Sponsor

Review: Teufel Effekt + Cinebar 11 “4.1-Set”

Speakers

85%
Dé upgrade voor Teufel's 2.1-sets!

In het kort

Met de Teufel Effekt-speakers biedt de fabrikant een waardige uitbreiding voor haar diverse soundbar-sets. In dit geval zijn de speakers getest met de Cinebar 11 "4.1-Set" en daarin representeert het een overduidelijke verbetering van de geluidservaring.

  • Eindoordeel

Review: Teufel Effekt + Cinebar 11 “4.1-Set”

Links; Navigatie;

Inleiding

Eerder in mei wist ik aan de slag te gaan met de Cinebar 11 “2.1-Set” van Teufel. Hoewel dat een puike ervaring bleek, ontstond er naderhand een jeuk voor meer. In mijn review van die soundbar kaartte ik namelijk de 4.1-variant aan met Teufel Effekt-speakers. De vraag die daarbij opduikt, is een simpele: biedt die versie een significant beter geluid dan de 2.1-set? Een aantal e-mailtjes later en Teufel heeft haar Effekt-speakers toegestuurd om die vraag te beantwoorden.

Zodoende bespreek ik twee zaken in deze review van de Teufel Effekt. Als eerste de ervaring met de speakers zelf en ten tweede wat de toevoeging is aan een bestaande 2.1-set van Teufel. Kortom, we kijken effectief ook naar de Cinebar 11 “4.1-Set”. Nou is dat niet de enige set die te upgraden valt met de Teufel Effekt. Zo komen de speakers ook bij de 4.1-sets van de Ultima, Pro en Duett. Kortom, er zijn vier soundbars in totaal waar de Effekt bij overwogen kan worden, hetzij direct of naderhand.

Maar oké, hoe duur zijn de speakers überhaupt? De officiële adviesprijs betreft € 400,-, maar bij een directe aanschaf met één van de genoemde sets wordt dit verzacht met € 100,-. Wat interessant is, mag de relatieve waarde zijn. Bij de Cinebar 11 “4.1-Set”, die € 750,- kost, representeren de Teufel Effekt-speakers 40% van de waarde. Maakt dit de geluidservaring met de originele 2.1-set tweemaal zo goed? Dat is de vraag die ik hier wil beantwoorden, dus laten we aan de slag gaan!

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificatiesTeufel Effekt (2020)
Afmetingen
Breedte11,20 cm
Gewicht0,96 kg
Hoogte15,30 cm
Diepte11,20 cm
Elektronica
Aan-/uitschakel automatiekJa
OverigeLengte spanningskabel > 4 meter
Geheugen voor instellingen bij onderbreking stroomJa
Standby-functieJa
Standby verbruik0,50
Vermogen versterker: satellieten35 watt
Versterker – technologieClass-D
Versterkerkanalen2
Luidspreker
Akoestisch principe2-kanaals
Opbouw behuizinggesloten
Materiaal behuizingKunststof
Afwerking behuizingBehuizing: zijde mat, cover: glans
SleutelgatophangingJa
OverigePassende statieven: Teufel AC 1001
Bevestiging wandbeugelJa
Tweeter (aantal per speaker)1
Tweeter (diameter)19,00 mm
Midrange (aantal per speaker)1
Midrange (diameter)76,00 mm
Frequentiebereik van/tot120 – 20000 Hz
More than meets the ear?

Laten we als eerste verduidelijken wat de Teufel Effekt-speakers nou zijn: surround-achterspeakers. Met deze speakers transformeert je soundbar dus naar een propere surround-ervaring. Daarnaast vullen vier speakers een kamer véél beter. Er zijn dus allround voordelen uit een aanschaf te halen. Hoewel Dynamore (Teufel’s stereoverbreding) aardig werk verricht, is het geen vervanging van fysieke speakers.

Betreffende specificaties zijn er letterlijk én figuurlijke onderdelen om te bespreken. Laten we beginnen met het draadloze aspect, want dat keert terug bij de Effekt-speakers. Het is dus enkel benodigd om het tweetal op netstroom aan te sluiten. Dat overigens per speaker, dus je hebt twee stopcontacten nodig. Verder betreft de maximale verbindingsafstand vijftien meter en bezitten de speakers een automatische aan/uitfunctie.

Over aansluitingen gesproken: de stroomkabels zijn vier meter lang. Voor de plaatsing van de Effekt-speakers zijn er twee opties: muurbevestiging en statieven. Laatstgenoemde is een optionele upgrade voor € 69,99 waar je twee statieven voor krijgt. Voor de heftige adviesprijs van de speakers zelf vind ik het toch jammer dat de statieven niet standaard meegeleverd worden. Anderzijds valt dat laatste beetje geld vrijwel weg in de totaalprijs van de diverse sets. Of dat iets positiefs, tja, dat is een ander verhaal.

Compact, doch krachtig

Maar goed, wat zijn de technische details nog? De speakers bezitten ieder twee drivers, om precies te zijn van 19 mm en 76 mm. Eerstgenoemde betreft logischerwijs de tweeter voor hoge tonen en laatstgenoemde representeert de midrange (middelhoge tonen). De hoogste frequentie die weergegeven kan worden, is 20.000 Hz. Dát aspect is geen verrassing, maar de laagst mogelijke frequentie van 120 Hz mag dat wel zijn. Van de (verbetering in) representatie heb ik dus hoge verwachtingen.

De laatste details om te bespreken, zijn zaken zoals een vermogen van 35 watt. Eveneens verwacht is dat het klasse D-speakers betreffen, want die zijn het efficiëntst. Verder resulteert die standaard nog in compactheid. Dat zien we nog terug aan het gewicht van slechts 0,96 kg en het formaat: 11,20 x 15,30 x 11,20 cm (breedte, hoogte, diepte). Laten we specificaties nu maar opzij schuiven en de Teufel Effekt uit de verpakking tillen.

Showcase

Het uitpakproces is ditmaal ongetwijfeld een stuk eenvoudiger. In dit geval hoeven we enkel een tweetal speakers uit de verpakking te trekken. Daarvoor moeten we eerst aan de buitenkant terecht en daar zien we het typerende verpakkingsontwerp van Teufel. Bij het openen worden we als eerste begroet door piepschuim en de handleiding(en). Daaronder is het zover, want dan treffen we de speakers zelf aan. Deze zijn verpakt in plastic, alsmede de netsnoeren.

Opvolgend toveren we het plastic weg en krijgen we een eerste indruk van de speakers. Ook hier zien we de rode drivers terugkeren, kortom, dat sluit aan op de sets. Het overige design is een opvallende, met een speakergrill die links- en rechtsom doorloopt. Een stijlvolle keuze die ik persoonlijk wel kan waarderen. Verder zijn de speakers minimalistisch en relatief onopvallend te noemen – vooral t.o.v. traditionele surround sets.

Uiteraard mag een blik op de achterkant niet uitblijven. Daar zien we het netsnoer, de paringsknop en een schakelaar om de speaker in te stellen op rechts of links. Teufel levert ook hier geen pluggen of schroeven bij het product. Maar goed, het schroefgat voor de wandmontage is duidelijk zichtbaar. Bij de praktijkervaring bekijken we het eindresultaat daarvan.

Een laatste detail aan de achterzijde is de ledindicator, bovenin in het midden. Deze biedt verschillende statussen met knipperend wit of rood licht om meldingen door te geven. Bij een normale werking moeten ze gewoon wit oplichten. Daar kijken we straks eveneens nog even naar.

In de praktijk

In de praktijk vergelijken we met de eerder besproken Cinebar 11 “2.1-Set”. Door de toevoeging van de Teufel Effekt-speakers verandert het officieel in de Cinebar 11 “4.1-Set”. De ervaring daarmee wordt mede besproken.

Installatie en setup

Zoals te verwachten, en de bedoeling is, mag de installatie van de Effekt-speakers eenvoudig zijn. Om eerst te beginnen, heb ik het tweetal aan weerszijden op mijn bank geplaatst en de stekkers in een stekkerdoos geslagen. Bij de initiële start komen de speakers in de paringsmodus terecht. Door in je desbetreffende soundbar naar ‘Pairing’ te gaan, kan je verbinding maken. Indien benodigd kan je nogmaals op de Pairing-knop achterop de speakers drukken voor het paringsproces.

Na plaatsing van de speakers is het van belang om ze correct in te stellen als L (links) en R (rechts). Dat is te doen middels een schakelaar die zich tevens aan de achterzijde bevindt. Kortom, het proces bestaat dus uit een stekker, eenmalig paringsproces en het omgooien van een schakelaar. Vervolgens kan je direct gebruikmaken van de speakers. Kortom, het is zo simpel als dat het maar kan zijn en uiteindelijk heb je slechts twee kabels voor netvoeding om weg te werken.

Instellingen

Welke instellingen beschikbaar zijn voor de Effekt-speakers kan wellicht verschillen per soundbar. In dit geval test ik de speakers met de Cinebar 11 en daarin kan je twee instellingen aanpassen: het individuele volume van beide speakers en de specifieke afstand tussen de speakers en waar je luistert. Dat betekent dus ook dat je een rearspeaker kan afstemmen om prettiger te zijn voor een hoekbank. Erg handig!

Nou wordt het effectieve volume ook bepaald door de upmixing-instellingen: Direct en Dolby Pro Logic II. Eerstgenoemde is, naar mijn mening, de beste instelling voor muziek. Met Direct verdeel je het volume evenredig over de soundbar en rearspeakers. Dat creëert dus het ‘beste’ geluid als volume de grootste factor is. Bij films en games geef ik echter de voorkeur aan Dolby Pro Logic II. Die upmixing is logischerwijs ‘intelligenter’.

In de praktijk zijn de speakers meer dan krachtig genoeg en ‘out-of-the-box’ verbeteren ze de ervaring al. Zodoende had ik op geen enkel moment het gevoel dat het duo te zacht is of niets toevoegt aan de geluidservaring. Beter nog, de geluidskwaliteit en het bereik zijn gelijk aan dat van de soundbar zelf. Daarover gesproken, laten we daar dieper op ingaan in het volgende segment.

Geluidservaring: Cinebar 11 “4.1-Set”

Logischerwijs heb ik de Teufel Effekt-speakers getest met de Cinebar 11 “2.1-Set”. Met de toevoeging van dat duo transformeert het beestje officieel naar de Cinebar 11 “4.1-Set”. Door te kiezen voor die set verdubbel je vrijwel de investering. Brengt dat dan ook een geluidservaring teweeg die tweemaal zo goed is? Hoewel ik die vraag oprecht wil beantwoorden, vind ik het een lastige. Het hangt namelijk af van de content die je bekijkt en/of beluistert.

Laten we eerste beginnen met muziek. Dit is waar ik de Cinebar 11 ietsjes minder geschikt voor acht als het gaat om luidere muziek met vocalen, zoals rock en metal. Maar goed, wat gebeurt er met de muziekervaring nu er twee rearspeakers bij zijn? Mijn standpunt omtrent vocalen blijft staan, maar bij het instrumentale gedeelte van muziek is een directe verbetering merkbaar. De rearspeakers zorgen voor een ruimer, ruimtevullend(er) geluid dat gewoonweg plezanter is voor de oren.

Nou is het bij films en games dat de grootste verbetering plaatsvindt. De ‘immersiefactor’ stijgt naar een veel hoger niveau en dat natuurlijk dankzij de fysieke mogelijkheid om surround geluid af te spelen. Bij geoptimaliseerde content, zoals een Terminator 2: Judgment Day of Mad Max: Fury Road, komt de ‘bioscoopervaring’ veel beter tot zijn recht. Nou is dat eveneens geen verrassing, maar het is prettig om een bevestiging daarvan te zien of, beter gezegd, horen.

Dat brengt de vraag naar voren, als je bijvoorbeeld interesse hebt in de Cinebar 11, of de verdubbelde investering het waard is. Luister je met name muziek en behoef je enkel de draadloze, slanke aard van die set? Dan is het antwoord gewoonweg ‘nee’. Zodra films, games, immersie en de ‘bioscoopervaring’ belangrijk zijn voor je, tja, dan mag het antwoord duidelijk zijn. Hoe meer fysieke speakers, des te beter de surround én geluidservaring.

Een andere, laatste vraag is ongetwijfeld in betrekking tot de totaalprijs. Voor € 749,99 is de Cinebar 11 “4.1-Set” geen goedkoop beestje. Beter nog, voor dat geld kan je allicht beter surround geluid in huis halen. Vergis je echter niet, want bij de Cinebar 11 betaal je mede voor het slanke design en bij alle sets voor de draadloze aard van het gehele systeem. In een huishouden dat focust op minimalisme wil je zo min mogelijk draden en opzichtige apparaten in zicht hebben. Die zaken spelen mede een rol.

Conclusie

Zeau, laten we de ervaring eens samenvatten in een conclusie. Losstaand bezitten de Teufel Effekt-speakers een heftige adviesprijs van € 399,99. Schaf je deze rearspeakers meteen aan, door te kiezen voor een 4.1-set i.p.v. een 2.1-set, dan bespaar je € 100,- euro. Kortom, is de extra € 300,- het waard en brengt het een verbetering teweeg in de geluidservaring? Dat hebben we duidelijk mogen beantwoorden, al hangt het antwoord nog steeds af van je voorkeur.

In mijn geval bestond de initiële ervaring uit de Cinebar 11 “2.1-Set”, ofwel een soundbar met subwoofer. Ik blijf lovend over die setup, want het is minimalistisch, draadloos en pompt kwalitatief geluid uit de drivers. Wel merkte ik op dat er ruimte was voor verbetering op het gebied van films en games. Bij de 2.1-variant ‘hoor’ je namelijk dat het nog altijd een soundbar betreft. Voeg er twee rearspeakers aan toe en ineens transformeert het geluid om de woonkamer écht te vullen

Daarmee is het eigenlijk gezegd, want als de ‘bioscoopervaring’ essentieel is, dan kom je automatisch uit bij de Cinebar 11 “4.1-Set”. Nou valt er voor het geld allicht een accuratere surround set te verkrijgen. Als dat dus écht je focus is, dan ben je altijd beter af met een dergelijke installatie. Maar ja, het is de slanke aard van de Cinebar 11-set die ik waardeer. Dat geldt voor de soundbar, subwoofer en óók de Effekt-speakers.

De eindconclusie is een simpele. Heb je als muziekliefhebber interesse in één van de soundbars van Teufel? Dan voldoet een 2.1-set prima, hetzij van de Cinebar, Ultima, Pro of Duett. Verwen je je ogen én oren graag met een film of game? Dan is een 4.1-set dé logische keuze. Het enige jammere aspect is dat de rearspeakers zonder de optionele statieven komen, dus houd daar rekening mee tijdens een aanschaf. Afgezien van dat doen de extra speakers exact wat je van ze verwacht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid