Sponsor

Review: SteelSeries QcK Prism 5XL

Muismat

80%
Groot, lomp en geniaal

In het kort

De QcK Prism 5Xl is hét vlaggenschip van SteelSeries' nieuwe Prism-reeks. Met het uit de kluiten gewassen formaat is het een bijzonder beestje, mede dankzij de uitstekend aangebrachte RGB-verlichting én kwalitatieve bouw. Of de muismat nou € 159,99 waard is, tja, daar valt nog best over te debatteren.

 • Eindoordeel

Review: SteelSeries QcK Prism 5XL

Links;

Inleiding

Op het gebied van muismatten valt er gewoonlijk weinig te bespreken. Zo heb je veelal enkel te maken met materiaalkeuze, een stukje bouwkwaliteit en – aan de subjectieve kant – design. De muismat die vandaag centraal staat, voegt twee elementen toe aan de gewoonlijke discussie: RGB-verlichting en een uitzonderlijk formaat. Normaal gesproken is die eerste geen bijzonderheid, maar bij een muismat van zowaar 1,6 meter breed is het andere koek.

Zodoende gaan we dieper in op het nieuwe “beest” van SteelSeries, de QcK Prism 5XL. Deze muismat is naast 160 cm breed ook 80 cm diep, met daaromheen een RGB-ring. Bij een dergelijk formaat kan dat resulteren in een oneven helderheid van de verlichting. Kortom, dat is hét punt om te beoordelen bij deze muis. Nou ja, naast de vraag of de behoorlijke adviesprijs van € 159,99 terecht en de moeite waard is natuurlijk.

De SteelSeries QcK Prism 5XL is enkel te verkrijgen via de webshop van SteelSeries.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SteelSeries QcK Prism 5XL
Specifications
Surface MaterialCloth
Base MaterialSilicon Rubber
Cable LengthMedium: 1.6 m
XL: 1.8 m
3XL, 4XL, 5XL: 2.2 m
Dimensions5XL: 1600 x 800 x 4 mm
Customization Options
Customizable Illumination Zones2
Gamesense Support
Prism Sync Lighting
SteelSeries Engine Support
Programmable Lighting Effects
Color Options16.8 Million
Groot, maar niet idioot?

Het eerste en belangrijkste aspect van de QcK Prism 5XL is dus het formaat. Met een breedte van 160 cm en diepte van 80 cm is het één van de grootste muismatten op de gehele markt. Op het gebied van RGB-verlichte muismatten lijkt dit beest als enige aan de top te staan. Aan de hand van onderzoek ben ik niet in staat om muismatten te vinden van dit exacte formaat mét verlichting. Kortom, een indrukwekkende prestatie.

Qua eigenschappen is het belangrijk om te kijken naar de lengte en plaatsing van de USB-kabel. Vanaf de 3XL-variant is deze 2,2 meter lang en dat mag ook wel voor zulke formaten. Daarover gesproken, de QcK Prism Cloth-reeks is in vijf formaten te verkrijgen: Medium, XL, 3XL, 4XL en 5XL. Ofwel, vanaf 32 cm tot in dit geval dus 160 cm breed, met variërende dieptes.

Omdat de Prism-uitingen RGB-verlichting zijn, krijg je logischerwijs ondersteuning in SteelSeries Engine 3. Daar kan je de twee zones van de 5XL apart configureren en middels PrismSync laten synchroniseren met andere SteelSeries-hardware. Op het softwarefront valt er logischerwijs meer te bespreken, dus daar kijken straks naar. Eerst werpen we een blik op het uitpakproces.

Showcase

Het uitpakken van een muismat is gewoonlijk een fluitje van een cent, maar dat is bij QcK Prism 5XL wel even anders. De verpakking ontstijgt logischerwijs de 160 cm in hoogte, gezien dat het formaat van de maat zelf is. Uiteraard komt de mat zelf natuurlijk in opgerolde vorm, rondom een kartonnen pilaar.

Bij het openen tref je tevens de USB-kabel aan en krijg je een voorproefje van hoeveel ‘mat’ zich nou in die doos bevindt. Bij het eruit tillen, wordt al gauw duidelijk dat de QcK Prism 5Xl goed wordt beschermd tijdens het verschepen. De kans is wat mij betreft klein dat je een bekraste of beschadigde uiting aangeleverd krijgt. Altijd fijn.

Na de vooralsnog opgerolde mat op tafel te hebben gelegd, kon ik het niet laten om mijn initiële reactie op te nemen bij het uitrollen.

Bij het zien van de uitgerolde mat schoot een onvermijdelijk idee door mijn hoofd. Namelijk dat de muismat nog best veelzijdig kan zijn, waaronder als tafelkleed. Met het formaat kan je de QcK Prism 5XL zelfs gebruiken als badhanddoek, slaapdeken of verstopplek voor de kinderen. Grappen terzijde, een monster zoals deze van 160 cm hoog bij 80 cm breed heb ik nog niet eerder in handen gehad.

Vanwege de verlichting treffen we aan de linkerzijde van de muismat de behuizing aan waar de USB-kabel begint. Vanuit dat punt heb je 2,2 meter aan kabel om naar je pc toe te leiden, al valt het beargumenteren dat dit iets korter is. Dit gezien je de kabel natuurlijk netjes langs de mat ‘omhoog’ wil begeleiden. Nou ja, tenzij je natuurlijk een vreemd persoon bent. Dat kan altijd nog.

De eerste indruk van het stikwerk is een goede. er is gebruik gemaakt van doorzichtig materiaal om de RGB-buis aan de mat te bevestigen. Het betreft hetzelfde, kwalitatieve materiaal dat ik op mijn voorgaande mat had, de QcK Prism Cloth Xl. Die mat heeft jaren mee kunnen gaan zonder enige vorm van slijtage aan de rand, dus ik ga er vanuit dat dit mede zal gelden voor de QcK Prism 5XL.

Verlichting

Om de RGB-verlichting aan te sturen, wordt logischerwijs gebruik gemaakt van SteelSeries Engine 3. Daar kan je middels PrismSync de mat synchroniseren met andere hardware van SteelSeries. Niet geheel verrassend is het aantal customization-opties vrij beperkt. Het betreft nou eenmaal een muismat met twee RGB-zones… en dat is het. Een toffe feature is wel dat de verlichting te dimmen en uit te schakelen is.

Belangrijk om naar te kijken, is de buis die om de mat heen is gestikt. Net zoals bij de vorige matten is het stikwerk dik in orde. Ook is er geen invloed op de helderheid van de verlichting en dat is zéér belangrijk bij een muismat van dit formaat.

Het eindresultaat mag er wat mij betreft wezen. Wel valt natuurlijk op dat de linkerzijde van de mat nog niet helemaal plat ligt. Niet ongewoon voor een mat van dit formaat. Kortom, dat vereist nog wat meer tijd of een stapel boeken – of in mijn geval een dikke stapel Donald Ducks. In het geheel zijn er geen oneffenheden te bespeuren in de verlichting en dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst. Op dat front krijgt SteelSeries mijn complimenten.

In de praktijk

Tenslotte komen we uit bij de ervaring met de QcK Prism 5XL. Alvorens ik induik op de gebruikelijke zaken, zoals ‘feeling’ en kwaliteit, is er nog de praktische kant. De doelgroep van deze muismat mag een duidelijke zijn, want met een formaat van 160 cm breed en 80 cm diep zijn er niet al teveel bureaus waar dit monster op terecht kan. Houd dus goed rekening met de formaten van de verschillende uitingen alvorens je ergens een pinpas doorheen slaat.

Met dat gezegd hebbende, was ik wel bijzonder verrast door SteelSeries. Het was namelijk met vol vertrouwen dat ik deelde aan onze contactpersoon dat ik een flink bureau bezit en dat de grootste uiting geen probleem zou zijn. Grappig genoeg was ik op dat moment nog niet bewust van het formaat van de 5XL. Kortom, na het schieten van de foto’s en plaatsen van de mat op mijn bureau kwam ik zowaar 5 cm tekort, want mijn bureau is ‘slechts’ 75 cm diep. Oeps.

Gelukkig was dat geen probleem, gezien ik gebruik maak van een zelfgefabriceerde ‘monitorstandaard’ (lees: lange plank). Daardoor valt de tekortkoming aan het eind gelukkig niet op, maar zie je nog wel een vet grote muismat centraal liggen. Voor de adviesprijs van € 159,99 dient de QcK Prism 5XL als niets te dienen dan regelrecht pronkstuk, dat centraal staat onder je gehele setup.

Gevoel en esthetica

Uiteraard is er dan nog het moment dat je een muis en toetsenbord op de mat plaatst en in gebruik moet nemen. Hoe bevalt dat eigenlijk qua bekabeling? Eerlijk gezegd verrassend prettig. Als je zwarte randapparatuur bezit met zwarte bekabeling, dan valt laatstgenoemde minder op en oogt het geheel rustiger en enigszins minimalistisch. Dat is ongetwijfeld hét voordeel van een muismat met dit formaat.

Het eventuele nadeel is dan wel dat er geen mooie RGB-verlichte rand om je muis en toetsenbord te vinden is, zoals ik bij de QcK Prism Cloth XL had. In plaats daarvan zie je die ergens in je ooghoeken oplichten. In een ideaal scenario zou ik stellen dat deze mat op een bureau van precies 80 cm diep geplaatst dient te worden. Bonuspunten als het bureau precies 160 cm breed of eventueel toch breder is. Dat creëert ongetwijfeld een fantastisch resultaat.

Met dat gezegd hebbende, is het nog belangrijk om te delen of de muismat nog ‘presteert’. Simpel gezegd ben ik altijd een liefhebber geweest van de stof die SteelSeries gebruikt voor haar matten. Het is zacht, krast niet snel en biedt weinig tot geen weerstand. het gebrek aan weerstand betekent wel dat een toetsenbord wat sneller zal bewegen dan op hout, maar daar maak je bij een grote muismat bewust een keuze voor. Al met al zit je met één van de QcK Prism-uitingen gegarandeerd goed qua ‘feel’ en besturing van de muis.

Prijsverhouding

Uiteindelijk is er nog één punt ter sprake en dat is die adviesprijs. Voor € 159,99 kan je bijvoorbeeld een uitstekend mechanisch toetsenbord kopen of een dikke SSD van 2 TB. Kortom, is de QcK Prism 5XL het overwegen waard? Verhoudingsgewijs en vanuit een esthetisch standpunt is het wat mij betreft een volmondig “ja”. Voor het geld krijg je namelijk veel meer ‘mat’ om mee te werken dan bij een goedkopere, ofwel kleinere uiting.

Uiteraard betaal je voor een groot gedeelte mee aan de RGB-verlichting. Zo is de QcK 5XL, zónder RGB, te verkrijgen voor € 99,99. Je betaalt effectief dus 60 eurootjes voor RGB-implementatie. Is dat het geld waard? Objectief bekeken ben ik genegen om ‘nee’ te zeggen. Toch valt het niet te ontkennen dat de QcK Prism 5XL een bijzondere muismat is. Het is dan ook bedoeld als ‘finishing touch’ in een prachtige setup.

Dat wil niet zeggen dat ik iedereen met een groot bureau – en een dikke portemonnee – terstond aanraad om de QcK Prism 5XL te kopen. Mocht je namelijk een bureau bezitten met gaten om kabels weg te leiden, dan gaat dat logischerwijs niet samen. Voor een schone en minimalistische look raad ik eerder dát aan, dan de aanschaf van een uit de kluiten gewassen muismat. Maar ja, dat laat ik natuurlijk aan de liefhebber over.

Conclusie

SteelSeries weet met de QcK Prism 5XL een ongetwijfeld toffe muismat neer te zetten. Wel zal de adviesprijs van € 159,99 velen doen afschrikken en dat is terecht. Verhoudingsgewijs klopt de prijs wel, want je krijgt veel meer ‘mat’ dan bij een QcK Prism Medium of XL. Wat natuurlijk meeweegt en hét verkooppunt is, mag de RGB-implementatie zijn. Zit dat bij de QcK Prism 5Xl snor? Absoluut!

Uiteraard is de bouwkwaliteit en het gebruik van de mat eveneens belangrijk. Op die fronten stelt SteelSeries nog altijd niet teleur. De stof is van hoge kwaliteit, lekker zacht en het stikwerk voor de RGB-verlichting is vrijwel niet te voelen aan de polsen of armen. Voor een accurate gamingsessie in een gemiddeld schietspel zal de muismat in ieder geval geen limiterende factor zijn.

Kortom, heb je een bureau dat groot genoeg is en zoek je een unieke manier om je setup compleet te maken? Dan is de QcK Prism 5XL een toffe keuze. Mocht de RGB je niet boeien, dan kan je altijd nog de QcK 5XL overwegen. Voor € 159,99 kan je objectief bekeken betere ‘upgrades’ halen voor je systeem, maar voor de liefhebbers onder ons biedt SteelSeries een relatief uniek product, want dit formaat muismat i.c.m. RGB zie je niet zomaar voorbij komen.

TechGaming Award

2 Reacties
 1. Richard zegt

  Weer een mooie uitgebreide review.

  Maar merk dat ik oud aan het worden ben.
  Een muismat waar je onder kan slapen en RGB in een muismat.

  1. Pim van der Linde zegt

   Hoi Richard,

   Ik heb ook wat RGB-muismatten; het is écht voor de “totaal build” compleet te maken.

   Pim

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid