Sponsor

Review: SteelSeries Stratus Duo

Controller

80%
Draadloos en naadloos gamen op pc én Android!

In het kort

Met de Steelseries Stratus Duo zet de fabrikant een waardige opvolger neer van de 2016-variant. Wat betreft functionaliteit en gebruikersgemak doet de controller zich écht onderscheiden. Als het echter gaat om het design en de lay-out van de controller, dan zijn er wat ergonomische en praktische minpuntjes aan te halen. Gelukkig neemt het niet weg dat je voor het geld een kwalitatief product in handen krijgt.

  • Eindoordeel

+ Geen software benodigd; inpluggen en gaan!
+ Eenvoudig schakelen tussen telefoon en pc met één knop.
+ Bouwkwaliteit is uitstekend en straalt dit op alle fronten uit.
+ Weerstand op de knoppen en thumbsticks voelt goed aan.
+ Degelijke prijs voor de functionaliteit en compatibiliteit.

- Het design van de thumbsticks kan pijn opleveren in je duimen.
- Knoppen zijn niet duidelijk gelabeld en moeilijk te lezen in het donker.
- Het formaat en de lay-out is niet voor iedereen; iets om rekening mee te houden.
- Batterijduur is een stuk korter dan bij de voorganger, maar dat heeft een reden.

Review: SteelSeries Stratus Duo

Links;

Inleiding

In 2016 bracht SteelSeries haar Stratus XL-controller uit, welke fungeerde als een antwoord op de stijgende populariteit van mobiele games. Een controller die voor zowel de pc als Android gebruikt kan worden? Een aantrekkelijk concept voor de gamer die zijn of haar tenen in beide werelden dompelt. Wat betreft het succes van mobiele games is er vrij weinig veranderd, als in, dat het met de dag nog in een stijgende lijn zit. Daarom is het niet verrassend om nu een opvolger te zien van de 2016-uiting; in dit geval de SteelSeries Stratus Duo.

Deze nieuweling ondersteunt niet alleen een heftige Steam-bibliotheek, maar is dus ook geschikt voor Android én VR-apparatuur van Samsung en de Oculus Rift. Waarmee de Stratus Duo zich onderscheidt, is de mogelijkheid om te schakelen tussen de platformen met één druk op de knop. De controller maakt voor aansluiting op de pc gebruik van een 2,4 GHz signaal, terwijl telefoons verbinding kunnen maken via Bluetooth. Voor minder dan 70,- euro kan je dus een controller in huis halen die voor beide werelden geschikt is.

Hoe de Stratus Duo in de praktijk werkt, is wat we in deze review uitgebreid gaan bespreken. Als persoon die amper op zijn telefoon gamet, heb ik namelijk de nodige ervaringen opgedaan. Hoe bevalt het nou om met een controller van dit kaliber op een telefoon te gamen en moedigt het niet-mobiele gamers aan om het vaker te proberen? Laten we daar maar eens naar gaan kijken.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SteelSeries Stratus Duo

Specificaties (SteelSeries Stratus Duo)

Draadloos en naadloos

Zoals te zien aan het bescheiden lijstje hierboven, komt de Stratus Duo met een te verwachten lijst aan specificaties. Wat ik een tikkeltje jammer vind, is dat SteelSeries nog altijd gebruik maakt van USB Micro B voor haar kabels. Dit maakt het eenvoudig om kabels te hergebruiken voor andere apparaten van de fabrikant, zoals mijn Rival 650 Wireless, maar USB-C is de nieuwe standaard en is bewezen duurzamer te zijn. Ach, uiteindelijk dient de kabel enkel voor het opladen, dus een ramp is het absoluut niet te noemen.

In betrekking tot het opladen hebben we logischerwijs de batterij. Deze dient volgens SteelSeries meer dan 20 uur mee te gaan, wat gehalveerd is ten opzichte van de Stratus XL. De reden hiervoor zal meest waarschijnlijk de duale verbinding zijn die ik in de inleiding noemde. In de praktijk zal het niet teveel problemen opleveren, al is er zeker een verschil te merken ten opzichte van andere controllers. Dat hangt mede af van waar je als persoon aan gewend bent, waarbij in mijn geval de zéér duurzame Nintendo Switch Pro Controller.

Daarover gesproken, die controller en de Stratus Duo delen een eigenschap en dat is het gewicht. Op één gram na mogen de controllers hetzelfde wegen, al weegt de Stratus Duo in ieder geval 20-30 gram meer dan een Xbox One of PlayStation 4-controller. Iets om bij de aanschaf rekening mee te houden. Wat tevens moet worden afgewogen, is het uiterlijk en de lay-out van de controller, dus laten we daar maar eens een blik op werpen.

Showcase

Het typerende stijlvolle wit en oranje sieren de doos van de Stratus Duo. Het uitpakproces is een simpele en laat duidelijk zien dat de controller stevig wordt verpakt. Altijd fijn om te zien natuurlijk.

Als we wat uitgebreider kijken naar de controller, dan is het nodige aan te merken op het design. Qua uiterlijk doet de Stratus Duo veel overeenkomen met een Xbox One-controller. Niet alleen dankzij de vormgeving, maar ook de A, B, X en Y-knoppen, al zijn de knoppen zelf niet kleurgecodeerd. Daarover heb ik bij de praktijkervaring wel wat op te merken.

In tegenstelling tot een Xbox-controller is de lay-out iets anders dan verwacht. De thumbsticks zijn namelijk naast elkaar geplaatst, zoals we normaal gesproken zien op een PlayStation-controller. Nou is het voor pc-controllers absoluut niet ongewoon, maar afhankelijk van je gewenning kan het een factor zijn om rekening mee te houden.

Op de laatste foto’s zijn er nog wat details te vinden. Zo zijn de thumbsticks rondom voorzien van een grip en bevatten ze een inkeping; wederom zoals bij een Xbox-controller. De D-pad is voorzien van een mooie curve, wat het gebruik daarvan iets makkelijker kan maken. De grootte van de schouderknoppen en triggers spelen tevens een rol in het gemak. Mocht je iets grotere handen hebben, dan is dat een comfortabele designkeuze.

In de praktijk

Voor de praktijkervaring doen we kijken naar twee scenario’s waarin de controller wordt gebruikt. Als eerste mag dat middels de pc zijn en daarna logischerwijs via Android. Voor deze review kon SteelSeries helaas niet haar SmartGrip meeleveren, dus een ervaring daarmee kan ik helaas niet meenemen. Gelukkig valt er alsnog meer dan voldoende te delen en op basis daarvan kan de keuze voor een SmartGrip ongetwijfeld gemaakt worden. Want ja, als de controller bevalt, dan zou het neerleggen van een extra tientje voor een accessoire geen bezwaar moeten zijn.

Gaming op de pc

Voor de gebruikerservaring op de pc heb ik Monster Hunter World en Mortal Kombat uit het stof gehaald. Vanwege de uitstekende ondersteuning vanuit Steam werd de controller direct herkend en kon ik vlekkeloos aan de slag in die games. Door het gebrek aan software is er op dat gebied vrij weinig te bespreken. Althans, behalve als het gaat om ondersteuning buitenom Steam. Zodoende heb ik ook Black Ops 4 via de Blizzard App een kans gegeven en deze werkte eveneens probleemloos.

Kortom, het plug en play-element van de Stratus Duo is een sterke eigenschap. Mocht je bijvoorbeeld bij een maatje splitscreen willen gamen, dan kan je de controller meenemen en binnen een halve minuut draadloos aan de slag. In betrekking tot de draadloze functionaliteit heb ik overigens geen kritiek uit te oefenen. Op geen enkel moment had ik verlies van signaal, beter nog, zelfs op een afstand van tien meter deed ik geen problemen ervaren. Overigens ook niet in combinatie met andere draadloze apparatuur, zoals mijn eerder genoemde Rival 650 Wireless.

Ervaring met Android

Vervolgens komen we uit bij de mobiele kant van het verhaal. Om de controller op dat gebied aan de tand te voelen, heb ik mijn Galaxy A5 2017 onderworpen aan een tweetal games. Het opzetten van de controller was overigens een fluitje van een cent. Na de knop omgezet te hebben voor Bluetooth was de controller direct vindbaar en te koppelen aan mijn telefoon. Hierna kon ik de controller door de menu’s van mijn toestel navigeren en de game launcher starten.

Als eerste test heb ik Modern Combat 5 geïnstalleerd en de openingsmissie gespeeld. Hoewel shooters en controllers niet mijn favoriete combinatie zijn, was de ondersteuning uitmuntend. De game pikte direct de controller op en stelde me in staat om te spelen. Hetzelfde gold voor Asphalt 9: Legends, een racegame van dezelfde ontwikkelaar, Gameloft. Het is dan ook eerder dat ik de kant op neig van racegames, adventure games en dergelijke titels om een controller mee te gebruiken.

Zonder enige twijfel is de controller de moeite waard voor titels zoals GTA: San Andreas en Sonic. Maar ja, dat zijn games met een (bescheiden) prijskaartje. Mocht je dus de controller, de SmartGrip én een handjevol games willen spelen, dan ben je meer kwijt dan slechts 65,- euro. Anderzijds ben je na de aanschaf van die zaken voorlopig zoet en kan je altijd nog terugvallen op gratis titels zoals Fortnite en PUBG. Beide titels wilden helaas niet functioneren op mijn A5 2017, dus een uitgebreide test met dat tweetal kon ik niet uitvoeren.

De subjectieve ervaring

Als laatste is er nog het subjectieve gedeelte van een stukje randapparatuur zoals deze. Controllers, muizen en toetsenborden zijn enkele voorbeelden van hardware die verschillend uit kunnen pakken in de praktijk. Om die reden heb ik op de Stratus Duo een handjevol ergonomische kritiekpuntjes uit te oefenen. Aan het einde van mijn eerste speelsessie op de pc had ik namelijk venijnig last van mijn linkerduim. Dit vanwege het hardere rubber dat gebruikt is voor de thumbsticks.

Mocht je gewend zijn om je duimen op de randen van thumbsticks te plaatsen, dan zal je bij de Stratus Duo waarschijnlijk wat ongemak ervaren. In mijn geval ben ik nog steeds niet gewend aan de vormgeving, terwijl ik dit bij een Xbox of Switch Pro-controller nooit deed ervaren. Het gevolg is dat ik opnieuw heb moeten leren mijn duimen te plaatsen óp de thumbsticks. Zelfs na het toepassen hiervan ben ik niet helemaal te spreken over dat onderdeel, al kan ik de weerstand op de de thumbsticks, én overige knoppen trouwens, wel waarderen. Je zal niet gauw per ongeluk een verkeerde knop indrukken tijdens het rusten van je vingers daarop.

Gelukkig is dat voor mij het enige grote minpunt, waarbij ik enkel nog de lay-out aan kan kaarten. Persoonlijk vind ik de plaatsing van twee thumbsticks naast elkander niet prettig, maar dat is overduidelijk een persoonlijke voorkeur en niet iets waar ik de controller op af kan rekenen. Mocht je de Stratus Duo overwegen, dan is het gewoonweg een punt om in acht te houden.

Binnen datzelfde gebied hebben we nog de knoppen, die enkel met stipjes kleurgecodeerd zijn. De knoppen zelf zijn niet voorzien van een kleur, waardoor het in donkere omgevingen moeilijk te zien is welke knop wat is. Mocht je spelen met meerdere controllers en lay-outs, dan is het fijn om af en toe een blik te werpen op de knoppen. Wederom een kwestie van gewenning, maar wat mij betreft een puntje ter verbetering in toekomstige controllers van SteelSeries. Ik had ook graag meer verlichting willen zien in de controller; desnoods in de knoppen om ze leesbaar te maken en het schone, zwarte uiterlijk van de Stratus Duo te behouden.

Begrijp me niet verkeerd, uiteindelijk kan ik ook de nodige tevredenheid uitdrukken. Als eerste over de triggers en schouderknoppen, die lekker groot zijn en eveneens een prettige weerstand hebben. Het is mede daardoor dat de controller kwalitatief aanvoelt. Afgezien van wat pijn in de duimen zie ik mezelf voortaan spelen op de pc met de Stratus Duo in plaats van mijn Switch Pro-controller. Dit niet alleen vanwege de draadloze aard van de Stratus Duo, maar ook het algehele gevoel. Nou nog kijken of ik mijn duimen kan trainen.

Conclusie

De conclusie omtrent de SteelSeries Stratus Duo mag hopelijk een duidelijke zijn. We hebben hier te maken met een kwalitatieve controller voor een leuke prijs. Nota bene eentje die het mogelijk maakt om draadloos en soepel te gamen op pc én Android. Met een prijs rond de 65,- euro doe je echt geen miskoop; zelfs als je een tientje extra erbij zou rekenen voor het SmartGrip-accessoire. Maar wat nou als je geen interesse hebt om deze controller te gebruiken voor mobiele gaming?

In dat geval wordt het ietwat lastiger om de Stratus Duo aan te bevelen. Binnen het prijspunt is er de nodige concurrentie of zou je kunnen terugvallen op een draadloze Xbox One-controller. Het mag dus helder zijn voor wie de Stratus Duo is bestemd. Zou het in dat geval iemand kunnen overhalen om vaker te gamen op zijn of haar mobiel? Dat is iets wat ik zeker heb overwogen. Ik zal niet ontkennen dat het voor mij nu veel toegankelijker is om op mijn mobiel te gamen. Mocht ik onderweg zijn in de trein, dan zie ik mezelf er ongetwijfeld gebruik van maken.

Uiteraard moet de controller dan wel in je straatje passen als het gaat om design en lay-out. Voor de meeste gamers acht ik de Stratus Duo geschikt. Nou kan er wel een gewenningsperiode zijn als het gaat om de thumbsticks en de plaatsing daarvan. Zoals ik eerder al aangaf, is dat een subjectief onderdeel dat bij mij minder in de smaak valt. Voor de toekomstige uiting moedig ik SteelSeries aan om vervangbare thumbsticks, LED-verlichting en extra knoppen te overwegen. Tot die tijd is de Stratus Duo in ieder geval één van de interessantste opties op de markt voor liefhebbers van gaming op pc én Android.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid