Review: Teufel Zola
Links; Navigatie;Van de ene headset naar de andere; kom ik ooit de perfecte tegen? Vorige keer heb ik gekeken, en geluisterd, naar de HyperX Cloud Alpha Wireless, met een batterijduur waar je U tegen zegt. Nu komen we aan bij een bedrade uiting van het merk Teufel, die door het leven gaat als de Zola. Met deze nieuwe gamingheadset poogt de fabrikant om gamers aan te spreken met kwalitatief geluid en een uiterlijk dat naar wens aan te passen valt met een zestal kleuren. Voor de adviesprijs van € 129,99 verwacht je alom een goede ervaring. Kan deze bedrade headset opboksen tegen merken zoals HyperX of SteelSeries? Daar gaan we het uitgebreid over hebben.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Teufel Zola | |
---|---|
Fysiek | 17,7 cm breed 19,2 cm hoog 9 cm diep gewicht van 330 g |
Aansluitingen | Minijack ingang 3,5mm Microfooningang 3.5mm 7.1 USB-geluidskaart |
Compatibiliteit | Android iOS Mac OS Microsoft |
Elektronica | Geïntegreerde DSP Equalizer |
Materiaal behuizing | Aluminium, kunststof |
Afwerking behuizing | Aluminium, kunststof |
Fullrange speaker | 1 per speaker |
Fullrange speaker (diameter) | 40 mm |
Frequentiebereik van/tot | 10 - 20000 Hz |
Opbouw behuizing | Gesloten |
DTS Headphone:X compatible | Ja |
Gelijk om mee te beginnen; kudos aan Teufel. De specificaties van de Zola waren makkelijk te vinden op de site en ook lekker uitgebreid - daar houden we van. Er valt te zien dat het hier gaat om een relatief zware headset, al helemaal in vergelijking met mijn HyperX Cloud Alpha Wireless. Met een gewicht van 330g is deze bedrade headset haast 13 gram zwaarder dan de draadloze HyperX. Ook hier gaat het om een headset met gesloten behuizing, waardoor mensen om je heen moeilijker kunnen meegenieten van het geluid.
De 7.1 USB-geluidskaart is een interessante toevoeging aan de Zola. Van zichzelf betreft het een 3,5mm-headset die met de dongel, waarin de geluidskaart zich bevindt, omvormt naar USB Type-A met 7.1 surround. Kortom, daarmee is de Zola vooral gericht op gebruik met een pc, al is er ondersteuning voor mobiele platformen en desktops met Windows en Mac OS.
Teufel is geen onbekende voor mij, want we hebben inmiddels wat reviews van de fabrikant. Zo is Esther recentelijk aan de slag gegaan met de Teufel Cinebar One+. Met de Teufel Zola wordt dezelfde manier van verpakken gebruikt. Een kartonnen doos met niet teveel inkt erop geprint, waardoor alleen de headset en teksten geprint worden in het zwart. Tevens betreft de doos ook de verpakking waarin de headset verzonden wordt. Er is dus geen extra doos, wat je vaker ziet bij grotere producten als pc-behuizingen en monitoren.
Eenmaal de doos geopend te hebben, word je begroet door niet één, niet twéé, maar zowaar drie dozen. Elk met één van de onderdelen van de headset. Van boven naar beneden zijn dat de Zola Top Covers, Zola Cushions & Windscreen en de Zola Main Unit. In diezelfde volgorde ga ik de dozen ook openen.
Beginnend dus met de Zola Top Covers word ik ontvangen door een stukje plastic, ai is dit niet zomaar een stukje plastic. In totaal zijn er namelijk zes verschillende kleuren verkrijgbaar op de site van Teufel. Mocht je er dus zin in hebben, dan kan je losgaan en je headset naar persoonlijke voorkeur aanpassen.
Hetzelfde geldt voor de Zola Cushion en Windscreen. Deze zijn ook los te bestellen bij Teufel. Ook deze zijn in zes verschillende kleuren te bestellen. Ik heb de donkergrijze uitvoeringen van zowel de Zola Covers als de Zola Cushion en Windscreen.
Nu we dan eindelijk aangekomen zijn bij de Zola Main Unit beginnen we met het echte werk. Met het openen van de doos zie je de main unit in een beschermjasje, waar natuurlijk Teufel op staat. Onderin de doos zitten de 7.1 USB-geluidskaart, 3,5mm naar 3,5mm-kabel, microfoon en natuurlijk de welbekende plattegronden (gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften). De 3.5mm-kabel beschikt over een mute-switch voor de microfoon en bezit een volumewiel. Ook zit er een clip op de achterkant, waardoor je die bijvoorbeeld aan je shirt kan hangen.
Dan is het nu eindelijk tijd om de Zola in elkaar te zetten. Waar ik zelf helaas moeite had om de Zola Cushions erop te zetten, waren de Zola Covers juist makkelijk te installeren. Dit gebeurde namelijk met een lichte klik, wat ze nog steeds makkelijk maakt om los te halen en te vervangen/veranderen. Al gauw bleek de moeite met de Zola Cushions uit onervarenheid te komen, want met de tweede ging het een stuk beter. Voor de review heb ik aan één kant een Zola Cover gedaan, en aan de andere kant een Zola Cushion. Dit geeft een beeld aan wat er verandert aan de koptelefoon. Zo valt de Teufel Zola makkelijk te gebruiken zonder de Covers, al ben je dan wel verplicht om de Cushions te gebruiken.
Nu we een completer beeld van de Teufel Zola hebben, kunnen we dieper ingaan op de bouw. De Teufel Zola voelt solide aan, wat mede dankzij het gewicht van de headset is. Waar ik ontzettend tevreden mee ben, is dat de oorschelpen niet enkel recht kunnen staan. Mede dankzij ruimte in de hoofdband kunnen de oorschelpen heen en weer bewegen. Dit is een goed teken voor hoe comfortabel de Zola is, omdat je oren niet recht naar buiten staan, maar ietwat naar voren toe. Ook is de Teufel Zola ruim verstelbaar en schuift die ook niet zomaar door naar een andere hoogte.
De linkeroorschelp beschikt over twee 3,5mm-ingangen, waarvan één er meer naar voren staat. Deze is voor de microfoon en zoals te zien, zit er een gleuf die de microfoon op zijn plek houdt. Hetzelfde geldt voor de 3,5mm-kabel om de headset aan te sluiten. Goed voor als er ooit iets van kapot gaat.
Met de Teufel Zola kan je gebruik maken van de Teufel Zola-software, welke op de productpagina van de headset te vinden is. Eenmaal gedownload en na een simpel installatieproces kwam ik op een mooi scherm terecht. Hier kon ik de kleuren van de Teufel Zola selecteren. Ontzettend gaaf, maar natuurlijk alleen voor de show. Eenmaal de kleuren geselecteerd te hebben, kwam ik op het hoofdscherm terecht. Die oogt simpel van aard doch compleet. Hier zijn functies zoals volume- en microfooncontrole, Magic Voice, surround en equalizer. Magic Voice past je stem aan om te klinken als één van de icoontjes die eronder staan, wat natuurlijk goed van pas gaat komen in vergaderingen.
In totaal heeft de software zes categorieën voor instellingen: audio, microfoon, surround, equalizer, sample rate en algemeen. Bij audio valt het volume en de balans te veranderen. Bij microfoon valt het volume aan te passen, evenals de gevoeligheid en valt de microfoon aan of uit te zetten. In het stukje surround kun je de surround van de Teufel Zola aanzetten en testen. De equalizer spreekt voor zich en bij algemeen wordt wat informatie weergegeven en kan je de taal van de software aanpassen. Het interessantste acht ik het stukje van de sample rate. De keuze om van de standaard 44.1 kHz gebruik te kunnen maken, of de drie hogere opties (48 kHz, 88.2 kHz of 96 kHz), is natuurlijk een genot om te zien voor audiofielen. Ook al kan het elders oplopen tot 192 kHz - des te hoger, hoe beter de presentatie van het geluid.
Verloren in de muziek zit ik hier dan, compleet vergeten waar ik mee bezig was. Daarentegen is het nu tijd om het te hebben over de Teufel Zola in de praktijk. Toch nog eerst even verder luisteren naar muziek.
Comfort en besturing
Weer heb ik de bevestiging gekregen dat over-ear koptelefoons mijn persoonlijke voorkeur hebben. Waar de HyperX Cloud Alpha Wireless geprezen werd om het geen druk zetten op mijn oren, heeft Teufel het ook voor elkaar gekregen. Dankzij de vrij beweegbare oorschelpen en goede verstelbaarheid kan ik de Teufel Zola urenlang op hebben. Het materiaal van de oorschelpen lucht dus ook genoeg, want ik houd er geen overlijk warme oren aan over.
De besturing van de Teufel Zola wordt voornamelijk gedaan via het stukje aan de kabel. Je hebt hier een volumewiel dat helaas niet het geluid van de apparaat bestuurt dat je gebruikt, maar het geluid naar de headset. Verder zit er een schuifknop op, welke de microfoon aan of uit zet. Echter gebruik ik die knop niet, omdat ik push-to-talk gebruik of anders de microfoon compleet losgekoppeld heb.
Geluidskwaliteit
Waar ze hier bij TechGaming al wat ervaring hebben met apparatuur van Teufel, is dit voor mij de eerste keer. Gelukkig geeft de Zola mij een fijne eerste indruk van de fabrikant als het gaat om geluidskwaliteit. Het feit dat je eigenlijk al de sample rate via de software kan instellen, gaf mij al een goede indruk, maar bij de eerste plaatsing op het hoofd was ik direct verkocht.
Toch ga ik het weer hebben over het V-profiel dat ook bij de Teufel Zola gebruikt wordt. Langzamerhand merk ik dat hier toch mijn voorkeur ligt, al helemaal als het goed uitgevoerd kan worden. De bas drukt de andere geluiden gelukkig niet weg, waardoor alles goed blijft klinken. Nu is het natuurlijk een gamingheadset en moet op de bas een goede nadruk liggen, maar dat kan vrij ingesteld worden. Al helemaal makkelijk als je wat meer muziek luistert.
Het 7.1 surround geluid van de Teufel Zola valt enkel met de dongel te gebruiken. Daat is niets mis mee, want het maakt de kabel wat langer. De uitvoering van surround is goed en helpt zeker in games waar je je voordeel eruit haalt om te weten waar iets of iemand is.
De microfoon is net zo goed als gemiddeld andere microfoon op een headset. Hierdoor val ik tijdens vergaderingen goed te verstaan. Met Magic Voice werken is trouwens in het begin wel lachen, maar ik zou het niet te lang doen.
Aansluitingen
Waar ik een reden aan het zoeken ben om het woord “helaas" te gebruiken, wordt dat met de Teufel Zola toch pittig lastig. Met de Nintendo Switch, de Steam Deck of de pc is dit nu mijn hoofd-headset (pun intended). Het feit dat je, in de praktijk, twee aansluitmogelijkheden hebt, zorgt er toch voor dat de Teufel Zola op een scala aan apparatuur aan te sluiten valt. Helaas heb ik de Teufel Zola niet kunnen gebruiken op momenten dat de Nintendo Switch gedockt was. Maar dat is één scenario waar ik tot nu toe tegen aan ben gelopen, al helemaal omdat ik mijn headset altijd neerleg voordat ik opsta.
Het einde is in zicht en er staat een rijkelijke beloning te wachten aan het einde van deze conclusie.
Hoewel het reviewexemplaar van de Zola een saaiere kleur heeft, kan ik niet wachten om de Grape & Aqua-oorkussens en Coral Red-covers aan te schaffen. Teufel heeft mijn waardering gekregen voor de diverse aanpassingen die je naar wens kan maken. Al helemaal nadat ik op de accessoires-pagina keek. Dat Teufel de mogelijkheid biedt om vervangende onderdelen te bestellen, is iets wat je helaas nog niet overal ziet.
Qua geluid merkte ik al in het begin op dat ik goed zat. Voeg dat samen met de bouw van de headset en je hebt een pakket dat comfortabel op het hoofd ligt met goed geluid in de oren. De functies die aangeboden worden, zowel met als zonder software, zijn meer dan genoeg. Zonder software bezit je gewoon een goede headset met een aanpasbaar uiterlijk. Met de software heb je toegang tot 7.1 surround, magic voice en de EQ die allen hun eigen waarde, of humor, geven aan de Teufel Zola.
Voor € 129,99 krijg je met de Teufel Zola dus, compleet aangepast aan je eigen voorkeur, goed geluid en natuurlijk comfort. Hierdoor is het zeker een aanrader en verkies ik deze boven andere headsets die ik momenteel bezit. Nu ga ik weer verder met het luisteren van mijn playlist en hoop ik de rest van mijn taken niet te vergeten terwijl ik wegzweef in de muziek.
Oh, en niet te vergeten, de beloning: een prachtige foto (noot van hoofdredactie: helemaal mee eens, vette foto!).