
Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: SteelSeries Rival 650 Wireless
Links;- Productpagina
- Getest met: SteelSeries QcK Prism Cloth XL
Aan het begin van 2018 wist SteelSeries een toppertje neer te zetten op het gebied van gamingmuizen; de Rival 600. Deze uiting heeft al de nodige prijzen op zak en wordt door velen beschouwd als één van de beste muizen van het jaar. Voor de fabrikant is dit geen reden om achteruit te hangen, want we zien nu vlak voor de jaarwisseling een opvolger. Nou ja, of het een opvolger te noemen is, daar kan over gedebatteerd worden. Het betreft namelijk een draadloze variant van de genoemde Rival 600, die door het leven gaat als de SteelSeries Rival 650 Wireless.
Mocht je dus reeds bekend zijn met de Rival 600, dan valt er alvast te verklappen dat er héél veel overeenkomsten zijn. Logisch, want de fundering is hetzelfde. Waar een belangrijk verschil in zit, mag dan wel de prijs zijn. Waar de Rival 600 lanceerde met een adviesprijs van 89,99 euro, biedt SteelSeries de Rival 650 aan voor 129,99 euro. Inmiddels mag de Rival 600 al vanaf 75,- euro te verkrijgen zijn, dus effectief gezien kijken we naar een prijsverschil van ongeveer 55,- euro. Is dat extra bedrag de moeite waard voor een upgrade naar draadloos?
Dat is wat we vandaag gaan bekijken, want SteelSeries belooft met de Rival 650 Wireless een gelijkmatige ervaring neer te zetten als bij een bedrade muis. Dat is geen makkelijke taak, want bij de overgang naar draadloze technologie spelen batterijduur, signaalverlies en storingen een factor. Tot hoeverre de fabrikant is geslaagd in het creëren van een overeenkomstige ervaring is de doorslaggevende factor bij een aankoop. Laten we dat eens gaan beoordelen.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Draadloze precisie
Het lijstje is een flinke te noemen voor de Rival 650 Wireless. In vergelijking met de voorganger, de Rival 600, zijn er vrijwel geen verschillen. Dat mag geen verrassing zijn, gezien beide muizen dezelfde basis hebben. Dat neemt niet weg dat er wat zaken zijn die besproken kunnen worden. Neem bijvoorbeeld het TrueMove 3+ sensorsysteem dat zich enkel bevindt in de twee genoemde muizen. Naast de (aangepaste) Pixart PWM3360-sensor is er nog een andere sensor aanwezig voor het meten van diepte.
Die tweede moet in de praktijk voordelen met zich meebrengen als het gaat om de lift-off distance (LOD). In de software is de LOD dan ook instelbaar van 0,5 mm tot 2 mm. Degenen onder ons die bekend zijn met de Rival 600 weten dat dit systeem geslaagd is. Daarover vertel ik straks meer in de praktijk. Het resultaat is in ieder geval dat de Rival 650 Wireless één van de meest accurate muizen op de markt is. De hoge tracking speed van 350+ IPS helpt hier ook verdraaid goed bij.
Verder zien we dat de muis geschikt is tot 12.000 CPI; verstelbaar per 100 CPI. In betrekking tot geschiktheid is er de universele grip, die voor palm én claw grip-gebruikers geschikt moet zijn. In de praktijk is dit niet onwaar, maar over de ervaring heb ik dadelijk wat te delen. Als toevoegingen op het gebied van comfort hebben we de ergonomische vormgeving en de rubberen grip die aan beide kanten van de muis te vinden is. De behuizing zelf heeft een zachte touch, al is het materiaal ietwat gevoelig voor vuil.
Overigens is er voor de liefhebber één belangrijk verschil in de Rival 650 Wireless en dat is het gewicht. Dit vanwege de toevoeging van een batterij en overige technologie voor de draadloze functionaliteit. Waar de Rival 600 zonder gewichtjes 96 gram weegt en 128 gram mét, heeft de Rival 650 Wireless een startgewicht van 121 gram. Met dezelfde gewichtjes van 4 gram is dit te verhogen tot wel 153 gram. Voor de meeste mensen zal dit een gangbaar gewicht zijn.
Tenslotte zijn er nog details zoals de RGB-verlichting. Wederom zijn er 8 RGB-zones aanwezig, die met de software afzonderlijk ingesteld kunnen worden. Dit in combinatie met Discord, games en andere programma’s. Kijkende naar de levensduur zijn er twee aspecten om aan te halen. Als eerste de switches van SteelSeries, die gekeurd zijn voor 60 miljoen clicks. Ten tweede de duur van de batterij, die SteelSeries geschikt acht voor meer dan 24 uur aan gebruik. Dit is mede afhankelijk van software-instellingen natuurlijk.
Niet onverwacht wordt de Rival 650 Wireless geleverd met een kleurenthema van oranje, wit en zwart. De modulaire aard van de muis is direct zichtbaar op de verpakking, wat het snel aanpassen van de genoemde gewichtjes mogelijk maakt. Bij het openen treffen we een zwarte doos aan, waar we nog even een blik werpen op Sumail van Evil Geniuses. Een leuk, nostalgisch moment voor iemand die de nodige jaren (lees: meer dan 5500 uur) heeft verkwist aan Dota 2. Oh Techies, er zijn dagen dat ik je mis.
Heimwee terzijde, daarna komen we uit bij de inhoud zelf, bestaande uit de muis, een stevige handleiding en een doosje met accessoires. Laatstgenoemde bestaat uit de draadloze adapter, een zéér stijlvol houdertje voor de gewichtjes én een USB-kabel van twee meter. Over de lengte daarvan ben ik te spreken, maar ik vind het jammer dat het een Type-A naar USB Micro B is en niet Type-A naar Type-C. Die soort is veelal iets steviger én wat ik gebruik voor mijn overige apparaten. Nu dien ik dus een extra kabel te verstoppen voor het opladen.
Toegegeven, dat is niet het einde van de wereld te noemen, maar het mag van mij wel als een verbeterpunt aangehaald worden voor toekomstige iteraties. Wat SteelSeries wél fantastisch heeft gedaan, is de uitvoering van de adapter. Deze kan namelijk functioneren als een verlengstuk, omdat deze is voorzien van USB Micro B aan één kant en Type-A aan de andere zijde. Heb je dus nóg een een Micro B-kabel liggen van een paar meter, dan zou je aanzienlijk ver van de pc gebruik kunnen maken van de muis óf deze opladen.
Daarna komen we uit bij de stijlvolle, rubberen houder van de gewichtjes. Hier moet ik zonder enige twijfel mijn complimenten geven aan SteelSeries. Het fraaie design maakt het geen bezwaar om de houder bijvoorbeeld onder je monitor of bij je pc in de buurt te houden. Over het algemeen ben ik ook geen fan van opzichtige accessoires, dus vandaar mijn waardering. Uiteraard treffen we in de zelf acht gewichtjes aan van 4 gram per stuk. Deze zijn per vier te verdelen aan de zijkanten van de Rival 650 Wireless voor 256 mogelijke configuraties.
Vanzelfsprekend hebben we dan nog de muis zelf en het mag een vrij aantrekkelijk beestje zijn. De langwerpige, puntige muisknoppen in combinatie met het redelijk slanke lichaam wekken duidelijk de indruk op van een gamingmuis. Aan de rechterzijde van de muis is de grootte van de rubberen grip goed te zien. Een designkeuze die ik overigens erg fijn vind voor een comfortabele plaatsing van je ringvinger en pink. Over het comfort vertel ik bij het hoofdstuk omtrent ervaring logischerwijs meer.
Als laatste kunnen de oplettende personen zien hoe de muisknoppen aan de linkerzijde wat dichterbij geplaatst zijn dan op menig muis. Bij mijn vertrouwde Reaper was de afstand naar de achterste knop nét iets te groot om er comfortabel gebruik van te maken. Dat heeft in het geval van de Rival 650 Wireless ook te maken met de derde, verticale knop aan de linkerkant. Deze is tijdens normaal gebruik buiten bereik, maar ik zie doelgroepen hier ongetwijfeld gebruik van maken.
Één van de belangrijkste verkooppunten van de muis in kwestie, is de software. Bij deze fabrikant betreft het de SteelSeries Engine 3. Dit programma geeft al je SteelSeries-hardware in een overzicht weer en maakt het mogelijk om kleuren te synchroniseren. Dat gebeurt met behulp van één van de apps, genaamd PrismSync. Deze neemt de controle over van je RGB-verlichting en brengt de kleur(effecten) van meerdere apparaten in lijn. Dit natuurlijk alléén voor ondersteunde apparaten van de fabrikant.
Naast PrismSync zijn er nog andere, nuttige apps. De interessantste optie acht ik degene voor het ontvangen van notificaties van Discord. Via die app kan je de kleur veranderen van je muis, muismat én andere apparaten op het moment dat je microfoon uitstaat, een bericht binnenkomt en meer. In het geval van de Rival 650 Wireless zijn er acht RGB-zones aan te passen, wat veel ruimte voor customization biedt. Daarenboven zijn er apps voor interactie met een handjevol games.
Vooralsnog is dat lijstje beperkt tot Dota 2, CS:GO, Minecraft, Utopia 9 en iFeelPixel. In mijn review van de QcK Prism Cloth XL wist ik mijn teleurstelling al uit te drukken dat er nog geen grote franchises ondersteund worden, maar dat kan nog komen. In combinatie met de muismat kan ik diverse notificaties verdelen over de RGB-zones van alle hardware. Mocht je dus een liefhebber van SteelSeries zijn, dan is het ecosysteem van de fabrikant goed ondersteund.
Hieronder is nog een overzicht te vinden van de SteelSeries Engine 3 en hoe de instellingen benaderd worden. In het geval van mijn review combineerde ik de muis met de QcK Prism Cloth XL en Arctis 5. Er is als eerste te zien hoe de muis individueel, en dus per zone, ingesteld kan worden. Daarnaast zien we ook PrismSync en Discord GameSense, die dus toegepast kunnen worden op de zones van ondersteunde apparaten. Als laatste nog wat voorbeelden van de apps en individuele instellingen per game.
Zeker na de gewenning voor mijn review van de QcK Prism Cloth XL vind ik de SteelSeries Engine 3 erg makkelijk in gebruik. In betrekking tot batterijbesparing zijn er twee opties; een timer voor de slaapfunctie en Illumination Smart Mode. De eerste spreekt voor zich en is in te stellen van vijf tot maximaal twintig minuten. De speciale modus schakelt de verlichting uit zodra de muis in beweging is. Dat is veelal de grootste besparing en het resultaat is dat de batterij twee dagen lang mee kan gaan. Zeker niet verkeerd.
Naast de functionaliteit van de verlichting doet het de Rival 650 Wireless erg plezant ogen. De implementatie ervan vind ik één van de betere op de markt van RGB-muizen. Het logo van SteelSeries leent zich er goed voor, samen met de twee strepen en het scrolwiel. De groeven in het wiel zijn een klein, doch welkom detail. De huisstijl van SteelSeries komt duidelijk naar voren zetten. In combinatie met de genoemde muismat is het geheel een genot voor de ogen.
Kijkende naar de verlichting in beweging ben ik eveneens lovend. De transitie tussen kleuren is zo soepel als het maar kan en alle onderdelen worden voldoende verlicht. Ook bij het gebruik van de ColorShift-instelling met PrismSync worden meerdere kleuren goed weergegeven. Mocht je dus in het bezit zijn van meerdere stukjes randapparatuur afkomstig van SteelSeries, dan zal je als RGB-liefhebber zeker niet teleurgesteld worden.
Uiteindelijk resteert er nog één factor en dat is de ervaring in de praktijk. Op dat gebied valt er veel te delen voor de Rival 650 Wireless en gelukkig is dat in de meeste positieve zin mogelijk.
Comfort
Op ergonomisch gebied is het duidelijk welk doeleinde SteelSeries voor ogen had. De muis is relatief slank en hoewel het gewicht hoger ligt dan bij de Rival 600, zal deze voor vrijwel iedereen comfortabel zijn. Althans, met “iedereen" bedoel ik dan rechtshandige gamers. Voor de linkshandigen onder ons is het beestje niet geschikt. Wat de Rival 650 Wireless mede comfortabel maakt, is de toepassing van een rubberen grip aan weerszijden. Dit wist ik eerder al te noemen, maar het helpt verrassend veel.
In mijn geval hielp het de gewenning een stuk makkelijker te maken. Mijn voorgaande lieveling was (en ja, ik gebruik verleden tijd om een reden), de CM Storm Reaper. Deze heeft inkepingen voor het rusten van de vingers aan weerszijden. Bij de muis van SteelSeries is dat niet aanwezig, waardoor je vingers komen te rusten op de muismat. Dit zorgt voor extra weerstand en vereist wat gewenning. In eerste instantie had ik relatieve moeite met het glijden over de mat en verlangde ik naar meer muisoppervlak om beet te houden.
Dit probleem deed zich binnen enkele dagen niet meer voor en sindsdien voelt de CM Storm Reaper eigenlijk lomp aan. De zachte touch van het rubber zorgt er tevens voor dat je van kramp of dergelijke klachten vrijwel nooit last zal krijgen. Daarnaast zijn de zijknoppen makkelijk te benaderen, met als enige uitzondering de verticale zijknop. Als laatste is er nog het scrolwiel, dat net iets meer grip had mogen bieden om wat gemakkelijker te scrollen. Maar ja, dat aluminium wiel van mijn oude liefde blijft een winnaar.
Precisie
Tenslotte komen we aan bij het gedeelte waar ik het meeste over kan delen. Voor iemand die regelmatig duikt in de wereld van shooters is een accurate en precieze muis zéér belangrijk. Waar ik bij de CM Storm Reaper een CPI hanteerde van 1200, deed ik het bij de Rival 650 Wireless uiteindelijk omhoog schroeven naar 1600 CPI. Dit voelde gewoonweg beter aan en maakte me in-game accurater met schieten en het volgen van doelwitten. Het laat duidelijk zien hoe sensoren van elkaar kunnen verschillen en de Pixart PWM3360 is ongetwijfeld één van de beste opties.
Mijn eerste ervaring met de sensor is haast te beschrijven als té accuraat. De Rival 650 Wireless updatet dusdanig vaak per seconde dat zelfs de kleinste bewegingen geregistreerd worden. In de praktijk met Black Ops 4 belandden mijn schoten waar ik mikte, maar ik moest opnieuw leren de muis onder controle te krijgen. Inmiddels twee weken verder kan ik zeggen dat deze SteelSeries-muis de beste is die ik in een hele lange tijd in handen heb gehad. Begrijp me niet verkeerd, er zijn meer muizen op de markt met een Pixart-sensor van deze kwaltiteit, maar dat is niet de enige factor die speelt.
Neem bijvoorbeeld de lift-off distance (LOD), die dankzij de tweede sensor fenomenaal is te noemen. Met de instellingen op 0,5 mm en 1600 CPI beweegt de muisaanwijzer vrijwel niet bij het optillen. Zelfs de meest geoptimaliseerde muizen krijgen het niet voor elkaar om een dergelijke LOD te bieden. Daar betaal je logischerwijs wel voor, want de Rival 650 Wireless is op het moment één van de duurste draadloze muizen. De adviesprijs van 129,99 euro wordt echter wel gerechtvaardigd, want niet alleen is de precisie en accuraatheid goed in de bedrade modus; ook in draadloze vorm zijn ze uitstekend.
Beter nog, als iemand een verschil kan vinden tussen de modi, dan zou ik het verdraaid knap vinden. Zo heb ik tot wel een half uur via Human Benchmark responstijden getest en ik kan geen merkbare vertraging vinden in het draadloze signaal ten opzichte van bedraad. Daarnaast heb ik over het algemeen geen probleem gehad met het verlies daarvan. In de afgelopen testperiode heb ik slechts één momentje gehad van een hapering en dat kan echt afgeschreven worden als een eenmalig iets.
Kortom, ik denk dat het duidelijk mag zijn wat mijn mening is omtrent de Rival 650 Wireless. Zonder vooralsnog in een conclusie te stappen, wil ik enkel delen dat mijn ervaringen gewoonweg positief zijn. Op geen enkel moment heb ik last ervaren van het moeten opladen van de batterij of storingen tijdens draadloos gebruik. Veelal vergeet ik gewoon dat ik met een dergelijke muis in handen zit en dat is het beste compliment wat ik aan SteelSeries kan geven.
Zeau, dan komen we eindelijk aan bij de samenvatting. Van begin tot eind heb ik intens genoten van mijn ervaringen met de Rival 650 Wireless. SteelSeries zet hiermee, naar mijn mening in ieder geval, de beste draadloze muis op de huidige markt neer. Dit zie je wel terug in een bovengemiddelde prijs, maar de featureset rechtvaardigt het. De Pixart-sensor, of beter gezegd het TrueMove 3+ sensorsysteem, doet zijn werk uitstekend. Een geweldige lift-off distance als bij deze muis heb ik nog niet eerder ervaren.
Verder is de software-ondersteuning uitstekend via de SteelSeries Engine 3. De enige kritiek daarop is het gebrek aan apps. Met toekomstige updates en ondersteuning kan de software écht tot zijn recht komen. Zeker in combinatie met de RGB-verlichting, die op stijlvolle wijze is geïmplementeerd. De huisstijl van SteelSeries is niet te opzichtig en dat zie je terug in het gebalanceerde uiterlijk van de muis. Het logo, de strepen en het scrolwiel doen de muis écht opvallen in het donker. Gesynchroniseerd met andere hardware van de fabrikant is het geheel een plaatje.
Per slot van rekening zijn de accuraatheid en precisie van de muis ongekend goed. Ten opzichte van andere sensoren, zoals de vertrouwde Avago 9800 van vroegâh en oudere uitingen van Pixart, is het verschil enorm te merken. De tracking rate zorgt voor registratie van de kleinste bewegingen en dat is voor productiviteit én games zeer fijn. Het vereist allicht wat gewenning als je dit niet eerder hebt ervaren. Gelukkig helpt de comfortabele, rubberen grip aan weerszijde hierbij.
In feite is de Rival 650 niets meer dan een draadloze, doch “no compromises"-uiting van de Rival 600. Mocht je geen interesse hebben in een draadloze muis, dan kan je voor vijf tientjes minder terecht bij de laatstgenoemde variant. Anders is de meerprijs voor de 650 het ongetwijfeld waard. Voor dat geld krijg je alle features van de voorgaande uiting en dat zonder enig verlies van kwaliteit. Mocht je dus op zoek zijn naar een hele vette muis, dan weet je waar je terecht kan.
