Productpagina: Teufel Airy Open TWS
Navigatie;Het reviewen van oortjes is iets wat niet hoog op mijn lijstje staat. Sterker nog, ze staan heel erg laag. Dat is om een goede persoonlijke reden: mijn oren lijken uiterst ongeschikt voor zowel normale als in-ear oordopjes. Na in mijn leven meer dan tien verschillende oordopjes te hebben geprobeerd, inclusief diverse maten siliconentips, heb ik nog geen oortje gevonden dat langer dan drie minuten goed in mijn oren blijft zitten.
Toen ik de aankondiging zag voor de Teufel Airy Open TWS, was ik eigenlijk meteen om: deze moest ik reviewen. Want wie is er beter geschikt om oortjes te testen die zo ongeveer gemaakt zijn voor mensen zoals ik? Hoewel ik dus geen positieve associaties heb met oortjes, duik ik deze review zo objectief mogelijk in, gebruikmakend van mijn brede ervaring met hoofdtelefoons en headsets.
Teufel positioneert de Airy Open TWS als “open-ear", gericht op outdoor-activiteiten waarbij je zowel muziek als je omgeving wil blijven horen. Hoe dat in de praktijk uitpakt, lees je in deze review.
De Teufel Airy Open TWS is verkrijgbaar via de website van Teufel en kost op het moment van schrijven € 109,99. De oortjes zijn beschikbaar in zwart en wit.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | Teufel Airy Open TWS |
---|---|
Afmetingen (oortjes) [bxhxd] | 3,9 x 5,2 x 1,3 cm |
Afmetingen (charge case) [bxhxd] | 9,3 x 2,9 x 5,8 cm) |
Accuduur (bij normaal volume) | 6 uur per oortje; 20 uur met charge case. |
Draadloze verbinding | Versie 5.3 met Bluetooth Multipoint |
Verkrijgbare kleuren | Zwart en Wit |
IP-classificatie | IPX4 (spatwaterdicht) |
Fullrange speaker | 1 per speaker (14 mm diameter) |
Frequentiebereik | 70 - 16000 Hz |
Laten we de Airy Open TWS eerst eens uitpakken. Hij komt in een mooi compact doosje met daarin de handleiding, een kort USB-C-oplaadkabeltje, en natuurlijk de charge case met de oortjes.
De Airy Open TWS heeft een mooie matte afwerking, en de oorhaken hebben veel grip. De oortjes zijn getrapt in zeven standen verticaal kantelbaar, en horizontaal vrij verstelbaar. Hierdoor heb je een brede mogelijkheid aan standen om de oortjes in te stellen naar eigen wens. Hoe het comfort in de praktijk bevalt, lees je zometeen.
Open-Ear
Het meest opvallende aan de Teufel Airy Open is natuurlijk het uiterlijk. Deze steekt qua design natuurlijk met kop en schouders boven de zee aan standaard in-ear oordopjes uit. Oorhaken zijn natuurlijk niet nieuw, maar wel als totaalpakket in combinatie met open-ear-geluid en draadloze verbinding. Er zijn wel andere ‘unieke’ vormgevingen die het open-ear-aspect aanhouden, zoals de Bose Ultra Open, Huawei FreeArc, of in mindere mate de oortjes van Shokz zoals wij reviewde bij OpenRun 2, maar niet zoals de Airy Open dat doet. Door de voorgenoemde brede verstelbaarheden en stevige oorhaken past deze in principe bij iedereen: met als grootste kenmerk van ‘open-ear’ dat de oortjes niet ín je oor zitten, maar slechts ertegenaan. Zo is de Airy Open TWS
De “TWS" in “Airy Open TWS" staat trouwens voor “True Wireless Stereo". Effectief is dit toepasselijk op alle moderne draadloze oortjes die niet fysiek met elkaar zijn verbonden. De reden dat Teufel dit in de naam verwerkt, is waarschijnlijk om te benadrukken dat de oortjes “true wireless" zijn ondanks het open-ear-ontwerp, en veel vergelijkbare open-ear-oortjes niet true wireless zijn (maar bijvoorbeeld middels een nekband of koortje verbonden zijn met elkaar).
Normaliter zou hier nog een stukje over de software staan. Maar die is er niet! Geen app, geen equalizer, geen firmware-updates. In principe prima - zolang de gebruikservaring klopt. En daar gaan we nu op in.
Algemeen & Comfort
Ik heb de Teufel Airy Open TWS gedurende twee maanden getest, tijdens uiteenlopende activiteiten: schoonmaken, gamen, werken, wandelen, fietsen, slapen, autorijden en motorrijden. Het fijne is dat ze nooit dreigen uit te vallen. De oorhaken zijn flexibel, maar stroef en blijven altijd goed zitten.
Iedereen heeft andere oren. Bij het universele ontwerp van de Airy Open TWS ontkom je er niet aan dat sommige drukpunten kunnen ontstaan, met name op het kantel- en draaipunt van de oorhaak. Bij mij begon het na verloop van tijd te drukken - niet oncomfortabel, maar je voelt ze wel zitten. Toch blijven ze voor mij een stuk prettiger dan traditionele in-ears.
Ze zijn ook goed te combineren met een bril of helm, en doordat je gehoorgang vrij blijft, blijven je oren schoon en blijft de omgeving hoorbaar - wat in het verkeer wel zo veilig is.
Bediening & Gebruiksgemak
Ik ben erg onder de indruk van het gebruiksgemak van de Teufel Airy Open TWS. De oplaadcase is relatief dun en zit stevig in de behuizing met een magneet. Wanneer je deze uit de oplaadcase haalt, starten ze automatisch op en word je begroet met een kort opstartgeluidje. Voor de eerste configuratie (of het verbinden met een nieuw/extra apparaat) kun je de Bluetooth-knop indrukken die binnenin de oplaadcase zit.
Na 10 minuten inactiviteit schakelen de oortjes automatisch uit. Wil je deze opnieuw opstarten? Dan kan je deze even kort in de oplaadcase leggen, of je kan de touchcontrols gebruiken op de oortjes zelf. Door bijvoorbeeld een paar seconden een vinger op elk oortje te leggen als deze uitgeschakeld is, wordt deze vanzelf weer opgestart.
De belangrijkste functies van de Teufel Airy Open TWS vind je in de handleiding, maar komen op het volgende neer. Je kan pauzeren/hervatten door een tikje op het linker óf rechter oortje te geven. Een titel overslaan doe je met een dubbele tik op rechts (of terug op links). Het volume kun je regelen door je vinger links (volume omlaag) of rechts (volume omhoog) ingedrukt te houden. Ook kun je door twee keer te tikken op één van de oortjes een telefoongesprek opnemen of ophangen.
Opname- en Geluidskwaliteit
Uiteraard moeten we het hebben over de geluidskwaliteit. Of je dit nou belangrijk vindt of niet, het is één van de belangrijkste onderscheidende factoren bij het uitzoeken van oortjes. Ook gezien het niet veelvoorkomende open-ear ontwerp is het best spannend wat dat doet met de geluidskwaliteit. Het is natuurlijk een flink verschil of je een klein speakertje hebt dat ín je oor zit (zoals echte in-ear oordopjes), of dat deze een stukje van je oor af zit.
Ik kan je alvast verklappen: mijn eerste indruk was ontzettend positief. Vooral bij het luisteren naar stemmen (podcasts, zang e.d.) op middelmatig volume klinkt de Teufel Airy Open TWS echt ontzettend goed voor de prijs. Je hebt echt niet het idee dat er twee kleine speakertjes los van je oor zitten met het ruimtelijke geluid dat deze open-ear-oortjes bieden in de praktijk. De soundstage is dus indrukwekkend en heeft een erg fijne, natuurlijke klank.
Om de pret wel een klein beetje te drukken, zijn er wel wat aandachtspuntjes. Een inherent probleem aan het ontwerp is dat het volume wat harder moet dan bij in-ear oordopjes. Vooral als je buiten bent, en met name in de wind tijdens het fietsen of (motor)rijden, heb je te maken met reguliere windgeluiden die tussen je oorgang en de oortjes door ruizen door de afstand. Hoewel je dus wel je omgeving normaal en natuurlijk blijft horen, moet het volume flink omhoog als je je muziek goed wilt blijven horen. Daar loop je tegen een limiet aan: op maximaal volume via mijn Google Pixel 8-telefoon is deze nét hard genoeg om een comfortabel en duidelijk luisterniveau te bereiken tijdens het motorrijden. Helaas is het tegengestelde óók waar: het minimumvolume. Wanneer ik ’s avonds laat nog even in bed een zacht muziekje wil luisteren, is deze al redelijk luid.
Ook is er met het open ontwerp nog een aandachtspunt dat ik had kunnen verklappen zonder de Airy Open TWS eerst te testen: de basweergave. Waar een diepe, volle bas al heel lastig te behalen is bij open-ear (over-ear) hoofdtelefoons, doordat de bas niet je oor in wordt ‘gedrukt’ zoals bij gesloten hoofdtelefoons of in-ear oordopjes. Dit effect wordt versterkt bij hogere volumes, waar de bas steeds wat meer op de achtergrond komt. Dit zal je dus vooral merken als je de Airy Open TWS buiten in de wind of in andere luidruchtige omgevingen wilt gebruiken.
Belangrijk is wel om te benadrukken dat ik alsnog érg onder de indruk ben van de algehele geluidskwaliteit. Kort gezegd had alleen het dynamisch volumebereik, en met name dat van de bas, iets beter gekund met de Airy Open TWS, gezien de brede scenario’s waar de Teufel Airy Open TWS verder wel zeer geschikt voor is.
Waar ik ook erg over te spreken ben, is de opnamekwaliteit. Ik heb niets behalve positieve verhalen gehoord tijdens telefoongesprekken met de Teufel Airy Open TWS. Er is geen ruis, geen echo, het werkt prima in de wind, of zelfs in een luidruchtige auto. Hieronder hoor je een tweetal opnames.
Laden & Accuduur
Zoals inmiddels wel gemeengoed is geworden, krijg je een charge case die je oortjes draadloos kan opladen. Deze gaat gemakkelijk open en dicht met een stevig scharnier, en ik heb nog nooit gehad dat de oplaadcase per ongeluk openklapt.
Volgens Teufel gaan de oortjes ongeveer zes uur mee op een accu op normaal volume, en te verlengen met twintig extra uren met de oplaadcase.
Dit komt redelijk overeen met de praktijk: het hangt wel af van je gebruik, omdat je in een luidruchtige omgeving het geluid redelijk hard zou kunnen hebben staan. In het slechtste geval moest ik de oortjes na zo’n viereneenhalf à vijf uren opladen. Deze zijn in ongeveer twee uur weer opgeladen; na tien minuten laden kun je weer zo’n anderhalf uur luisteren.
De Teufel Airy Open TWS is geen doorsnee setje oortjes - en dat is precies wat ze zo interessant maakt. Dankzij de unieke, open-ear-vormgeving zijn ze ideaal voor mensen die, net als ik, worstelen met traditionele in-ear modellen. Ze blijven goed zitten, ook bij bril- of helmdragers, en het feit dat je je omgeving kunt blijven horen is in veel situaties gewoon een groot voordeel. De geluidskwaliteit is verrassend goed, zeker bij spraak en muziek op normaal volume, en de microfoon doet z’n werk uitstekend - zelfs in rumoerige omstandigheden.
Maar het blijft een compromis. Wie een stevige bas wil of muziek luistert in een drukke of winderige omgeving, merkt dat het volume net niet ver genoeg reikt. Ook na langere luistersessies kunnen de oortjes wat ongemak geven, afhankelijk van je oorvorm. Dat er geen app of equalizer is, voelt in 2025 ook wat mager - zeker voor mensen die graag aan het geluid sleutelen.
Met een prijskaartje van zo’n €110,- heeft Teufel wel een totaalplaatje neergezet die op veel vlakken weet te overtuigen. Ik wil deze review dan ook graag met een persoonlijke en positieve voetnoot afsluiten: het ontwerp van de Teufel Airy Open TWS trek op zijn minst gezegd genoeg bekijks. Zo werd er tijdens mijn reviewperiode regelmatig gevraagd naar welk model oortjes het zijn. Nadat er werd uitgelegd waarom ik specifiek deze oortjes om handen heb genomen, kreeg ik vaak de opmerking dat ik niet de enige ben die geen ‘normale’ oortjes past (of wíl passen). Zo heeft dat, nadat zij één keer de Airy Open TWS even uitteste, er tot wel drie maal toe tot geleid heeft dat zij voor henzelf een setje bestelde. Dat moet iets betekenen… toch?