedingsaansluiting. Met dat besproken hebbende, is het duidelijk hoe de Arena-speakers zijn vormgegeven. Laten we nu duiken in de daadwerkelijke ervaring!

Software

In het Sonar-gedeelte van SteelSeries GG kan je terecht om de Arena 3 naar hartewens aan te passen. We hebben Sonar al meerdere malen besproken in SteelSeries-reviews, dus laat ik het kort samenvatten: je kan terecht bij een uitbundige equalizer, Spatial Audio benutten voor een ruimere geluidservaring en tenslotte gebruikmaken van o.a. presets.

Wat mij betreft is het simpel: Sonar is dé reden om zoiets als de Arena 3 te overwegen. Daarentegen moet het gezegd worden dat Sonar werkt met audio-apparatuur van vrijwel alle merken, hetzij headsets of speakers. Maar goed, het is in ieder geval de bedoeling om de Arena-sets optimaal te benutten met Sonar, waar ze natuurlijk ook voor afgestemd zijn.

In theorie kan je per game een preset aanmaken, al is er geen game-detectie voor automatische omschakeling. Nochtans is het een prettige feature, waar ik het aan de liefhebber overlaat om voor individuele games te tweaken. Zo zou je in een competitieve game voetstappen kunnen versterken, maar als je dusdanig om zoiets heeft, oogt een goede headset eigenlijk wel als de betere keuze…

Nabespreking

In de praktijk beoordelen we de geluidskwaliteit van de SteelSeries Arena 3, evenals hoe prettig het setje werkt en kijken we naar eventuele bijzonderheden.

Ontwerp en esthetica

Laat ik als eerste van wal steken met het ontwerp van de Arena-speakers, want dat is een prominent onderdeel. Ze zijn vrij neutraal en schoon qua uiterlijk, maar de speakers zijn zeker niet de slanksten. Niet echt gek ook, gezien de aanwezige drivers van 4″, dus ten opzichte van een typerende speakerset zijn de Arena-speakers tweemaal zo breed. Kortom, dit zijn beestjes die je niet zomaar op elk bureau kwijt kan.

Nou vind ik dat zelf geen ramp, want over het design ben ik gewoon te spreken. Ze passen met het minimalistische uiterlijk makkelijk bij vrijwel elke setup, waar ikzelf geen behoefte heb aan een opzichtig ontwerp of RGB (sorry, Esther). Daarbij helpt de vorm ook met de algehele geluidskwaliteit, dus laten we daar ook als volgend onderwerp in duiken!

Geluidskwaliteit

Dan komen we aan bij het belangrijkste element: weet de Arena 3 een pittig geluidje te produceren? Om direct met deur en scharnieren in huis te vallen: jazeker. Voor het geld verwacht je natuurlijk de nodige kwaliteit en daar is hier sprake van. Daarbij is de tonenverdeling out-of-the-box goed, is het geluid helder én mag de bas er al best wezen. Natuurlijk evenaar je niet de dreunen van een subwoofer, maar daar heeft niet iedereen behoefte aan of ruimte voor bij de pc.

Na het nodige spelen met de instellingen in Sonar heb ik nog een extra stukje ‘oempf’ uit de speakers kunnen persen. Het is de equalizer in Sonar die ook echt wonderen kan doen voor een ultiem geluid – samen met een dikke lading presets die je kan instellen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het geluid ruimer te laten klinken middels de Spatial Audio-instelling, waar ik zelf ook wel gebruik van maak.

Uiteraard is er dan een belangrijke vraag om te beantwoorden: bieden de Arena-speakers een waarde tegenover een puike headset? Dat antwoord zal nog altijd ‘nee’ blijven, want de accuraatheid en helderheid van een headset valt niet te evenaren. Zijn er dan niet-competitieve games die je graag met een speakerset wil spelen, dan is zoiets als de Arena 3 een interessante keuze. Daar waar de kwaliteit en features dan redelijk tussen goedkopere sets en instapsoundbars vallen.

Bluetooth vs. 3,5 mm

Tenslotte moeten we de aansluitmogelijkheden bespreken. Het gebruik van de speakers op de pc via AUX (3,5 mm) is een voor de hand liggend iets. Waar ik dan mijn beklag over moet doen, is de Bluetooth-ondersteuning. Het feit dat het er is, vind ik oprecht puik, maar waarom betreft het Bluetooth 4.2 en ontbreekt het aan aptX? De Bluetooth-verbinding is dus niet low-latency én er is geen ondersteuning voor hoge kwaliteitsmuziek.

Dat zijn zaken die ik een oprecht gemis vind bij een premium product zoals deze, laat staat hoe pijnlijk het is bij de duurdere Arena 7 en Arena 9. Daar waar je dan oprecht beter af bent met een kwalitatieve soundbarset voor alsnog een relatieve compactheid, maar dan krijg je toegang tot Bluetooth 5.X, aptX en zelfs zaken zoals HDMI ARC, geluidsweergaves van Dolby en DTS en nog veel, veel meer.

Nou begrijp ik al te goed dat een speakerset en soundbar niet 100% te vergelijken zijn. Daar waar de Arena 3 bijvoorbeeld ook veel makkelijker in gebruik is én relatief minder ruimte in beslag neemt. Ik zie alsnog genoeg redenen om voor zoiets als de Arena 3 te kiezen, maar als je écht geeft om je audio-ervaring én weergave in films, tja, dan dien je eigenlijk wel serieuzere audio-apparatuur te bekijken.

Conclusie

Laat me in deze conclusie vooropstellen dat de Arena 3 niet voor iedereen is weggelegd. Dat ten eerste vanwege het prijspunt van € 149,99. Daarmee valt de set tussen betaalbaardere speakersets en instapmodelletjes in van diverse soundbarmerken. Is er een reden om tussen die twee opties in zoiets als de Arena 3 te kiezen? Na een aantal weken aan gebruik op ons kantoor kan ik die vraag met een redelijke “ja” beantwoorden.

De sterkste punten zijn de Bluetooth-ondersteuning (losstaande van latency), de relatieve schoonheid van de setup en – niet te vergeten – de customization met SteelSeries Sonar. Qua geluidskwaliteit en bas krijg je verrassend veel ‘oempf’ voor het geld, beter nog, een subwoofer is gewoonweg niet nodig. Hoewel deze speakers niet de slanksten zijn, is het wegblijven van een subwoofer en een lading kabels prettig – met een snelle installatie als extra gemak.

De Arena 3 is bestemd voor specifieke liefhebbers die meer kracht in hun speakerset zoeken, maar niet het ‘gedoe’ van een 2.1 of 5.1-set aan willen gaan. Daar slaat de Arena 3 dus een gulden middenweg in, waar de Arena 7 en Arena 9 er nog zijn voor de enthousiastelingen. Voor € 149,99 kan ik dit 2.0-setje op zich aanbevelen, waar ik ze op mijn eigen bureau ook zeker wel zou kunnen én willen plaatsen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid